Vad ska vi kräva av en nämndeman?

En omyndigförklarad fritidspolitiker blev satt som nämndeman vid Göteborgs tingsrätt. 6 rättegångar hann han med innan man upptäckte misstaget. Det finns två saker rätten ska kontrollera innan någon får bli nämndeman. Den ena är att de är folkbokförda inom domsagan och den andra att de inte är satta under förvaltarskap (omyndigförklarade). Uppenbarligen missade man detta i det här fallet.

[heading style=”1″]Ändra hela tillsättningsprocessen[/heading]

Här är alltså en person som har stora problem, som bedömts oförmögen att ta sansade beslut och förstå konsekvenser av sitt handlande, men ändå så har han suttit och varit delaktig i att ta beslut om andras liv.

– Det är ganska tydligt att han inte har samma förmåga som andra att uttrycka sig och att förstå. Jag är förvånad över att det varken i socialdemokratiska partiet eller inom tingsrätten funnits folk som observerat detta, säger en av mannens bekanta till Göteborgs-Posten.

imageJag har länge sagt att man måste göra något åt nämndemanna-tillsättningarna rent generellt. Det man borde kunna kräva är att det ska vara nämndemän i alla åldrar, med olika ursprung, med olika bakgrund. Alltså en blandad kompott av en normalbefolkning. Givetvis ska de vara psykiskt stabila och inte vara extrema åt något håll. Ibland har man ju sett på nätet vissa personer som varit nämndemän och verkligen funderat om de varit lämpliga att ha en röst i en rättegång eller om man kan påstå att de skulle höra till den genomsnittliga svensken.

[heading style=”1″]Lämpliga som nämndemän eller?[/heading]

Jag tänker bland annat på Cecilia B som satt som nämndeman. Hon är ökänd för att stalka folk på nätet och har gjort det i flera års tid. Då snackar vi riktig stalking, inga tramsiga inlägg om någon utan ren manisk förföljelse  som pågått i flera år. Hon har ställt till stora problem för olika människor med sitt agerande. Att tänka sig henne i en rättssal med en jämlik röst är skrämmande.

Vi har John J som också suttit som nämndeman. Han har under flera år också hängt ut och skriftligt förföljt ett antal kvinnor då han ansett att de betett sig illa och gjort fel. Ännu tycks han aldrig ha hittat någon man som gjort fel eftersom ingen sådan finns uthängd på hans sida. Enligt John har alla dessa kvinnor ett gemensamt drag och då kan man undra hur han i nämndemannarollen resonerade när han mötte liknande kvinnor. Klarade han att bortse från sina personliga åsikter om denna “sorts kvinnor” och titta objektivt på respektive fall ?

Så har vi Lena H som också suttit som nämndeman. Även hon hänger på nätet och det var hon som resonerade helt vansinnigt kring Arbogamamman när hennes bok “Varför gråter inte Emma” kom ut. Hennes svar på det var:

“Emma kanske inte gråter för att hon slog ihjäl barnen själv. Slå sig själv i skallen med en hammare kan en idiot göra. ”Bevisningen” mot tyskan är minst sagt skral och det hela är mest en mediecirkus som nu fortsätter eftersom Emma så bestämt vill bli kändis.”

Med tanke på att det måste vara ytterst svårt, för att inte säga omöjligt, att slå sig i huvudet med en hammare 15 gånger tills man tappar medvetandet och sedan i det medvetslösa tillståndet gömma hammaren nånstans utomhus, så kan man väl konstatera att Lena inte är värst bra på sannolikhetsbedömningar. Föraktet för Emma som brottsoffer är också tydligt. Lena har alltså suttit i Stockholms tingsrätt i många år. Då undrar man förstås hur resonemanget i andra brottmål sett ut.

Detta är alltså några som jag på rak arm kommer på som jag kan se som direkt olämpliga som nämndemän. Lägg där till det flertal nämndemän som suttit och slumrat till under flera av de rättegångar jag varit på så blir det väldigt tydligt att man måste göra någon förändring. Nej ändra systemet och ta in människor med ett genuint intresse för juridik och rättvisa. Människor som själva söker sig till uppdraget av genuint intresse och inte nödvändigtvis politiker. Personer utan förutfattade meningar och extrema åsikter. Personer som orkar hålla sig vakna och som är i blandad ålder. Det är trots allt andra människors liv nämndemännen beslutar om….

Expressen,

This entry was posted in Brott & Straff and tagged , , , . Bookmark the permalink.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

<----Välj en bildfil (JPG)