David och Sorina

David 24 år och hans flickvän Sorina 20 år sitter på varsin plats och tigger. De är två människor som vissa känner medlidande med, andra förmodligen hatar för att de förstör gatubilden. De har åkt från Rumänien till Sverige för att försöka tigga ihop pengar så de kan försörja sig själva och sitt barn. Jag har en bekant från Rumänien som berättat en hel del för mig hur det ser ut där. Hur de allra fattigaste bespottas och rent av hatas. Hur svårt det är att få jobb och att det precis som beskrivs i artikel är så att även om man får ett jobb några månader så är det inte säkert att man ens får betalt i slutänden. Så även om viljan att arbeta finns så är det inte säkert att man får några pengar.

Å här sitter jag i värmen

Här sitter jag i mitt varma hus och dricker nykokt kaffe. Läser Expressen på nätet och ser artikeln om David och Sorina. Tänker att Sorina är lika gammal som min son, tänk om han skulle vara tvungen att sitta ute i kyla och tigga för att överleva? Jag tänker att jag haft tur som föddes i Sverige, landet där ingen behöver svälta oavsett om de har jobb eller inte, där ingen behöver frysa ihjäl eller tränga ihop sig med 10 släktingar i en utfryst etta. Där arbetslösa kan ägna sin tid åt att sitta på nätet och diskutera huruvida håriga ben är okej eller inte, eller bara chatta med polarna på Facebook. Landet där man inte behöver kämpa för sin överlevnad även om man är utan arbete.

De är också människor

Texten i artikeln är ingenting som är nytt för mig, jag har hört så mycket om just de fattiga i Rumänien tack vare min bekant. Men så tittar jag på de foton Martin von Krogh tagit och ser en äldre parant “dam” trippa omkring med solglasögon, skinnhandskar, pälsbollar kring halsen och handväskan dinglande, och damen ger David fingret. Jag ska inte ens tala om vad jag skulle vilja säga åt den där människan. Jag bara önskar och hoppas att hennes omgivning talar om för henne vilken jävla skithög hon är.

Jag blir lite generad, så klart, men försöker glömma bort det, att det hänt. Jag försöker tänka att hon inte vet vilket situation jag är i. Men det är klart att det känns, det var ju en äldre kvinna, hon kunde ha varit min farmor, som visade mig fingret, säger David efteråt.

Jag går emot mina principer

Jag brukar alltid säga att jag inte vill ge tiggare pengar för jag vet ingenting om dom. Jag vet inte om det står någon bakom som kommer ta vartenda korvöre, jag vet inte om det handlar om någon som har ett missbruk. Däremot så kan jag köpa mat, dricka, glass eller vad det nu må vara. Detta för att oavsett bakgrund, oavsett anledning till att de står där, så är det människor som på ett eller annat sätt inte har det bra, och mat behöver alla.

Nu ska jag dock gå emot mina vanliga principer då artikeln och det unga paret berörde mig starkt. Den ouppfostrade äldre damen ville visa David att han var en simpel tiggare utan något som helst värde, och jag säger bara up yours ditt eländiga vrak, du hjälpte honom just, för du gjorde mig förbannad!!

Jag har kontaktat journalisten som skrev artikeln och frågat henne om hon kan hjälpa mig att hjälpa paret. Jag har ett bättre betalt arbete nu och får alltså mer pengar över varje månad. Jag har tak över huvudet, mat på bordet, jag kan shoppa och slösa bevisligen. Som en start tänker jag ge dom det jag fick över från förra lönen, ett par tusen kronor. För mig kommer det inte förändra något, jag kommer fortfarande kunna hjälpa min egen son med det han kanske behöver, jag kommer inte behöva offra något livsviktigt för egen del.

Varje månad dras det några hundra från mitt konto till “välgörande ändamål”, jag kan lika gärna själv välja ut en specifik familj som jag vill ge dessa pengar till. Att ta en ung familj som har alla möjligheter att skapa sig ett bättre liv genom att kanske utbilda sig och på så sätt sätta ett långsiktigt mål för en framtida försörjning känns som vettigt. Det ska dock finnas en dialog så jag inte bara skickar pengar och inte har en aning om vad som händer. Det tycks dock som att paret har lite kämpaglöd och försöker skaffa sig en bättre tillvaro med de medel de ser står till buds. De är unga, de har ett litet barn. Ja det skulle kännas riktigt bra att kunna bidra till att de får det lite bättre.

Så nu hoppas jag på att journalisten svarar mig och att hon har möjlighet att hjälpa mig med att få till en kontakt så jag kan föra över ett startbidrag och sedan bidra med en fortsättning. Om inte annat får jag kontakta någon bekant i storstaden som får leta upp dom åt mig. Så…nu känns det bättre igen. Och för den fingerpekande damen har jag bara en önskan : Må du drabbas av mardrömmar om ett liv i fattigdom de närmsta 20 åren….

