Anorektiker och sexualsadister

Jag har länge tyckt att det är vansinne att placera kvinnor med självskadebeteende och Anorexia på rättspsykiatriska kliniker tillsammans med mördare och våldtäktsmän. Många av dom här kvinnorna har låg självkänsla, och mår otroligt dåligt, alltså lämpliga kandidater för påverkan av andra. Är det då lämpligt att de ska sitta bland manipulerande psykopater, sexfixerade sadister och andra sjuka människor? Camilla Nilsson 24 år sitter på rättspsyk i Sundsvall på grund av sitt självskadebeteende. Jag förmodar att man inte klarat att hjälpa henne inom den öppna psykiatrin, och finns det inga alternativ då så vad ska man göra. Men är det så att de rättspsykiatriska klinikerna ska ta emot unga tjejer med denna sjukdomsbild så ska de åtminstone sitta avskiljda från farliga män på kliniken.

En av kvinnorna som suttit i Sundsvall för sitt självskadebeteende (Elin), berättar att hon blev vän med tex Dariusz Ledzion som räknas som en av Sveriges farligaste sexbrottslingar och är dömd för flera sadistiska våldtäkter och mord. Dariuszhar tydligen en enorm förmåga att charma kvinnor och anses av fd flickvänner att vara en otroligt snäll kille som dessutom är väldigt romantisk. Tänk då en ung sjuk kvinna som möter denna Dariusz, han charmar henne totalt, är vänlig och snäll, vad har hon attsätta emot? Dariusz har säkert sina bra sidor, men han är ju uppenbart farlig när hans begär sätter in. Är det verkligen lämpligt att placera unga tjejer (eller tjejer överhuvudtaget) så dom har en möjlighet att tillbringa sin tid med honom?

Vad jag funderar över är givetvis på vilken avdelning man placerar dessa kvinnor. Det finns en avdelning, avd. 96 där man placerar både män och kvinnor, och där det finns platser för just kvinnor med självskadebeteende. Men Dariusz Ledzion sitter på avd. 95 förmodar jag eftersom det är en avd för sexrelaterad brottslighet, dock sitter även patienter som är dömda för andra brott där, tex JB. Jag blir därför lite förvånad när Camilla säger att dom täffas överallt, i tv-rum och i matsalen, för det ska ju inte vara öppet mellan avdelningarna, och jag kan väl aldrig tro att man placerat dessa kvinnor på sexavdelningen?Och grejen är väl att även om det finns personal så är dom inte bland patienterna hela tiden. Det blev man ju varse bl.a när Mijailo Mijailovic lyckades skada en äldre patient rejält på klinikens intag där det verkligen borde vara övervakat hela tiden.

Elin tycker i alla fall att hon trots allt fick bra vård och tror att det räddat hennes liv, andra tycker det varit hemskt med isoleringen, blandningen av petienterna och bärande av sk tvångshandskar, läderhandskar som ska förhindra att de skadar sig själv. Jag kan dock förstå att man ibland kanske måste ta till extrema grepp för att inte kvinnorna ska kunna skada sig själva, frågan är väl i vilken omfattning det sker. Det tragiska är ju som jag skrivit förut, att som patient så är det väldigt svårt att få rätt eftersom man anses vara sjuk och inte begripa sitt eget bästa. Hur lätt är det att få rätt mot en högutbildad läkare när man själv är en svag , sjuk självskadande person? Nej självskadande kvinn0r (och män) och personer som är sjuka i tex Anorexia ska inte sitta på rättspsykiatriska kliniker, det måste till andra typer av tvångsvårdsplatser där de kan få hjälp. Även om de rättspsykiatriska klinikerna klarar att hjälpa vissa, så är det fel ställe för en icke-kriminell att vara på.

Det här inlägget postades i Lite av varje och har märkts med etiketterna , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.