Kapten klänning och hans vänner

Härvan runt Kapten Klänning tycks vara betydligt allvarligare än vad som hitintills framkommit. Det verkar som att det uppdagats ännu en sexhärva där ett gäng gubbar köpt sex av unga flickor, det var ju inte längesedan ett gäng mer eller mindre högt uppsatta herrar torskade på en liknande grej. En av herrararna i denna härvan uppges vara mycket känd, och flera andra ska vara högt uppsatta och kända, kan det månne finnas några politiker med den här gången? En man som man misstänkte hade mördats finns också med i denna härvan, så nog är det än värre än det såg ut i går.

Med risk för att någon hysterika inte läser hela inlägget och pådyvlar mig åsikter jag inte har ska jag ändå skriva att det finns en hel del unga tjejer som frivilligt säljer sex för att kunna handla snygga kläder,resa osv, så att gamla gubbar har sex med en tjej på 17 år innebär inte nödvändigtvis att det handlat om slaveri eller tvång på något sätt. Däremot så är det olagligt med så väl grooming som att ha sex med ungdomar under 15 år. Och det är inte lagligt att köpa sex heller, men jag tänker mest på tvångsbiten. Ja det lär visa sig om det handlar om äldre tonåringar som frivilligt sålt sex, småflickor som är under 15 år,våldtäkter eller alltihop. Vidrigt är det i alla fall. Men jag tippar på att Kapten Klänning kommer att säga att hans kontakter med ungdomarna har varit i syfte att på egen hand utreda någon sexhärva (trots att han gått i pension) eller något annat behjärtansvärt…

Svd, GP, AB, Sydsvenskan

This entry was posted in Brott & Straff and tagged , , , , . Bookmark the permalink.
_______________________________________________________________________

0 Responses to Kapten klänning och hans vänner

 1. Kalle says:

  * Göran Lindberg, tidigare rektor på Polishögskolan, Länspolismästare samt är ledamot av Krigsvetenskapsakademien.

  Som föreläsare är han flitigt anlitad både nationellt och internationellt, bl.a. föreläst för FN i såväl New York som Genève. Han har särskilt profilerat sig kring frågor om jämställdhet och sexuella trakasserier. Andra ämnen är ledarskap, mångfald, konflikthantering, utanförskap och mobbing, bemötande, härskartekniker och respekt för att nämna några. Han talar även om vikten av etik och moral såväl privat som arbetsmässigt.
  Brottrubriceringar

  8 januari 2009
  Bandhagen. Misstänkt för våldtäkt mot barn, en flicka.

  Januari 2010
  Stockholm. Misstänkt för försök till, alternativt förberedelse av grov våldtäkt mot barn.
  Solna. Misstänkt för försök till, alternativt förberedelse av grov våldtäkt mot barn.
  Falun. Misstänkt för försök till, alternativt förberedelse av grov våldtäkt mot barn.

 2. Hans says:

  Det inträffade visar på tydligt sätt att vårt rättssystem fungerar ganska väl. I vissa andra länder kan männen i ställning begå hemskheter som våldtäkter och andra brott därför ingen vågar eller vill ställa dessa höga herrar till svars.
  Dock den omtalade mannen är inte dömd och alla är oskyldiga till tidpunkten för rättsinstansens slutliga dom.
  För min del rubbar det inträffade inte min uppfattning om Polisen och dess höga chefer. Det har alltid funnits perversa typer, i alla sociala kretsar och yrken. Lastbilschaffören som mördade och skändade ett barn minns vi väl all med fasa samt bankjuristen som mördade och brände upp en stackars tankläkare på 60-talet. En våldsbenägen och alkoholiserad knarkare lär ha skjutit vårt lands statsminister 1986.

 3. cattasbubbla says:

  Hans: Jag kan inte påstå att det rubbar mitt förtroende för polisen heller, däremot ska jag inte säga att jag har något större förtroende för rättsväsendet rent allmänt

 4. Marcus says:

  Göran Lindgren är på sannolika skäl häktad för våldäkt i ett fall mot en kvinna över 15 år samt förberedelse till grov våldtäkt mot barn i tre fall . Envar som är anklagat för brott ska betraktas som oskyldig tills hans skuld faställts av en domstol. Lindgren är misstänkt - men inte dömd. Bevisningen mot honom är för närvarande hemlig. Vi kan därför inte ha någon välgrundad uppfattning i skuldfrågan.

