Dokusåpor och Paradise Hotell

Jag gillar dokusåpor av den enkla anledningen att det är intressant att studera beteenden. Till en början är dom väl medvetna om kamerorna men efter ett tag så glöms dom bort och man får se människans verkliga jag. Nu lever de ju ofta i pressade miljöer men ändå, det är ju verkligheten som visas om de än förstås klipps för att det ska bli bättre program. Sen är det förstås också så att man alltid tar in någon/några som är “för mycket” på ett eller annat sätt för att det ska bli lite intriger och bråk.

Jag har alltså också tittat på Paradise Hotell i år. Och människor förfasar sig över det dom ser. Ungdomar som luras med ett kändisskap och gör bort sig i tv, dom super och knullar. Men snälla nån, åk till vilken semesterort som helst så ser ni samma sak, ungdomar som festar, lever rövare, knullar runt, dock utan filmteam i hasorna. Unga tjejer som går halvnakna och visar upp sig, unga killar som är så macho så dom håller på att spricka. Taskiga attityder och vidriga beteenden varvat med hjärta och snällhet. Det ser ut så även om inte alla unga människor super och knullar runt, men det är inte ett beteende som bara uppvisas av unga trasiga människor från dysfunktionella familjer. Den enda skillnaden är att här filmas det.

Det jag tycker är mest intressant är att se hur människor i grupp fungerar, manipulationer, lögner, svek varvat med naivitet, ärlighet och snällhet. Hur de manipulativa falska personerna lyckas lura de godtrogna ärliga gång på gång. Och det mest makalösa, hur de godtrogna ärliga faktiskt hakar på de elaka och manipulativa och ger sig på de bra personerna gång på gång. Några exempel:

Jeppe, vinnaren, har genom hela programmet betett sig som ett svin. Han har huggit folk i ryggen, lurat sina partners, kastat ut den som backat honom hela programmet precis innan finalen. Kallat tjejerna för fittor och horor. Och slutligen lurat finalpartnern på 250.000 kr. Likt förbannat så står folk och gratulerar honom, de tjejer han svikit som mest kramar honom. Istället för att låta “den goda” vinna och ställa sig bakom honom som bara varit snäll mot alla så väljer alltså gruppen att ställa sig bakom den som huggit alla i ryggen.

Tjejerna säger att de tycker vissa av killarna är obehagliga och otäcka, att de nästan är rädda för dom. Vilka är det de har sex med? Jo precis dom killarna.

Tjejerna blir vansinniga för att det ser ut som någon saggat ner ett foto på en av tjejerna. Man pratar om hur oerhört fult och äckligt det är. Själva så stoppar de upp en boll  i muttan på sig själv och lurar sedan (givetvis de snälla) killarna att stoppa den i munnen (de visste inte var bollen varit innan). Åter igen är det de snälla och bra killarna som får ta skiten, inte de sviniga som utnyttjat dom och varit allmänt vidriga.

Ett fåtal personer visar sig vara så ärliga som de ger sken av, deras löften betyder något och de är inte beredda att sälja sina vänner för pengar eller vinsten. Andra har inga som helst problem att titta sina “vänner” i ögonen och lova att de aldrig skulle kunna svika den för att sedan ta första bästa chans och göra precis det

Det är det här jag tycker är så intressant med dokusåpor, att man får se hur människor faktiskt beter sig både på gott och på ont. Se hur det för vissa inte alls är något konstigt med att hugga sin “soulmate” i ryggen med förklaringen att “ Ja men jag har bara 700 kr på kontot, jag behöver pengarna”. Se hur andra resonerar “Jag skiter i pengarna, jag har lovat att stå med min partner hela vägen och det tänker jag göra”. Många förfasar sig över programmet och menar att man bara tar in udda typer som är trasiga på ett eller annat sätt. Absolut är det så med vissa, men långtifrån alla. De här personlighetstyperna finns i samhället, bland unga och band vuxna. Från överklassmiljöer och arbetarklassmiljöer. Det är samma med vilken dokusåpa som helst, Farmen, bonde söker fru, Svenska Hollywoodfruar. Samma fulspel, manipulationer, intriger, elakheter. Man får helt enkelt se människors riktiga jag, för ingen orkar spela någon man inte är i flera månader.

I de här programmen finns alltid tvister för att deltagarna inte ska kunna lista ut spelets gång. Det jag kan tycka är tråkigt är att de inte i finalen tvistar till det så att den som beter sig som ett svin åker ut i sista sekund och den som visat sig vara en bra människa vinner hela skiten. Det skulle åtminstone ge en vink om att det kostar att bete sig som ett svin, att förr eller senare så biter svinigheterna en i arslet.

Det här inlägget postades i Kändisar och Nöjen och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

<----Välj en bildfil (JPG)

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.