Det övergår mitt förstånd…

Det tycks som att många av de som konverterar till Islam har en tendens att bli bokstavstroende och fanatiska. Kanske för att visa att de minsann som västerlänning också kan bli en “riktig” muslim och följa koranens budskap, att de inte vill välja bort ens de mest barbariska stycken i rädsla att nån ska tycka att de inte kan tolka koranen riktigt?

I dag skriver man om Michael Skråmo som levde som vem som helst tills han började studera Islam 2005. Nu har han tagit med sig frun (också konvertit) och de fyra barnen till Syrien för att ansluta till IS kalifat. För mig är det än mer obegripligt att någon som levt hela sitt liv i demokrati och hyfsad jämställdhet så totalt kan flippa ur. För ett tag sedan dog en ung svensk-marockan när han stred för IS.

Det var samma där, en kille som levt som vilken ungdom som helst i Sverige blir plötsligt fixerad vid IS och ska strida för dom. Han var sexton år när han drog iväg, hans äldre bror har också anslutit till IS. Deras mamma är svensk konvertit och jag tänker att man må vara hyfsat bokstavstrogen om man när ens son dör säger att “Inshallah har du kommit ditt som du har kämpat för” (martyrdöden). Vad ska hända med de yngre barnen? Ska de också ansluta till IS eller annan valfri terrorgrupp när de blir gamla nog? Ska dottern kanske åka för att bli hustru åt en “krigare” (i min värld slaktare) när hon blir gammal nog ?

Vi kan ta den svenska konvertiten “Um Anas” eller Anna Sundberg som hon egentligen heter, som är gift med den ökände terroristen Said Arif. Den Anna som satt i samma styrelse (Charta2008) som Mehmet Kaplan för övrigt. Eller konvertiten Ann Ferm Wade som varit gift med en terrorist (möjligen två). Danske konvertiten ”Abdul Malik” eller Kenneth Sørensen som han hette som dog martyrdöden i Syrien. Det finns en drös västerländska konvertiter som deltagit i terrordåd eller anslutit till terrorgrupper.

Här är en pojke till en muslimsk pappa och en konverterad mamma från Australien som anslutit till IS. Pappa är jättestolt över den här bilden där den sjuårige sonen håller i ett avhugget huvud. Och den konverterade mamman tycks ju inte se några problem med att hennes tre barn matas med sånt här heller.

Alltså hur i hela helvetet kan människor som levt hela sina liv i en demokrati bli så fullständigt hjärntvättade att de fanatiskt följer några uråldriga texter och plötsligt tycker det är fullt normalt och rimligt att spränga folk i luften, halshugga andra, sälja kvinnor och tortera barn? Det övergår mitt förstånd. Inte minst hur man kan utsätta sina barn för dylikt….

Det här inlägget postades i samhälle och politik och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

21 kommentarer till Det övergår mitt förstånd…

 1. Svart-Malin skriver:

  Jag är dessutom väldigt brydd över hur de två tänkte som betygsatte det här inlägget med en stjärna= ”hemskt”. Har några konvertiter eller sympatisörer till muslimsk fundamentalism hittat hit, eller är det de vanliga goda som inte tycker att man bör nämna något negativt om islam? Den tendensen i Sverige skrämmer skiten ur mig. den med.

 2. Catta skriver:

  Svart-Malin: Haha ja endera tycker dom att själva inlägget är (religiöst rasistiskt) är hemskt eller så tycker dom att det är hemskt att människor kan bli så hjärntvättade, svårt att veta 🙂

  Ja det är skrämmande med den här blinda och fanatiska tron på att det är farligt att säga sanningen. Sanningen kan aldrig bli annat än sanning hur man än vänder och vrider på det. Det är uppskattat att 15-25% av muslimerna är extremister, det innebär alltså att den absolut största majoriteten inte är det. Och den stora majoriteten icke extrema drabbas även de av de här människorna, så vill vi vara snälla så ska vi lyfta upp just de här människorna i rampljuset och tala om att de är skadliga. Det är inte snällt att låta dom verka i det fördolda i någon naiv syn på att vi skyddar muslimer generellt med det.

