Guillou om händelserna i Norge

Nu tycker jag att Jan Guillou hade lite fel när han tänkte igen. Han har uttalat sig om händelserna i Norge och menar att nu när det framkommit att det är en nazist ( högerextrem är vad som framkommit),  så kommer debatten avta för att då räknas det ungefär som en tågolycka, om det varit islamister så hade champagnekorkarna smällt hos Fremskrittspartiet och Sverigedemokraterna. För det första så tror jag ingen glädjer sig åt det som hänt, säkert skulle vissa se det som att ”där ser ni, det är detta vi varnar för”, men det är en jävla skillnad mot för att fira med champagne, mycket ruttet och fult uttryckt av den gode Guillou. Sen är det väl ganska väsentligt om det är en ensam galnings dåd eller om det är ett dåd sanktionerat av en större grupp?  Står någon nazistisk grupp bakom detta eller är det en ensam störd människas verk?  Är det ett nazistiskt nätverk som står bakom har vi all anledning att vara oroliga, är det en enskild psyksjuk persons verk så är det ett i raden av fruktansvärda dåd utfört av en störd person, men något som kan vara svårare att förutse. Ungefär som mannen (muslim) i gamla stan som hörde röster och mejade ner en massa människor, det var väl ingen som hade i tanken då att han var islamist och att det var ett terrordåd? Eller om Åkeshovsmannen varit moderat så är väl hans dåd inget som moderaterna ställt sig bakom?

Man måste alltså se om det handlar om en enskild galnings verk eller är sanktionerat av ett nätverk/grupp. Att många (även terrorexperter) trodde att det var ett islamistiskt dåd är inte heller märkligt på något sätt, Al-Qaida har flera gånger uttalat hot mot Norge, en islamistisk grupp tog initialt på sig dådet, bomben följde ett mönster islamistiska extremister använder sig av (skjutningen var dock märkligare), för hur vi än vrider på det så är detta något vi oftast (OBS inte alltid) ser hos islamistiska galningar. Oklahomabombaren är väl den man tänker på som är ett av de undantag som finns, en högerextrem man som bombade på eget bevåg utan uppbacking,en ensam galnings verk. Dessutom är det grisigt att i detta tidiga skede försöka göra några politiska poäng av det vilket gjorts från alla håll och kanter, både bland höger och vänsterkant. Personligen så anser jag att extremism,oavsett vilket håll den lutar åt, är synonymt med galenskap, friska människor har en förmåga att se även gråskalan,inte bara det svartvita…

 

Det här inlägget postades i Lite av varje och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

<----Välj en bildfil (JPG)

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.