This entry was posted in Lite av varje and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink.
_______________________________________________________________________

61 Responses to David och Sorina

 1. Hmm says:

  http://www.youtube.com/watch?v=yRU5LvjlRV4

  http://www.dn.se/sthlm/de-tvingade-mig-att-tigga/

  Två dagar efter så kom de tillbaks igen. Med vilka pengar? Vems pengar? Vem skickade tillbaks dem?

  http://www.svt.se/nyheter/regionalt/vastnytt/tiggarn-tillbaka-i-boras

  Kan det vara så att Davis och Sorian inte berättar hela sanningen?

 2. Catta says:

  Hmm: Visst kan det vara så, därav att jag säger att det inte ska skickas några pengar utan att ha en dialog. Men den obestridliga sanningen är att de sitter ute i timtal varje dag i kylan, de bor i en husvagn utan ström och eldar i den för att få värme. De väljer att göra detta trots att de vet att vissa människor går förbi och spottar bredvid dom, visar fingret, skriker åt dom. Det måste ju betyda att de faktiskt inte har hittat något annat sätt att lösa det akuta problemet tänker jag. För ingen människa skulle frivilligt välja detta om de såg några andra alternativ.

  Sen att tiggeri inte är en långsiktig lösning eller ens löser mer än de akuta problemen må så vara. Och att en kommun är så dumma att de betalar hemresan och tror att det ska få dom att stanna hemma för gott är så imbecillt så jag inte hittar ord för det. Om de får åka hem så har de ju inte mer pengar för det, problemet kvarstår.

  Är det en lösning att ge dom pengar varje månad? Nej verkligen inte. Däremot tror jag att chansen är större att man kan fokusera på en mer långsiktig lösning om man inte varje dag måste kämpa för att överleva, om man ges en möjlighet att kunna släppa det akuta för en stund och börja tänka mer långsiktigt.

  Jag ger några hundra varje månad till en välgörenhetsorganisation. Jag kan räkna med att en hyfsad del av de pengarna går åt till administration, löner, hyror osv. Då kan jag istället välja att fokusera på en familj där jag tror att det kan leda till något positivt om de får lite bidrag, och då vet jag att hela summan går till det. Jag har också fördelen att jag är bekant med en rumän som har mycket kontakter där nere.

  Jag tror inte att någon enda människa vill sitta och tigga på gatorna och bli bespottade, det gör man för att man inte ser någon annan utväg. Så då kan man välja att göra vad man kan för att hjälpa eller så kan man göra som kärringen och visa fingret och tycka att det är någon annans problem att lösa. Någon som gjorde lite mer än att bara ge en peng är David som stötte på den dragspelande rumänen ett flertal ggr och sedan bestämde sig för att hjälpa honom och hans familj. David har gjort mer än att bara skänkt en slant, men kontentan är att hans val att hjälpa ledde till att flera människor fick ett nytt liv.Pappan i familjen kan nu gå i skolan och praktisera på en bilverkstad när han inte längre måste fokusera enbart på att familjen ska överleva.
  http://www.aftonbladet.se/nyheter/article18061199.ab

  http://tv.aftonbladet.se/webbtv/nyheter/samhalle-och-politik/svenska-hjaltar/article28909.ab (29,30 min in i filmen)

  Så jo, jag tror att man visst inte ska vara så godtrogen utan fatta att det kan finnas saker bakom man inte känner till, men jag tror också att man måste inse att det faktiskt är så att många människor lever i den verkligheten, att det inte behöver vara skumma organiserade gangsters bakom varje tiggare.

 3. Hmm says:

  Catta: Du vet att jag är för att direktstödja över att ge till organisationer och jag vet inte om du gör rätt eller fel här. Vad jag däremot är mot ar att vi inte sätter press på Rumänien som land att de själva ska lösa sina problem utan att vi här avlastar dem så att de slipper.

  Och nej varje tiggare här är kanske inte organiserad men erfarenheterna från Stor Brittaninen visar på att de flesta är det. Och nej det löser inte med att skicka hem dem men vad säger det dig att det fanns pengar för att göra hela resan tillbak hit inom 48H?

 4. Hmm says:

  Glömde. Om jag måste välja mellan att någon hotar mig och min familj med våld gentemot att jag får fingret ibland eller t o m äckligt spottad på, så vet jag vad jag skulle välja. Att stödja en brottslig verksamhet i mångiljonklassen genom att uppmuntra med att ge pengar kan inte vara ett alternativ. I så fall är det du gör bättre om de nu skulle få bort dem från gatan.

 5. Catta says:

  Hmm: Jo jag vet din inställning till många hjälporganisationer och hur pengarna fördelas. Och jag är med där, jag tror mer på de här mindre som har ett annat tankesätt i arbetet, som kanske inte bedriver i samma omfång men ändå gör gott.

  Rumänien skiter i romerna, jag tror faktiskt inte de anser att just romerna är deras problem. Varför det är så vet jag inte, men man hör lite nu och då att just romerna är ganska föraktade där.

  Kan folk åka tillbaka inom 48 timmar så finns det ju pengar och då handlar det inte om att de vill överleva dagen utan då finns det annat bakom, utnyttjande av fattiga eller tankar på att begå brott.

  Men sen om man tittar på tex bärplockarna som kommer, som är i norrlandsskogarna (som är ett helvete att vara i med knott och skit) och sliter från morgon till kväll, så tror jag det handlar om att överleva. Jag såg dom flera ggr i sommar/höst, de såg bedrövliga och sönderbitna ut, köpte alltid ett par paket mariekex och några folköl på kvällen när de jobbat klart.

