Marks kommun överklagar till kammarrätten

Det är glädjande att se att Marks kommun beslutat (om än i en oenig nämnd) att överklaga förvaltningsrättens beslut ang var barnen “Fanny och Rasmus” kommer att ha det bäst i framtiden. Jag hoppas verkligen att man plockar fram alla de vittnesmål som finns och som kan klargöra barnens behov,deras bästa och deras önskan och att detta får ett slut som blir så bra som möjligt för barnen i slutänden. Bennie Åkerfeldt fortsätter att hävda (läs kommentarerna här och här)  att det handlar om rasism och jag vet inte om han tycker det är okej att folk vanvårdar barn så länge de är romer eller vad det handlar om, det intressanta är att inte en enda romsk förening tagit upp detta vilket dom torde ha gjort om man ansett att det handlat om rasism gentemot romer, så jag skulle nog vilja påstå att Bennie själv använder dessa barns öde för sin egen privata strid om romers rättigheter vilket är väldigt fult.

Lägger man nu fram alla fakta som finns kring anknytningsprocesser och vikten av det, barnens egna önskningar, hur deras möten med familjehemmet varit , framtidsperspektiv och annat då vet man i alla fall att själva rättsprocessen gått rätt till och att man inte enbart utgått från en sida. Jag tycker det blir helt fel att döma ett par barns framtid utifrån den biologiska mammans önskningar , de har dessutom en pappa som (även om han inte har vårdnaden) som har åsikter, men som inte fått göra sig hörd alls i detta vilket är märkligt. Nej man ska helt och hållet döma utifrån barnens bästa, inte vad mamma,pappa eller fosterfamiljer vill och önskar, det enda som ska spela roll är att barnen får det så bra som möjligt nu och i framtiden och jag hoppas man tar till sig alla sidor denna gång.

Ps, Dagens Lomander:

Du har varit med i en uppmärksammad Facebookgrupp där du tog ställning i fallet tidigare. Har du gått in i det här mötet med ett öppet sinne?

– Jag har inte varit bestämd innan jag gick hit, och det var jag inte förra gången heller, säger Anita Lomander.

Jo tjena, har man inte en bestämd uppfattning när man går med i en FB grupp som heter “Flytta inte tillbaka markbarnen Fanny och Rasmus till första familjehemmet” ? Hon måste tro att varenda kotte är totalt intelligensbefriade…

This entry was posted in Lite av varje and tagged , , , , , , , , . Bookmark the permalink.
_______________________________________________________________________

29 Responses to Marks kommun överklagar till kammarrätten

 1. kicki says:

  Vi är överens (som vanligt). Alla fakta ska fram i rätten och beslut ska tas utifrån barnens behov - inget annat.

 2. susanna svensson says:

  rätten ska döma efter lagen ingenting annat

 3. kicki says:

  Enligt lagen ska man utgå från barns bästa så där är ingen konflikt.

 4. Catta says:

  Susanna: Vilken lagtext tycker du man ska gå efter då du som jämför barnen med djur, djurskyddslagen?

  Kicki: Ja lagen och så bör man ha de konventioner Sverige skrivit under i åtanke

 5. Patrik Nyberg says:

  Yvonne Domeij och flera andra har nominerat fostermamman Eva till årets Hjältemama. Den inklistrade texten är skriven av Yvonne Domeij.
  http://www.mama.nu/Arets-mama/Vem-tycker-du-ska-bli-Arets-Hjaltemama-2011-

  Årets hjältemama i tidningen Mama
  Jag har nominerat den mamma i Marks kommun som i flera år tog hand om två vanvårdade barn som fosterbarn från 3 veckors resp. 11 månaders ålder. Hon var med i SVT:s Uppdrag Granskning efter att socialen felaktigt flyttat barnen efter flera år. Barnen har sedan denna flytt, som Socialstyrelsen kritiserat, flyttats ytterligare flera gånger. Sedan cirkulerar ärendet i socialnämnd, socialstyrelse, förvaltningsrätt och snart kammarrätt. Mamman har fortsatt kämpa för barnen, som båda vill tillbaka hem till sin första fosterfamilj. Trots motstånd och trots att hon angripits och hånats på bloggar och facebook, bl.a. av en politiker i Marks socialnämnd, fortsätter mamman kämpa för barnen. Av inblandade i ärendet är det bara hon som respekterar barnperspektiv och barnkonvention. Hon har bl.a. föreslagit statsrådet Maria Larsson att införa lagar och ändring av befintliga lagar för att stärka barns rätt så liknande fall ej upprepas. Därför nominerar jag henne.

  Gör som jag, mejla din nominering till hjaltemama@mama.bonnier.se och berätta varför du tycker just denna mamma är en hjältemama.

 6. Catta says:

  Patrik:Ja jag tycker faktiskt att även fostermammor ska kunna komma ifråga vid såna här nomineringar, en mamma behöver ju nödvändigtvis inte vara den som fött barnet, utan är väl snarare den som tagit hand om det.

 7. Patrik Nyberg says:

  http://www.bt.se/nyheter/mark/fosterbarnens-ode-avgors(2962969).gm

  En artikel om den pågående processen i kammarrätten.

 8. Alexis Columbus says:

  Var det inte så att de två s k anknytningsexperterna som skall framträda i kammarrätten inte ens hade träffat barnen före TR-förhandlingen? Har de gjort det nu?

 9. Follow me says:

  Det står i Borås tidning att pappan vill att barnen ska få komma till familjehemmet. Men mamman motsätter sig tydligen detta.

 10. Babydoll Karlsson says:

  Såg att Levandeliv-bloggen var nedstängd...Vet du vad som hänt?

 11. Catta says:

  Alexis: Man behöver inte träffa barnen för att kunna uttala sig om anknytningsteorier, det har jag sagt förut. Det är vetenskap/forskning experterna pratar om, inte på individnivå.

