Att stå på egna ben

Jag har en kompis vars lillebror bor hos deras mamma. Det skulle ju inte vara så konstigt om han vore 19-20 år, men han är 34 år. Han har barn. Han har alltså en egen familj att ta hand om. Men han bor hemma med mamma, hjälper inte till ett skit, köper inte hem mat, städar inte, utan lever som en lillpojk i gamla pojkrummet. Min kompis har klarat sig själv sedan hon var 18 år, så varför gör inte brorsan det då?

Vi pratade om detta i går. Brorsan och kompisen har olika fäder. Kompisens pappa har funnits där, inte brorsans. Mamman har alltså försökt kompensera brorsans avsaknad av pappa genom att klema bort honom totalt. Hon har inte lärt honom att bli självständig för det har ju varit så synd om honom som inte haft en pappa. Jag tycker det är tragiskt. Hur kan man göra sina barn en sån otjänst att man inte lär dom att stå på egna ben? Det är ju det livet går ut på, att lära sina barn att klara sig själv, för en vacker dag så finns inte föräldrarna längre och då har man lämnat sina barn i en jävla sits.

Det kan finnas orsaker till att man måste flytta hem i vuxen ålder ett litet tag, men inte i flera år. Kompisen är skitförbannad för mamman har det inte så fett ekonomiskt men brorsan hjälper inte till med den biten heller. Han betalar inget för att bo hemma, han köper typ godsaker som hans lilla dotter äter när hon är där varannan helg men mer är det inte. Om mamman dör i morgon så sitter han alltså 34 år gammal, har ett ansvar för sin egen dotter men vet inte hur man står på egna ben. Han är inte van att betala för sig, städa, fixa mat. Ingenting.

Nu när sonen och jag bodde i lägenheten så tänkte jag att han är ju 18 år, han ska sannolikt snart flytta hemifrån och jag måste se hur han kommer klara det. Eftersom det bara var han som åt mat (jag har ju mina drycker) så gav jag honom mitt Visa-kort och sa att nu får du sköta inköp, matlagning osv själv så jag ser hur du fixar det. Det var inga som helst problem. Han handlade ekonomiskt, gjorde varierande mat och klarade sig ypperligt. Nu vet jag att om jag dör i morgon så kommer han klara sig galant. Jag tänker så här, för ett barn som inte har den ena föräldern så är det ju av ännu större vikt att de får lära sig att stå på egna ben, för om den ende föräldern dör så har de ingen att luta sig mot.

Kompisen har sagt åt sin mamma flera gånger att hon måste sätta krav, att hon gör brorsan en otjänst genom att inte låta honom stå på egna ben, men mamman tycker så synd om honom för han kan ju inte hantera ditten och datten. Öhh, nähä men det kanske är på tiden att han får lära sig det då? Inte minst för sin egen skull.

Men varför anstränga sig om man kan leva gott på att bo med mamma och få allt serverat och inte ens behöva betala för sig. Han kommer att få ett brutalt uppvaknande när mamman dör och han plötsligt är ensam och måste stå på egna ben. Det ska sägas att han inte är mentalt handikappad eller så. Det är helt otroligt vilken skillnad det är på min kompis och hennes bror. Hon arbetar hårt, har klarat sig själv i en massa år. Han sitter fortfarande kvar i tonårstiden, tar inget som helst ansvar. Han ser jävligt bra ut men det är extremt avtändande med en vuxen man som bor hemma. Faktiskt.

Nej jag har sagt åt sonen att när skolan är färdig får han skaffa sig ett jobb och en lägenhet. Skulle jag vara egoistisk skulle han få bo hemma hela livet så jag kunde ha koll och inte behövde oroa mig (som man har en förmåga att göra oavsett hur gamla ens barn är), men då skulle jag vara en usel morsa. Det bästa för honom är att lära sig stå på egna ben, för det kan hända mig något och då vill jag att han ska veta att han klarar sig själv. Att han ska ha självförtroende och tro på sig själv. Och jag tänker att han lär ju vilja ha familj, jag skulle tro att det är få vuxna tjejer som blir impad av en kille som bor med mamma i vuxen ålder. De kan nog ganska snabbt räkna ut att de kommer få ta över efter mamma sen med markservice och annat den dagen de flyttar ihop.

Hur länge skulle ni låta era barn bo hemma och leva på er (förutsatt då att barnet inte har något funktionshinder som gör att de inte fungerar på alla plan) utan att ställa några krav ?

Det här inlägget postades i Lite av varje och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

<----Välj en bildfil (JPG)

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.