  Självklart måste man vara försiktig så man inte gynnar de svin som utnyttjar de här fattiga människorna. Det är därför jag nästan aldrig ger pengar till tiggare, för jag vill veta var de går och vad de går till. Men samtidigt så känner jag att man kan inte blunda för hela grejen heller, även om jag anser precis som du att ansvaret borde ligga hos de Rumänska myndigheterna. Det är människor, människor med barn som de är oroliga för på samma sätt som vi är oroliga för våra barn. Människor som är hungriga och som inte har någonting. Jag tror att om man tar kontakten och har en dialog så kommer man också se vad som är vad.

 6. Hmm

  "Och nej varje tiggare här är kanske inte organiserad men erfarenheterna från Stor Brittaninen visar på att de flesta är det."

  Naturligtvis är det organiserat, men vad är det för fel med det? Att fattiga människor organiserar sig för att göra tiggeri mer effektivt är väl självklart. Det vore en annan sak om det var människor som tvingades att tigga åt gangsters. Det kan förekomma , det också, men det är inte det det handlar om i det här fallet.
  Se i övrigt till exempel http://www.dn.se/debatt/manniskohandel-relaterad-till-tiggeri-ar-ett-randfenomen/
  "En vanlig tiggare drar in en eller ett par hundralappar om dagen, kaffepengar i organiserad kriminell verksamhet. Det finns helt enkelt inte ekonomiskt underlag för att bygga brottssyndikat på allmosor. Människohandel relaterad till tiggeri är ett randfenomen. Visst är en mycket stor del av tiggeriet organiserat – men då inom stora släkter eller folk från samma ursprungssamhällen som exempelvis delar på en bil och delar upp stans gator emellan sig. Så har romerna alltid jobbat för att överleva i en fientlig omgivning där resurserna är knappa. "

 7. Tillägg: Jag skrev "Det kan förekomma , det också, men det är inte det det handlar om i det här fallet." Jag borde skrivit att det undantagsvis kan förekomma. Det är av allt att döma ett marginellt fenomen.

 8. Catta says:

  Erik: En grovt kriminell organisation använder sig nog inte av tiggare, det ger som artikeln beskriver alldeles för lite pengar. Däremot så lurar de fattiga kvinnor med jobb som inte finns för att sedan tvinga dom att prostituera sig. Grov organiserad brottslighet har alltid hållit på med sex som affärsidé oavsett om det handlat om porrfilm, prostitution eller porrklubbar.De här som snor tiggarnas pengar är nog snarare mindre grupperingar på ett par tre personer som tar 10 fattiga och tvingar dom att tigga. Det ger kanske mellan 1500-2000 om dagen och på en månad blir det en jäkla massa pengar för tex en rumän.

  Och det är klart att om de ser att det funkar så fortsätter dom. Så visst finns anledning att vara försiktig med hur man ger. Men samtidigt så ska man ha i åtanke att många faktiskt åker på eget bevåg och gör det i en desperat åtgärd för att de inte ser någon annan lösning just då.

 9. Catta

  "De här som snor tiggarnas pengar är nog snarare mindre grupperingar på ett par tre personer som tar 10 fattiga och tvingar dom att tigga."

  Men om det huvudsakligen vore så skulle det hela upphöra efter ett tag. Att allt fler tar sig från Rumänien till Sverige beror på att de som redan varit här kan berätta att de i alla fall fick ihop mer pengar än de måste lägga ut, så att pengar blev över till släktingar hemma etc. . Om alla, eller nästan alla. som varit i Sverige återvände till Rumänien med skräckskildringar om hur skurkar tvingar dom att ge bort nästan alla pengarna skulle rumänska romer med all sannolikhet sluta att åka till Sverige.

 10. A-L says:

  Har svårt att förstå det där med att spotta på/bredvid tiggare och/eller peka finger åt dem mm, vill man inte uppmärksamma dem så är ett trevligare alternativ för tiggarna iaf att man går förbi utan att göra något gentemot dem.
  Visst har jag gett pengar om jag kunnat till tiggare men jag har också bara gått förbi.

 11. Hmm says:

  Erik: Alla erfarenheter och djupanalyser från Stor Brittainien säger emot dig att det inte är storskalig brottslighet det gäller och stora ligor som ligger bakom (se youtube-klipet i min första kommentar bl a och läs felar undersökningar som gjorts). Svenska kronor räcker långt i Rumänien.

  A-L: Eller hur. Man spottar inte på någon. Fingret har jag dock gett folk men då har de först gjort något illa mot mig.

