Könsstympning

Den kvinnliga omskärelsen ses ju av många som en religös handling, vilket det faktiskt inte är. Däremot så är det en kulturell handling. Jag läser nu om kvinnan Isnino som lever  i en kenyansk by, hon har varit omskärerska i 50 år, precis som sin mamma och mormor. Hon förklarar att hon med ett rakblad skär bort klitoris och blygdläppar för att sedan sy ihop det som är kvar med 4 stygn. En kvinna som inte är omskuren är värdelös eftersom hon anses vara prostituerad. Det kan ta upp till tio dagar innan mannen kan komma in i sin omskurna kvinna, jag kan inte ens föreställa mig hur det ska kännas att ha en karl som trycker på dag ut och dag in, tills han slutligen spräcker upp mig! Sen när man är ”uppspräckt” så bör det ju i rimlighetens namn vara ett öppet sår, men det lär inte bry mannen nämnvärt, han lär nog pumpa på ändå. Det ilar i hela kroppen när jag tänker på vilka fruktansvärda smärtor det måste vara, dels med själva omskärelsen som sker helt utan bedövning, sen när männen ska ha sitt och spräcka det. Det lämnas ju bara ett litet hål öppet så att urin och mensblod ska kunna sippra ut.

Nu finns det ju många som arbetar för att få slut på detta vansinne och man har även fått Isnino att förstå att det inte är guds vilja. Problemet är delvis att många är analfabeter och kan inte själva läsa koranen, utan är hänvisad till dom ”visa” män som talar om vad koranen tycker, och det är alltså inte religöst utan bara kulturellt. Nu när Isnino fått reda på lite fakta så har hon slutat med omskärelserna, och är nu istället orolig för hon har fått veta att det inte är guds vilja, och hon funderar på vilket straff hon kommer få för att ha gjort detta i så många år.

Det är tur att det finns organisationer som arbetar emot detta vansinne, för kvinnorna som blir stympade får ofta ett helvete resten av sitt liv pga omskärelsen. SÅ jag hoppas verkligen att det inte dröjer så många år förrän detta vansinne totalt försvinner. Läs här om ”Mammor mot kvinnlig omskärelse i Kenya”, en grupp som jobbar mot könsstympning.

17s16-stympning-272_785079a
Isnino med sina ”operationsverktyg” (Bild från AB)

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Det här inlägget postades i Lite av varje och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

<----Välj en bildfil (JPG)

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.