Ang sekretess som familjehemsförälder

Måste bara rätta till här, citat med felaktigt påstående:

Det har varit lite intressant att läsa att en del av de som rasar mot myndigheter och som gärna skulle vilja ställa vilken socialsekreterare (Eller fritidspedagog för den delen) mot ett eventuellt sekretessbrott, tjänstefel eller liknande, så totalt har missat att precis det har fostermamman i Mark gjort sig skyldig till så fort hon började lägga ut uppgifter om barnens biologiska mamma. Inser man inte det så vet man ingenting, absolut ingenting om sekretess och vad den är till för!

Sekretess råder för kontrakterade familjehem, men inte för familjehemsföräldrar. Det är sanningen och ingenting annat.  Det finns heller ingen lagreglerad tystnadsplikt.

 

Fråk Skl´s sida om sekretess 08:81

Sekretess
17.1 Barnet
Familjehemsföräldrarna omfattas inte av socialtjänstsekretessen. Det medför att familjehemsföräldrarna i största möjliga utsträckning kan jämställas med vanliga föräldrar som kan tala om barnet med förskola, skola och hälso- och sjukvård. De bör däremot erinras om att vara försiktiga med de uppgifter de lämnar, i vilka situationer det kan ske och till vem.

17.2 Familjehemmet
Socialtjänstsekretessen gäller för uppgifter om familjehemsföräldrarna och deras familj. Det innebär att uppgifter om dem t.ex. deras arvoden och vad som är skrivet i familjehemmets personakt omfattas av sekretess.
Barnets vårdnadshavare har dock rätt till information om familjehemmet i de delar som behövs för att de ska kunna ta ställning till om de samtycker till placeringen där.

Här är också en länk till Familjevårdens centralorganisation som skriver om just detta. Således har familjehemsmamman i Mark inte gjort sig skyldig till sekretessbrott av något slag.

 

Det här inlägget postades i Lite av varje och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

<----Välj en bildfil (JPG)

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.