Uppdrag Granskning om Fanny & Rasmus ikväll

Ikväll sänder Uppdrag Granskning ännu ett program om “Fanny & Rasmus”, de två barn som slets från de som de kallade mamma och pappa, från den familj där de tillbringat sina första 4 år i livet. Jag har fått en förhandstitt och tycker det är ett ganska förklarande program om hur det kan gå så snett som det gjort i detta fall. Turerna har varit många och helt vansinniga och de som fått betala och förmodligen även i framtiden kommer få betala för det är barnen.I dag har det gått två år sedan barnen togs från sin familj. Vid de tillfällen de träffats vidhåller barnen att de vill komma hem, alltså hem till Eva och Anders.
Eva & Fanny
Det spelar ingen roll, det viktigaste för kammarrätten är att det nya familjehemmet har ett bättre samarbete med den biologiska mamman, hon som förmodligen aldrig kommer att få ta hand om sina barn. Det går före barnens bästa och barnens önskan.

Anders Broberg, professor i klinisk psykologi säger att man inom psykologin de senaste 50 åren pratat om att blod inte är tjockare än vatten nödvändigtvis. Att de psykologiska föräldrarna mycket väl kan vara viktigare för barnens bästa än de biologiska. I min värld är väl det ganska självklart också.

 

Föräldrars rätt starkare än barnens

Det finns två lagar. Dels den där man ska överväga om en vårdnadsöverflyttning till familjehemsföräldrarna om barnet varit placerat 3 år i ett familjehem och dels har vi LVU (Lagen om vård av unga) där man ska arbeta för att de biologiska föräldrarna ska kunna få tillbaka sina barn. Vårdnadsöverflyttningar används förhållandevis sällan och LVU är en starkare lag vilket resulterar i att barn som knutit an till sina familjehemsföräldrar inte ges tryggheten att ha ett stadigt hem där de kan växa upp. Alltså är de olämpliga föräldrarnas rätt starkare än barnens.

Jag kan ju se att det kan vara lite olika. Ett barn som flyttar till  familjehem när barnet är 10 år har förmodligen sin anknytning till de biologiska föräldrarna. Ett barn som hamnar i familjehem som spädbarn har sin anknytning till familjehemsföräldrarna och det är väl då man bör använda sig av vårdnadsöverflyttning mer frekvent. Dock med tanke att man ändå i den mån det är möjligt ska ha kontakt med de biologiska föräldrarna.

Man menar att barn har rätt till kontakt med sina föräldrar. Ja visst ska dom ha det i den mån de vill. Men ska man utgå från myndigheternas syn på vilka som är föräldrar eller på barnens syn på vilka som är det? Vad är viktigast för barnen? Anders & Rasmus
Att Fanny & Rasmus har det bra i sitt nuvarande familjehem må vara sant, men då kan man också då säga att då ska vi inte flytta på några barn som har det bra i sina familjehem och återföra dom till sina föräldrar ? I detta fall är Eva och Anders barnens föräldrar. I barnens värld är dom det. Psykologiskt är dom det.

Man behandlar inte ens djur som man behandlar barn i den här situationen. Vanvårdar ägaren ett djur så omhändertar man djuret och man kan sätta djurförbud på personen. Det är inga diskussioner om att djurägaren ska få tillbaka djuret efter att uppvisat att h*n “bättrat sig”. Man ser till djurets bästa. Man tar hänsyn till att ett djur skulle bli väldigt stressat av att flyttas fram och tillbaka. Det gör man inte när det gäller barn. Då är “ägarens” önskan viktigast…..

Missa inte Uppdrag Granskning ikväll!!!

Mina tidigare inlägg om fallet:

De förlorade barnen, Marks kommun, en skam för SverigeMammans perspektiv

Markbarnen är inga trasdockor, Rasmus & Fanny får komma hem, För barnens bästa

Markspolitiker med i tvivelaktig Facebookgrupp, I Mark har man inte lärt sig ett skit

Marks kommun överklagar till kammarrätten

Det här inlägget postades i Lite av varje och har märkts med etiketterna , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

<----Välj en bildfil (JPG)

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.