Men judarna då…

Nu kan vi väl för omväxlings skull prata lite om antisemitismen, om judehatet. Judarna i Sverige utsätts enligt BRÅs rapport från 2012 för hatbrott i mångfalt större utsträckning än muslimerna. Ändå är det bara islamofobi och kränkningar av romer vi får höra och läsa om ( till största del , men undantag finns). Jag själv blev förvånad att det var så illa som det var, och då läser jag ändå tidningarna flera gånger om dagen. Det säger en del.

I dag har en terrorist tagit gisslan i en judisk butik i Paris. Är det en slump att det är en judisk butik? Jag tror inte det. Algeriska islamister jublade utanför en moské i Algeriet efter attacken mot Charlie Hebdo i onsdags, och skanderade: “Strike France and the Jews,” “Allah is the greatest” och “Charlie is dead.”

Samtidigt gick grundarna till Free Gaza Movements ut med att det  sannolikt var israeliska Mossad som låg bakom attacken mot Charlie Hebdo i syfte att skada muslimers anseende. Vår egen minister Mehmet Kaplan även förstås även haft samröre med den rörelsen. Tidigare inlägg om Kaplan märkligheter här och här.

Hat och fysiska attacker mot judar har ökat frekvent de senaste åren runt om i Europa, så även här i Sverige. Men de som hela tiden i sociala medier pratar om hur man åter kan höra stöveltramp, om bruna löss, och om att vi är tillbaka till 30-talet, de nämner aldrig judarna, ni vet dom som var de verkliga offren för stöveltramparna och 30-talets ideologi. Nej de har fullt sjå att försvara och bounda med antisemiterna. Medierna ger utrymme till människor som bjuder in antisemitiska talare till sina föreläsningar, moskeér och föreningar. Ja också var det Kaplan igen då, han som bjöd in en antisemitisk talare ända in i riksdagen…

Judar tycks det vara lite mer accepterat att hata och attackera. Dom är som lite osynliga. Varför har tex attacker mot muslimer och moskeér, och diskriminering av romer ett så mycket större nyhetsvärde än attacker och hat mot judar och synagogor?  När moskén i Eskilstuna brinner då kokar twittervänstern i ilska och ordet islamofobi flödar. Både statsministern och justitieministern går omgående ut och fördömer det i kraftiga ordalag. Den senare var också helt övertygad om att det var ett attentat – Svårt att tro annat än att detta grova våld riktades mot muslimer som grupp och islam som religion.

Det är givetvis helt i sin ordning att fördöma, men man var så säker på att det var en hatattack att man gick all in direkt istället för att ta det lite lugnt och vänta på utredningen.  Nu tyder det mesta på att det var en olycka… Men vad hände när synagogan i Malmö vandaliserades tre gånger på kort tid ? Det blev en liten notis i tidningarna. Titta på antalet tweets också.

synagogan

Jag kan heller  inte hitta nån artikel där någon politiker gick ut och fördömde det. Men när rabbinen attackerades då? Tja svenska kyrkan fördömde det i medierna. Politikerna teg. Twittervänstern teg som muren. Till skillnad mot för vid attacker mot moskeér så vallfärdade inte politiker och antirasister för att kärleksbomba synagogan genom att sätta upp hjärtan på byggnaden. Malmös starke man socialdemokraten Ilmar Reeplau har kommit med flertalet antisemitiska uttalanden genom åren. Och fått sitta kvar.

Nu menar jag inte att man ska sluta skriva om islamofobi eller moskébränder. Jag menar att det är jävligt märkligt att en annan grupp som är mångfaldigt mer utsatt för hatbrott knappt får någon uppmärksamhet, vare sig från politiker, medier eller antirasister. Är inte hatbrott lika förkastligt oavsett vem som utsätts?

Judar känner sig inte trygga i Sverige längre. Vissa har flyttat härifrån, andra planerar att göra det. I dagarnas terror har det uttalats hot mot specifikt judar, en judisk butik har varit belägrad av en  terrorist. Ska Sverige likt nazisterna tiga medan judarna fördrivs och hatas härifrån, eller ska vi börja försvara även deras religionsfrihet och rätten att få leva i fred?

This entry was posted in samhälle och politik and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

20 Responses to Men judarna då…

 1. Svart-Malin says:

  Redan 2010:

  ”Jacob är i tonåren och har en lite blyg framtoning. Han berättar om den där dagen förra året. Dagen då han hotades för sitt ursprungs skull.
  – Jag och några kompisar kom gående i skolan. En kille kom fram och sa att jag skulle halalslaktas.”
  http://www.skanskan.se/article/20100125/MALMO/701259995/-/klasskamrater-skulle-halalslakta-jacob

  Det har varit känt ganska länge men det är inget man velat prata så mycket om offentligt annat än lokalt, inte förrän för nåt år sen när Barack Obama skickade  ett speciellt sändebud till Sverige för att diskutera antisemitismen här. I svensk press överlag beskrevs problemen länge som antisemitism i största allmänhet, och här och där antyddes mellan raderna att det sprang fullt av nynazister på gatorna i sydsvenska städer – vilket bara spädde på journalistföraktet lokalt har jag hört.

