Vad är det för jävla kultur ?

Fastnade på ett våldtäktsfall som uppmärksammats en del. Jag vet inte vilken ordning  jag ska ta det hela. Men jag börjar med att berätta om ett samhälle i Norge som heter Kautokeino för det känns lite som det samhällets bakgrund och kultur är en del i det hela.

Kulturen i samesamhället Kautokeino

I samhället finns ca 3000 invånare varav den största delen är samer. En stor del är pingstvänner och Læstadianer och det är ett samhälle som är som en egen värld, lite som en 1%-värld faktiskt. Många är släkt med varandra på ett eller annat sätt eller så är de vänner sedan generationer. Vilket innebär att de flesta också har några slags lojalitetsband mot varandra. Polischefen kanske är A´s kusins man eller B´s bror eller grannes bror, ja ni förstår. Det tycks alltså vara ett samhälle som är en riktig svensk byhåla fast variant större.

Man anmäler inte övergrepp helt enkelt

Något annat Kautokeino är känt för är årtionden av sexuella övergrepp mot såväl unga flickor som kvinnor. 2006 misstänktes 18 män för att ha förgripit sig på 8 minderåriga flickor i samhället. Ett annat uppmärksammat fall var när 4 män i Kautokeino begick grova övergrepp mot en kvinna och filmade det hela med mobilen och skickade runt filmen till vänner och bekanta (som uppenbarligen inte reagerade)

En tidigare socialchef säger att många kvinnor flyttar när de blivit myndiga och kvar finns de unga flickorna och de kvinnor som redan är gifta. Detta gör att de unga flickorna ses som ett lovligt byte då de är de enda som är kvar. I Kautokeino vill man inte uppmärksamma dessa problem trots att flertalet unga flickor blivit utsatta för ibland våldsamma övergrepp. Nej man vill lösa det utan inblandning av poliser och media. En polis som arbetade där under flera år berättar att när han fick sin första våldtäktsanmälan på bordet och började med en noggrann teknisk undersökning så blev polischefen irriterad när han fick nys om det. Han hade då talat om för den utredande polisen att  ” Någon gång ska vara den första för varje flicka” och tyckte inte det var någon big deal.

Inte ens våldtagna barn får stöd

Det handlade då om en 14-årig flicka som våldtagits av fem vuxna män. Detta var i slutet av 80-talet och kvinnan säger idag att hon och hennes familj var tvungna att flytta från samhället efter anmälan. Hon fick höra att det var fel att anmäla, att ingen annan anmälde trots att de utsatts flera gånger, att sånt skulle man sköta ”inomsocknes”. Socialchefen som såg problemet med den kultur som rådde kring detta frystes ut och slutade. En kvinna i barnavårdsnämnden likaså. Och även den polis som fick detta ärende på bordet valde efter några år att säga upp sig. Alla för att de hindrades att skydda flickorna, ge dom upprättelse och förändra kulturen. Det intressanta är att det är flera kvinnor i stark ställning som tydligt säger att det inte bara är männens fel om flickorna blir våldtagna, flickorna är lika delaktiga dom och att det ska skötas familjerna emellan och av dom i Kautokeino. Det är inget någon annan ska lägga sig i. Många anser också att det handlar om att flickorna som anmäler övergrepp vill ha pengar.

Det tycks alltså vara en extremt störd kultur där i hålan. En kultur där övergrepp och våldtäkter ska tystas ner, där gärningsmännen ses som de stora offren och de verkliga offren ses som förrädare och lögnare. Flickorna/kvinnorna som utsätts ser i sin tur de stora problemen med att anmäla. Dels så är risken stor att polisen är släkt med gärningsmannen eller har andra lojalitetsband med honom (lojalitet mot flickor tycks inte finnas), dels får de räkna med att om de anmäler så kommer de bli totalt utfrusna och kanske tvingas flytta. Man skulle nog lätt kunna säga att Kautokeino tycks vara ett Bjästa x hundra.

Våldtäkter som försvaras

Det fall jag tänkte ta upp gäller två män dömda för våldtäkt och grov våldtäkt på två olika kvinnor . Det har startats en Facebookgrupp för en av de dömda männen där han sägs vara oskyldig. Vad jag kan se så bor mannen i Karasjok som är grannkommun till Kautokeino, men han har kopplingar till Kautokeino. Ett samhälle där också samer är i majoritet och med ungefär samma folkmängd. Jag har inte läst domarna (har dock beställt dom) men av vad som går att utläsa i medierna så har våldtäkterna skett på notuddens camping i männens stuga. Två kvinnor som inte känner varandra har oberoende av varandra sagt sig ha blivit våldtagna i stugan med någon timmes mellanrum. Då det inte är alldeles enkelt i Sverige numera att bli dömd för våldtäkt så förutsätter jag att det finns på fötterna då Hovrätten som normalt brukar sänka straffen faktiskt höjde dom i detta fall till 4 1/2 år för den ene och 3 år för den andre. Det är alltså ganska hårda straff.

