Rätt eller fel ?

Svd skriver i dag en artikel om att sexdömda hängs ut på nätet på en hemsida på nätet. Nu är det ju inte bara på en sida som sexdömda och även andra hängs ut med domar, bild och personnummer för det har poppat upp ett antal sådana sidor på sista tiden. Men då är det ju alla dessa regler som finns om huruvida det kan vara  journalistisk verksamhet, men för det krävs att ett allmänintresse finns. Det kan rubriceras som förtal även om uppgifterna är sanna i fall de kan anses vara kränkande.

Nu tror ju jag att det finns ett stort allmänintresse i det här av olika anledningar. Vissa vill veta för att ha någon att rikta sitt hat emot, vissa vill veta om det finns en sexdömd i deras närhet, andra är bara nyfikna, andra är drabbade. Många menar att vi ska ha rätten att veta vilka dessa personer är för att kunna förhindra att än fler råkar ut för dom, medan andra anser att det inte bara är brottslingen som blir drabbad utan även dennes oskyldiga anhöriga.

Daniel Westman IT-expert säger att avtjänade domar inte kan räknas vara av allmänt intresse  men där håller jag inte med honom. Det spelar nog ingen roll om straffet är avtjänat för dels så har tex pedofiler en hög återfallsrisk i brott och därför så vill folk ha en bild av personen oavsett om straffet är avtjänat. Att publiceringen skulle kunna gå under förtal för att det är kränkande för den utpekade förstår jag inte riktigt heller. Det är offentliga handlingar som vem som helst kan begära ut, och är det då kränkande att en hemsida begärt ut de offentliga handlingarna och lagt upp dom för allmänheten ?

Jag tror att detta är något man kommer få vänja sig vid eftersom så många är missnöjda över den lagstiftning som finns vad gäller kanske främst pedofildömda. Så länge pedofiler döms till villkorlig dom och böter för att ha en massa barnporrsbilder och filmer så kommer detta att fortsätta, alla vet att pedofili är en sexuell läggning som är ”obotlig”, att personerna i många fall kommer att begå samma typ av brott igen. De som fått uppleva detta på nära håll vet vilket helvete det innebär för främst barnen men också för hela familjerna när någon blivit utsatt . Så länge staten inte gör något åt problemet så kommer människor göra det dom tycker sg behöva för att skydda sig själv och andra.

Själv är jag lite kluven, samtidigt som jag tycker att just den typen av brottslingar ska hängas ut i syfte att varna (med tanke på återfallsrisken) så tänker jag att det är andra oskyldiga som drabbas, som eventuella barn eller andra familjemedlemmar. Det finns så mycket hat att risken är att vissa människor vill ta lagen i egna händer och att även oskyldiga kan drabbas. Men då ska man ställa det emot att detta kanske gör att någon ser att grannen som ofta sitter i lekparken är pedofil och därmed får en möjlighet att skydda sina barn. Och då är frågan vad som är viktigast, men jag vet ju inte heller om detta verkligen fungerar på så sätt att det förhindrar att nya brott begås.

Läs mer på AB, Svd

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Det här inlägget postades i Lite av varje och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

<----Välj en bildfil (JPG)

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.