 3. maria skriver:

  sedan för några dagar sedan när en kollega som är muslim stod och försökte försvara (förklara enligt henne) hedersvåld och mord för mig har jag gett upp hoppet helt. Och lutar åt att den större majoriteten av muslimer har skev syn på människovärde. Enligt henne då så vördar muslimska män sina kvinnor, de tittar inte åt sina vänners systrar för ooooooh det kan man inte göra MEN om det inte fanns någon manlig släkting var det fritt fram. Då vördar man mannen invände jag, inte kvinnan. hon hävdade samtidigt att de vööööördar sina kvinnor, men anser sig även ha rätt att mörda kvinnorna om de inte beter sig som de anser att de ska. Men det är ju för att kvinnorna har gjort fel, mannen utnyttjar bara sin rättighet, han VÖRDAR fortfarande kvinnor.

  inte en jävel skulle komma på tanken att försvara en svensk kvinnomisshandlare/mördare med att ”ja men kvinnan gjorde ju honom arg, det var därför han slog, han älskar och vördar fortfarande kvinnor.” (det är vad de själva säger som försvar) Men när en muslim gör det, då är det en helt annan sak tydligen.

  Och skälet till att invandrare gruppvåldtar svenskor är för att vi inte beter oss som kvinnor ska. Vi förtjänar inte bättre. Men de vördar fortfarande kvinnor. FUUUUUUUUUUUUUUCK YOU!!!! En annan muslim jag känner tycker att kvinnor som har korta kjolar inte ska klaga när de blir våldtagna. En kvinna sa alltså detta.

  och den här synen kommer från muslimska kvinnor + 40 som bott i stort sett hela sitt liv i sverige. Föräldrarna och syskonen har alltid jobbat, de är alltså till synes integrerade. Men har fortfarande den här kvinnosynen och det gör mig helt jävla vansinnig. och rädd. Om de här kvinnorna som hela tiden levt sitt liv bland svenskar har de här åsikterna, hur ser det då ut hos de familjer och klaner som bor i förorten bland sina släktingar och aldrig träffar svenskar? Det bådar inte gott för jämställdheten i Sverige.

  och jag hade tydligen för mycket agg för att förstå det här med hederskulturen. Det var inte kvinnosynen det var fel på, utan mig.

 4. marie skriver:

  Bara för att poängtera ”att det ”bara” finns 15-25% extremister”  så är det ungefär lika många som hela invånarantalet i USA. Det krävdes ca 11 extremister för 9/11. Alltså folk förstår inte och dom tror att 15- 25 % inte är så många. Kanske folk tänker till  lite nu när dom förstått att det är vääääldigt många!

 5. Catta skriver:

  maria: Med reservation för att jag varken läst hela bibeln eller koranen så står det en massa galenskaper i båda böcker. Många likheter finns, tex att man får ha kvinnliga slavar, stena våldtäktsoffer till döds osv. De flesta kristna/muslimer är inte bokstavstrogna, och de som beter sig som galningar och hänvisar att de har rätt att göra det pga olika stycken från bibeln/koranen väljer ut de stycken som försvarar deras beteende och skippar andra.

  En muslim som misshandlar sin hustru kan hänvisa till en text där det står att han får slå henne om hon är upprorisk, men han skippar texten där det står att han ska visa sin hustru respekt. Detsamma gäller bibelns texter om kvinnor som begått äktenskapsbrott, man kan välja ut textstycket där det står att hon ska stenas till döds, eller så kan man välja textstycket där man ska vara förlåtande och uppmana henne att inte begå fler synder.

  Allt handlar om att de troende själva plockar ut de texter de har lust med och gör sina tolkningar. Skulle alla, oavsett om man är kristna eller muslimer, välja att följa bibeln/koranen till punkt och pricka så skulle de flesta av oss kunna springa runt och ta slavar, stena folk, våldta, misshandla, och förklara det med att vi följer den heliga skriften.

