Sovande nämndemän

Jag har ju gnällt tidigare i bloggen över nämndemän, dels att medelåldern ligger på typ 70 år och dels att många sitter och halvsover sig genom rättegångarna, oavsett om det handlar om små mål eller om det handlar om mord. Nu har en domare i Sundsvall, Hanna Hjort, avbrutit en förhandling pga att en kvinnlig nämndeman somnat till under förhandling. Både domaren och andra uppfattade att nämndemannen sov, vilket nämndemannen själv nekar till. Jag tycker det var kanonbra att förhandlingen avbröts, detta sker faktiskt lite nu och då, att nämndemännen slumrar till och det har tillåtits varenda gång, eller rättare sagt så har ingen tyckts uppmärksamma det eller bry sig.

Jag har varit på åtskilliga rättegångar och varit med om detta fenomen ett antal gånger så det är inte bara vid något enstaka tillfälle det händer tydligen. Varför gör man inte om hela nämndemannasystemet. Det ska vara ett snitt av samhällsmedborgarna som sitter där, och det är det inte som det ser ut nu. Ta in lite yngre människor som orkar hänga med och som dessutom varit med i samhällsutvecklingen. Ha nämndemän som är genuint intresserade av lag och rätt. Det är människor som ska dömas till ev fängelse, det är rimligt att kräva att de som ska döma är vakna.

This entry was posted in Lite av varje and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

<----Välj en bildfil (JPG)