När ska man lära sig?

Jag tänker på mannen som kidnappade en tvååring och höll en kniv mot hans hals i 2 timmar. Tack och lov gick allt bra och slutade utan större missöde, men åter igen så kommer bilden av en svårt psykiskt sjuk människa fram. Han har varit psykiskt sjuk i över 40 år i schitzofreni. Hans familj känner igen bilden av en förvirrad och aggressiv man men säger att han behövt professionell hjälp. 2 dagar innan kidnappningsdramat så har han stått på sin balkong och skrikit på hjälp, han har kastat ut en lapp där det står ”Hjälp! Ring 122” och en grannkvinna ringer polisen.

Där kan ju jag tycka att hjälpbehovet inte kan vara så mycket tydligare, vad polisen gjorde när de åkt ut på larmet vet jag inte, men endera skjutsade dom inte in honom på psyket eller så ansåg inte psyket att det fanns anledning att lägga in honom. Det framkommer också att detta inte var första gången han ropade på hjälp, men pga utredningssekretess kan inte polis uttala sig om de andra larmsamtalen.

Han syster är förvånad att han tog ett barn och berättar att han alltid varit mycket för barn, och att hon inte tror att han skulle kunna skada ett barn. Jag vet inte, men en desperat människa som gång på gång skriker på hjälp men inte får hjälpen gör väl desperata saker? vad som än krävs för att folk ska förstå. Är dte inte att hugga ner någon random person så kanske man kidnappar ett barn. Och jag vet inte när man ska lära sig detta att en psykiskt sjuk person som ber om hjälp är illa ute och att får dom inte hjälp så kan det sluta hur som helst. Varför lär man sig inte av tidigare händelser?

Åkeshovsmannen som slog ihjäl en 71-årig man med ett järnspett och skadade flera andra sa sig vara jagad av troll och trodde att hans egen bror skulle döda honom. Samma dag han gick bärsärk med järnspettet hade han själv ringt polis och sagt att en polis blivit skjuten i hans trapp, man hittade mannen en bit därifrån med en kniv i handen och han bad då att få komma till beroendemottagningen, där skickade man ut honom och han flippade ur fullständigt men ingen larmade tydligen. Ett antal gånger innan Åkeshov hade han uppsökt psykiatrin och uppvisat tydliga paranoida drag ,han fick ingen hjälp och till slut flippade det över, psykiatrin fick inte betala priset, men väl den äldre mannen.

Mannen som mejade ner en massa människor i gamla stan hade haft kontakt med psykiatrin i 4 år. Dagen då han dödade två och skadade 16 personer så sa han sig vara fjärrstyrd av en internationell grupp av något slag. Hur kan det komma sig att ingen såg att han var i sånt uselt skick att tvångsvård varit tillämpligt?

Mijailovic som dödade Anna Lind hade sökt hjälp ett antal gånger, även strax innan mordet, men avvisats. Att han var uppenbart sjuk kan man inte missta sig på, men var det verkligen ingen inom psykiatrin som kunde märka det? Av vilken anledning avvisades han när han sökte hjälp? Åter igen så fick inte psykiatrin betala priset, utan Anna Lindh,hennes make och barn.

En man hugger ihjäl 8-årige Tobias i Norrahammar. Mannen var schitzofren och tvångsvårdades men släpptes när läkaren tyckte han var tillräckligt frisk. Han misskötte sin medicinering men man ansåg uppenbarligen inte att det var nödvändigt att åter lägga in honom för tvångsvård.Åter igen behövde ingen inom psykiatrin betala priset, utan en liten pojke .

16-åriga Norba höggs ihjäl av en man som haft kontakt med psykiatrin i 10 års tid. En halvtimme innan mordet ringde han sin vårdare och bad om hjälp, men togs inte på allvar. Den missbedömningen kostade en tonårstjej livet, de som gjorde felbedömningen angående allvaret fick så vitt jag vet inget straff eller annat som markerade att man handlat fel.

En 22-åring hugger ihjäl sin mamma i Södertälje. Dagen innan hade han nekats psykiatrisk vård som han sökt. Nu får han leva med att han dödat sin egen mamma.

Min bror. Bara dagarna innan han mördades så hade kommunen larmat och ville att mördaren skulle tas in för tvångsvård då han hotat personal inom hemtjänsten. Allmänläkaren som gjorde en första bedömning ansåg dock att mördaren verkade trevlig och svarade på ställda frågor och att det därför inte förelåg något skäl för LPT. Några dagar senare slår han en yxa 18 ggr i huvudet på min bror. Bör inte en allmänläkare begripa att även en svårt psykiskt störd människa kan uppträda trevligt? Nå väl, han behövde inte heller betala priset, dte fick min bror och hans 5 barn göra.

När ska folk fatta att det är viktigt att låta psykiatrin kosta pengar, att det är viktigt att de får alla tänkbara resurser? Ekonomiskt så är det inte billigare att ha dom inlåsta på rättspsyk i åratal, samhällsmässigt så utsätter man befolkningen för enorma risker när dessa människor inte får hjälp. En annan sak är att de psykiskt sjuka som begår de här brotten ofta har någon form av missbruksproblematik också, och förmodligen hamnar de mellan stolarna då de har en dubbeldiagnos. Missbruksvården anser att de är för sjuka och psykiatrin anser att de behöver vård för sitt missbruk innan de kan ta till sig vården inom psykiatrin, men nånstans så måste man börja vakna till, sluta slänga ut hjälpsökande, fatta allvaret. En människa söker sig inte till psykiatrin eller missbruksvården för att de mår bra, dom ber inte om hjälp för att dom tror att dom fixar det själva, det räcker inte med en klapp på axeln och ett ”Det här fixar du, åk hem och vila”. Man måste sluta riskera människors liv i sin iver att spara pengar.

Det här inlägget postades i Brott & Straff och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till När ska man lära sig?

  1. kao skriver:

    Det händer gång på gång. Fasansfullt!
    Nu senast (aug-2019) skönhets-vd:n på Södermalm som mördade sin sambo. Han hade uppträtt konstigt och någon i personalen (eller om det var sambon) hade larmat deras koncernchef, som åkte till Sthlm och tog med mannen till psykakuten. Där lyckades han uppträda hyfsat normalt (som psykotiska människor kan ibland), blev utsläppt med recept på piller på tisdagen och mördar sin sambo på onsdagen….

    Nu är mordet och utredningen ännu i sin linda, så ingen vet vad som hände i lägenheten. Men jag kan tänka mej att, om det var sambon och mannen fick veta det, så kan han blivit ursinnig och konfronterat henne för att hans korta besök på psyket hade kommit ut på företaget. I sin troliga psykos blev det ett storbråk där han sen mördade henne. Det är vad JAG tror hände, men vi får se.

    MVH // Kao

Kommentarer inaktiverade.