Sundsvallspedofilen kunde ha stoppats

I går inleddes rättegången mot den pedofil som var inskriven för vård på rättspsykiatriska kliniken i Sundsvall. Mannen som vi kan kalla P dömdes år 2000 för grova övergrepp mot sin egen dotter som han hade vårdnaden om, och hennes vänner. När P greps denna gång hittade man över 30 000 barnpornografiska bilder och 510 filmer i hans dator. Då kan ju folk av ordning undra över hur det kan komma sig att P åter igen,dessutom under vårdtiden kunde få möjlighet att förgripa sig på barn igen. Och framför allt, hade det kunnat förhindras? Ja det är jag övertygad om.

P ”vårdades” av läkaren Kjell Långbergs som förutom att också vara JB´släkare också var inblandad i härvan kring Tomas Quick. Då jag personligen haft en del möten med Kjell rörande JB så är jag inte det minsta förvånad över hans extremt dåliga omdöme gällande P för han har lika dåligt omdöme gällande allt annat också. Kjell var P´s behandlande läkare under hela vårdtiden om jag förstått det rätt.Den tidigare avdelningschefen Torbjörn (numera pensionerad) var kamrat med P´s föräldrar, kanske också något man ska ha i åtanke.

För några år sedan larmade medpatienter om att P hade barnporr på sin dator inne på kliniken (Jo dom får ha dator och internet obevakat på sina rum). Man omhändertog datorn och rensade den, och efter en tid fick P tillbaka den igen. En tid efter så larmade patienter igen om att han hade barnporr på sin dator, och denna gång fick P tillbaka datorn efter rensning, men denna gång fick han inte använda internet. Nu har jag ju tidigare skrivit att det inte är värst svårt att smuggla in saker på kliniken om man skulle vilja, och P smugglade in ett mobilt bredband, men även om han inte gjort det så är det andra på avdelningen som har internet och patienterna besöker ju varandra på rummen så internetförbud är inte riktigt samma som att man inte har tillgång om man vill.

Man gjorde som alltid en riskbedömning på P och den visade att det fanns hög risk för återfall i brottslighet av allvarligt slag, trots detta så ansåg Kjell Långbergs att det var lämpligt att ge honom permission, och Länsrätten gick som så ofta annars efter läkarnas bedömning (så vad är vitsen med SUP?) utan att själva kolla upp honom närmare. Vid gripandet så nekade kliniken till att ha känt till att P hade skaffat sig en lägenhet i Sundsbruk, likaså nekade man nu vid åtalet kännedom om detta, men Långbergs medgav enligt P´s försvarare i ett polisförhör att han kände till det. Verksamhetschef Erik Söderberg förklarade allt med att Långbergs varit P´s behandlande läkare så länge att dom blivit som kompisar och Långbergs kanske varit lite väl mån om att vara schysst med honom så säkerheten blivit åtsidosatt. Jo tjena, må så vara, men resterande personal då som tex psykologer, avd.chef, Länsrätten och Erik själv, borde inte dom reagerat?

Här hade vi alltså en patient som minst två gånger (som jag vet) haft barnporr på sin dator de senaste åren, det bör väl visa att han inte är ”botad” ? Han får också höga poäng vid riskbedömningen, något man kan tycka borde vara en varningssignal, men inte ens det var tillräckligt. Och som grädde på moset gav Långbergs honom permission (förutom sina vanliga permissioner) 10 timmar i månaden för att besöka en annan dömd pedofil för att de skulle kunna stötta varandra, hur normalt låter det? Så hade det kunnat förhindras? Ja visst, om man använt lite sunt förnuft. Nu kan man sitta och säga att det är beklagligt och olyckligt, men det hjälper knappast flickan som blev utsatt för honom.

Det är av denna anledning jag fortsätter mala på om rättspsyk och de brister som finns, därför att folk (allmänheten) drabbas av deras ”misstag”. Det finns fler fall som är mycket märkliga och där åtminstone jag ser att det är helt vansinniga beslut som tas, historien har också visat det. Man kan aldrig vara 100% säker när det handlar om människor, men man ska vara så säker som det är möjligt innan man släpper en sjuk människa vind för våg, och här fanns flera varningssignaler.Det finns kanonbra personal på rättspsyk, men tyvärr är dom oftast på golvet och har inte mycket att säga till om. Därför blev jag glad när jag såg att sjuksköterskan Vladimir Drybcak klev fram för en tid sedan och anmälde det han ansåg vara oegentligheter, det krävs mod att stå upp för vad som är  rätt och fel!

Det här inlägget postades i Brott & Straff och har märkts med etiketterna , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

<----Välj en bildfil (JPG)

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.