Skolskjutning i Sverige har redan hänt

I diskussionerna kring senaste årens skolskjutningar så har folk sagt att “Det är bara en tidsfråga innan det händer i Sverige”.
Jag visste inte att vi faktiskt redan 1961 hade en skolskjutning i Sverige, närmare bestämt på Kungälvs läroverk, numera Thorildsskolan. Detta kan man läsa om på Flashback där nicket “Skaraborg2” tar upp fallet och andra nick fyller på med fakta. (Mer om fallet på Wikipedia)

Det var under en skoldans för ungdomar mellan 15-18 år den då 17-årige Ove Conry Andersson kom in och hade en pistol som han sköt vilt omkring sig med. Den 18-årige Per Håkan Altvall sköts med tre skott och avled senare, sex andra ungdomar skadades.

Det framkommer varken vilket motiv han skulle haft eller vilket straff han fick. I Augusti 2008 så tog dock Conry livet av sig 65 år gammal. Han hade i alla år bott kvar i samma område. Endast 3-4 år efter skottlossningen så gifte han sig och fick sedemera två barn. Det tyder ju då på att straffet inte blev särskilt långvarigt.

Varje år delar skolan fortfarande ut ett stipendium till minne av Per Håkan Altvall . Det ska gå till en eller flera elever som “gjort sig kända för gott kamratskap och elevsociala insatser”. Det kanske är så att i just Kungälv lever detta kvar, men övriga Sverige har glömt det totalt.

Jag tycker det är jättekonstigt att detta fall inte uppmärksammats mer. I samband med skolskjutningar så har ju frågan “När ska Sverige få sin första skolskjutning” kommit upp varje gång men ingen har nämnt denna historia, ingen tycks veta att det faktiskt redan hänt. Känner någon av mina läsare till detta fall närmare?

Det här inlägget postades i Brott & Straff och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Skolskjutning i Sverige har redan hänt

  1. Dylan skriver:

    DN har inte glömt det, de intervjuade Altvalls mor och andra nästan 25 år efteråt…

    http://www.dn.se/arkiv/lordag-sondag/forlat-sonens-mordare

     

Kommentarer inaktiverade.