 12. Catta says:

  Erik: Jag har ingen aning om hur stor del som tigger och tvingas överlämna pengarna till någon annan och hur många som gör det helt på eget bevåg. Visst är det som du säger att ryktet sprider sig, människor kommer hem och har pengar på fickan, andra vill göra samma sak. Men samma torde ju också gälla för de som utnyttjar de allra fattigaste och mest desperata. Skräckhistorier finns oavsett vad det gäller ändå så går folk på samma minor pga att motparten är manipulativ och övertygande. En knepig jämförelse men nog har vi läst mängder med skräckhistorier om hur misshandlade kvinnor mördas, ändå fortsätter kvinnor att leva med män som slår. Vi har läst mängder med historier om hur kvinnor som följt med en eller flera män de nyligen blivit bekanta med och blivit våldtagna, ändå så följer kvinnor med okända män. Har man absolut ingenting och en trevlig kvinna/man erbjuder en något så är det nog lätt att blunda för varningssignalerna.

  A-L: Ja det har med vanlig jävla respekt för människor att göra att man inte beter sig så mot någon som inte gjort en något. Man får tycka vad man vill, men man får fan inte bete sig hur man vill.

 13. Hmm

  "Alla erfarenheter och djupanalyser från Stor Brittainien säger emot dig "

  Har du några andra referenser än klipp från You Tube?

 14. Hmm igen

  OK, You Tube-klippet var med seriöst än de flesta sådana, dvs en BBC-dokumentär. Så jag får väl be em smula om ursäkt för min sarkastiska kommentar.

  Vad gäller romerna i Sverige visar bland annat DN:s reportage-serie att den organisering som finns här är mer demokratisk, underifrån, och oftast kommer de tiggande själva till godo.

 15. Viktoria says:

  Har haft med Rumänien att göra när det gäller romer och det är skrämmande hur de beter sig.

  En lösning vore att göra socialt bistånd till en förmån inom EU som kan återkrävas mellan medlemsstaterna. kommer aldrig att hända men kan vi ha ett gemensamt banksystem och rädda vissa länder så borde vi kunna sätta press när det gäller enskilda människor. Men det är ju skillnad på skit och pannkaka.

  Själv ger jag inte pengar till tiggare, kan ge annat, för att jag anser att om jag gör det så har vi flyttat ned ansvaret till snälla människor istället för samhället.

  Dock har jag under mina resor när jag lärt känna lokalbefolkning visat mitt stöd genom att lyssna, gå på deras restauranger, ge respektfull dricks, fixat så att en mamma från Burma kunde prata med sina barn via skype som var kvar i Burma och hjälper en kvinna från Kambodja som jobbar som en galning för sina barn hemma.

 16. Catta says:

  Viktoria: På vilket sätt menar du att de beter sig illa?

  Det bästa vore förstås om varje land tog ansvar för sina egna medborgare men det kommer aldrig att hända. Människor som har det svårt på olika sätt kommer alltid vara beroende av andra människors välvilja, så är det ju faktiskt även i Sverige fast på en annan nivå. Och just vad gäller romer så är de en utsatt grupp som få känner behov av att hjälpa. Hade vi inte haft den sociala välfärden i Sverige så hade romerna varit lika utsatta här. Så det rumänska samhället kommer aldrig någonsin ta ansvar för romernas situation.

  Det bästa sättet att hjälpa är förstås som du säger att gynna de som arbetar på olika sätt och hjälpa till med praktiska saker eftersom det genererar mer jobb,bättre ekonomi i ett samhälle osv, men det funkar inte alla gånger. Hur hjälper man den som inte har något och som har små chanser att skaffa sig en utbildning eller ett jobb pga kön/etnicitet/ekonomi/fördomar?

 17. Hmm says:

  Erik: Den dokumentären som jag länkade till är väl underbyggd som tog över ett år att göra. Utöver det så finns det flertalet undersökningar som gjorts nationellt i det landet som säger samma sak. Orkar inte googla upp dem till dig. ;)

 18. Hmm says:

  PS. DN-artilekserien var ren bs som var dåligt underbygg utan reella fakta untan bara byggd på hörsägen från de intervjuade.

 19. Hmm says:

  Catta: På allvar så tror jag att du är inne på rätt spår om du ensam kan hjälpa upp en familj eller om i är några stycken som kan gå samman och hjälpa denna enskilda familj. Hur du ska lyckas undvika att bli blåst eller inte vet jag inte. Kanske får du gå in med inställningen att det kan hända och inte bli besviken om det visar sig vara så.

 20. Catta says:

  Hmm: Ja jag vet inte om mina pengar gör större nytta för att jag ger dom till någon annan större organisation. Man får alltid räkna med att bli blåst i livet, och det är bara pengar man kan förlora. Eftersom det inte då skulle handla om pengar som min överlevnad eller framtid hänger på så skulle det förmodligen vara surt men något jag skulle släppa rätt snabbt. Skulle det bidra till att en ung familj med barn skulle få en bättre tillvaro så skulle det kännas otroligt bra. Men jag tror att det lär man märka ganska snabbt.

 21. Hmm says:

  Catta: Ok om jag nu ska vara lite källkritisk och med erfarenheter från svensk media i allmänhet så låter historien med kvinnan som gick förbi lite för bra för att vara sann. Alltifrån hur hon var klädd etc etc. Jag skulle gissa på att det var den intervjuade som berättat att det hänt en för att få det att låta bar så beskrev journalisten det som att hen själv såg det. En tanke?