 5. Pingback: Hur ser manssynen ut bland Sveriges kolumnister? « I Cattas lilla värld

 6. profanum_vulgus says:

  Vad jag förstått nu så är i vart fall de tre försöksbrotten mot samma person.
  Brottet från 2009 ska det vara våldtäkt eller våldtäkt mot barn? Om det är det senare, är även detta samma målsägande som i de tre senare fallen?

 7. cattasbubbla says:

  Profanum: Som jag förstår det så är han misstänkt för att ha förberett våldtäkt (Grooming?) mot minderåriga på 2 eller tre olika platser i landet, och våldtäkten ska ha skett mot en ung kvinna (ej barn), förmodligen någon i 18-20 års åldern då. Jag tror ju att de flesta fall i detta ärende kommer precis som i förra sexhärvan,handla om unga kvinnor och inte barn.

 8. Pingback: Djävulens advokat « Trollan's Tankar om stort och smått

 9. profanum_vulgus says:

  Catta
  Men nu blandar du ju ihop våldtäkt och våldtäkt mot barn, som är helt olika brott. Våldtäkt mot barn är alltså inte att våldta ett barn.

 10. cattasbubbla says:

  Profanum: Vad menar du nu?

 11. Pingback: Individer eller grupp? « I Cattas lilla värld

 12. profanum_vulgus says:

  Våldtäkt mot barn:
  "Den som har samlag med ett barn under femton år eller som med ett sådant barn genomför en annan sexuell handling som med hänsyn till kränkningens art och omständigheterna i övrigt är jämförlig med samlag, döms för våldtäkt mot barn till fängelse i lägst två och högst sex år."
  -Det som tidigare kallades sexuellt utnyttjande av underårig (sex med någon man fostrar som är under 18, eller sex med någon under annan som är under 15)

  Men här under faller också att våldta ett barn, då är det alltid grov våldtäkt mot barn. Men det kan också bli grovt på grund av att barnet har särskilt låg ålder, personen utnyttjat viss ställning eller så.
  Så än så länge vet vi inte om de tre försöksbrotten avser att han tänkt våldta ett barn, eller om han tänkt ha sex med ett barn.

 13. cattasbubbla says:

  Profanum: Ja men en sexuell handling med barn räknas ju som våldtäkt oavsett? Som jag förstår det så är väl alla sexuella handlingar med minderårig att räknas som våldtäkt?

 14. profanum_vulgus says:

  Catta:
  Nej ömsesidigt sex med en person under 15 år rubriceras som "våldtäkt mot barn". "Våldtäkt" är ett annat brott som innebär påtvingat sex.

  Rent språkligt är det helt olika saker där det första inte betraktas som våldtäkt, juridiskt är det också olika saker men där rubrikerna medvetet satts på ett sätt som bryter mot normalt språkbruk.

  Vad jag skulle TRO att det handlar om i Kapten Klännings fall är att han har försökt att köpa sex av tjejer under 15 år. Alltså inte försökt våldta dem.

 15. cattasbubbla says:

  Profanum: Jaha du menar så. Ja jag tror att han försökt köpa sex av en 14 årig flicka, och om han gjort det så hade det väl blivit våldtäkt mot barn?

 16. profanum_vulgus says:

  Catta:
  Ja, och det är något helt annat än våldtäkt, både språkligt och rättsligt.

 17. Hmm says:

  profanum_vulgus: För mig så är skillnaden så hårfin att det blir samma sak.

 18. cattasbubbla says:

  Profanum: Jag förstår inte vad du pratar om nu? Jag svarade på din första fråga så här "Som jag förstår det så är han misstänkt för att ha förberett våldtäkt (Grooming?) mot minderåriga på 2 eller tre olika platser i landet". Förklara felet i det svaret

 19. profanum_vulgus says:

  hmm:
  Är det det?
  Vad är det som plötsligt händer den dagen en person fyller 15 som gör att det går från lika illa som våldtäkt till helt ok? Tycker du på fullaste allvar att en person som har sex med en 14-åring därför att 14-åringen hemskt gärna vill det begår samma brott som den som slår ner någon och sätter på dem utan att de vill det?
  DET är fan sjukt. Då har moralhysterin fan tagit över för mycket.

