Vem är ansvarig för kommentarer och vad är förtal?

Jag tänkte ännu en gång ta upp det här med ansvar för bloggar och kommentarer då jag tror att alla ännu inte riktigt vet vad som gäller. Jag hittade en riktigt bra och uttömmande artikel i ämnet av Jur.kand. Benjamin O. J. Boman. Han får med hela spektrat från vem som är ansvarig för vad och vad som kan utgöra förtal.

Enkelt förklarat kan man väl säga så här:

  • Har man utgivningsbevis så är man ansvarig för det som skrivs på hemsidan
  • Modererar man kommentarer i en blogg så är man ansvarig för de kommentarer man tar in oavsett vem författat den.
  • Har man ett omodererat kommentarsfält så är kommentatorn själv ansvarig, men bloggägaren ska ta bort olagliga kommentarer i rimlig tid, alltså när man kan antas ha sett kommentaren.
  • Förtal handlar inte om uppgiften är sanning eller lögn. Även en sanning kan utgöra förtal. Vad som avgör om det är förtal är om uppgiften är att anses som kränkande, ämnad att skapa missaktning för personen etc
  • Dock kan undantag finnas och det är om det är försvarligt att lämna uppgiften. Att den har ett stort allmänintresse och uppgiften är sann eller det finns skälig grund . Men då ska allt uppfyllas, det räcker inte att uppgiften är sann utan det ska också ha ett stort allmänintresse.

Jag kan alltså skriva ett inlägg om pedofilen X och tala om att han är vidrig som antastat barn och det kan vara förtal även om han är dömd för detta. Skriver jag däremot om Kapten klänning så är sannolikheten att det är okej ganska stor, då det finns ett stort samhällsintresse eftersom han var högt uppsatt inom polisen och arbetade bland annat med de frågorna. Så ser det ut enkelt förklarat. Undantag och tillägg finns förstås, men i det stora hela så är detta riktlinjerna vilket man kan se i länktexten ovan. Har någon annan tolkat det annorlunda ?

Här har jag skrivit om en bloggare som dömdes för förtal just för att han hade en modererad blogg.

Det här inlägget postades i Brott & Straff och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

<----Välj en bildfil (JPG)

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.