 22. Hmm says:

  edit* en för att få det att låta bar skulle vara men för att få det att låta bra

 23. Viktoria says:

  Catta: De vill inte ens en gång kännas vid dem. Sedan är det ju ett av många ärenden som jag har haft med em att göra. Italien är än värre.

  Grejen med att ge, vad det än handlar om, vänskap, familj eller pengar så kan man bli blåst. Lättast att komma över torde vara pengar. Världen kan vara farlig men den kan ge en hel del tillbaka, varför koncentrera sig på det ofullkomliga?

 24. Catta says:

  Hmm: Det är ju en bild på henne? Du pratar om kvinnan som visade fingret va? Lägger in den här

  Viktoria: Nej jag vet att romerna är sedda som paria i rumänien (och i stora delar av världen). Men det enda jag hört är att de är vidriga, varför har jag liksom aldrig riktigt fått veta. Alltså vad det är alla eller stora flertalet romer gör som gör att detta enorma hat och förakt är så stort.

  Precis vad jag menar. Att bli blåst av en vän man litat på eller en familjemedlem är betydligt värre än att bli blåst på lite pengar.


  image reported

 25. Viktoria says:

  Catta: Usch för den bilden, hoppas hon är stolt över sig själv.

 26. Catta says:

  Viktoria: Ja men eller hur! Snacka om att sparka på nån som redan ligger. Hoppas hennes omgivning talar om för henne vilket svin hon är, för jag tror inte hon fattar det själv. Det där är typen av människor jag verkligen föraktar kan jag säga.

 27. Hmm says:

  Catta: Aha en blid. Ja det säger mer än 1000 ord. Finns iofs photohop. Ledesn men jag håller inte expressen i så högt anseende. :(

 28. Catta says:

  Hmm: Nu tycker väl inte jag att media är världens ärligaste i alla lägen heller, men det skulle vara oerhört vanskligt för både Expressen och en känd fotograf som Martin von Krogh att fejka en bild, så jag är helt övertygad om att bilden visar verkligheten.

 29. Viktoria says:

  Även om man är skeptisk så får man aldrig förlora empatin. Och även om jag blir lurad så har jag inte förlorat någonting i jämförelse med människor som visar sitt förakt mot andra människor.

 30. Catta says:

  Viktoria: Vi lever i en värld där man måste vara skeptisk, källkritisk och förvänta sig att allt inte är vad det verkar alla gånger. Men som du säger så får man inte förlora empatin eller helt tappa tron på mänskligheten för då är man illa ute.

 31. Viktoria says:

  Catta: Om du får kontakt med familjen så vill jag också hjälpa till. Maila mig om det blir aktuellt.

 32. Hmm says:

  Håller med. Man ska aldrig förlora empati.

  Men att en dam som är klädd nästintill oigenkännlighet och som flippar fingre? Ja kanske är det mest troligt att bilden är sann men lite gnager tvivlen i mig.

 33. Hmm says:

  Och att en kvinna i den åldern skulle flippa fingret….? Nej jag tvivlar mycket. Vad skulle denna historia vara utan den bilden?

 34. Catta says:

  Viktoria: Vad kul! Ja jag väntar på svar från journalisten så får vi se vad det leder till, så hör jag av mig till dig sen. Jag tänker att det ju inte bara är pengar man kan hjälpa till med, det finns säkert massor man kan göra för att underlätta tillvaron så de kan fokusera mer långsiktigt på en framtid där de kan försörja sig på ett vettigt sätt.

  I byn där jag bodde förut så var det en man som 2 ggr per år åkte till en liten by i Lettland med grejer som folk skänkt. Han berättade att barnen i familjerna på vintrarna fick turas om att gå ut och leka då de tex bara hade ett par varma skor. Hur de sprang ute i tunna jackor och bodde i iskalla hus. Det han bidrog med gjorde en enorm skillnad och folket var överlyckliga när han kom.

 35. Catta says:

  Hmm: Men tror du verkligen att Martin von Krogh skulle sätta sitt anseende som känd fotograf på spel för att skapa en fejkbild? Risken att sanningen skulle komma fram är ju enorm och då skulle han hamna i samma sits som Terje Hellesö och hans karriär skulle vara över. Och nog tycker jag historien i sig är hemsk nog även utan den bilden, bilden gör ju bara att man känner förakt för människan, parets historia förändras ju inte direkt av den

 36. Catta says:

  Förresten så tycker jag hon ser ut som en fyllkärring när jag förstorar bilden, och de brukar inte bete sig så snyggt alla gånger

 37. Viktoria says:

  Hmm: Även utan den bilden så visar den att idag har vi ett annat samhälle i jämförelse med när vi växte upp. Eller hade vi tiggare på gatan då?

  I dagens samhälle ska våra släktingar acceptera att deras blöja vägs när de bor på ålderdomshem, våra barn ska acceptera att det är helt ok att de inte får gå på den skola de vill utifrån vilka deras föräldrar är trots att vi har fria skovalet och vi ska också acceptera att det finns en drös av människor som tjänar pengar på det som jag betalar skatt för. Jag brukar inte brusa upp särskilt ofta , men detta retar mig lite..