   

 6. Catta skriver:

  Marie: Absolut, med tanke på att det finns kring 1,5 miljarder muslimer så är det ju en jävla massa extremister. Det enda de siffrorna visar är att majoriteten muslimer är fredliga, inte att vi inte behöver oroa oss.

 7. maria skriver:

  catta du missar poängen. Det här är integrerade muslimer som har kvar de här synsätten på människor. Och du har själv tagit upp det faktum att man kan kritisera och ifrågasätta kristendomen hur mycket som helst men aldrig islam utan att det börjar gapas om rasism och islamofobi. På något sätt är muslimer fredade och kan stå i Sverige och försvara mord och jag blir kallad rasist när jag kräver att ALLA kvinnor ska behandlas med respekt oavsett vad ”män” tycker om deras beteende

 8. maria skriver:

  och finns det ett enda land i världen där bibeln/kristendom är lag?

 9. Catta skriver:

  maria: Men då är de inte integrerade, då är det människor som lever kvar i sin bubbla, alternativt människor som anslutit till den fanatiska bubblan. En integrerad person är en del av samhället, de här människorna väljer att stå utanför det demokratiska samhället och lever efter sina regler.

  Visst är det så att kristendomen kan ifrågasättas hur mycket som helst utan att det blir kaos medan islam inte alls kan ifrågasättas på samma sätt för då brakar helvetet löst bland vissa muslimer och vänsteraktivister.

  Nej vad jag vet så finns ingen kristen teokrati.

 10. Anna C skriver:

  Jag är själv ateist, men jag vänder mig emot att man jämför kristendom och islam. Kristendom är inte Gamla Testamentet, men islam och judedom är till stor del GT.
  Jämför det Jesus gjorde och det Muhammed gjorde. Muhammed dödade, våldtog och stal. Och han ses som den perfekta människan som alla muslimer ska sträva efter att efterlikna. Det är just det IS gör. De upprepar allt det som skedde på 600-talet på Arabiska halvönman för erövringskrig, förslavar folk och skär halsen av männen och tar kvinnorna som sexslavar – precis som på 600-talet.

 11. Catta skriver:

  Anna C: Den ”kristna högern” i Usa tex består väl till stor del av människor som anser att bibeln i sin helhet ska bokstavstolkas? Så det är väl samma där som med muslimer egentligen. De liberala/sekulära kristna/muslimerna tolkar inte böckerna bokstavligt utan förkastar de uråldriga texterna, och de extrema bokstavstolkar. Nu är inte jag nån expert på religion eller på alla religiösa grupperingar som finns dock, men det är i alla fall så jag ser det.

  Ja IS bokstavstolkar och menar att alla som inte gör det inte är ”riktiga” muslimer, därför dödar de även muslimer. De plockar de textavsnitt som passar deras agenda. Det finns ju andra avsnitt i koranen som menar att man tex ska visa kvinnan respekt eller att man inte får döda, men de avsnitten hoppar de ju förstås över.

  Det är ju det som är det farliga med religioner, det finns en massa galenskaper i både bibeln och koranen och när folk dels väljer vilka avsnitt de vill leva efter och dels gör helt personliga tolkningar så kan det bli hur som helst..

 12. IzZzY skriver:

  Hej Catta! Förbered dig på en lång kommentar. (För att kompensera min långa frånvaro kanske)

  Jag är som bekant muslimsk konvertit, och jag tror mig kunna förstå varför en del tenderar att bli tokiga. Det finns dels en stor press på den som väljer att konvertera, som inte finns på samma sätt hos den som är född muslim, att agera korrekt. Alla har åsikter om vad som är rätt sätt att göra saker på. Den som konverterar har gjort en medvetet val att följa de påbud som finns. De som föds som muslimer har i varierande grad olika kulturella bakgrunder som gör att de praktiserar islam på deras egna sätt och ganska ofta väljer att följa de påbud som de vill eller som de växt upp med. En konvertit är ett blankt blad, och man vill ofta försöka få dem att lära sig ”rätt” saker från första början.

