Kim Eriksson Sirawan, en uppdatering

imageKim Eriksson Sirawan 30, drömde om en hockeykarriär men en ryggskada när han var 18 år satte stopp för det. Nu är han så långt från kall blänkande is man kan tänka där han sitter i hettan på Klong Prem Central Prison i Bangkok. Den 14 juli 2010 stormade ett 50-tal poliser hans hem i Thailand. Man hittade 53 gram Ice (metafetamin) i ett laboratorium. Där fanns också filmbevis där man kan se Kim i en tillverkningsprocess. Den 22 september 2011 dömdes han till döden men straffet omvandlades genast till livstid.

Familj och vänner på plats vid rättegången

Vi var säkra på att få ta med honom hem. Advokaterna sa att det var 70% chans att han skulle frias med tanke på att vi hade visat att det fanns skäl att tro att han utsatts för brottsprovokation och inte visste att det var Ice som tillverkats. Det blev en chock när domen kom, säger Kims pappa Jan.

Kim själv är besviken och arg för även han hade hoppats på en friande eller väsentligt mildare dom.

Poliserna som vittnade var pressade och visste ingenting utan pratade om att de fått uppdraget av DEA. Åklagaren som är känd för sin aggressivitet var väldigt tyst. Allt tycktes handla om DEA. De frågade direkt vid tillslaget efter filmkameran, hur kunde de veta att vi filmat när bara jag och Tomas visste det? Hur kunde de veta vad som fanns i flaskan i labbet innan de ens kollat i den? Säger Kim.

Brottsprovokation med hjälp av svensk kriminell

Kim säger att han är utsatt för brottsprovokation där Amerikanska DEA (Drug Enforcement Administration) lett operationen med hjälp av Svensk och Thailändsk polis samt en av Kims gamla vänner, kemisten Tomas Lilius.

imageKim och Tomas Lilius träffas första gången 2005. Lilius är då delägare i företaget Labglas som säljer labutrustning och kemikalier. De fortsätter ha kontakt genom åren och diskuterar olika samarbetsprojekt. Det Kim inte vet är att Lilius 2001 fångats i en telefonavlyssning där DEA hör honom instruera personer misstänkta för grova narkotikabrott i hur man tillverkar bl.a Ecstasy. DEA slår till i operation Triple X som det kallas och arresterar 20 personer för tillverkning av bl.a stora mängder Ecstasy och Metamfetamin , samt för olaga vapeninnehav.

Lilius grips inte. Kanske på grund av osäkerhet kring om han skulle fås utlämnad eller ej. Man kan läsa följande den 6 november 2001 i The Berkeley Daily Planet:

Hobart Huson is also accused of introducing the lab’s operators to Thomas Lillius, a 33-year-old suspected Ecstasy chemist from Stockholm, Sweden, who remains at large.

Kim är ingen duvunge

Kim är ingen duvunge. Han har vid 22 års ålder straffats för att ha smugglat anabola steroider från Grekland. Polisen slår också 2006 till i en dopingfabrik i en källarlokal i Årsta där man tillverkar stora mängder tabletter av anabola steroider som smugglats in i Sverige och Kim är en av tre som grips. Han är också en partyknarkare som gillar Kokain. När han så flyttar till Thailand 2007 är polisen ganska säkra på att han fortsätter sin steroidverksamhet där . Det är lätt att tänka sig att han är ett irritationsmoment för polisen. Han tros ha tjänat stora pengar på något som är olagligt i Sverige.

Kim vill att Lilius ska lära honom att tillverka steroider från grunden och Lilius åker till Thailand vid två tillfällen. Första gången i mars 2009. Samma år gifter sig Kim med sin flickvän Awatsada och hon blir gravid. Kim har insett att hans bruk av Kokain snarare är ett missbruk och lägger in sig på ett behandlingshem för att bli drogfri. Han får kämpa med sitt beroende och får ett par återfall men i övrigt går det över förväntan. I början av 2010 kommer domen rörande Årstatillslaget och familjen bestämmer sig för att resa till Sverige så han kan avtjäna straffet. Awatsada och dottern som fötts i April ska bo hos Kims föräldrar medan han avtjänar straffet och de bokar flygbiljetter till den 17 Juli 2010.

