Blondinbella om offentlig amning

Ser att det är många röster nu om att Blondinbella (som nu väntar barn) skrivit på sin blogg att hon inte kommer amma offentligt för att hon tycker det är äckligt. Det är helt okej att tycka det, det är till och med okej att tycka att det är äckligt att amma överhuvudtaget om man känner så. Alla är vi olika. Många har strävat mot att man ska kunna amma precis var man vill, det är något naturligt, barnen blir hungriga och då ska de kunna äta oavsett var man är. Det är okej att tycka det också.

[heading style=”1″]Inte nödvändigtvis bakåtsträvande[/heading]

amning1

Cissi Wallin tycker det är bakåtsträvande att ha såna åsikter, det är helt okej att tycka det också. Och att uttrycka det. Personligen har jag inte så mycket åsikter om offentlig amning, jag vet att vissa tycker man kan gå undan, andra tycker att man ska få amma var som helst. En rimlig medelväg torde vara då att man visar varandra hänsyn. Man visar bäbisen och mamman hänsyn genom att inte ställa till en cirkus för att någon matar ungen offentligt (ibland blir det panik och det är svårt att hitta en undanskymd plats), man visar de som tycker det är läskigt hänsyn genom att kanske lägga en liten filt över. Ingenting är någon större uppoffring för någon.

Bland det värsta jag vet är smaskande ljud. Folk som smaskar när dom äter eller tuggar tuggummi tex. Bäbisar smaskar när dom ammar, jag älskar barn men jag står inte ut med ljudet, inte ens när jag ammade själv. Det är mitt problem, jag kan inte kräva att hela världen ska anpassa sig efter det. Jag kan knappast be en mamma eller bäbis att se till att det inte smaskas.

[heading style=”1″]Hets  [/heading]

amma2Varför denna ständiga hets mot kvinnor, skriver Anna Östman. Samtidigt så “hetsas” (tycker dock ”hets” är ett slarvigt använt ord i sammanhanget, kan inte se att BB ”hetsat” någon) mot BB för att hon har sin åsikt. Jag ställer då frågan, varför denna ständiga hets mot människor som enligt oss har “fel” åsikt? Det här är en fråga där det inte finns rätt eller fel, utan bara åsikter och känslor. Ingen kan säga att det är fel att känna att det är äckligt att amma offentligt, det är en känsla, inte ett faktum på något vis.

Man kan ha åsikter om det, men det finns inget absolut rätt eller fel. Det är inte fel att ha åsikten att hon är bakåtsträvande heller.

Jag tror ingen vill ha en diktatur där bara vissa åsikter ska vara okej. Man kan säga att “du tänker snett och det tycker jag för att…”, men lika lite som det är okej att hetsa mot de som vill amma offentligt är det okej att hetsa mot de som tycker annorlunda. Annica Wester tycker att vissa saker kan man hålla för sig själv, om det sårar andra. Det håller jag med om, men i såna fall kanske man ska hålla för sig själv också då att man tycker BB är en dålig förebild för kvinnor, att hon är bakåtsträvande, att hon helt enkelt är negativ för kvinnor på olika sätt för att hon tycker som hon gör. Jag förmodar att den sortens åsikter om henne också sårar.

amma3

[heading style=”1″]En känsla är inte alltid baserad på ett rationellt tänkande[/heading]

Om BB tycker det är äckligt att amma offentligt så är det väl så, jag hoppas verkligen att Sveriges alla mammor inte är så omogna att de låter sig påverkas av vad en kvinna tycker i frågan utan är vuxna nog att ha en egen åsikt, oavsett om den överensstämmer med hennes eller någon annans. Om BB säger att hon anser att ingen ska få amma offentligt så kan man ifrågasätta, kritisera och tycka att hon är bakåtsträvande, men jag har bara sett att hon skrivit att hon tycker det är äckligt och att hon inte kommer göra det. Känslor är inte alltid byggda på rationellt tänkande.

Nu har en förklaring från henne kommit. Hon menar att hon inte vill varken se andra kvinnors bröst eller visa sina egna, hon inser att det är fullt naturligt men hon känner så ändå. Helt okej att känna så, hon kräver ingen lagändring, hon kräver inte att andra ska sluta amma offentligt, hon säger vad hon känner. Jag har noll relation till BB, tycker varken bu eller bä om henne. Det jag tycker om är när folk vågar säga vad dom tycker och känner även om det inte är “i tiden”…

Det här inlägget postades i Kändisar och Nöjen och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

<----Välj en bildfil (JPG)

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.