Komplimang eller betygsättande?

Jag gillar sociala experiment, att se dessa klipp på hur saker och ting ser ut när ingen vet att de filmas. Jag har sett två såna klipp nu de senaste dagarna som är intressanta. Vi kan börja med klippet på en tjej som tyst, alldagligt klädd bara går på gatorna genom New York, och kommentarerna hon får från okända män.

[media url=”https://www.youtube.com/watch?v=b1XGPvbWn0A” width=”600″ height=”400″]Okej, att folk säger hej eller ha en bra dag, ser jag inte som trakasserier. Däremot så är det rätt obegåvat att tro att en tjej av nån random man på gatan vill få betyg på om han tycker hon är sexig eller inte. Det är otrevligt, ohyfsat, ointressant. Det är rent imbecillt att tro att en tjej skulle stanna och bli alldeles till sig i brallan av det. Gå bredvid en okänd tjej i flera minuter…Tja visst, gatan är fri, men det är skrämmande, kan upplevas hotfullt och obehagligt när man är ensam tjej. Rent allmänt då. Vissa vill absolut aldrig ha komplimanger kring utseende, vill inte ha komplimanger av okända, andra uppskattar det och blir glada av det. Jag har inga problem med om jag får en komplimang av en okänd kille. Dock är det vissa saker jag avskyr.

Tex när en kille tittar på mig nerifrån och upp och liksom “Wow, du är snygg/het/läcker!” Det är ett slags betygsättande som det känns som att jag ska buga och tacka för. Att han efter granskning konstaterat att jag duger. Går jag på gatan uppklädd för en utekväll och en kille säger “Jag vill bara säga att jag tycker du är jättevacker”, då kan jag uppskatta det. Jag vill inte höra ett ord från en okänd man om huruvida jag är sexig eller het, då känns det bara som att “Okej dig skulle jag faktiskt kunna sätta på”. Det äcklar mig bara. Säger någon att “Oj vilken fin färg du har på dina ögon” då tar jag det som en komplimang och tackar. Så pojkar och män:

Gå inte bredvid en ensam tjej och snicksnacka, oavsett hur trevlig du är, det är oftast bara skrämmande. Håll inte på med betygsättande kring hennes “sexighet”, det är bara sliskigt och nedvärderande. Studera inte uppifrån och ned (med det obligatoriska stoppet vid brösten/röven). Vill du ge en komplimang till en okänd tjej så funkar det också att fråga “Får jag ge dig en komplimang?” Oavsett om din tanke är god och du med att ge “komplimanger” kanske vill vara “snäll”, så framstår det inte alltid så för mottagaren. Det du kanske anser är harmlöst är kanske inte det för henne. Okej?

Som ensam kille är man nog mer rädd för att bli påhoppad och misshandlad av okända om man går ensam. Som ensam tjej så är man kanske mer rädd för sexuella övergrepp. Att då skrika att en tjej är sexig, het , läcker blir alltså förutom att vara sliskigt helt fel med tanke på att just sexuella övergrepp är det tjejer ofta är rädda för. Jag önskar att killar och män kunde tänka lite mer på det här. Att förstå att det är skillnad på ärligt menad komplimang och på betygsättande. Att det bästa sättet att visa att man uppskattar kvinnor/tjejer faktiskt är att visa att de kan känna sig trygga, och det gör dom oftast inte om okända män skriker efter dom….

 

Det här inlägget postades i samhälle och politik, videos och har märkts med etiketterna , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

<----Välj en bildfil (JPG)

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.