Enskilda fall?

Fredrik Reinfeldt har uttalat sig om den uppmärksamhet bristerna i äldrevården fått den senaste tiden och åter igen så är han ute och cyklar.

Jag tror att det här handlar om enskilda fall där det inte har fungerat bra, säger statsministern.

Han tror inte det är ett utbrett problem utan handlar om enstaka enskilda fall. Där är jag helt övertygad att han har fel. Kritik mot äldrevården har funnits i många år och har handlat om allt från att de inte får den hjälp de har rätt till, otrevlig personal och i de värsta fallen ren vanvård och misshandel.

Jag tror att anledningen till att dessa händelser sker är dels pga underbemanning och dels för att det finns en massa människor i vården som inte ska jobba med människor öht. Att vara undersköterska på ett äldreboende är ett “slaskjobb”, personalen får slita häcken av sig men får skrämmande dålig lön. Efter ett antal år i vården kan du ha kommit upp i en lön på 21.500. Det resulterar i att de personal som finns där är de som är där för att de tycker om att jobba med människor, de andra är där i brist på annat eller för att Arbetsförmedlingen beordrat dom och de bryr sig föga om de äldre mår bra eller inte. Det är dom som blir irriterade när brukaren inte hjälper till vid påklädning eller när brukaren frågar samma fråga igen för tionde gången. Det är dom som bara går på jobbet för att få en nödvändig lön och inte för att de vill hjälpa människor.

-Det är många som kan känna igen sig i den oro som många känner för att anhöriga eller deras föräldrar inte ska bli illa behandlade på äldre dagar. Jag har själv rest väldigt mycket i svensk äldreomsorg och i kontrast till det vi hört om de senaste dagarna så har jag sett många exempel på bra omsorg.

Jag skulle tippa på att när Reinfeldt kommer på besök så lär även den mest odrägliga personalen hyfsa till sig och bete sig som folk. De berättar nog inte att de skriker åt de boende eller tar dom hårt i armarna etc. Besöker jag morsan så berättar inte personal XX att hon låtit henne ligga i timmar med smärta och nonchalerat att hon larmat tio ggr. Nej då är XX trevlig och puffar till morsans kudde lite extra när man tittar på. Det är klart att det finns det motsatta. Äldreboenden som är jättebra med bra personal som bryr sig. Men det är ju vanvården man får rikta in sig på, inte på det som är bra för det är inget problem.

Problemet som jag ser det är att man är underbemannade (mycket vanligt problem som funnits i åratal) samt att det är ett “slaskjobb” som därför också drar till sig personer därefter. Med slaskjobb menar jag inte att det är ett skitjobb, utan att det är ett jobb som ger skrämmande dålig lön och där det är konstant stress och känsla av att inte räcka till. För att fungera bra på ett sånt ställe måste man vara en människa som verkligen gillar att ta hand om andra och inte fokuserar så mycket på karriär eller lön. För att få någon ordning på äldreboendena så börja med ett ge personalen någon status. Visa att deras arbete är värt något. Hur många gånger har man inte hört folk säga
Nej fy fan jag skulle aldrig gå och torka skit dagarna i ända”, ungefär som att det är allt personalen gör. Det blir ett slaskjobb och då drar man till sig personal därefter. Jag tror på mer resurser och en värdig lön samt att man har kampanjer om vad äldrevården innebär.

 

Visst får man “torka skit” emellanåt, men man får också höra många spännande livshistorier, man får lära sig mycket av de äldre, man vet att man gör något väldigt bra för människor som behöver en. Min erfarenhet är också att om man tar bra hand om de äldre så är både de och de anhöriga mycket tacksamma, man känner att man gör nytta och att det uppskattas. Sen ska all vårdbolag ha sån hård kontroll att de fråntas rätten att bedriva vården om det uppdagas en massa missförhållanden. Jag förutsätter att man sökt tillstånd utifrån att man ska vårda människor, inte vanvårda. Och jag ska erkänna att jag är jävligt orolig att hamna på ett äldreboende, att det ska vara fel personal som blir galen så fort jag larmar eller som skriker åt mig för att jag rör mig för sakta eller som trycker haklappen i ansiktet på mig om jag råkar dregla. All cred dock till all underbar vårdpersonal som finns. Jag blir så glad varje gång jag hör att morsan är glad pga att nån i personalen pratat en stund med henne eller haft tålamod att vänta så hon hinner hämta andan efter en dusch. Det borde vara självklart, men det är det inte….

Eva Franchell om Reinfeldt

Det här inlägget postades i Lite av varje och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.