Rättegång gällande mordet på Esa Rano

imageI dag startar rättegången gällande mordet på Esa Rano. Den 23-åriga JS som är åtalad nekar fortfarande trots vad man ändå måste säga ganska övertygande bevisning. Dels berättade han om mordet för några vänner. Han visade upp foton han tagit på den döde Esa med skotthål i nacken/bakhuvudet. Han sålde guldet som stulits hos Esa i en lokal guldbutik.

Dock hävdar JS att han fått guldet av Esa som pant, en förklaring som inte riktigt håller då  det inte fanns någon anledning för Esa att ge honom guldet som pant. Vad gäller motivet så kan man tänka sig att det kan ha varit en rädsla som var den drivande kraften.

[heading style=”1″]Rano upplevdes som oberäknelig och obehaglig[/heading]

JS upplevde det som att han hade en på sätt och vis påtvingad relation till Esa. Han brukade passa Esas djur när han satt inne, men det var också så att det var Esa som bestämde när de skulle träffas. Om JS försökte undvika honom så for Esa till JS mamma och sökte honom. När Esa satt inne så fick JS också ett brev från Esa skrivet på ett reklamblad där det stod saker som att han kanske måste få “använda” JS mamma och lillasyster. Underförstått då sexuellt. Han ska också ha sagt till JS att han ville ha nakenfoton på JS syster.

Flera ger samma bild av Esa, att han godtog inte ett nej utan hade han bestämt att det skulle vara på ett visst sätt så gav han sig inte. Det spelade då ingen roll om det handlade om att någon skulle följa med honom nånstans eller hjälpa honom med något. Efter yxöverfallet i Vojakkalla så ska han ha blivit än mer oberäknelig pga hjärnskadorna. Snabba humörskiftningar och mer aggressiv.

JS säger att han inte direkt var rädd för Esa men ändå framgår det i förundersökningen att han när Esa ringde kunde lura honom att han inte var i stan för att slippa träffa honom, att han låtsades inte vara hemma när Esa ringde på dörren, att det inte gick att säga nej till Esa. Det framgår också att JS var lite orolig för sin mamma och syster efter Esas brev.

Närmsta grannen till Esa berättar lite samma sak. Esa kom till honom varje dag och hälsade på trots att grannen sagt att han inte ville att han kom hela tiden. Grannens dotter gick ofta in på rummet när Esa kom då hon tyckte han var obehaglig. Andra människor beskriver samma sak. Man tyckte han var obehaglig och oberäknelig helt enkelt och man visste vad han var kapabel till. Esa gav sig inte heller bara på de han hade något otalt med utan även deras anhöriga. Det tycks ha varit få personer som kände sig lugna tillsammans med Esa.

[heading style=”1″]Överlevde fiendens attack, dog av vännens[/heading]

Det är lite ödets ironi att Esa överlevde yxattacken från sina värsta fiender. Han överlevde flertalet yxhugg i huvudet. Han skadades så svårt att det under lång tid rann hjärnvätska ut ur näsan på honom, han förlorade ett öga, han genomgick 5 skalloperationer efter överfallet samt fick gå på kraftigt smärtstilande.
Så blir han mördad i sömnen, troligen av en 23-årig vän som han litade helt på.

En person som han bjudit in till sitt hem och som fått nyckel till hans bostad. Precis som med mordet på Stefan Karlsson i Sundsvall, både han och Esa hade många fiender som skulle vilja se dom döda, men båda blir mördade av sina vänner (eller för att vara korrekt, vännerna står åtalade)

Det enda som egentligen skulle kunna  ifrågasättas av försvaret som jag ser det är att en vän (JK) till JS som ska ha tagit hand om pistolen efter mordet också har motiv. Det var JKs pappa som Esa sprutade in ormgift i benet på. Esa har också hotat så väl JK som hans mamma under flera år. Det är bara JKs DNA som finns på mordvapnet. JK lämnade senare över vapnet till polisen och berättade om vad JS ska ha sagt om mordet, samt att JS visade honom ett foto i mobilen som var taget på den döde Esa. Men JS har inte kunnat ge någon förklaring på hur ett foto av den skjutne Esa kan finnas i hans telefon och att det är taget under tiden då JS själv medgett att han var i Esas bostad.

Kuriren och NSD rapporterar från rättegången minut för minut. Förundersökningen kan ni hitta här om ni vill läsa. Del 1 och del 2 . Här är Flashbacktråden och här en twittrare som ska rapportera från rättegången.

This entry was posted in Brott & Straff and tagged , , . Bookmark the permalink.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

<----Välj en bildfil (JPG)