Att beväpna en psykiskt störd

Jag har läst skriverierna om 21-åringen i Sundsvall som sköt sin vårdare och jag blir bara jävligt förundrad. Han är alltså inne för psykiatrisk tvångsvård. Även för en helt outbildad person så borde den information man hade om honom räcka för att inse att han i allra högsta grad är en olämplig kandidat på skjutbanan.

De ansvariga för vården säger att besöken på skjutbanan var ett led i att skapa ett värdigare liv för killen. Jag skulle tro att det går att skapa värdighet utan att ge sig in i det som just är hans fixering. Jag kollade ett klipp där han som driver behandlingshemmet, Christian Blomberg, intervjuas och det är samma jävla trams som alltid annars när sånt här sker. “Vi gjorde en samlad bedömning, det här var ju tragiskt bla bla”.

Jag skriver ner den information som fanns om honom:

Han har flera diagnoser. Han är tvångsintagen efter att ha haft vapen och varit hotfull mot annan personal. Han är fixerad vid skjutvapen. Han har taskig självbehärskning, bristande empatisk förmåga, han har bristande sjukdomsinsikt, han motsätter sig medicinering, man har ansett att hans vapenintresse i kombination med psykiska ohälsa inneburit en riskökning för andra personers säkerhet.
Hur i hela friden kan man anse att den samlade bedömningen kring honom är att det är okej att sätta ett skarpladdat vapen i händerna på honom?

Han var inne för tvångsvård, man sätter ett skarpladdat vapen i händerna på honom, han ställer till det rejält. Vem är ansvarig? Inte den sjuke i alla fall, man har ju tvångsvårdat honom just för att man ansett att han inte kan ta ansvar för sig själv. Kommer de som är ansvariga för hans vård att få något straff för detta? Det hoppas jag verkligen. Det är förstås tragiskt med mannen som blev skjuten, men sätter man ett livsfarligt vapen i händerna på en allvarligt psykiskt sjuk person då borde man begripa att det kan ske. Det skulle vara ypperligt intressant att veta vad de som driver hemmet har för utbildning och erfarenhet, vad vårdaren har för utbildning och erfarenhet. Skytten har gjort fel absolut, men jag lägger skulden på de andra.

Det lämpliga för att öka hans livskvalité hade väl varit att leda in honom på ett annat spår än det som var hans fixering, få honom att intressera sig för något sundare. Ja jag vet inte vad jag ska säga, jag blir bara jävligt brydd. Jo en sak vet jag, och det är att alla som varit delaktig i den “samlade bedömningen” inte bör arbeta inom slutenvården med instabila människor mer. Killen själv säger att han sköt mot vårdaren för att komma över hans bil och kunna åka iväg och skrämma andra personer med pistolen. Det köper jag inte heller för den delen…

Det här inlägget postades i Brott & Straff och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

<----Välj en bildfil (JPG)

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.