Vart är mänskligheten på väg?

Ibland undrar man hur onda människor kan vara. En man med Downs syndrom och autistiska drag har under 25 år bakbundits stora delar av dygnet på de boende han bott på. Det var mannens behandlande läkare som ordinerat fastbindandet och man kan ju undra var läkaren fått  idén att det skulle vara en bra metod enligt vetenskap och beprövad erfarenhet. Inom psykiatrin måste du anmäla till socialstyrelsen om du bälteslägger en patient mer än 4 timmar tex.

Detta förfarande var mycket vanligt för många år sedan just i arbetet med förståndshandikappade, man band fast dom när de var ”oregerliga” ellerpå nätterna om dom inte låg stilla i sina sängar. Man spolade också iskallt vatten på dom eller slog dom om dom inte gjorde som dom blev tillsagda. I dag har vi mediciner och betydligt mer kunskap. Anledningen att mannen som varken kan se eller tala, bands fast , var att han skadade sig själv genom riva och slå sig i ansiktet. Men ingen tycks ha frågat sig varför han gjorde det? Några i personalen har enligt dokumentation provat andra metoder som visat sig fungera bra, varför man inte använt sig av dom kan man ju också fråga sig, likaså kan man fråga sig hur personal i 25 års tid kunnat stå och titta på utan att anmäla eller ifrågasätta. En kvinna anmälde och vägrade delta i behandlingen av mannen och det var Inger Sandberg som senare sa upp sig från boendet, all heder till henne som såg till mannens bästa och inte vad som var enklast för personalen!

Men nog blir man förvånad över människors oförmåga att tänka själva, oavsett om en läkare ordinerar att han ska bindas fast så må väl för böveln folk kunna tänka själv och de måste väl veta hur lagen ser ut? Jag har själv arbetet med förståndshandikappade och många gånger sett hur illa de kan behandlas ,vissa har inga anhöriga utan är helt utelämnade till vårdpersonalens omsorg. Jag har sett brukare som skadat sig själva just på det sätt den här mannen tycks göra och det har då handlat om ångest, att personen inte mått bra psykiskt, och jag har jävligt svårt att tro att det hjälper mot ångest att binda fast folk. Jag hoppas verkligen att alla som deltagit i att binda mannen, och som ordinerat fastbindningen åker dit för  olaga frihetsberövande, misshandel och allt annat som detta kan rymmas inom, fan det är en förståndshandikappad man utan någo0n som helst möjlighet att göra sig förstådd det handlar om!! Ibland mår man illa över mänskligheten,sen kan man ju undra hur i helvete enhetschefen kan få sitta kvar också…

Det här inlägget postades i Lite av varje och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

<----Välj en bildfil (JPG)

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.