  När man som konvertit ska börja reda ut vad man ska göra, bör göra, försöka låta bli och helt undvika så blir det knepigt. Gemensamt för alla muslimer är koranen. Men där slutar det också. Precis som med kristna samfund så skiljer det sig åt å det grövsta bland olika skolor i islam helt beroende på hur man väljer att tolka texter i Koranen och Haditherna (som är en samling berättelser om Profeten Mohammed).

  En konvertit kan ha svårt att veta riktigt vart denna ska börja och en del kan pussla ihop något på egen hand eller om man nu är lagd åt det hållet, medvetet söka sig till våldsbejakande tolkningar. I någon dokumentär som jag inte minns namnet på så visade det sig att många av dessa våldsbejakande svenska konvertiter hade en bakgrund i vit makt-miljöer. Då är det inte orimligt att föreställa sig att de medvetet sökt sig till en miljö där de tror sig kunna få utlopp för extremism.

  Andra konvertiter kan helt enkelt hamna fel från början och lära sig Islam från någon som har en skev tolkning. (dessa individer är ju de som ofta har en tendens att låta allra mest, och är lättare att hitta än andra.)

  Personligen så har jag gått i ”koranskola” för konvertiter i Malaysia. Det som undervisades där var den tolkning som är allmänt rådande in Malaysia och Indonesien. Den är otroligt långt ifrån det som beskrivs i ditt inlägg. Varje lektion blev vi påminda om vikten av måttlighet. Vår lärare upprepade alltid att vi måste låta bli att försöka bli några islamska supermänniskor som försöker följa vartenda litet påbud som vi hittar bevis för. Annars skulle vi riskera att bli tokiga.

  När man läser koranen och haditherna så finner man en röd tråd som visar i vilken anda detta har skrivits i, och den kan man senare applicera tillsammans med en gnutta sunt förnuft när man avgör vad som är rätt och fel. Det är fritt fram att ta 4 fruar om du kan garantera att du kan behandla dem helt likvärdigt, och att du har fått klartecken från din första fru. Min bestämda uppfattning är att det kan du förmodligen inte, så det betyder att du bör nöja dig med en hustru.

  Vad gäller IS så är det en extrem gren av en extrem tolkning. Jag kan ärligt talat inte begripa vart de får allt ifrån. Men de har en tendens att locka till sig de mest störda individerna. Kanske finns det en mening med det också, då många inte kommer att komma hem igen. Ett typexempel på en sådan individ är ju den dåren som tog gisslan här i Sydney igår, en person med någon mental störning som gör att han fastnar för dessa extremistiska idéerna. Hade det inte varit IS, så hade han sympatiserat med något annat som passade hans intresse för hat och våld.

  Ibland kan jag dock bli lite frustrerad när man talar om fundamentalister och bokstavstrogna. Att 15-25% av världens muslimer hamnar i den kategorin är kanske sant. Mina svärföräldrar, hustru och hennes släkt gör nog det. Kanske till och med jag själv, beroende på definition. Men förutsatt att siffran är korrekt så är det nog så. Men att det betyder att 15-25% är potentiella IS-sympatisörer kan knappast vara korrekt. I regel så är min uppfattning att en bokstavstrogen muslim en bättre medmänniska än många som blivit sekulariserade.

  Hur många av de i svenska fängelser med muslimsk bakgrund tror du ber 5 gånger om dagen och följer de påbud som gäller för att kunna definieras som en god muslim? Min uppskattning är att det handlar om ytterst få. Oftast är det individer som gjort ett försök att assimilera sig till Sverige, men tagit till sig delar av den svenska kulturen som är destruktiva och valt att behålla de delar från en främmande kultur som är också är det. För att det är den enkla vägen att gå.