  Catta:
  Ja precis, och det är han ju inte ens misstänkt för.
  Det är våldtäkt mot barn han är misstänkt för att ha förberett, alltså t.ex. att han har stämt träff med en tjej för att ha sex.

 20. Hmm says:

  profanum_vulgus: Nej jag kan gott tycka att ålderskillnaden är stor så borde åldern vara högre än 15. Hur lätt är det inte för en vuxen att inbilla och förleda en ungdom som fortfarande inte har hittat sin egen identitet. Killar i högre utsträckning än tjejer.

  Du får gärna kalla mig för moraltant om du vill, men jag tycker att det är oansvarigt av en vuxen att ha sex med en ung person, hur gärna den unge än vill. Den vuxne ska veta bättre. Jag sträcker mig så långt till att jag tycker det är äckligt.

  Två ungdomar som leker och harkul med varandra, nyfikna och utforskar = fint. Den vuxne som utnyttjar den andres oerfarenhet = äckligt.

 21. Erik says:

  profanum vulgus:

  "Vad är det som plötsligt händer den dagen en person fyller 15 som gör att det går från lika illa som våldtäkt till helt ok?"

  Det kallas puberteten men infaller inte alls plötsligt vid 15 utan i regel tidigare, åldersgränsen 15 sattes med största sannolikhet inte för att puberteten plötsligt då sker utan för att det då är garanterat den redan skett. Detta i kombination med förstås att 15 är gränsen mellan grundskola och gymnasium och sålunda en betydelsefull tröskel redan i Sverige.

  Även om man rent lagligt får ha samlag om det är på ungdomarnas initiativ och villkor så gäller dock lagen mot köp av sexuell handling för allting som innebär en beroendeställning används. Där är åldersgränsen 18 år.

 22. cattasbubbla says:

  Profanum: Jaha, det är min grooming-frågetecken-grej du reagerade på? Det var mer en fundering från mig än ett konstaterande. Alltså KK har tagit kontakt via datorn med en minderårig i syfte att ha sex och det är väl vad grooming handlar om, och då funderade jag med min parantes om grooming inte är samma sak som förberedelse.

 23. profanum_vulgus says:

  Hmmm:
  Så om jag som är drygt 30 blir förledd av en gubbe som är 45 så är det lika illa som våldtäkt?
  Det är ju helt sjukt, det är inte kränkningen du uppfattar som lika illa utan moralbrottet.

  Men oansvarigt och att sträcka sig så långt att man tycker att det är äckligt är väl knappast i paritet med våldtäkt?

  Erik:
  Puberteten sker inte bara, den pågår under många år och brukar vara avslutat i början av 20-års åldern. Du kanske tänker på könsmognad? Det har inte inträffat för alla vid 15, säkerligen 20-30% av tjejerna är inte könsmogna då.
  Åldersgränsen 15 sattes för att man då konfirmerades, sedan har den behållits av slentrian. Men det är väl omkring den åldern som det är normalt att man förlorar oskulden och får ett riktigt sexintresse, så åldern är inte helt dåligt vald om man nu ska ha en åldersgräns (och inte en flytande gräns). Jag var 16 när jag slutade grundskolan.

  Ja men sexköp och samlag med en person som är med på det är aldrig något som är lika allvarligt som våldtäkt, eller ens finns på samma karta. Det är som att jämföra snatteri med grovt rån.

  Catta:
  Nej det var "för att ha förberett våldtäkt [...] mot minderåriga" jag reagerade mot. Media försöker nämligen alltid sammanblanda brottet "våldtäkt" och brottet "våldtäkt mot barn", det är förkastligt då det senare kan vara allt från en totalt harmlöst handling* till ett allvarligt brott. Medan det första alltid är ett allvarligt brott.
  En lärare i Skövde dömdes för våldtäkt mot barn för att han haft ett ömsesidigt förhållande med en elev. I media skrevs det att han förnekade att han hade våldtagit henne och att han påstod att det varit frivilligt sex men att rätten inte trodde på honom, fast det var precis vad rätten gjorde och flickan sa samma sak.

  *Min byrå hade ett mål där en lätt utvecklingsstörd 22-årig kille hade förletts av en 14-årig tjej och sedan anmälts av tjejens föräldrar. Tjejen sa som det var, att han var den snällaste hon kände och att hon övertalat honom att ta hennes oskuld och ha sex med henne och att han bara ville att de skulle vara kompisar. Kul för honom att ha det i belastningsregistret.