Tomas Lilius kommer till Thailand

Lilius återvänder till Thailand i början av Juli 2011 och ska nu enligt Kim visa hur man tillverkar steroider. Den 14:e befinner de sig flera timmar i Labbet som finns i anslutning till Kims hus. Lilius erbjuder sig att filma Kim när han steg för steg utför processen enligt Lilius beskrivning. Att de filmar är för att Kim tycker det är krångligt och Lilius menar att då kan han gå tillbaka och titta på de olika stegen. Innan processen är klar blir Kim tvungen att gå in och passa barnet en stund så Lilius säger att han ska avsluta det åt honom. När Awatsada kommer tillbaka lägger sig Kim för att vila då han under några dagar haft influensan. Han vaknar sedan av högljudda röster och hinner knappt kliva upp förrän det vimlar av poliser och han befinner sig med händerna bojade bakom ryggen.

En man som visar upp att han är från DEA kommer fram. Ett filmteam finns på plats och filmar hela tillslaget, de ska också ha sagt att en svensk polis fanns på plats. Om man tittar på de nyhetssändningar som kablades ut ser man en förvånad Kim och mängder av poliser. Man kan höra honom fråga sin fru flera gånger ”Where is he”? Och hon svarar ”He go see his girlfriend”. Det är Lilius han frågar efter. Han har försvunnit från huset en kort stund innan polisen kommer. När Kim hör Awatsadas svar nickar han sakta och ett ironiskt leende sprider sig över hans ansikte precis som att han tänker ”Den jäveln har lurat mig”. Poliserna för Kim till häktet.

 ”Operation Minus 5 degrees – sensitive operation”

Kims familj och vänner börjar kolla upp Lilius. Vem är han egentligen och varför gör han så här, de var ju vänner? Det är då de hittar informationen om Triple X-tillslaget i USA 2001 och börjar fundera på om det finns någon koppling där. Kims mamma Åsa anmäler svenska polisen för grovt tjänstefel och en förundersökning inleds. De som hörs är tre personer från Rikskriminalpolisens underrättelsesektion. Anders Ullenius, Staffan Jonsson och Cecilia Fant.

Förundersökningen är intressant. Det framgår klart och tydligt att två av de tre har haft kontakt med Lilius sedan slutet av 2008. Cecilia Fant har också introducerat Lilius för DEA och ordnat ett möte dem emellan. De berättar att Lilius flera gånger kommit med förslag på vad han kan göra i syfte att någon ska kunna gripas. Hans förslag är inte alltid rumsrena och de tackar nej. Jonsson menar att han inte är pålitlig. De hävdar sedan flera gånger att de talat om för Lilius att han inte får provocera fram brott och att om han begår brott på utländsk mark så kan det få konsekvenser i Sverige. Trots att de säger att de inte har någon vetskap om hans planer med DEA så påtalar de alltså detta gång på gång i förhörsprotokollet.

Det framkommer också i undersökningen att de via en av DEAs kontaktmän i Köpenhamn fått veta att Lilius har ett avtal med DEA om att hjälpa dem och att han då ska slippa åtal i USA samt att han utlovats ett Green Card när han är färdig med sitt ”uppdrag” i Thailand.

Det mest anmärkningsvärda i förundersökningen är kanske förhöret med Fant som framstår som mycket förvirrad. Det framgår att Fant visste att Lilius befann sig i Thailand vid tidpunkten för tillslaget . På rak fråga om hon pratade med Lilius när han kom från Thailand svarar hon: – Jag hade nån….Alltså… Det var lite rörigt då efter allt som hade hänt, det var ju liksom DEA´s puck så att säga ….

Inget klart svar men hon får ändå ingen följd- eller motfråga. Vad var det som var så rörigt för Fant? Hon säger ju att hon inte har en aning om vad Lilius gjorde i Thailand.Hon fortsätter med att säga : –Men, ja jag sa det att nu får du verkligen se till att DEA sköter det här liksom ordentligt.

Fant tycks således inte ha varit helt ovetande om vad Lilius haft för sig I Thailand utan snarare orolig att han inte ska skyddas av DEA. Något som stärker det är när förhörsledaren frågar Fant om hon vet om Lilius är i Sverige nu och Fant svarar :-  Jag ska inte, jag vill inte prata om var han finns någonstans.Om jag visste skulle jag inte berätta var han fanns

Man förutsätter att en polis som förhörs i en internutredning ska dela med sig om vad hon vet. Men just detta verkar vara signifikativt med utredningen: de hörda verkar helt välja själva vad de ska berätta – och inte berätta. Och när som synes helt berättigade följdfrågor inte ställs, hur kan en åklagare på basis av det kan fatta beslut att inget brott skett?