  Follow me: Ja pappan vill att barnen ska vara i första familjehemmet, mamman vill det inte.

  Babydoll: Enligt uppgift så ska det ha varit för att Folåsapojken anmälde skriverierna ang Folåsa till kommunen där hon arbetar och hon valde då att stänga ner bloggen. Huruvida det är sant vet jag dock inte

 12. Alexis Columbus says:

  OK, anknytningsexperterna har alltså inte träffat, talat med barnen. Men var det inte ett par av Marks kommun anlitade barnpsykologer som gjort det och de uttalade att barnen hade det bäst där dom var/är nu? Barnen har väl också gått i skola där ett bra tag, fått kompisar m m. Har svårt att se vad Marks kommun, med Mia Magné C etc, skall kunna ha att komma med nu. Nå, man får väl se.

 13. Catta says:

  Alexis: Nej så sa jag inte, jag sa att dom inte behöver.
  Ja det lär nog visa sig vad som händer

 14. Alexis Columbus says:

  Efter den tidigare rättsförhandlingen p g a mammans överklagan avgjorts framkom det uppgifter om att de åberopade s k anknytningsexperterna inte träffat eller talat med barnen, vilket däremot två barnpsykologer hade gjort. De senare skulle ha bedömt att det bästa för barnen var att stanna där de är.

 15. Alexis Columbus says:

  Jaha, förstår. Aknytningsexperterna hade alltså uttalat sig om anknytningsteorier per se, inte med uttalad tillämpning på de två barnen det var fråga om.

 16. Catta says:

  Alexis: Jag kan inte uttala mig nu huruvida just de här gjorde det eller inte, jag har inte allt i huvudet

 17. Alexis Columbus says:

  Ok, jag har heller inte allt om fallet i huvudet. Och det är inte heller lätt att försöka agera jurist, vilket vem som helst får kalla sig (ingen skyddad titel)...
  Advokat är något helt annat. Antar att t ex DI har en sådan?

  Alexis Columbus, fritidsjurest

 18. Wlad says:

  De e så många fall som ventileras. e detta det fall där styvpappan var dömd för flera våldtäckter och kommunen tyckte att barnen skulle bo där med modern.

 19. Alexis Columbus says:

  @ Wlad: Flera? Våldtäkter - var det inte något övergrepp? Och ingenting riktat mot barn.
  Kommunen ifråga har väl inte förespråkat att barnen skulle bo hos mamman, bara att det skulle kunna ske ett fungerande umgänge med henne vilket det senaste tiden tycks ha gjort med det nya fosterhemmet?

 20. Wlad says:

  ja komer inte ihåg exakt. riktat mot barn skrev jag inte. komer svagt ihåh att det fanns en del som stödde komunen å våldtäcktsmannen. Barnhatare finns de gott om.

 21. Wlad says:

  barnen e de vicktigaste vi har hur kan vuxna va grymma å tvinga dom til våldtäcktare4

 22. Wlad says:

  Stoppa propedofilerna.

 23. Alexis Columbus says:

  Sorry, Wlad, propedofiler hittar du hos andra än hos mig. Men du har helt rätt i att de där försåtliga, ofta listigt maskerade typerna bör stoppas, rätt ner i bloggvärldens avskrädestunnor.

 24. Wlad says:

  bra att vi överens. Vilka barnhatare vill att barn ska vara hos våldtäcktare? ja tror inte du e propedofil. Propedofil e dom som vill att barn ska va hos våldtäcktsman.

 25. Catta says:

  Åh herregud, har propedofilhysterin hittat hit också. Man ska inte kalla folk för pedofiler och propedofiler åt höger och vänster,det är inte okej !!

  Styvpappan var dömd för ett (tror jag) sexuellt övergrepp, som Alexis säger så var det inte på ett barn. Å andra sidan så krävs det en viss gränslöshet att begå såna brott så det är illa ändå. Men som Alexis också säger så vill dom numera inte att barnen ska bo hos biomamman (det var förut då när dom tog barnen), utan att dom ska träffa henne ibland. Dock är aldrig fosterföräldrarna med vid träffarna så för den saken skull så är det detsamma.
  Och Wlad, det är fult att kalla folk pedofiler/propedofiler för att dom är av en annan mening, så det kan du lägga ner!

 26. Patrik Nyberg says:

  http://www.tv4play.se/nyheter_och_debatt/nyheterna_boras?title=tv4nyheterna_boras_22_35&videoid=2093706

  Ja du Catta det var ett sorgligt besked för barnen i Mark.
  Du var nog den förste bloggaren som uppmärksammade skandalen och hade fler vågat rapportera om övergreppet mot barnen i Mark hade kanske situationen sett annorlunda ut.
  När väl traditionell media uppmärksammade Marks agerande hade det gått allt för lång tid.

  Fostermamman Eva ger sin syn på nämndens beslut att inte överklaga. Ca 2 min in i klippet.

 27. Catta says:

  Patrik: Traditionell media är för fega, de orkar inte sätta sig in i saker utan väntar tills saker uppmärksammas i UG eller nåt innan de vågar uppmärksamma det själv, tragiskt men sant.

 28. Patrik Nyberg says:

  Catta,
  Ny granskning av Mark.
  http://fostermamman.blogspot.se/2012/07/tva-pagaende-granskningar-i-mark.html

 29. Catta says:

  Intressant Patrik, det börjar bli några kommuner nu som granskas och det är bra för ibland undrar man vad dom håller på med.-Håll en hövlig ton (i den mån det är möjligt!)
-Konstruktiv kritik är välkommet. Dock inte i form av "Du är dum i huvudet"...
-Tryck till på knappen vetja ---> bloglovin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>