Prinsessan Lilian har avlidit

Prinsessan Lilian är död, hon fick 98 år på jorden och ett liv som varvats med allt från att arbeta med att vårda sårade soldater på sjukhus i London till att gifta sig med den svenske prins Bertil.
Deras liv var egentligen en riktigprins och prinsesshistoria”. Lilian var gift med en annan man, skådespelaren Ivan Craig. Ivan sändes dock kort efter bröllopet till nordafrika för att delta i strider. Tre år efter Ivan och Lilians giftermål, medan Ivan fortfarande befann sig utomlands,  så träffades Lilian och Bertil första gången. De blev ett par men det hölls länge hemligt, dels för att Lilian fortfarande var gift med Ivan som varit borta i flera år, men framför allt för att Bertil inte kunde gifta sig med vem som helst utan att riskera att förlora rätten till Sveriges tron och sin prinstitel.

Lilians make Ivan kom hem 1945 men då hade han under sina år utomlands träffat en annan pingla och Lilian och Ivan skildes i bästa samförstånd. 1947 bosatte sig Lilian  med Bertil i Sverige, men det var fortfarande inte så att de hade ett förhållande officiellt . Alla visste förstås om det, men man uppmärksammade det inte. Första gången Lilian syntes i ett officiellt sammanhang var i samband med gamla kungens begravning 1973, alltså 30 år efter att hon och Bertil blivit ett par. När dagens kung tillträtt tronen så fick Bertil äntligen tillstånd att gifta sig med Lilian.

Sedan levde de tillsammans i 54 år tills prins Bertil avled 1997. Fatta vilken kärlek de måste ha haft till varandra. Att stå ut med att under så många år nästan gömmas undan, att inte officiellt kunna träda fram och visa att man är ett par, men ändå orka hålla ihop.

Om 2-3 veckor räknar man att begravningen ska hållas. Kistan ska ställas på lit de parade i Slottskyrkan och därefter följer en begravning med trolig närvaro av representanter för Europas kungahus, regeringar och riksdag, säger Roger Lundgren, hovexpert och chefredaktör för Kungliga Magasinet. Sedan blir det kortege genom staden till begravningsplatsen vid Haga. Prins Bertil ligger där och hon kommer att vila vid hans sida.

Jag tror att redan nu så är hon vid Bertils sida, och den här gången för alltid.

Aftonbladet har skrivit en lite längre berättelse om deras liv tillsammans här.

Svt, DN

Det här inlägget postades i Kändisar och Nöjen och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

<----Välj en bildfil (JPG)

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.