Det blir fel

Tomas Bodström tycker inte anhörig ska få vara med och bestämma när en livstidsfånge ska få nåd och inte och jag håller fullkomligt med honom. Av den enkla anledningen att det skulle bli fruktansvärt ojämna resultat. Det finns anhöriga som förlåter gärningsmannen och det finns anhöriga som hatar hela sitt liv, det skulle innebära att gärningsmannen inte skulle straffas utifrån ett system utan utifrån personliga känslor och det känns inte rimligt. Det skulle ju vara som att döma dom utifrån samma princip och hur skulle det se ut då? En misshandel ger 25 års fängelse medan en annan ger 1 år.  Däremot kan jag känna att jag skulle vilja att gärningsmännen skulle bli tvugna att lyssna på de anhöriga om de har något de vill säga, , stå till svars inför de anhöriga som vill ställa dom till svars öga mot öga.

Englas mamma Carina tyckte ju att de skulle tvingas delta i någon slags medling och svara på frågor, men det tror jag däremot inte fungerar eftersom du aldrig kan tvinga en människa att tala sanning eller ens prata, och det är ju långt ifrån alla anhöriga som ens vill möta gärningsmannen. Jag gick ju efter läkarens inrådan med på att träffa JB och helt sanningsenligt så kan jag säga att innan det mötet, så hade jag faktiskt tyckt lite synd om honom eftersom han blivit så störd som han är. Jag tyckte på något sätt synd om honom och tänkte att han har ju en gång i tiden varit normal, han kan ju inte rå för att han blivit så här. Men efter mötet med honom där han fortsatte att ljuga, kom med förtäckta hot och bara var allmänt svinig så försvann de sympatierna omgående och jag kände bara hat.

Om man åter tar Carina så vill hon att Anders Eklund ska sitta inlåst resten av sitt liv (förståeligt!), jag tycker att JB kan släppas ut när han är frisk nog att göra det, när det inte längre anses finnas risk för återfall i brott, Nathalie Rönnqvists föräldrar har förlåtit sin dotters mördare. Tre olika mördare som alltså skulle få helt olika förutstättningar utifrån vad de anhöriga till deras offer tycker, och jag tycker inte det är på de grunderna folk ska få sina straff tidsbestämda.

Det ska finnas en enda anledning att få ett tidsbestämt straff och det är om gärningsmannen anses ofarlig, att man kan vara så säker det går på att han inte kommer återfalla i brottslighet och att han uppträtt prickfritt. Däremot så anser jag att arbetet med de anhöriga ska förbättras på många olika plan, för en anledning att många känner hat är  just för att man som anhörig oftast inte får ett dugg hjälp med vare sig det praktiska eller psykologiska, samtidigt som gärningsmännen får all upptänklig hjälp, maten serverad, gratis psykologisk hjälp, sånt som anhöriga skulle vara i behov av en tid. Man känner helt enkelt att gärningsmännen som begått brottet får all upptänklig hjälp och stöd, medan man som anhörig får försöka hanka sig framåt och överleva själv.

Läs här om Gunnar vars dotter och barnbarn mördades

Det här inlägget postades i Lite av varje och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

<----Välj en bildfil (JPG)

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.