 38. Hmm says:

  Catta: Bl a just baltländerna had jag varit med om att skänka saker till. Alltifrån mediciner, leksaker och kläder. Det bästa är när man jjälv kan få vara på plats och se vart sakerna går till och hur det används. :)

 39. Hmm says:

  Vikrora: Äldervården lämnar mycket att önska men just historien om blöjvägningen var tagen ur sin kontext och inte sann.

  Ang vinst i skola mm så är jag kluven. Jag är mest emot men kan tänka mig andra former som det skulle vara ok med.

  Ang historien i expressen då. Ja du har rätt om den är sann. Jag är inte säker på att den är det.

 40. Catta says:

  Viktoria: Jag kan inte minnas tiggare, men å andra sidan så blev det lättare för dom att komma hit när vi gick med i Eu också förmodar jag.
  Håller med om det du skriver också, och ibland känns det som att det är en tidsfråga innan de gamla i Sverige får sitta på gatorna och tigga också.

  Hmm: Jo man kan ju hjälpa på många sätt, inte bara med pengar. Vi lever i ett slit och släng-samhälle där handdukarna ska matcha väggen i badrummet, man ska ha den senaste vinterjackan osv. Det är ju kanon om man kan hitta en familj eller en by dit man kan skicka sånt de kan ha nytta av. Jag har aldrig varit på plats så men jag kan tänka mig att det är givande

 41. Catta says:

  Hmm: Ang bilden så skulle jag inte bli jätteförvånad om det snart kommer en artikel där damen ifråga ska tala ut om hur missvisande bilden är eller nåt. Jag hyser inga tvivel alls just på grund av vem som är fotograf, men jag kan tänka mig att det kan komma något mer om just den bilden.

 42. Viktoria says:

  Hmm: Jag kan aldrig förstå varför den skatt som jag betalar ska gå till vinst till ett gäng riskkapitalister istället för till vård, barn, omsorg, och äldre. Det är för mig ett kollektivt ansvar för vi kommer alltid bli gamla, ha något barn i vär närhet eller vilja att någon ska ha det ok trots att de inte har jobb eller är sjuka.

 43. Hmm says:

  Viktoria: Jag är helt enig med dig som det ser ut nu.

  Vad det dock talas tyst om är att flera miljarder har satsats på just skola och vård utifrån från bl a dessa med vinstintressen. Pengar som har gått in. Och svågerpolitiken med massor av skattepengar som gick till privata entreprenörer renan innan privatiseringen var i än högre summor än det är nu så…. Varken de förra eller nuvarande systemen är bra allra bästa tillvaratagandet av våra skattepengar.

 44. Viktoria says:

  Hmm: Håller helt med dig. Men jag är uppriktigt ledsen över att vi idag är på väg till ett samhälle där vi inte tycks bry oss om andra människor, att individen är viktigare än vad vi kan åstadkomma tillsammans.

  Jag har varit i så många länder som beundrat vår vilja att alla ska ha samma chans, studiebidrag/lån, föräldraförmåner och ett jämställt samhälle och jag ser varje dag att det monteras sönder. Så jag som ensamstående mamma funderar ibland om mitt barn kommer ha samma förutsättningar som jag hade, kommer då antagligen bero på om jag har pengarna att betala för det,

 45. Serious says:

  Hur kan det komma sig att vissa människor upprörs av bilder i tidningen så länge det följer deras egen tro medan de så fort det inte passar in på deras tro direkt hävdar att det är ett fotomontage? En tanke bara.

  Det som A-L skriver täcker det hela som jag ser det.

  "Har svårt att förstå det där med att spotta på/bredvid tiggare och/eller peka finger åt dem mm, vill man inte uppmärksamma dem så är ett trevligare alternativ för tiggarna iaf att man går förbi utan att göra något gentemot dem."

 46. A-L says:

  Hmm: Jo nog har jag gjort fingret åt folk med men som du säger så har de förtjänat den behandlingen då genom att jävlas eller något och jag har varit för snäll för att göra mer än ge dom fingret.
  Däremot så kan jag inte se att en tiggare eller uteliggare eller dylikt gör sig förtjänt av den behandlingen om inte denne är mycket påträngande då men det blir ju en helt annan grej då.
  Har blivit påhoppad av 3st romska kvinnor en gång tillsammans med ett par kompisar när vi stod vid en bankomat, de romska kvinnorna hade det dock knappast dåligt ställt med tanke på att de kom dit i en cabbad mustang. De ville att vi skulle bjuda dom på cigaretter och blev förbannade på oss när vi försökte göra klart för dom att det inte gick för sig då ingen av oss som stod där rökte och alltså inte hade några cigaretter.
  Var nära att vi fick stryk av dessa 3 romska kvinnor i pråliga klänningar.

