Politiker “råkar” så mycket

Facebook är rätt bra för ofta luftar folk sina riktiga åsikter där, de glömmer bort hur många som kan läsa dom. Vem kan glömma när Anita Lomander, socialdemokrat, vice ordförande i socialnämnden och ledamot av kommunfullmäktige i Marks kommun och i allra högsta grad involverad i Marksfallet gick med i FacebookgruppenFlytta inte tillbacka markbarnen Fanny och Rasmus till första familjehemmet” ? I mitt inlägg om det blev det väldigt tydligt vilka märkliga kopplingar det fanns mellan rena stollar och politiker.

Nu har Ulla Stålberg (M),vice ordförande i barn- och skolnämnd i Lunds stad diskuterat lite och luftat sina verkliga åsikter med Eric Hammarbro (S), ersättare i vård- och omsorgsnämnden, på Facebook. Eric skriver:

Sköterskorna är den grupp i samhället, tillsammans med lärarna, som överskattar sin roll å det grövsta

Det gillar Ulla. Hon gillar även ”blir så trött på gnället… Allra helst lärarna – byt jobb om det inte passar!”

Betänk då att hon är ordförande i barn och skolnämnd. Och hon påpekar i diskussionen att man väljer själv, och man ansvarar inte för liv och död som nybliven sköterska (de ska alltså inte gnälla att de får lite lön). Undra om Ulla någonsin varit inne på en IVA-avdelning?  Sen ger hon de lärare som klagar en känga också genom att tala om att det känns inte som att de är de duktiga som gnäller, dom har blivit lärare för att dom gillar barn och inte för sommarloven. Och att de har ingen aning hur det är att jobba 40-50 timmar i veckan.

Ulla är en hejare hon. Hon drar slutsatsen att de som gnäller över löner och villkor är dåliga lärare som inte jobbar med barn för att dom tycker om det, utan för att kunna få sommarlov. Smart drag, i synnerhet då de oftast har ferieanställningar där de under terminerna får arbeta ihop den tid de sedan är lediga och i slutänden har de ca 5 veckors semester som alla andra. En ordförande i barn och skolnämnd borde ha lite koll kan jag tycka.

Det känns alltid lika fint när lärare och vårdpersonal lyfts fram så här av politikerna. Givetvis så ångrar Ulla sina uttalanden när hon blir ifrågasatt, precis som alla andra. Hon menade ju inte att skriva något kränkande. Hon skriver ett pressmeddelande:

Jag har genom mina dåligt genomtänkta kommentarer på Facebook upprört såväl vårdpersonal som lärare. Jag vill be uppriktigt om ursäkt. Detta är inte åsikter jag står för.”

”Jag tryckte oförlåtligt på gilla-knappen när Eric Hammarbro (S) på Facebook skrev att sköterskor och lärare överskattade sin egen roll å det grövsta. Jag gjorde en klar missbedömning när jag inte tog kommentaren på allvar.”

Hon skriver alltså bara ner saker som hon egentligen inte alls står för. Också gjorde hon en missbedömning när hon råkade trycka på gillaknappen. Givetvis. Moderaternas gruppledare tycker Ulla kan sitta kvar för han har aldrig sett att hon har dom här åsikterna…egentligen. Det är nog rimligt att tro att hon bara råkade svamla till det, ta det ur tomma intet utan att förstå vad hon skrev….Eller inte.

Alltså allvarligt, politiker som uttalar sig på det här viset ska inte sitta kvar helt enkelt. Att de tar tillbaka sina påståenden och viftar bort det med att de inte tänkte, att de tänkte fel, att det var klantigt, och att man egentligen inte tycker så är bara trams och inte det minsta trovärdigt. Och är man så jävla virrig så är det anledning nog att kliva av sina uppdrag. Det finns folk som är genuint intresserade av de här frågorna, låt de ta deras platser istället.

Det vi vanliga dödliga vet är att lärarna har ett jävligt hårt jobb idag. Det är stora klasser, många barn som kanske skulle behöva extra stöd men inte får det. Hot och våld. Sköterskorna får slita ihjäl sig, stressa och tvingas hoppa in extra relativt ofta. De har ett stort ansvar för svårt sjuka människor där minsta misstag kan leda till katastrof. Det är två grupper i samhället som ska ha allt stöd de kan få. Ingenting annat…

Uppdatering: Eric avgår nu efter sitt uttalande. Det får man väl säga hedrar honom ändå. Får se om Ulla kommer till sans snart och inser att hon inte heller har någon trovärdighet kvar

Det här inlägget postades i Lite av varje och har märkts med etiketterna , , , , , , . Bokmärk permalänken.