Lite längre fram…

Har så mycket jag skulle vilja skriva om men jag är så trött så det skulle bara bli halvgjort, så jag väntar till piggnaden infinner sig, sen ska jag minsann uttrycka mina åsikter. Då ska jag skriva om fenomenet att man går ut och hittar på att en specifik person är död för att man ska få klämma åt sin fiende och få folk att tro att den indirekt är skyldig till dödsfallet. Det är bland det mest sinnessjuka beteende jag sett faktiskt. Jag menar, nog måste det finnas andra sätt än att hitta på att en person är död och lägga skulden på någon för det fiktiva dödsfallet? Det är fan i mig så nära sinnessjukt beteende man kan komma.

Också ska jag skriva om fenomenet småpojksmammor som fasar för att deras söner ska växa upp och bli män, hur de uppmanar andra pojkföräldrar att “låsa in sin sons kuk” ?! Hur de förutspår att deras söner, även om de kommer att vara snälla och trevliga, ändå kommer att vara en del av det förtryckande patriarkatet. Föräldrar som gärna vill vara pedagogiska i andra sammanhang som tex ha ett genustänk och välja att inte tala om för sina barn att de är fina osv för att de ska lära sig att värdet inte sitter i utseendet eller kläderna utan i själen. Det känns som att det blir motsägelsefullt att å ena sidan mena att barnen ska ses som individer snarare än pojke/flicka, samtidigt som man hela tiden drar slutsatser och gör bedömningar om deras blivande person utifrån just deras kön.

Nåja det lär bli längre utlägg om dessa två fenomen längre fram…

This entry was posted in Stollar på nätet. Bookmark the permalink.
_______________________________________________________________________

16 Responses to Lite längre fram…

 1. Ang att oroa sig för sina pojkar. Nej, det blir inte motsägelsefullt. Människor som försöker ge sina barn fler möjligheter ( mer genusneutral uppväxt typ) är ofta genusmedvetna. Att vara genusmedveten innebär att en förstår hur "det sociala könet" skapas och återskapas, ur en strukturell synvinkel främst. Bland annat kan ingå en förståelse för att män oftast förtrycker kvinnor (omedvetet, inlärt). Så alltså - att fostra barn med genustänk är att FÖRSÖKA befria barnen lite från könsstrukturerna. Men eftersom omgivningen (strukturen) ej är jämställd så är det väl helt jävla uppenbart att en kan oroa sig för att sonen ska förtrycka kvinnor ändå.

 2. Trollan says:

  Ser framemot att läsa dina tankar om dessa ämnen, och kommer säkert ha en hel del kommentarer om fenomenen.

  @Moralfjant:
  "Så alltså - att fostra barn med genustänk är att FÖRSÖKA befria barnen lite från könsstrukturerna. "
  Fast grejen är väl att risken för många som har "genustänk" att det blir lite att man själv fokuserar mer på genuset. Så jag känner en kompis som döttrar. De har en killkompis i samma ålder som gärna sminkade sig. Så killen var sminkad i skolan när han gick i tvåan. Min kompis tillät inte sina barn att sminka sig då hon inte tyckte det passade för 8-åringar. Skulle själv haft svårt att tänka mig att tillåta det för att vara ärlig. Känner inte killens föräldrar och vet inte deras inställning till detta, eller om de har fler barn. Men kanske handlar det om att man tillåter killen göra det för att det är genustänk att låta honom gå emot normer och gå sin egen väg. Men resultatet i så fall är väl att man fortfarande gör skillnad på barnen utifrån kön. För en tjej som skulle vilja göra samma sak hade man sett som att hon följer strömmen och vill uppnå ett ideal som är satt av samhället osv, osv. Inte att det är ett eget aktivt val.

 3. Svart-Malin says:

  Wow! Jag hittar inga ord utom ... wow, liksom! Det ska bli intressant att läsa dina synpunkter på båda märkligheterna.

 4. Anonym says:

  Hej Catta, jag har mailat dig. Kolla även skräpposten om det hamnat där
  Mvh

 5. Catta says:

  Moralfjant: Men om man för en sekund bortser från de oroliga mödrarna och ser till barnen då. Hur mår en son som får läsa/höra att mamma är säker på att han kommer bli en förtryckare som alla andra (medvetet eller ej)? Hur mår en son som läser/hör att mamma jublar åt någon som tycker man ska "låsa in" hans "kuk"? Hur mår en son vars mamma konstant talar om att alla män är svin och potentiella våldtäktsmän och att män (alltså generellt män) är så jävla dumma att de borde låsas in?