 47. A-L says:

  Catta: Exakt, även om man ogillar tiggeri så kan man iaf visa respekt för en medmänniska och bete sig som folk men alldeles för många har svårt att behandla andra med respekt oavsett samhällsklass osv :(

 48. Trollan says:

  Den här bilden kan jag hålla med verkar illa och som någon sa - en bild säger mer än ord. Samtidigt så är jag idag lite luttrad. Det kan vara fotomontage. De flesta jag sett brukar gå förbi och inte låtsas om tiggarna. Gör själv oftast det. Har gett ibland, men när jag på min väg till och från jobbet och stationen ser 4 stycken lämpligt placerad så blir det svårt att ge något. Vad ska mina kriterier för att ge vara? Alltså tittar man bort och låtsas som man inte ser dem. Men de ropar gärna något efter en. Och ibland händer det att en tiggare ropar otrevliga saker med. Och kanske det är naturligt. Om de varje dag ser samma människa passera utan att bry sig om dem. Kanske man någon gång känner för att skapa en ordentlig reaktion - kanske när det finns en fotograf. Och man ropar något till denna person. Och kanske då reaktionen på det man ropar blir ett finger?

  Jag vet inte vad som ligger bakom bilden. Jag hoppas du kan hjälpa dessa personer och att det blir bättring för dem. Men jag känner själv för luttrad för att tro på beskrivning som ges i tidningar längre.

 49. Hmm says:

  Trollan: Framförallt de tidningarna. Eller nej de flesta tidningarna i Sverige idag. De r nog bara ett steg värre på en skala som börja långt ned i alla fall.

  Vad är oddsen som sagt att en vit kvinna äldre, lika med lägst ned av vad man kan bli kränkt av (hade det varit en man så hade inte sympatier väckt, då hade det bara varit en rednom SD-snubbe) lägligt maskerad med huva och solglasögon, när såg du den kombon sist, flippar fingret så att bliden inte kan tolkas på annat sätt. När såg du sist en kvinna över 60 som flippar fingret eller som ens vet vad gesten betyder. Eller när såg du en kvinna siat överhuvudtaget flippa fingret? Allt detta just den dagen då det finns en fotograf på plats som dessutom borde vara fult synlig för kvinnan. Och om de inte var synliga så kan de inte varit i närheten och då veta vad som föranlett till att hon kanske flippade fingret i alla fall. Vad som sagt/gjorts innan.

  Som sagt, vad är oddsen?

 50. valens says:

  En av mina ungdomskompisar är rom/zigenare. Jag har inte sett honom på mer än 30 år. Men jag minns honom som en av dem som med stolthet har lyckats övervinna samhällets fördommar om att ALLA romer är dåliga människor.
  Och jag kan, med handen på hjärtat, bekräfta att så är det fallet.
  Jag har träffat tillräcklig många sådana stolta romer, i olika miljöer (grundskolan, gymnasiet, högskolan, jobbet - i Rumänien) och inte ens en av dem gav någon anledning att misstro dem.

  Men alla dessa romer som jag har träffat, skämdes och var förbanade över tiggeri. Och de flesta (om inte alla) hade deras starka skäl att vara förbanade - de kände till ”verkliga skälen”…

  Det finns många fantastiska människor bland romer; många som har lyckats i alla möjliga branscher.
  Dessvärre finns det alldeles för många bland romer som ”har fastnat” i deras gamla tvivelaktiga liv – kanske en del av deras kultur.

  Man måste förstå deras kultur, deras mentalitet, deras liv, för att kunna dra slutsatser.
  Zigenarfolket är ett folk präglad av stolthet. Men just denna stolthet kan ha olika ansikte…

  Till de som vill försöka förstå lite mer av deras liv hänvisar jag till Emir Kusturicas film ”Zigenarnas tid”.

  Tro mig: det finns inte en enda zigenare som vill tvinga sitt barn, sin närmaste, att ”tigga”.
  De som gör det är inte människor – de är odjur. Och de är många, tyvärr.

 51. Catta says:

  Valens: Jag har träffat/sett alla de sorter, en av mina bästa vänner i bardomen var rom, en annan rom jagade oss med kniv på gatan hemma, jag har sett romer tvinga småbarnen tigga och örfilat dom när dom gråtit av trötthet, jag har haft kontakt med ödmjuka romer som arbetat hårt för att "passa in" i samhället

  Precis som med alla andra människor så föda vissa med bättre förutsättningar i livet, andra med sämre. Vissa väljer att göra dåliga saker, andra väljer att göra det bästa dom kan.

 52. valens says:

  Catta: Med andra ord, vi är överens.

 53. mia says:

  Tänker på david och sorina dagligen och googlade lite och hamnade här, såg expresse varit till dem i rumänien nu också finns bilder på huset dem bor i mm. Tror du gör rätt ang att skänka pengar till dd . Jag själv funderade på att skicka mina barns urväxta kläder till deras dotter men har ingen aning om hur jag ska gå till väga. Mvh Mia

 54. Catta says:

  mia: Ja jag såg artikeln med foton på hur de lever där hemma. Det är svårt att riktigt förstå hur många människor har det, här hemma sitter man och petar i skitsaker som att köksbordet börjar se fult ut så man kanske måste köpa ett nytt liksom.

  Jag har adressen till Davids familj men jag vill inte lämna ut den hur som helst. Jag tänkte jag skulle skriva ett brev snart, så om du vill kan jag höra om det är okej att jag lämnar ut den till dig? Jag tror de behöver all hjälp de kan få och barnkläder är nog guld värt. Jag tänkte själv att jag skulle skicka något som de kan behöva och jag vet att fler har den tanken.