Trond Sefastsson hjälpte de misstänkta att försöka få resning då man bl.a hittat ett nytt vittne som sett ena offret ”sitta på mannen under akten och le”. Det vittnet var en 19-åring från Kautokeino ska sägas. HD avslog dock resningsansökan. Jag måste läsa domen för att se själv vad som finns för bevisning så den delen får jag återkomma till när jag fått domen.

Skumt med låsta dörrar-alltså är pojken oskyldig

Det intressanta är dock denna stödgrupp för gärningsmannen. I den finns bl.a journalister på både  Ávvir  och Nrk sápmi, och personer anställda inom polisen.

Där finns också Jokkmokk sameförenings ordförande Sylvia Blind, som aktivt stödjer våldtäktsmannen i facebookgruppen och det rättfärdigar hon med följande i en intervju med Sveriges radio;
– Jag är med där för att jag känner personer som är närstående till en av dom (här kommer lojalitetsbanden in, alla känner alla och skyddar varandra oavsett vad som hänt)

På vilket sätt vill du stödja den här mannen?
– Därför att jag tror på han. Jag tror att han talar sanning helt enkelt. Jag vet bara det om männen, jag vet ingenting om kvinnorna och det har aldrig framkommit efter domarna här, vad har dom egentligen känt och tyckt. Man har bara männen att gå på

Men du känner ändå att du kan ge dom ditt stöd?
– Ja just nu känner jag att jag kan ge dom mitt stöd. Jag kan förstå att man inte ska stötta våldtäktsmän. Men det har varit lyckta dörrar och sådant skumt och man har inte fått veta vad de har gjort för något.

Hon har också skrivit följande i gruppen:

”Vi tror på pojkarna och ingen ska behöva sitta i fängelse oskyldigt dömda!”
”Ja herregud, dom borde ju ha varit frikända för länge länge sen. Vad är det som gjort denna sak så helt galen, att rätten dömmer så här???”

Hon uttalar sig alltså på det sättet utan att ha läst annat än det media skrivit och de har rapporterat om att två rättsinstanser har sett “pojkarna” skyldiga. Så vitt jag sett har ingen media skrivit att flickorna inte skulle vara trovärdiga. Men bara att hon anser att det är ”skumt” att det är lyckta dörrar i en rättegång gällande grov våldtäkt på en ung flicka säger väl något om hennes insyn i den verkliga världen.

En ledamot i kommunstyrelsen i Kautokeino, Berit Marie E Eira stöder också gärningsmännen. Det visar precis på det som sägs i de två program ( del 1 , del 2) som Nrk sände om samesamhället Kautokeino (Titta på det för det är intressant). Alla är släkt/ingift/vänner med alla och håller varandra om ryggen hur illa det än är. ”Jag känner dom alltså är de oskyldiga” eller så håller man käften och gör sig otillgänglig för att svara på frågor.

Offren ska hängas

Det är ett kvinnoförtryck som sker från både män och än mer skrämmande även från andra kvinnor. Vidrigt är ordet. Och tramsigt som fan att man i Facebookgruppen vill ha det till att det handlar om svensk rasism att de två gossarna blev dömda. När fan började Sverige visa någon rasism mot norrmän. Hur som helst hoppas jag att medierna denna gång uppmärksammar det hela stort. Ställer dessa människor mot väggen så de öppet får stå för sina idiotiska tilltag. Uppmärksammar den så uppenbart störda kulturen så kanske det händer något. Varenda same med självaktning borde kräva Sylvia Blinds avgång till att börja med. Och varenda människa med självaktning borde hålla käft tills de kan lägga fram något konkret som visar att de båda kvinnorna som inte ens känner varandra ljuger.

Tillägg: Jag har nu läst Tingsrättsdomen och det finns några saker som slår mig.

Det framkommer att bägge målsägandena oroar sig för hur en anmälan ska tas emot. Den ene uppger att hon i arbetet är tvungen att röra sig i Kautokeino-området och känner oro. Ett vittne som såg den grova våldtäkten säger på fråga varför hon inte larmade polis direkt att hon var chockad. Hon säger också att hon dessutom varit orolig för sitt vittnesmål då ” XX och XX har stort inflytande i Norge och i Kautokeino-området och hon kan få ganska stora problem, bli utstött eller så”. Det visar väl att det fungerar ungefär som jag beskrivit i inlägget. Man anmäler inte ”inom gruppen” helt enkelt.

De båda offren känner inte varandra och att bägge som av en händelse skulle anmäla samma killar för våldtäkt samma dag känns väl som en helt otrolig slump. De flesta blir aldrig under en livstid misstänkta för våldtäkt.

Den ene gärningsmannen säger att flickorna verkat skärrade och uppskrämda när de skulle från stugan. Han säger också att han själv var väldigt rädd. Vad var han rädd för om han just haft en ”trevlig sexakt” med en villig flicka ?

En Flashbacktråd finns förstås också med intressant info, och Dn har också skrivit.

Svt, Nsd,AB

Här har jag vidareutvecklat detta inlägg lite


Det här inlägget postades i Brott & Straff och har märkts med etiketterna , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Vad är det för jävla kultur ?

  1. Pingback: Det här med yttrandefrihet | Cattasbubbla - Just read it !

Kommentarer inaktiverade.