Camilla kvar på rättspsyk

I mars skrev jag ett inlägg om Camilla. En 18-årig tjej som haft det fruktansvärt jobbigt i sitt liv och drabbats av mer elände än människor brukar drabbas av under en livstid. Jag följer fortfarande hennes blogg även om hon uppdaterar alltmer sällan. Sedan jag skrev inlägget så har hon drabbats av fler tragedier och hon är fortfarande kvar på rättspsykiatriska kliniken i Öjebyn. Att hon är där beror helt enkelt på att hon anses för svår för den “vanliga” vården.

Det finns mängder av unga (främst) kvinnor som har det här problemet. Det är inte rimligt att de ska vara placerade med vuxna brottsdömda män. Tänk en ung icke kriminell flicka som mår dåligt och som placeras tillsammans med vuxna män som är dömda för ibland mycket grova brott. Inlåst tillsammans med dom bakom murar och taggtråd. Att det är en våldsam och hotfull miljö talar personalen själva om. Det finns kvinnliga vårdare som inte ens vågar springa på ett larm. Men en 18 årig flicka ska vistas där?

Från Camillas blogg

I förrgår kom en patient in i mitt rum och slog till mig helt oprovocerat så jag föll handlöst i golvet. En halvtimme senare kommer patienten in igen, bakom min rygg,
och trycker in händerna vid min nacke för att sedan klösa mig i ansiktet.
Jag kommer att få byta rum till en större avdelning.
Jag tycker det är väldigt orättvist att alla andra intagna har lås på sitt rum,
men jag har inget lås så vem som helst kan komma och klippa till mig.
Jag har även fått se min vårdplanering, där det i princip står ingenting.

Hon är fan ett barn fortfarande!!! Hon ska inte vara på rättspsyk. Hon ska vara någon stans där det finns vuxna människor som har tid med henne dygnet runt. Som är lugna och trygga. I en trygg miljö. Hon ska ha möjligheten att kunna sitta med kompisar på rummet och ha roligt dom stunder hon klarar av det. Känner hon att hon vill prata om sin syster eller vad som helst så ska hon inte behöva vänta på att personal har tid att sätta sig en stund. Är hon pigg nog att springa i affärer så ska hon kunna göra det med någon som ändå kan ha lite koll. Hon måste få känna att hon har ett liv som är värt att leva. Sen kanske hon inte orkar varje dag, men hon ska ha möjligheten. Vem fan blir frisk av att sitta med en massa våldsdömda vuxna män inlåst bakom taggtråd?

Alla tillsvidareanställda på rättspsyk har utbildning, exempelvis till skötare. Men det gäller inte vikarierna. – I möjligaste mån använder vi utbildade vikarier men det är inte lätt att få tag i. Men alla får gå en kort utbildning hos oss och många har visat sig vara väldigt duktiga, säger chefsöverläkare Per-Axel Karlsson.

Allt brukar i slutänden handla om ekonomi. Det finns få ställen där dessa unga tjejer kan få experthjälp. Vore det inte bättre att bygga upp några sådana och lägga pengar på att utbilda folk så de är inriktade på de specifika problemen? Kan man tänka sig att det skulle kunna minska vårdtiderna en massa i slutänden och därmed betala igen sig? Kan man tänka att det skulle minska det personliga lidandet?

Någonstans är det ju fel när man måste stoppa in en icke kriminell nyss fyllda 18 åring bland mördare och våldtäktsmän. Jag är utbildad mentalskötare och jag har jobbat en del inom psykiatrin men den utbildningen ger ingen djupare kunskap om olika problem som finns utan en mycket ytlig insikt. Är det då rimligt att kanske en ung nyutbildad mentalskötare (eller helt outbildad person) utan såväl livserfarenhet som arbetslivserfarenhet ska vårda människor som anses så sjuka att inte ens öppenvården kan ta hand om dom? Är det dom personerna som ska hjälpa Camilla att bli frisk?

Det finns så mycket lidande inom psykiatrin och jag vet att det skulle finnas bättre alternativ för många. Men ska folk få rätt hjälp måste de ha anhöriga som är jävligt vassa, kan lagar och rättigheter och som orkar strida år ut och år in. Sen måste de styrande förstå att de skulle tjäna både ekonomiskt och rent humant på att bygga upp boenden där man är specialiserad på de olika problem som finns. Ingen kan tycka att det är bra att unga okriminella flickor placeras med vålds-och sexdömda vuxna män. Jag har haft lite kontakt med Camilla och det är en jättefin tjej som är väldigt klok och enormt godhjärtad. Jag önskar verkligen att man snart hittar ett bättre alternativ för henne…..

Här är ett par artiklar om Camilla (i artiklarna kallad Elin).

http://www.pitea-tidningen.se/nyheter/artikel.aspx?ArticleId=6119368

http://www.pitea-tidningen.se/nyheter/artikel.aspx?ArticleId=6119347

Det här inlägget postades i Lite av varje och har märkts med etiketterna , , , , , , . Bokmärk permalänken.