  Finns en enda tanke på hur barnen kan uppleva detta eller är det viktigare att mammorna får spy ur sig ev farhågor som kanske inte öht ens kommer att hända? Tror du att ett barn som skulle få höra sin mamma prata så skulle må bra av det?

  Genustänk är ganska klokt till viss del kan jag tycka, dock kan jag se vissa överdrifter ibland, men det är vettigt att se individerna snarare än könet, men då ÄR det motsägelsefullt att hävda att man ser sina barn som individer och inte kön, när man i nästa andetag själv lägger fram en stereotyp bild av pojkar/män. Om man vill förändra världen så är det väl ganska vettigt att börja med sig själv, att man själv slutar dela upp det i att pojkar är si och flickor så?

 6. Catta says:

  Trollan: Tror jag också att du kommer :D
  Du har en hel de poäng i ditt resonemang. Jag tror också att man ibland snubblar över sina egna ideal, att man inte ser att man faktiskt pga sitt agerande/prat gör den där skillnaden som man inte vill ska finnas.

  SM: Jo jag tänkte väl ta mer allmänna tankar om de båda fenomenen, alltså hur långt människor kan gå för att nå sina "mål". Hur man sätter sig själv i främsta rummet, att det viktigaste är att man får höras högst själv och inte har en tanke på vilken skada det faktiskt kan göra för andra.

  Anonym: Jag har svarat på mailet !

 7. Viktoria says:

  Så någon är alltså inte död som någon har påstått? Fattar nada och kanske bör man inte fatta.

  Inget ovanligt att man sätter sina egna intressen före om man tror att man lever mer insiktsfullt än andra människor men visar mest att man inte har någon insikt alls.

 8. Hmm says:

  Trollan: Du kanske inte kollar så ofta men jag har lämnat ett meddelande till dig på tvåan.

 9. Trollan says:

  @Catta,
  Apropå att racka ner på män inför sin son så tycker jag fortfarande att denna illustration från Hannas WTF!? serie är riktigt rörande:
  http://www.onewaycommunication.co/?p=1847

 10. Trollan says:

  @Hmm,
  Verkar som spamfilter är väldigt aktivt ibland, märkligt det. Har svarat nu. Inte skrivit så mycket då det inte händer mycket för att vara ärlig.

 11. Catta says:

  Viktoria: Ja ungefär så, gränserna töjs bara ut mer och mer och det är ett så jävla stört beteende så jag finner inga ord. Och nej, det är lika bra att ingenting veta. Deras familjer måste vara oerhört stolta över dom måste jag säga.

  Ja visst är det så, är man inte öppen för andras resonemang utan tror att man sitter på livets alla sanningar då har man nog svårt att se till andras sanningar och verklighet.

  Trollan: Klockren illustration som säger allt jag tänker!

 12. Viktoria says:

  Catta: Är nog lyckligt ovetandes så länge som möjligt om folk som förklaras döda om de nu inte är döda.

 13. Catta, ja det är en intressant fråga hur det påverkar sönerna. Måste fundera över det ett tag :) spontana tanken är väl att det beror på hur en uttrycker sig och i vems närvaro.

  Men ang. detta att se sina barn som individer och ej kön, jättefin tanke. Dock tror jag att en vinner på att se hur kön faktiskt påverkar för att kunna typ kompensera. Vi kan inte önsketänka bort ojämställdhet/socialt skapade könsskillnader genom att ej låtsas som om de finns. Det är mer skadligt att berömma dottern för att hon är söt än sonen, tex - för tjejer får i högre grad lära sig att deras utseende är a och o, därav viktigt att ej förstärka detta.

 14. Catta says:

  Viktoria: Jag ska låta dig vara lyckligt ovetande om det, jag har inte för avsikt att skriva mer om specifikt den saken då det skulle drabba fel människor, men fenomenet som sådant hade jag tänkt skriva om. Alltså om att tappa förmågan att se var gränsen går, förmågan att klampa över lik för att nå sina mål osv. För det är ett ganska intressant fenomen.

  Moralfjant: Ja fast det beror ju inte bara på hur man själv uttrycker sig när det står på nätet. Det kan ju diskuteras här och där, barnets kompisars föräldrar kanske diskuterar det i lite andra ordalag, ungarna hör det, pratar i sin tur med de andra ungarna osv. Jag kan inte se en enda positiv sak i att en pojkmamma säger att hon hatar män, att män är potentiella våldtäktsmän, att alla pojkar kommer växa upp till förtryckare osv. Vänd på steken och tänk att en pappa sitter och pratar på samma sätt om flickor/kvinnor. " Kvinnor fyller ingen funktion, de borde låsas in. Tyvärr kommer ju även min dotter växa upp och bli en sån här galen kärring. Man skulle sy ihop fittan på hon så hon inte blir en sån här kvinna som bjuder ut sig" Det låter inte vidare vettigt tänker jag.