 24. cattasbubbla says:

  Profanum: Men han har ju förberett våldtäkt mot barn? Han och två andra vuxna skulle träffa en fjortonårig flicka för att ha sex. Sex med barn (frivilligt eller ej) är våldtäkt mot barn så om inte flickan dragit sig ur så skulle man alltså ha haft sex. Då hade det varit våldtäkt mot barn oavsett hur villig hon må ha varit själv, eller? Alltså så är det förberedelse till våldtäkt mot barn.

  Jag fattar vad du menar, tex att en 19 årig kille och en 14 årig tjej har ett förhållande och han torskar ändå på våldtäkt mot barn trots att det är helt ömsesidigt. Och det kan man väl ha synpunkter på, men jag är väl inte ute och cyklar vad gäller de juridiska termerna i det här fallet?

 25. profanum_vulgus says:

  Catta:
  Ja precis, men det är inte att förbereda att våldta någon.

  Du skrev ju att han förberett våldtäkt, det är något helt annat än "våldtäkt mot barn". Det är som att skriva att en person som sytt en dold fick att lägga snattat godis i skulle ha förberett grovt rån.

 26. cattasbubbla says:

  Profanum: Vad heter det om det ska vara juridiskt korrekt då? Och jag var övervakare åt en kille som åkte dit för att han hade ett antal slipade bilnycklar, han åtalades för ett förberedelsebrott, det var många år sedan nu så be mig inte precisera exakt, men jag kommer mycket väl ihåg grejen som så eftersom jag tyckte just den delen var galen, då kan man ju inte heller bära på en kofot eller skruvmejsel. Vad gäller KK så är det ju (enligt media och polis) klart att han haft kontakt i syfte att köpa/få/ta sex

 27. profanum_vulgus says:

  Catta:
  Jag vet inte om jag kan beskriva det tydligare.
  Våldtäkt och våldtäkt mot barn är helt olika saker och våldtäkt mot barn kan lika lite beskrivas som att våldta ett barn (även om även detta kan innefattas) som en gåva kan beskrivas som en stöld.
  Man kallar inte snatteri för rån, inte misshandel för mord och inte förskingring för utpressning.

 28. cattasbubbla says:

  Profanum:Pratar du i juridiska termer av våldtäkt mot barn eller din egen åsikt nu?

 29. Hmm says:

  profanum_vulgus: "Så om jag som är drygt 30 blir förledd av en gubbe som är 45 så är det lika illa som våldtäkt?"

  Så gulligt att du vid 30 anser dig fortfarande vara en ungdom. Det gör inte jag. Jag kallar dig för vuxen (även om du inte beter dig som en sådan ;) )

 30. Hmm says:

  profanum_vulgus: "hon övertalat honom att ta hennes oskuld och ha sex med henne "

  Precis i ett sådant fall som den vuxne skulle vetat bättre och sagt nej.

 31. Hmm says:

  profanum_vulgus: du tog ett fall med en 14-åring och en 22-åring. Om vi tar 14-åringen men vänder på det och en 6-åring är fortfarande åldersskillnaden ok?

  Det är den gränsen som jag drar när det är åldersskillnader. När man kan vända på åldrarna uppåt och nedåt utan att det ser "konstigt" ut.

 32. profanum_vulgus says:

  Catta:
  Juridiska termer.

  Hmm:
  Ungdom är man väl formellt tills man är 26, när jag var 30 så var min fästmö 26, är det våldtäkt?

  Jo det gjorde han ju också trots sin utvecklingsstörning, men han ville fortsätta vara kompis med henne så han gick med på det.
  Men det sjuka är inte att det är två saker som inte BÖR göras, det är att du likställer två saker som är så vitt skilda. Det är som att påstå att folkmord och att svära är lika illa, för man bör inte göra något av det.

 33. profanum_vulgus says:

  Hmm:
  Så en 30 åring och en 46 åring är det samma som en 30-åring och en 14 åring?

 34. cattasbubbla says:

  Profanum: Och vad är den juridiskt korrekta termen för det KK misstänks ha gjort sig skyldig till då?

