Hur lät det egentligen på gräv13 ?

Nu har jag lyssnat genom ljudinspelningen från Gräv13.

[heading style=”1″]En hönsfabrik av en fjäder[/heading]

Det har diskuterats länge nu, man har beskrivit Janne Josefsson som högröd i ansiktet, skrikandes, aggressiv. Man har beskrivit hur han, Robban och Täppas och t.om B-M Matsson förminskat och mobbat Maria Sveland. Och det jag kan ge dom är att jag hör att någon (moderatorn?) vid två tillfällen säger åt Janne att titta på Maria när han pratar med henne. Det kan säkert upplevas som förminskande.  Men i övrigt så hör jag faktiskt ingenting annat än vilken diskussion som helst. För övrigt så tycks inte Sveland vara så intresserad av att titta på sina meddebattörer heller utan visar ganska demonstrativt hur ointresserad hon är av vad de har att säga.

Jag vill nog påstå att man gjort en hel hönsfabrik av en fjäder här. Och är det någon som förminskats så är det väl Robert Aschberg som  berättade hur han och hans familj får leva med skydd pga alla hot och att till och med deras barn hotats. Att han fått avföring och allt möjligt i brevlådan. Och Täppas vars fjortonåriga dotter läste upp ett brev för honom där någon skrivit att dom skulle skära kuken av honom och stoppa ner den i hans hals.

[heading style=”1″]Vem har förminskat vem?[/heading]

Vad har de som kritiserat förminskningen av Sveland skrivit om vad Robert och Täppas  berättat då:

Sveland har skrivit så här: “Robert försökte då och då avstyra genom att börja prata om prutt-teve och VM i lavemang som han varit med och gjort.”

Mymlan skrev så här: “Aschberg gjorde några försök att lätta upp stämningen med hjälp av lite prutthumor vilket bara ytterligare förstärkte gubbigheten på scenen, även om hans intentioner säkert var goda.

Aschberg har alltså suttit och berättat om hur han och hans familj varit så hotade att de får ha skydd, men det enda Mymlan och Sveland tar upp är att han pratar om “prutt-tv”. Kan man förminska en människa mer än så? Om Täppas då?

Mymlan skriver så här: “därefter går ordet till Täppas Fogelberg som berättar att han minsann också får sexistiska hot

Minsann? Återigen ett förminskande av det allvarliga i att en fjortonåring får läsa att man ska skära kuken av hennes pappa och stoppa den i hans hals.

Mymlan tar förvisso upp frågan om hot, men det viftas också bort och förminskas tycker jag då det framstår  som att Mymlan mest tycker det är tröttsamt att behöva höra männen berätta om hoten när det faktiskt handlar om en jämställdhetsfråga, i det här fallet hot mot kvinnor?

Mymlan: “Därefter får även Josefsson och Aschberg berätta att de utsätts för hot, och jag reagerade mot det eftersom jag är trött på att det nästan alltid när en jämställdhetsfråga tas upp, som i det här fallet kvinnohatet som Uppdrag Granskning handlade om, så reser sig en man och säger ”MEN JAG DÅ”. ”MÄN ÄR OCKSÅ UTSATTA”.

De får frågan om de utsatts för hot, och de svarar. De reser sig inte upp och tycker synd om sig själva och tävlar om någon offerroll som jag tycker Mymlan framställer det som, utan de får frågan och talar rätt och slätt om vad de fått för slags hot. Täppas säger även att kvinnor får en annan slags hot än män. Hat och hot är ingen jämställdhetsfråga heller för övrigt så jag förstår inte det uttalandet riktigt. Kämpar feminister för att kvinnor och män ska få lika mycket/lite hat/hot eller att de ska få samma typ av hat/hot? Annars är det ingen jämställdhetsfråga öht.

[heading style=”1″] Tveksamma beskrivningar[/heading]

En annan sak jag reagerade på är att Sveland beskriver moderatorn Sara Wennerbloms (som hon inte ens bemödar kalla för rätt namn utan skriver Wennerholm. Förminskning?) agerande så här:  “Bredvid mig satt en stum samtalsledare som såg lika rädd ut som jag

Vad jag hör på klippet är en moderator som i allra högsta grad säger till, ställer frågor, reagerar och agerar. Ingen mesig, rädd, tyst mus. Varför beskriver Sveland henne som det? Det är väl också att förminska en person?

De övriga beskriver hon på detta sätt:

En generad Robert Aschberg som också såg ut att undra vad han egentligen gjorde där (vad var det egentligen samtalet skulle handla om, något med gränser?) och Britt-Marie Mattson som höll med Janne och Täppas om att man borde se det som ett privilegium att få bli inbjuden till debatter som den vi just nu hade. Så fortsatte det. Janne skrek. Täppas höll med. “

Det jag hör är att Aschberg håller låda (och får applåder) lite nu och då, han tar ordet, han är högljudd och lite rolig. Han är inte det minsta generad att döma av hur han pratade. Det hon också glömmer att berätta är att B-M Mattsson flera gånger berömmer henne, att hon berömmer det faktum att Sveland var med i Uppdrag Granskning och pratade om näthatet. Är det inte att förminska B-M Mattsson genom att framställa det som att hon enbart ställde sig på gubbarnas sida och var med i “mobbingen” av Sveland? Att Janne skrek hörde jag inte heller, den enda jag hörde “skrika” var Aschberg (fast inte på ett otrevligt sätt) och Mymlan som var högljudd, samt B-M Mattsson när hon blev ilsk för att Mymlan osynlig gjorde henne och moderatorn.

[heading style=”1″]Man har rätt till sina upplevelser men…[/heading]

Nej det här var en pyttefjäder som gjordes till en hel hönsfabrik. Det som hade värt att reagera kraftfullt på i denna debatt var väl att Aschberg och hans familj får leva med skydd på grund av alla hot, eller att Täppas dotter fått läsa vidriga brev, men det viftar man bort totalt, det är större att Maria Sveland tycker att hon förminskats och mobbats, något jag inte hör på ljudinspelningen.

Och ja Sveland och Mymlan har rätt till sina upplevelser som det så fint heter, men man ska inte fara med osanning och man ska inte använda sig av de härskartekniker man anklagar andra för att använda sig av för då tappar man all trovärdighet. Sveland skiter jag i för jag har aldrig haft någon relation till henne, Mymlan har jag däremot följt länge och gillat, men nu känner jag att jag tappat oerhört mycket förtroende för hennes förmåga att vara objektiv.

Det här inlägget postades i Lite av varje och har märkts med etiketterna , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.