  En bokstavstrogen muslim med sunt förnuft bör inte hamna i en situation där man begår ett brott i första taget. Huruvida en bokstavstrogen muslim är god eller ond beror nog snarast på vilka bokstäver denne väljer att läsa. 🙂
  De mest sympatiska, vänliga och framförallt ödmjuka människorna jag mött i Malaysia är de som är djupt religiösa, just för att de försöker leva upp till de krav som ställs på hur en god muslim bör bete sig.

  Anna C: Vad exakt syftar du på när du säger att Profeten Mohammed dödade, stal och våldtog?
  Muslimer ser Mohammed som en förebild som man bör försöka efterlikna, men Isa (Jesus) ses dock som den ENDA syndfria människan. Han är alltså också en viktig förebild.

 13. Catta skriver:

  Hej Izzzy! 🙂

  Jag satt faktiskt och tänkte på dig när jag skrev detta, ja inte då som ett exempel på en tokig konvertit, men att det skulle vara intressant att höra hur du tänker kring detta.

  Du säger att en bokstavstrogen bör vara den bättre medmänniskan, men om man läser och lever efter allt som står så hänger ju alla galenskaper med också?

  Att 15-25% är fundamentalister tror jag dock inte innebär att alla skulle vara potentiella självmordsbombare eller terrorister, snarare att det sannolikt är i den gruppen man kan hitta de värsta fanatikerna. Jag vet inte hur många procent av dessa som man kan anta är extrema i den formen?

  Men om man tänker på IS, jag har diskuterat med några som är uppväxta i muslimska familjer men som när de blivit vuxna tagit avstånd från religionen. De menar att allt IS gör har stöd i Koranen. Håller du med om det?

  Är inte tanken att en ”god muslim” ska följa allt som står i Koranen? Om så, hur rättfärdigar man då att man inte tycker det är rimligt att hugga handen av en tjuv eller ta en kvinnlig sexslav? Det är just den biten som gör att jag är emot religion överhuvudtaget. Det finns böcker som man tror på, uppmaningar och handlingar. Vissa är goda andra är onda. Men om man ska plocka lite som man vill och tolka lite som man vill, då följer man ju inte böckerna? Hur kan en god muslim/kristen välja bort vissa delar som den inte gillar och vice versa?

  Jag tänker på IS, du säger att de tolkar koranen extremt, jag har ju inte läst koranen mer än korta stycken, och då missar man ju sammanhangen. Men om man tar IS favoritsyssla, att hugga huvudet av folk, så står det ju på flera platser i koranen om just halshuggningar, hur man huggit huvudet av folk i hämnd, för en orätt, i krig. Det uppmanas att man ska göra det av olika skäl.

  Jag tänker så här: Om man uppmanas att lyda Allah och profeten och de uppmanat till halshuggningar, tolkar tex IS koranen extremt då eller läser de vad som står och följer det utan att just göra tolkningar som är mer anpassade till nutid?

   

 14. Anna C skriver:

  Izzy, det framgår av texterna om Muhammeds liv. I övrigt ställer Catta de relevanta frågorna.

 15. IzZzY skriver:

  Jag ska försöka svara så gott jag kan. Men jag är ingen expert.

  Vad gäller procentsatser när det kommer till potentiella våldsverkare så är det helt omöjligt att avgöra. I en helt lugn närmiljö så handlar det väl om några promille som har den potentialen. I Syrien och Irak så är det ju fråga om hundratusentals som skulle kunna.

  För det första så är det inte nödvändigtvis så att man måste utföra en handling bara för att man kan hävda att man har den rätten. Har du tagit en krigsfånge så finns 4 alternativ, att halshugga denna är det sista tänkbara, och får bara utföras om denne kan tänkas utgöra ett allvarligt hot mot Islam ifall denne släpps fri. Detta under förutsättning att det handlar om ett heligt krig och att alla andra villkor är uppfyllda! Det är inte konstigare än att de allra flesta länder har dödsstraff i straffskalan i krig.