Men en mening som får anses säga en del om den svenska polisens syn på Kim är väl Fants uttalande ”Så att..Ja nu har han ju fått som han velat”. Hon syftar då på Kim som väntar på ett dödsstraff vid tillfället för förhöret av Fant. Det går inte att komma från känslan att Fant sitter på mer information än hon vill medge. Man får också känslan att hon anser att Kim nu är där han bör vara. Inlåst.

Operationen mot Kim döptes till ”Operation Minus 5 degrees – sensitive operation”. Namnet kommer sig förmodligen av det ställe i Pattaya där Tomas Lilius och DEA-agenterna träffades.

Vad talar för att Kims version stämmer ?

Det enda bevis som finns att Kim tillverkat Ice i syfte att sälja är den för narkotikabrott eftersökte Tomas Lilius ord. Lilius som utlovats ett green card och att man droppar åtalet mot honom i Usa om han hjälper DEA att sätta dit någon. Inget annat. Inga mail, inga bandade samtal, inga bevis för det under spaningen, inte ens en kriminalteknisk rapport om vad flaskorna innehöll. Labbet som gjorde analyserna i Thailand är inte ISO-certifierat vilket inte då heller borgar för en tillfredsställande kvalitetssäkring. En civilingenjör med organisk kemi som huvudinriktning har analyserat laboratorievittnets utsaga och säger bl.a följande:

-Enligt receptet som man säger att Kim använt har man inte använt ekvimolära förhållanden vid framställningen av benzylmetylketonen, utan PNP’n har varit i ett väldigt stort överskott. Risken finns att detta oreagerade reagens har vandrat genom hela systemet ända till bägaren som placerats för kristallisering i kylskåpet, där den kanske har fallit ut som kristaller. Då skulle det vara bevisat att man inte har framställt ren crystal meth utan en salig röra av olika organiska föreningar som skulle vara osäljbara ”på gatan”. Och med det skulle hela åtalet falla, åtminstone delvis. Den thailändska kemisten erkänner detta faktum i frasen nederst på sida 6 ”Methamphetamine Hydrochloride or bits of Methamphetamine Hydrochloride”, d.v.s. att många andra föreningar tycks finnas i ”soppan”.

Men eftersom rätten gick med på att det rättskemiska laboratoriet inte behövde visa upp sina resultat vilket även omintetgjorde korsförhör av henne kommer man aldrig att få veta vad som egentligen fanns i flaskorna. Skälet till att försvaret förvägrades rätten att studera bevisen är enligt Alexander Cameron-Charles, som samordnar samtliga juridiska aktiviteter i Kims fall är:

The lady from the forensic department presented a letter from her superior to the court that they cannot present such documents due to confidentiality and national security.

Polisen börjar spana på Kim i Mars 2009 efter att ha fått ett tips av en av DEAs ”undercoveragenter”, dvs Lilius som dock ej namnges. Det framgår att de fick tipset samma dag Lilius kom till Thailand för första gången. I polisens loggar kan man läsa att de trots ett års spaning inte funnit några som helst tecken på kriminell aktivitet kring Kimtrots både helikopterövervakning och rotande i soptunnor. Inte förrän Lilius kom. Inte heller i den svenska förundersökningen framförs några som helst misstankar om att Kim skulle ägnat sig åt narkotikabranschen.

Ingen av de poliser som vittnade i rätten säger sig ha pratat med ”agenten” utan de har agerat på order uppifrån. Insatschefen säger att han agerat på uppdrag av DEA. I rätten vittnade mannen som äger butiken där Kim inhandlat kemikalier att det som beställts inte var något som används för att producera narkotika utan högst ordinära kemiska produkter. Butiksägaren vittnar också att han sett en västerlänning med Kim. Advokaten hade endast tillgång till ett äldre foto av Lilius och butiksägaren kunde därför inte svära på att det var han då den man han sett var lite rundare och hade rakad skalle. Kim vittnar om att Lilius hade med sig bl.a ett gult pulver när han kom.

Kims hushållerska vittnade om att hon sett Lilius tillsammans med Kim i labbet och att det såg ut som att Lilius visade honom något. En vakt som normalt arbetade på byggfirman Kim var anställd på och som brukade låna träningslokalen i Kims hus befann sig också där en kort stund innan tillslaget. Han vittnade om att han sett Lilius stå utanför dörren och hälla ut någon vätska som det rök eller ångade ur.

