Uppdatering Kim

På tisdag (tror jag) kommer det nya numret av tidningen Skurk ut och det är där jag skrivit min artikel som jag berättade om. Anledningen till den var inlägget jag skrev här i bubblan om Kim, svensken som nu sitter fängslad i Thailand  dömd till livstids fängelse. När jag skrev det inlägget hade jag bara läst det som fanns i media, på hans hemsida och på FB och var således inte så insatt, men jag såg inte hans historia som orimlig, tvärtom så händer såna saker lite nu och då i vissa länder. Under tiden som gått så har jag läst en mängd dokumentation om fallet (förundersökningar, förhör med olika personer, förhör med personal från Rikskriminalpolisen etc), pratat med vänner och familj, och är numera ganska övertygad att Kims historia är ganska överensstämmande med sanningen. Jag tror alltså idag att han verkligen blev utsatt för en ”setup” och blev blåst av såväl sin forne vän och amerikanska DEA. All dokumentation tyder på det och i artikeln har jag beskrivit vad som pekar på det.

 

Det senaste i ärendet är att Kim nyligen tvingats flytta från fängelset Klong Prem i Bangkok till Songkhla  i södra Thailand på grund av översvämmningarna. En god vän har i dagarna varit ner och besökt honom. Jag måste säga att Kim är lyckligt lottad som har så fina vänner. Hur många skulle åka rakt in i ett terrordrabbat område för att besöka en vän i två timmar? Förmodligen inte så många. Men han gjorde det, mot UD´s inrådan dessutom.

 

 

Han gav mig också Kims berättelse om flytten och det må vara kriminella (åtminstone förutsatt kriminella) men det är fan inte mänskligt.

Vi fick reda på att vi skulle förflyttas kl 3 fredag eftermiddag och hann bara få med oss en tandborste. Vi förflyttades till en oanvänd byggnad där vi fick sova utan filtar, men ihopkedjade 2 o 2. Vid 9 på lördagsmorgon packade man in ca 40 man per buss. Det var 550 fångar från Bang Kwang och 120 från Klong Prem. Inga sittplatser fanns i bussarna. Sen började resan. Den tog 18 timmar. Inga stopp för mat eller dricka. Inga pisspauser. Vi fick bara en lite flaska vatten per person under hela resan. När man blev pissnödig fick man göra det i flaska. Skulle man göra annat fick man göra det där man stod. Det var fruktansvärt – det går knappt att beskriva.

 

Man har svårt att föreställa sig att stå upp i en varm buss i 18 timmar, utan att få tillräckligt att dricka, utan att få stanna och pissa om det tränger på. Jag antar att några gjorde sina andra behov i bussen också och jag vill inte tänka ens på stanken som måste ha varit i värmen. Omänskligt.

När vi kom fram fanns inget ordnat. Ingen mat, inga filtar. Ingenting. Röda korset besökte fängelset efter några dagar. Då var det nästan upploppsstämning. Röda korset såg till att filtar delades ut och att folk fick mat. Man får en liten påse kokt ris per dag från fängelset och har bara kranvatten att dricka. Endast släktingar har, fram till dess att Röda korset fick regeln ändrad, fått lämna in mat till fångar. Nu får vem som helst lämna in mat. Men alla har inte den möjligheten: det är inte alla som har nån på utsidan. Songkhla ligger ju drygt en timmes flygresa från Bangkok. Men när vi får in mat försöker vi dela med oss så alla får lite. Annars blir det kaos.

 

Kranvattnet lär inte vara bra för hälsan och en påse ris om dagen räcker ju inte ens för att tillgodose en treårings behov av näring. Jag kan tänka mig en massa hungriga och trötta människor hopträngda på ett stengolv, det måste vara oerhört lätt att det spårar ur och blir upplopp.

 

 

 

Kim har turen att ha fina vänner som besöker honom och kan hjälpa honom med lite extra mat, den turen har dock inte alla där. Kim berättar att de delar med sig så gott det går till varandra då vissa varken har familj eller vänner och snabbt skulle kunna bli mycket sjuka och svaga då de inte har någon på utsidan som hjälper dom. Jag hoppas innerligt att detta reds ut och att hela sanningen kommer fram tids nog och jag tror ju att det kommer göra det också. Snarare är det väl så att jag inte vill  tro att sånt här kan förekomma utan att det uppmärksammas och protesteras. När man sett alla dokument så blir det väldigt tydligt att det inte gått rätt till, det går inte att tveka på det. Jag kommer senare att lägga upp en del av det jag skrev om i artikeln här också. Jag hoppas att rätt personer läser artikeln och kan bidra med lite hjälp.

 

Bilderna är tagna från sidan Thai Prison Life som är en intressant sida att läsa. Det handlar dock om ett betydligt ”snällare” fängelse än det Kim sitter på men är likväl intressant. På Justiceforkim kan ni läsa den fullständiga uppdateringen av Kims vän.

Det här inlägget postades i Brott & Straff och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

<----Välj en bildfil (JPG)

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.