  Jag är helt med på tanken att det finns sociala konstruktioner som inte är särskilt sunda och som man bör jobba med. Flickor är söta/pojkar är coola/flickor är svaga/pojkar gråter inte osv.
  Jag tycker ju att man ska se ALLA som individer, både vuxna och barn. Man ska inte döma NÅGON utifrån utseende/kön. Och det är där jag menar att det blir motsägelsefullt. Vill man att vi ska ha en värld där vi bedöms utifrån vår individ och inte utifrån vårt kön då måste man ju börja med sig själv och göra just det.

 15. JD says:

  Hej Catta och välkommen tillbaka!
  Teorin och patriarkatet är väldigt intressant. Själv tror jag inte alls att patriarkatet existerar på det sätt som feminismen hävdar utan patriarkatet det som skulle kunna benämnas som patriarkatet är enskilda enstaka grupper där vänskapsband felaktigt tolkas som att personerna gynnar varandra pga sitt kön. Något som är lika förekommande bland kvinnor som bland män. Män förekommer oftare inom högre befattningar framförallt inom privata sektorn vilket inte alls är konstigt eftersom andelen män i de lägre nivåerna också har en dominans av män inom den privata sektorn.

  I det stora hela är nog teorin om patriarkatet inget annat än en konspiratinsteori i klass med Chemtrails, Sionismens makt eller Utomjordingar.
  Det uppfyller i alla fall alla kriterier för vad konspierationsteori är enligt wikipedia:

  Från wikipedia: "Gemensamt för konspirationsteorier, när termen används i nedlåtande bemärkelse, är att berättelsen omfattar en grupp mäktiga eller inflytelserika individer eller institutioner. Dessa personer antas ofta har stora resurser till sitt förfogande och samarbetar i hemlighet för att uppnå ekonomisk eller politisk makt eller andra fördelar. Typiskt är dock att det finns ett antal personer, konspirationsteoretiker, som genomskådat ränksmideriet. De ser det som sin uppgift att avslöja sanningen för den ovetande allmänheten, och upplever sig ständigt vara under hotet att bli nedtystade på grund av sin kunskap."

  Det sista stycket är mycket intressant eftersom det har inneburit ytfrysning av tex Pär ström och Billing och att vissa feminister "vägrar ta bebatten".

  Patriarkatet är i huvudak inget annat än en ren konspierationsteri som upprätthålls av enstaka feminister som har egen vinning av att hävda dess existens.
  Att jag som Man vägrar erkänna patriarkatet kan ju i och för sig ses som att jag bevakar mina egna intressen som medlem i detta patriarkat, vilket är en typisk retorik bland konspierationsteoretiker.

 16. Catta says:

  JD:: Hej och tack!
  Jag tror inte heller riktigt på ett patriarkat i den form som ofta beskrivs. Att alla män sitter på en makt för att de är män, och att de medvetet eller undermedvetet underhåller något slags förtryck mot kvinnan.Som du säger så är det nog snarare så att det sitter en hel del män i höga positioner och med mycket makt och att det där finns det där ryggdunkandet och "grabbiga". Det finns också fortfarande män som anser att kvinnor inte ska ha höga positioner för att de inte duger till det, men tiderna har förändrats.

  Jag tycker då att de flesta män man hör prata om de här frågorna både privat och i media tycker det är självklart att kvinnor ska ha samma lön för samma arbete, att den bäst lämpade ska få en tjänst osv. Rötägg finns alltid men de ska ju liksom inte vara modellen för Sveriges alla män. Så nej, ett patriarkat i den betydelsen man vill ge sken av tror jag inte på, inte att en stor del av sveriges män roffat åt sig maktpositioner för att trycka ner kvinnorna. De allra flesta män ser nog att deras mamma/syster/dotter/fru får en ordentlig lön för sitt arbete och har samma chans som sin manlige motståndare på tex en utlyst tjänst.-Håll en hövlig ton (i den mån det är möjligt!)
-Konstruktiv kritik är välkommet. Dock inte i form av "Du är dum i huvudet"...
-Tryck till på knappen vetja ---> bloglovin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>