Hur kan det hända gång på gång?

Foto: Patrick Persson
 

Åter igen får en människa sätta livet till för att myndigheter inte gör det dom ska, för att de inte använder sunda förnuftet. Två små barn tre och sex år gamla får se sin mamma mördas mitt framför ögonen på dom. Och jag blir bara så jävla förbannad. Det finns en anledning att man håller på med psykologi, kriminologi, utredningsarbete och säkerhetsbedömningar. Det är för att lära sig att se mönster, lära sig så misstag inte ska återupprepas, skydda allmänheten och utsatta. Ändå så görs samma jävla misstag gång på gång och folk får sätta livet till, andra får leva med stora trauman.

[heading style=”1″]Levde gömd och hade larmtelefon[/heading]

I det här fallet handlar det om ett par som separerat. Mannen accepterar inte separationen och när kvinnan besöker honom förra året för att hämta saker så handfängslar han henne, binder fast hennes händer med buntband och kräver att de ska bli ett par igen. För att bli fri lovar kvinnan det och han släpper henne slutligen. Mannen dömdes till ett års fängelse men överklagade domen. I väntan på att hovrätten skulle ta upp fallet försattes mannen på fri fot då Tingsrätten ansåg att han inte riskerade att återfalla i brott (när blev de experter på att göra en sån säkerhetsbedömning?)

Kvinnan levde gömd och hade en larmtelefon men det hjälpte föga när han överraskade henne utomhus och körde kniven i henne framför ögonen på de båda barnen. Barnen placerades i jourhem och mannen omhändertogs av polisen. Varje gång en sådan här sak händer så bör alla myndigheter fråga sig:

1) Hur kunde det ske, fick offret tillräckligt med skydd ?
2) Fanns tecken på att gärningsmannen var instabil ?
3) Vad hade kunnat göras för att undvika detta?

[heading style=”1″]Rimliga frågor att ställa[/heading]

Rimliga frågor att ställa sig. Detta scenario har utspelats ett antal ggr förr, kanske med lite olika detaljer men i det stora hela samma sak. Separation, svartsjuka, oförmåga att acceptera, brottslig handling mot kvinnan, förföljelse etc. Och som jag ser det så är det samma mönster som går igen gång på gång. Kvinna blir misshandlad/hotat under en längre tid. Hon söker skydd och gör ev anmälan. Mannen släpps och fortsätter förfölja. Det slutar med mord.

Om man då svarar på frågorna ovan:

1) Offret hade larmtelefon, men det hjälper föga om man är utomhus med två små barn man måste få med sig om gärningsmannen plötsligt dyker upp och ingen i omgivningen kliver in för att hjälpa till.

2) Ja det fanns alla tecken på det. En stabil person kidnappar och handfängslar inte en annan människa för att hon inte vill leva med honom. Dessutom så har han uppvisat stora svängningar i humöret samt hotat att ta sitt liv flertalet gånger. Pendlat mellan arg och ledsen, inte orkat träffa sina barn . Kraftig viktnedgång osv. Alltså alla tecken på ett förestående sammanbrott.

3) En människa som kidnappar en annan ska givetvis sitta häktad tills dom faller. Han har gått över gränsen och släppt på en spärr som de flesta inte släpper på. Man häktar människor som misshandlat, stulit osv för att de inte ska fortsätta begå brott, men inte en kidnappare och frihetsberövare som är instabil i hela huvudet? Polisen ansåg att han skulle sitta häktad, de befarade att detta skulle hända.

[heading style=”1″]Angående säkerhetsbedömningar[/heading]

Frågan är väl också vad de på Tingsrätten har för kunskap att göra säkerhetsbedömningar gällande huruvida någon riskerar att återfalla i brott ? Det blir alltså en gissningslek som i fall liknande detta kan kosta folk livet. Liknande saker har hänt otaliga gånger, när ska man börja fatta att en människa som förföljer, frihetsberövar,misshandlar pga svartsjuka är livsfarlig? Räcker det inte bara att se tillbaka på liknande fall, räcker det inte att bara använda sunda förnuftet för att fatta det? På ett sätt skulle jag vilja lägga ut den bild från brottsplatsen som florerar runt nätet för den säger mer än all text i världen kan säga. Men med hänsyn till offrets familj så kan jag inte göra det. Men att se den bilden och veta att det är det sista barnen kommer få se av sin mamma är så vidrigt. Den stora frågan är: Kommer man lära sig något den här gången? Kommer man och i så fall när, börja ta mer hänsyn till offers säkerhet än till gärningsmännen ?

Sydsvenskan, Svd, DN

This entry was posted in Brott & Straff and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

<----Välj en bildfil (JPG)