Dagens fototrixande

Jag har börjat kolla lite på HDR, dock har jag inte alls mycket grepp om det men försöker läsa mig till vad det handlar om. Som jag förstår det då så tar man foton med olika exponeringar, gärna fem likadana med exponeringar mellan plus 2 till minus 2. Sedan lägger man samman dom. Vitsen ska då vara att man får med alla mörka och ljusa partier i ett foto om jag fattat det rätt och det gör att man av en bild som kanske skulle bli dassig med endast en exponering kan tas fram med alla de färger och skuggor som faktiskt finns i verkligheten. Jag tycker ju att dom som är duktiga på det här (och framför allt fotar på andra ställen än bara de närmsta omgivningarna!) får helt makalösa bilder, vissa ser ut som en fantasivärld och det är väl det som är grejen, endera skapar man bilder som är så nära det ögat såg som möjligt, eller så överdriver man och får typ “fantasibilder”. Vissa tycks avsky den här tekniken, andra älskar den.

Nu har jag testat lite här. Det här är den bild som är normalexponerad och som den skulle se ut om jag tagit endast en bild på vanligt sätt. Ganska dassig och tråkig, bara vitt och inga skuggor eller kontraster. trädstammarna är ju faktiskt inte den där färgen på riktigt. Inte stugdörren heller.

_MG_0270

Men nu tog jag fem olika bilder och la ihop. Överexponerade, underexponerade och normala.Och plötsligt ser bilden mer ut som det gör för ögat när man står därvinter 1

Så testade jag på en bukett blommor. Normal exponering

_MG_0313

Med fem ihopslagna exponeringar

blommor

Jag testade ett par bilder sen i somras, men då hade jag bara två exponeringar.

IMG_0305

Man ser att molnen framträder mer, likaså vattnet.

sommar 2

Det är förjävla kul i alla fall. Det jag gillar är att man kan få en grådassig bild att se helt okej ut och att man får fram det man faktiskt ser med ögat. Just i snö blir det tydligt. En vanlig exponering får sällan fram (för mig i alla fall) tex fot –eller bilspår i snön eller snökullar, den blir bara en vit massa. Med detta så ser man liksom allt.

Ta det här huset tex. Här är det brunaktigt, inga spår i snön, inga direkta kontraster

_MG_0292

Här har jag gjort fem exponeringar som jag slagit samman, reglerat färg, kontrast, toner osv och plötsligt får jag fram det ögat såg. Kolla också i snön så ser ni att på övre bilden syns inga spår eller höjdskillnader nästan, men på nedre syns dom.

vinter 3

Det är förjävla kul att trixa lite och se vad man kan göra. Jag ser fram emot sommaren när det blir mer färger ute, likaså solnedgångar och moln, då tror jag att man får bättre foton att trixa med. Nu har jag testat med testvarianten av Photomatix (därav vattenstämplarna) och Photoshop. Photomatix är lite enklare då det finns en massa förvalda inställningar, men det funkar helt okej med Photoshop också, lite mer jobb bara.

Sen kan man förstås välja om man vill ha foton som är så nära som möjligt det ögat såg eller om man vill överdriva och göra dom mer fantasifulla, det är väl en smaksak tänker jag.

This entry was posted in Lite av varje and tagged , , . Bookmark the permalink.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

<----Välj en bildfil (JPG)