 35. profanum_vulgus says:

  Catta:
  Förberedelse eller försök till våldtäkt mot barn.
  (Inte våldtäkt av barn som aftonbladet skrev idag, och inte våldtäkter mot flera barn som de skrev en annan gång och inte våldtäkt)

 36. Hmm says:

  profanum_vulgus: "Så en 30 åring och en 46 åring är det samma som en 30-åring och en 14 åring?"

  Det har jag rean svarat på. I övrigt så vill du i största allmänhet inte förstå vad jag skriver. Ungdom till 26. I din bok får vi nog flytta på rösträtten också.

 37. cattasbubbla says:

  Profanum: Ja och jag skrev "Som jag förstår det så är han misstänkt för att ha förberett våldtäkt mot minderåriga". Alltså minderårig istället för barn. Är det den detaljen barn/minderårig du hakade upp dig på?

 38. profanum_vulgus says:

  Hmm:
  Ja, men sedan sa du emot det.
  Hur länge är man ungdom då?

  Catta:
  Ja, för det låter då som att brottet skulle vara våldtäkt och att det riktats mot minderåriga.

 39. profanum_vulgus says:

  Catta:
  Det är alltså samma detalj som att t.ex. skriva "Trolöshet mot hustru" istället för "Trolöshet mot huvudman" bara för att huvudmannen råkar vara hustru.

 40. cattasbubbla says:

  Profanum: Jo men det är väl inte polisen som skrivit att han är misstänkt för förberedelse till våldtäkt mot minderårig, det är väl media (och jag då), så vad spelar det för roll?

 41. profanum_vulgus says:

  Catta:
  Att man försöker vilseleda folk vad det är för brott han ska ha begått.

 42. cattasbubbla says:

  Profanum: På vilket sätt menar du att man blir vilseledd genom att säga minderårig istället för barn? För mig är det samma sak. En minderårig är ju ett barn. Om man säger "förberedelse till våldtäkt på minderårig" så betyder det ju ett barn.

 43. profanum_vulgus says:

  Catta:
  Låtsas du nu eller?
  Våldtäkt mot minderårig är alltså:
  Brott: Våldtäkt
  Offer: Minderårig

  Våldtäkt mot barn är alltså:
  Brott: Våldtäkt mot barn.

  Och våldtäkt och våldtäkt mot barn är helt olika brott.

 44. cattasbubbla says:

  profanum: Jag vet att våldtäkt och våldtäkt mot barn är olika saker. Vad är en minderårig dåi juridisk mening, under 18 eller 15?

 45. profanum_vulgus says:

  Det finns inget sådant i juridisk mening.
  Men det är alltså inte brottet våldtäkt riktat mot en person av viss ålder.

 46. cattasbubbla says:

  Profanum: Jag vet allvarligt talat inte vad vi pratar om längre?
  Minderårig= Barn under 15 år.
  Våldtäkt mot någon över 15= Våldtäkt.
  Sexuell handling mot någon under 15= Våldtäkt mot barn
  KK misstänks för förberedelse till våldtäkt mot minderårig= KK misstänks för förberedelse till våldtäkt mot barn.

  Jag må vara dum men jag fattar inte var felet är?

 47. profanum_vulgus says:

  När man kallar det något annat så låter det som att han är misstänkt för att ha försökt våldta någon.
  Man gör ju inte så med andra brottsrubriceringar "frökenhandel" (misshandel) eller "människobyte" (människorov) så varför just med dennA?

 48. cattasbubbla says:

  Profanum: Ja men minderårig associerar väl varenda människa till ett barn och inser därmed också vad det handlar om?

 49. profanum_vulgus says:

  Catta:
  De flesta vet ju inte ens att våldtäkt mot barn är en brottsrubricering. Nånstans kring 80-90% tror att det betyder att våldta ett barn.

 50. cattasbubbla says:

  Profanum: Jo så kan det nog vara iofs

 51. Hmm says:

  profanum_vulgus: "De flesta vet ju inte ens att våldtäkt mot barn är en brottsrubricering. Nånstans kring 80-90% tror att det betyder att våldta ett barn."

  Jag vet, men moraltant som jag är så är det samma sak i många fall.-Håll en hövlig ton (i den mån det är möjligt!)
-Konstruktiv kritik är välkommet. Dock inte i form av "Du är dum i huvudet"...
-Tryck till på knappen vetja ---> bloglovin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>