  Vad gäller slaveri så är i princip alla lärda överens om att det inte tillåtet, då Mohammed gjorde allt i sin makt för att få den praktiken att upphöra. Enda skälet till att det inte totalförbjöds var rent praktiskt, att det slaveriet skulle upphöra successivt. Sedan har muslimer i århundraden ändå försökt hitta vägar runt de hinder som satts upp, vilket i sin tur räknas som en synd. En av de bästa handlingar man kan utföra är att frige en slav, varför det säger sig självt att en god muslim bör göra just det.

  Det finns en hel lista på saker som IS gör som direkt strider mot Islams principer, som skrivits ned av 125 ledande lärda sunnimuslimer. (I en halvtaskig översättning av mig)

  Det är förbjudet att utfärda fatwor om man inte har tillräcklig kunskap.
  Det är förbjudet att förenkla Sharia lagar efter eget huvud.
  Det är förbjudet att ignorera det faktum att tiderna har förändrats sedan Profetens tid, när man utfärdar domar baserat på sharia.
  Det är förbjudet att döda oskyldiga.
  Det är förbjudet att döda emissarier, diplomater och ambassadörer. Vilket innebär att det är förbjudet att döda journalister och hjälparbetare.
  Jihad (Heligt krig) är Defensivt. Det är förbjudet om man inte har rätt skäl, rätt mål eller om man inte utför det på rätt sätt.
  Det är förbjudet att förklara muslimer icke-muslimer om de inte själva hävdar det.
  Det är förbjudet att skada eller på annat sätt behandla kristna, judar och andra av bokens folk, illa.
  Yazidis ska betraktas som ett av bokens folk.
  Återinförandet av slaveri är förbjudet i Islam.
  Det är förbjudet att tvinga någon att konvertera till islam
  Det är förbjudet att förvägra kvinnor och barn sina rättigheter.
  Hudud är förbjudet ifall man inte tillämpar rätt tillvägagångssätt.
  Tortyr är förbjudet
  lemlästning av döda är förbjudet
  Det är strängt förbjudet att skylla onda handlingar på gud
  Du får inte resa dig i väpnat uppror mot någon ledare utom i de fall att denna inte tillåter dig att be.
  Det är förbjudet att utropa ett kalifat utan att världens muslimer står bakom det.
  Det är tillåtet att vara lojal mot sitt land.

  Det mesta av IS grymheter är således inte tillåtna i Islam.

  En god muslim är den som gör det han är ålagd att göra, och gör gott mot sin nästa, som hjälper de behövande, behandlar sina nära bra, etc. Det finns inget med en halshuggningen som gör dig till en god muslim, även om man skulle tolka det som att det i en viss situation är tillåtet. Det enda som teoretiskt händer är att du inte per automatik blir en syndig muslim. Skillnaden är ENORM. Ta ett exempel med lagarna i Texas, som säger att du får skjuta ihjäl någon på din tomt. (Jag tror att det är så i alla fall) Den som nu gör det blir ju inte en god texasbo bara för att han skjuter ihjäl en potentiell inbrottstjuv. Han gör något moraliskt väldigt tvivelaktigt, men slipper straff. Det är allt.

  En riktigt bokstavstroende muslim har ingen anledning att utföra några grymheter, hans största fokus ligger på sig själv och sin familj och gör vad han kan för att tillfredsställa sin gud, genom att utföra handlingar som är genuint goda.

  I självförsvar är den en god gärning att försvara sig och sin omgivning mot fiender, men enbart då. IS kan knappast hävda något sådant. Jag är fullkomligt övertygad om att IS-dårarna har en väldigt obehaglig överraskning som väntar när de ska ställas till svars för sina handlingar i detta livet.

  Så har allt IS gör stöd i Koranen (och haditherna) ? Nej. I princip inget de gör kan försvaras med hjälp av koranen om man inte suddar ut alla förbehåll och river ut en hel massa sidor som hävdar motsatsen. Men i deras lilla bubbla så bygger de en värld där de inbillar sig att de befinner sig i något sort heligt krig och man inbillar sig att alla som inte är med dem är icke-muslimer, och då kan man såklart hävda sin rätt att utföra några av illdåden.

