Hon födde sin pappas barn

Kristina var inte fyllda 14 år när hon gick till sociala då hon ville bli placerad i fosterhem, hennes mamma hade gift om sig och det var struligt. Man beslutade att hon skulle flytta hem till sin pappa Frank, socialtjänsten ansåg att han var en vårdad och trevlig man med ett välstädat hem, detta är ju tyvärr något folk än idag tror, att man ska kunna se på en människas yttre vad det är för filur.

Varför skulle någon tro på henne?

Kristina tyckte hennes pappa betedde sig lite underligt men beslutade sig för att flytta dit. Ganska snart blir han än mer märklig, han kräver att få torka henne efter att hon kissat, en flicka som snart är 14 år gammal. Han kräver att hon ska sluta umgås med sina vänner,sluta ha kontakt med sin mamma och slutligen när hon är 14 år så kräver han att hon slutar i skolan, han kan ju lära henne allt hon behöver veta. Några månader senare så börjar han våldta henne, dagligen begår han övergrepp. Kristina vågar inte kontakta sin mamma då hon är rädd att inte bli trodd. Polisen är det heller ingen idé att kontakta tänker hon då övergreppen pågått en tid. Kanske hade de trott henne om hon anmält direkt,men att komma så här efteråt? Och hon har nog rätt i det, ett av polisens kriterier för att se en anmälan suspekt är ju just att man inte anmäler direkt, det  är ett tecken på att det kan vara lögn.

Kristina känner sig värdelös, alla tycker att hennes pappa är så trevlig och bra, ingen ser hur hon mår.Pappa har ristat in ”Jag älskar pappa!” på hennes händer och fötter. Han har skurit ut sitt namn på hennes rumpa. Sociala och andra ser tatueringarna, men antar att det är en kulturell grej från hennes pappas hemland, ingen bemödar sig att ens fråga.

Innan hon fyller 15 år är hon gravid. Hennes lärare Karin funderar på hur hon kunnat bli gravid när hon knappt får gå ut. När Kristina slutat gå i skolan går Karin hem till Kristina och Frank och ser en pappa och en dotter som går omkring i dunkla rum, hon känner att något inte står rätt till i familjen med tanke på graviditeten och allt annat och kontaktar socialtjänsten. De gör ingenting. Hon kontaktar skolsköterskan som säger ”Jag tror vi vet”, men inte heller gör något.

Pappa och morfar

Nyss fyllda 15 år föder Kristina sin pappas dotter. Flickan föds utvecklingsstörd och nästan helt blind och döv. Barnmorskan ser Kristina och pappan tätt omslingrade på ett sätt som inte är normalt för en far och dotter, men inte ens hon agerar förrän hon pratar med polisen tre år efteråt. Senare föder Kristina ännu en dotter som har outvecklade lungor, är utvecklingsstörd och har skolios. Sin andra dotter som hon delar pappa med.

Under 4 år lever Kristina med sina och pappans 2 handikappade barn hos pappan, under dessa år görs åtskilliga hembesök av sociala, polisanmälningar görs och tas tillbaka, skolan diskuterar, anmälningar till socialtjänsten görs, det pratas, men ingenting händer.Och Kristina fortsätter våldtas av sin far. Den socialsekreterare som senare tog över Kristinas ärende säger att det verkade som att ingen vågade fråga henne om hennes pappa, det var känsligt att ens tänka tanken att anklaga en pappa för att bedriva incest med sin dotter, så man lät helt enkelt bli.

Helvetet får ett slut

Efter 4 år plockar man äntligen in Frank, och efter en tid berättar Kristina allt för utredaren. Frank förnekar allt men döms för sexuellt utnyttjande och otukt av barn  till 2 års fängelse och utvisning. Idag är Kristinas äldsta dotter död efter en hjärntumör, hennes andra dotter bor inte med henne men Kristina har kontakt med henne hela tiden. Hon har ingen som helst kontakt med sin pappa men har hört att han gift sig och har en dotter.

Det handlar inte om USA, Holland eller England, det är i Sverige detta hänt, det har hänt samma sak med andra barn innan Kristina, det har hänt andra barn efter Kristinas fall uppdagades. Hur kan det hända? Hur kan myndigheter strunta i anmälan på anmälan bara för att det är obekvämt och känsligt att ens tänka tanken att någon far i Sverige i detta århundrande faktiskt kan bedriva incest med sina egna barn? Varför frågade ingen ?

En sak vi ska vara väldigt klar över är att Frank inte var som alla andra pappor, han var uppenbart en störd individ. En normal pappa gör inte så här mot sina barn, och de allra flesta pappor är normala. Vi ska också vara klara över att alla som beskylls för liknande händelser inte heller är skyldiga utan det kan vara anklagelser som kommer sig av hämnd, missförstånd eller annat, men man kan inte heller blunda för att det faktiskt händer . Med Kristinas fall i bakhuvudet kanske man måste fundera på hur man ska agera när en orosanmälan om liknande kommer in. Ska vi förutsätta att anmälan förmodligen handlar om hämnd från ett elakt ex, ska vi förutsätta att det är en absolut sanning eller ska vi agera utifrån att skydda barnet tills vi kommit så nära sanningen vi kan ?

Kristinas bok ”Bakom stängda dörrar” är läsvärd, en skrämmande berättelse ur verkligheten, skriven av barnet som inte fick vara barn utan blev mamma åt sin pappas döttrar…

Det här inlägget postades i Brott & Straff och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

<----Välj en bildfil (JPG)

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.