 55. mia says:

  Ja, går nog inte förstå riktigt hur hemskt dem lever egentligen. Dessvärre har jag inte många kronor över men har mat, tak och råd att köpa kläder. Så skulle gärna vilja hjälpa med de lilla jag kan. De jag dock funderar på är att om man skulle skicka grejer till dem, om dem verkligen får dem. Menar posten där kanske inte är riktigt pålitlig? Har du någon aning om vad de kostar att skicka paket dit? Bor du fortfarande i Sundsvallstrakten?

 56. Catta says:

  Ja man må ju ta reda på hur det funkar med post och så tänker jag. Nej jag bor inte kvar kring Sundsvall. Nu kommer jag vara på vift några dagar men när jag är tillbaka kanske vi kan hitta någon lösning som är säker och kolla kostnader för att skicka paket osv.

 57. mia says:

  Okej, ja maila mig gärna på adressen jag fyllde i när jag kommenterade här när du har tid och möjlighet.. :) ska plocka fram allt jag har att skänka och höra med kompisar om dem har något att bidra med. Skönt att hitta fler som bryr sig.. kram på dig

 58. Eva says:

  Hej Catta,

  Jag har också funderat mycket över David och Sorina och hur man skulle kunna hjälpa dem. Bor i Stockholm och möts dagligen av rumäner som tigger och tror ingen av dem VILL tigga. Vem vill sitta utomhus 9-10 timmar per dag i vinterkyla? Vem vill sova i en utkyld husvagn? Det här med ligor tror jag inte heller på. Visst kan det förekomma i undantagsfall men med tanke hur lite "avkastning" det skulle ge för dessa ligor så tror jag de, tyvärr, hellre ägnar sig åt koppleri m m.
  Catta: Jag är gärna med och hjälper David och Sorina. Tyvärr är paket rätt så dyrt att skicka. Jag skickar själv barnkläder till ett socialcenter i Lettland ett par gånger per år och ett paket på runt 10 kg kostar ca 600 kr att skicka. Om du vill så får du gärna kontakta mig på mittnyaliv2011@hotmail.com. Jag har även en mer personlig mailadress men den vill jag inte lämna ut här till allmän beskådan utan den, och mina övriga kontaktuppgifter, kan du få vid ev. kontakt.
  Avslutningsvis vill jag bara säga att jag hamnade i lite liknande tankegångar som du när du jämförde Sorina med ditt eget barn. Jag har en son som är i Davids ålder och jag såg min son i David då jag såg reportaget i Expressen. Då det gäller den hemska människan som räckte David fingret så hade jag god lust att åka till Alvik och parkera mig utanför tunnelbanan tills hon dök upp. Hoppas hennes grannar har slutat att hälsa på henne!

 59. Catta says:

  Eva: nej jag tror inte att någon väljer att vara borta från sina barn och sitta och tigga i kylan om de hade några bättre alternativ. Men jag tror det är svårt för många i ett land som Sverige att förstå för här behöver man inte svälta, man får lön när man arbetar, det finns skyddsnät.

  Jag har inte direkt någon genomtänkt plan för hur man ska hjälpa dom på bästa sätt. Men vi är ju två stycken som skickat en peng till dom som en början, Mia här ovan vill ju hjälpa till och nu du. Jag och den andra (hoho "den andra", jag vet inte om du vill vara öppen med det eller inte så tills du kliver in får du heta "den andra" :) )
  ska försöka få väg ett brev till dom och höra vad dom är mest hjälpt av i nuläget, så får man se sen. Kläder är dom förstås alltid hjälpt av kan jag tänka mig. Men sen vill det till att hitta ett bra sätt att skicka saker också och det ska jag försöka titta på (ni kan kolla lite också om ni kan och vill) . Jag kanske ska skriva ett nytt inlägg om det så kanske det droppar in några tips.

 60. Eva says:

  Hej Catta,

  Tack för ditt svar. Du skriver att ni ska skriva ett brev till dem snart. Talar de engelska? Eller spanska (har sett att en hel del som tidningar intervjuat har jobbat i Spanien tidigare)? Jag skulle gärna vilja vara med och hjälpa till. Paket kostar som sagt en del att skicka men å andra sidan är barnkläder lätta så man får plats med en hel del utan att det blir för tungt. Om du vill får du gärna maila mig deras kontakt-/bankuppgifter. Eller skicka du via Western Union eller?
  Hälsningar Eva

 61. Catta says:

  Eva: De pratar mycket bristfällig engelska så man kanske rent av måste översätta det till rumänska. De har inget bankkonto så vi fick skicka pengar via en annan person som skulle träffa dom innan dom reste hem igen.
  Jag kollade lite snabbt i går och 20 kg´s paket skulle kosta dryga 900 kr att skicka. Men jag ska kolla lite mer när jag kommer hem (är i fjällen nu), jag har bestämt för mig att det brukar komma in en rumän på jobbet, han kanske har några tips.-Håll en hövlig ton (i den mån det är möjligt!)
-Konstruktiv kritik är välkommet. Dock inte i form av "Du är dum i huvudet"...
-Tryck till på knappen vetja ---> bloglovin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>