Det finns alltså sammantaget ingenting annat än Lilius ord på att Kim haft för avsikt att tillverka narkotika. Och Lilius är den som blivit utlovad straffrihet om han hjälper DEA att få fast någon. Med tanke på att de andra i Triple X-härvan dömdes till ca 30 års fängelse så kan man anta att Lilius hade goda skäl att ge Kim till DEA. Men varför väljer DEA Kim, han är ju inte precis i klass med Pablo Escobar  ?

Alexander Cameron-Charles, eller ”C” som många av hans vänner kallar honom har sedan snart ett år tillbaka haft kontakt med Michael Levine, en fd DEA agent som numera är privat brottsundersökare och föreläsare. C säger att Mikes förklaring förmodligen ligger mycket nära den sanna och krassa verkligheten. Den som vill läsa om detta kan göra det på Justiceforkims inlägg här.

Skulle Kim skulle dra igång ett Ice-kok tre dagar innan han ska lämna Thailand för Sverige? Skulle han som aldrig tidigare handlat med narkotika och aldrig är dömd för narkotikabrott börja med det i Thailand där han var medveten om den hårda synen på just narkotikabrott, 3 dagar innan hemfärd? Skulle han med en nyvunnen drogfrihet och en nyfödd dotter göra det? Skulle han låta det finnas filmbevis på att han står och tillverkar narkotika?

Varför skyddar svenska polisen en kriminell porrskådis ?

Försvarets huvudvittne  Tomas Lilius går inte att hitta och varken den svenska eller thailändska polisen tycks intresserade att få fram honom heller, tvärtom så säger ju Fant att även om hon visste var han fanns så skulle hon inte berätta. Nu har dock Kims svenska advokater Johan Eriksson och Robin SöderFörsvarsadvokaterna Stockholm  lämnat in en anmälan mot Lilius för grovt narkotikabrott, till att börja med.

Att vara infiltratör är inget brott, däremot kan man straffas om man begår brott i samband med ”uppdraget”, säger Johan Eriksson

Och vi vet att Lilius fanns på plats i villan strax innan gripandet av Kim, fortsätter Robin Söder. Vi vet att han samarbetat med svensk polis och DEA, och vet att svenska polisen gett Lilius pengar. Här finns det många fler frågor som behöver få svar. Och vi vill att en svensk åklagare ser till att sanningen bakom detta tragiska fall lyfts fram i ljuset.

I huvudet på mig just nu…

Vad vi inte vet och som åtminstone jag har synnerligen svårt att förstå, är varför svensk polis skyddar en person som bevisligen varit inblandad i en stor narkotikahärva i Usa? I min värld så är väl Lilius betydligt ”farligare” att ha ute än Kim, då han besitter kemiska kunskaper nog för att starta upp lab överallt om han skulle ha lust. Varför offra en nybliven pappa som är på väg till Sverige för att avtjäna sitt straff, en som trots ett års span inte ertappats med någon som helst kriminell aktivitet?

Kims överklagan kommer att avgöras på den dokumentation som finns,  dvs alla de vittnesmål, bevis och inlagor som presenterats vid rättegången samt de som lämnats in senare. Man undrar hur en domare ska kunna döma Kim för ett brott där det mest väsentliga bevismaterialet aldrig visats upp och numera dessutom har försvunnit. När varken svensk polis eller DEA tycks vilja medverka till att alla kort läggs på bordet. Fortsättning följer……..

Tillägg: Då det påstås att jag skulle ha en personlig relation till Kim kan jag dementera det direkt. Den närmaste koppling som finns mellan oss är att vi är födda/bott i samma stad. Jag har aldrig någonsin träffat honom, pratat med honom, skrivit till honom eller något annat. Vi har levt i helt olika världar har en åldersskillnad på 15 år, så vi har inte ens haft gemensamma bekanta. Det är sanningen, ingenting annat…

Här lite mer om Lilius på FB
Aftonbladet

Det här inlägget postades i Brott & Straff och har märkts med etiketterna , , , , , , . Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till Kim Eriksson Sirawan, en uppdatering

  1. Catta skriver:

    Du som kommenterade, har du något att säga så säg det gärna utan att bete dig som en jävla barnunge för idiotkommentarer har jag inte ut något av

  2. Thomas skriver:

    Haha. Vilken sopa

  3. Catta skriver:

    Ja Lilius är onekligen en sopa….

Kommentarer inaktiverade.