Program om stalkers

Tv3 ska göra en programserie om stalkers med Hasse Aro och Sanna Lundell, programmet har premiär onsdag den 7/11 kl 21.00.

Det ska bli intressant att följa.De anlitar experter som granskar alla fall och sedan ska då stalkern konfronteras. Det kanske är naivt att tro att det skulle fungera på alla då många stalkers faktiskt har psykisk sjukdom i grunden vilket gör att de behöver mer än en konfrontation. Men det finns ju dom som stalkar enbart för att de gillar makten att få skrämma, hota, styra och kontrollera också. Och där kanske det kan fungera om man får dom att fatta att det är ett allvarligt brott som har fängelse i straffskalan.

Med stalkning menas även att någon systematiskt förföljer, kartlägger och smyger sig på den utsatta personen. Detta kan ske i verkliga livet eller på nätet”

Ja det sker på nätet också. Tyvärr tror jag polisen får in en hel del anmälningar från människor som inte fattat vad stalking är utan tror att det räcker att man är omskriven, som tex den person som skulle anmäla mig för stalking efter att jag kritiserat 2 blogginlägg. Så är det förstås inte och det är ju synd om de får en massa tramsanmälningar som tar tid ifrån de allvarliga anmälningarna.

Det krävs alltså att någon systematiskt och/eller under lång tid förföljer, kartlägger och skriver om en person för att det ska anses vara straffbart. Men det anses inte vara olaga förföljelse om man själv bemöter alla skriverier med likasinnade angrepp för då är man två som attackerar, oavsett vem som började. Det är ganska logiskt men kan ändå vara värt att säga.

Skulderna till det allmänna låg 20120924 på X kr fördelat på X allmänna mål. Det nya är att kronofogden 20120906 fattade beslut om att den stackars kvinnan nu skall få avdrag på sin lön med X kr/månad. X kr/månad får hon behålla av lönen från (arbetsplats, min anm) och det räcker nästan till hyran som sägs ligga på X kr/månad.”

Kommentaren ovan kommer från en person som gång efter annan under lång tid lagt ut en kvinnas personuppgifter, skulder, inkomster, familjeförhållanden, arbetsplats osv i bla min blogg. Denna person är en stalker som förföljt denna kvinna periodvis i 15 års tid.  Han har spottat på hennes bil, brutit sönder hennes backspeglar, skrikit utanför hennes balkong. Han friades dock i Hovrätt från anklagelsen att det även var han som under lång tid hällde bajs och urin på och i hennes bil då det inte gick att bevisa och  kvinnans eget vittnesmål att hon sett honom göra det inte räckte. Med jämna mellanrum så uppdaterar han sin kartläggning gällande hennes ekonomi, skuldsaldo osv och för ut informationen på nätet. Han dömdes 2009 för ofredande av kvinnan, men fortsätter ändå.

En frisk person agerar inte så. Tyvärr så uppmuntras han med glada tillrop om vad duktig han är att “gräva” om folk, uppmuntras att leta fram information om andra osv, vilket förstås inte direkt ger honom sjukdomsinsikt. Att uppmuntra det sjuka hos en människa är lite som att ge en pyroman tändvätska och tändstickor. Och det gör man ju inte. Man utsätter heller inte andra för risken att få en sjuklig stalker efter sig för resten av livet. Man behöver inte vara Einstein för att förstå att en person som förföljer människor i åratal behöver hjälp istället för att få höra att han är duktig på att kartlägga folk eller hjälpa honom att hitta nya offer han kan hänga sig fast vid pga egna eller ”vänners” upplevda oförrätter.

För de som är utsatta är det förstås ett helvete. Vissa utsätts fysiskt tex genom att stalkern står i trapphuset, utanför arbetsplatsen osv och andra utsätts genom telefonsamtal, sms, brev, mail eller på nätet. Jag tror att denna programserie kommer att vara intressant och jag hoppas innerligt att det leder till att i alla fall några av alla de som har en stalker efter sig kan få lugn och ro. En stalker stjäl andra människors liv helt enkelt.

Tänk att alltid behöva se sig omkring, tänka på var man går, oroa sig för sin familj, för sig själv. Att alltid behöva tala om för potentiella arbetsgivare att man har en stalker efter sig och det är därför det står så mycket konstigt om en på nätet, eller det är därför den märkliga mannen/kvinnan ringer 17 gånger om dagen till ens arbetsplats. Att alltid behöva oroa sig för vad ens barn ska behöva läsa om en eller kanske om stalkern står och lurpassar på dom. Att höra telefonen ringa dygnet runt. Stalking är ett helvete som krossar vissa människor. Det ska uppmärksammas så jag hoppas att det här programmet blir bra och ger någon effekt.

Det finns några domar i alla fall där folk dömts efter den relativt nya lagen ”Olaga förföljelse”.

32-årig man förföljde sitt barns mor

20-årig kvinna förföljde och hotade en annan kvinna

51-årig man bombarderade kvinna med kränkande sms och mms

52-årig man förföljde sitt ex

Kvinna förföljde sitt ex

Ps. Vid ev kommentarer vill jag inte ha några namngivanden på människor som anses stalka, förfölja eller annat. Den diskussionen kan tas med polis. Däremot är det helt okej att diskutera stalking som så var gränser går, när man ska anmäla, hur man agerar mot en sjuk stalker osv.

Det här inlägget postades i Brott & Straff, Stollar på nätet och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

<----Välj en bildfil (JPG)

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.