Börje Salming lajvar indian, detta satans otyg…

Kulturell appropriering igen! Denna gång är det Börje Salming som har fräckheten att lajva Sitting Bull i en kalender, och genast problematiseras det i flummiga analyser. Satans verktyg detta med appropriering. Verkligen. Tänk att denna hockey-legendar visade sig vara en simpel rasist.

omslag

Det är jätteproblematiskt, säger debattören och frilansjournalisten Angela Larsson
Jag håller med om att det alltid finns ett problem när överordnad klär ut sig till underordnad, säger forskaren Tobias Hübinette.

Angela säger att hon är ganska säker på att om man frågade en amerikansk urinvånare så skulle de inte tycka det vore okej. Men då tänker jag att kanske de amerikanska urinvånarna ska få ha tolkningsföreträde istället för att en massa svenskar som sannolikt inte känner någon av dom ska sitta här och tala om vad de tycker, tänker och känner?  Kanske tycker de att det är jättebra att människor ända bort i Sverige uppmärksammar deras kultur? Kanske känner de sig stolta över att deras förfader är så känd att människor i lilla Sverige till och med klär ut sig till honom? Kanske vi bara ska vara tyst och sluta prata för all världens minioritetsgrupper och låta de prata för sig själva?
Frågan är vad hon baserar sitt “ganska säker” på, hur många indianer har hon pratat med?

En del av kalenderns intäkter går till ensamstående inför julen. Ett hedervärt projekt alltså. Men det är liksom prio två eller tio, prio ett för vita svenskar är att det kanske sitter en indian på andra sidan jorden och känner sig kränkt av att Börje klär ut sig till Sitting Bull. Tänk om det kanske får en massa människor att intressera sig för indianernas situation, är det fortfarande negativt då? Om Angela är ganska säker på att Amerikas urinvånare inte skulle tycka om det, så är jag ganska säker på att de har betydligt viktigare saker att bekymra sig om än om någon klär ut sig till Sitting Bull i Sverige.

Nu lite analyserande: Det är alltså ett problem när överordnad klär ut sig till underordnad. Vi ju att män anses vara överordnade kvinnor. Det finns ju en hel del män som klär ut sig till kvinnor för att de känner sig som kvinnor, eller helt enkelt bara gillar att klä sig i kvinnokläder. Är det ett problem också då? Eller kan det viftas bort med att det inte finns några mans/kvinnokläder utan bara människokläder? Om så kan vi inte då också vifta bort att det finns inga indiankläder eller indianfjädrar utan bara människokläder och fågelfjädrar?

Här kan ni köpa kalendern

Det här inlägget postades i samhälle och politik och har märkts med etiketterna , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Börje Salming lajvar indian, detta satans otyg…

  1. Pingback: Salming i två sitsar | Petterssons gör skillnad

Kommentarer inaktiverade.