Och lösningen är….

Åter till Polisens listor som läckt ut. Nu börjar debatten om att det är integritetskränkande, och huruvida det ens ska få finnas såna listor lagrade. Saken är väl den att vi har vissa lagar, vi har kriminella organisationer , vi har människor som skapar oreda och ibland skräck. Polisens uppgift är att få fast dessa människor för att skydda samhällsmedborgare och annat.Men vi har även oärliga poliser och oärliga människor i andra myndigheter.

Detta har ju nu blivit en grej för alla FRA/IPRED motståndare, man menar att detta är ju ett bevis på att alla lagrade uppgifter kan läcka och därför ett skäl att skrota dessa lagar. Visst är det så att allt kan läcka, allt som finns på vanligt papper, i datafiler eller bara i folks hjärnor kan läcka, det går inte att undvika. Men istället för att bara peka på detta faktum så skulle jag vilja höra vad dessa människor anser att man ska göra istället. Det är ju alltid lätt att tala om att något är fel, men ofta svårare att komma med någon annan lösning.

Hur ska polis och andra myndigheter kunna samla information om dessa personer utan att det finns en möjlighet att det kan läcka ut? Eller ska man ge fan att samla informationen? Hur ska man kunna sammanställa nätverk, adresser och annat helt utan risk att det läcker? Jag är den första att hålla med om att det är illa att det läckt ut, och det finns väl egentligen bara två möjligheter, endera har en polis läckt (vilket man förnekar) eller så har det skett ett dataintrång. Att det ens är möjligt att någon utomstående kan ta sig in i deras register är ju riktigt illa, men inte förvånande. Det finns ett antal  människor som är extremt duktiga på att hacka sig in både här och där. Jag är ju totalt novis, men borde inte sånt här vara typ krypterat eller något så att det är skyddat även om det skulle hackas?

Sedan finns det människor som menar att polisen faktiskt måste göra sitt jobb och för att kunna göra det så måste dom samla information, Kristoffer skriver att den som begått felet är inte polisen, utan den som snott åt sig listorna och möjligen säkerhetsansvarige. MinaModerataKarameller inser det komplicerade i det hela men tycker också det är läskigt med all data som finns lagrad och därmed åtkomlig för fienden.

Visst skulle jag tycka det var otrevligt om det valsade runt foton och adressuppgifter på mig bland en massa bovar och banditer, men samtidigt så ser jag inte heller någon annan lösning, och så länge det inte finns någon sådan så känns det  som att man får gilla läget, det handlar ju ändå om att man ska skydda den stora allmänheten. Däremot tycker jag givetvis att man måste se över systemet, att läckor ska straffas hårt, att man måste se till att få de absolut bästa till att arbeta för att skydda personuppgifter.Givetvis måste man sikta på ett så säkert system som möjligt, men det handlar i slutänden om människor, och människor är inte fullkomliga.

Det är förjävligt att sånt här händer, oskyldiga kan råka illa ut på olika sätt, men som sagt hur ska man göra för att kunna spana med obefintlig risk att något läcker ut? Finns ens den möjligheten? Även om man skulle säga att ingenting får noteras eller lagras, utan alla ska ha uppgifterna i sin hjärna, även då skulle det ju läcka. Polis A surrar med sin granne B som är komis med gangster C, eller polis A har en barndomskamrat som numera är engagerad i kriminell organisation B, eller kriminell organisation C har skrämt skiten ur polis A som tjattrar som en lärka för att skydda sig själv etc.

Det här inlägget postades i Lite av varje och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

<----Välj en bildfil (JPG)

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.