 16. Catta skriver:

  Izzzy: Det är ju detta som är så svårt, enligt den lista du skrivit ner så strider deras agerande mot islams principer, men sen finns det ju andra som anses och anser sig vara lärda som hävdar annat, och jag förmodar att IS lyssnar till den lärde som har ett budskap och en tolkning som passar dom bäst?

  ”Det finns inget med en halshuggningen som gör dig till en god muslim, även om man skulle tolka det som att det i en viss situation är tillåtet”

  De väljer alltså att tolka det på sämsta tänkbara sätt, men samtidigt så står det i koranen så det är inte något som är förbjudet? Normala muslimer ser det som en galen och extrem tolkning, de ser det som den rätta tolkningen. Men vem kan egentligen säga vem som tolkar fel? Alltså givetvis finns det väl inte en normal människa som tycker halshuggningar är rimligt, men samtidigt så kan man ju som jag förstår det då inte heller säga att det strider mot vad koranen säger? Utan snarare att allt handlar om att man måste anpassa texterna till nutid och använda rim och reson i sina tolkningar?

  En annan sak jag funderat mycket på vad gäller IS och andra liknande grupperingar, det känns inte direkt som att världens alla imamer står upp och högt och ljudligt talar om offentligt på vilket sätt deras agerande strider mot Islam. Jag har läst om några som gjort det men jag skulle ju vilja se att all världens imamer och lärda punkt för punkt rabblar upp textstycken som visar att de inte är goda muslimer, om inte annat för att kanske påverka människor att inte ansluta till ett krig som bygger på fel tolkningar?

  Kanske gör det de i andra länder så man inte märker det här, men det känns som att de här kanske 80% muslimer som tycker de strider mot vad Islam står för är väldigt tysta?

 17. Catta skriver:

  Sven: Den där har jag läst och den är väldigt bra. Jag är helt inne på linjen att religion är något som är högst privat och ingenting som ska på något sätt styra samhället, oavsett religion. Vi ska inte stifta lagar som utgår från någon religion, och oavsett vilken tro jag har så måste jag anpassa mig efter de lagar och regler som gäller. Passar det inte mig att jag måste ha kortärmat på ett arbete, då är det mitt problem, inte arbetsgivarens eftersom det är ett val jag gjort.

  Eller som jag skrev i ett annat inlägg, om jag utbildar mig till barnmorska men inte vill ha något med preventivmedel eller aborter att göra, ja då kan jag inte kräva att vissa kliniker ska anställa mig då jag inte kan utföra hela jobbet. Religion är ett val , inte ett tvång.

 18. Sven Flink skriver:

  Gillar dig alltmer! (men du har en osedvanligt korkad dog, inte illa menat).

  s

 19. Catta skriver:

  Sven: Haha snart skriver jag om nåt du inte gillar så det kanske vänder 🙂
  Nä Tequila är inte korkad, bara lite seg-tänkt 🙂

 20. Patrik Nyberg skriver:

  https://en.wikipedia.org/wiki/Muhammad:_The_Messenger_of_God_(film)

  Catta,

  Detta går väl lite utanför själva inlägget men jag tycker filmen om Mohammed var riktigt bra. Oftast tas extremerna upp i debatten men här lyfts de mer sunda värderingarna fram vad religion kan handla om. (T ex att visa respekt för fattiga och försöka hjälpa dessa). Det finns en fin scen där en ung Mohammed ger vatten till slavarna. Den jag såg filmen med var inte lika imponerad som jag vilket möjligtvis kan förklaras av att hon är sunnimuslim. Konflikten mellan shia och sunni är ett kapitel för sig och en smula svårförståeligt för västerlänningar att förstå sig på.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

<----Välj en bildfil (JPG)

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.