  Media verkar vilsna i hur frågan ska hanteras, för det är ju det där med offerpoäng eller hur man ska uttrycka det. Men att mörka gynnar absolut ingen utan tvärtom kan rykten ta fart och öka antagonismen.  Jag såg en imam uttala sig någonstans om att man måste börja jobba med detta internt och jag hoppas på det även om jag tror att många av ligisterna är lindrigt religiösa och skiter i det.

  Svenska politiker kan vi ialf inte hoppas på. Jag såg att Alice Bah var ute och rände i media och meddelade att med anledning av attentatet i Paris ska det tas krafttag mot islamofobin. Ja och så skulle det tillsättas ett par utredningar. Jag saknar ord! Jag saknar verkligen ord!

 2. Catta says:

  Svart-Malin: Nä nog har jag vetat att även judar utsätts för hatbrott, men jag trodde inte att det var i den här omfattningen. I antal anmälda hatbrott så skiljer det 90 st mellan judar och muslimer tex, men då fanns det ca 450.000 muslimer och 20.000 judar, så de är ju extremt mycket mer utsatt. Sen finns förstås mörkertal åt båda håll.

  Malmö har ju haft Ilmar Reeplau (S) också som bidragit rätt bra till idiotiska uttalanden om just judar. Känns som de är hatade från alla håll. Från både höger och vänster. Mycket handlar nog om Palestina/Israel, men ska alla judar i Sverige ta ansvar för vad Israel gör då betyder det ju att de muslimer som hatar mot dom ska ta ansvar för IS och al-Qaida också då, och alla högerextrema som hatar mot dom  ska ta ansvar för Breivik och Hitlers ageranden.

  Ja jag blev innerligt förbannad när jag såg att idag när flera judar mördats av islamistiska terrorister så väljer SVT att intervjua Rashid Musa som gång på gång vurmar för och bjuder in antisemiter. Hur jävla fräck får man bli???

 3. Soundtrack says:

  Tycker både du Catta och Svart-Malin har väldigt intressanta  åsikter om detta.  För egen del så handlar det om att man har rätt i en demokrati att uttrycka sig hur man vill. (det finns lagar om hets mot folkgrupp inom detta) men att göra satir-teckningar i en demokrati som slår mot alla håll och riktningar ska alltid gälla. Vi som lever i en demokrati med yttrandefrihet ska aldrig kröka rygg mot om någon blir kränkt. Terrorister ska aldrig tro att dom kan skrämma oss till censur. Vi är demokrater i Sverige, demokratin och ytrandefriheten  kommer alltid segra över kränkthet.

 4. Maja says:

  Tungt inlägg, tack.

 5. Intressant inlägg. Min första *riktiga* pojkvän var halvjude. Hans mor var judinna, född 1931, så hon var ju barn och ungdom när andra världskriget pågick. De bodde i *neutrala* Sverige, och borde ju varit skonade, tycker man. Men de historier hon berättade om den *vardagsantisemitism* som försigick på den tiden var inte så vackra. Bl a hade hon en lärare som var nazi-sympatisör, och det medförde ju förstås att hon dagligen och stundligen vart utsatt för både det ena och det andra. Men konstigt nog hörde jag aldrig henne säga att hon kände sig kränkt….

 6. Catta says:

  Soundtrack: Som du säger så finns andra lagar som går in för att förhindra förtal och angrepp mot religionsfrihet tex. Så yttrandefriheten har vissa begränsningar trots allt, men mer behöver vi inte. Om folk inte klarar av en teckning då ligger problemet inte i lagen, utan i deras personlighet, och det finns det psykologer och terapeuter för.

  Maja: Tack själv 🙂

  White-Lady: Ja judarna har blivit riktigt dåligt behandlade även här i Sverige. Man kan ju tycka dock att i takt med utvecklingen och insikterna om nazityskland så borde vi kommit längre än vi uppenbarligen gjort. Fortfarande ger politiker och medier oss signalerna att judarna är osynliga, inte värda att uppmärksamma

 7. maria says:

  ”Är inte hatbrott lika förkastligt oavsett vem som utsätts?”

  Nope, allt beror på vem FÖRÖVAREN är.

 8. Catta says:

  maria: Ja det tycks vara lite så. Och i slutänden så handlar det väl som vanligt om i vilken grupp man kan få flest röster och läsare

 9. Ann-Charlotte says:

  Ett mycket kompetent resonemang! Du skriver så bra!

 10. Ann-Charlotte says:

  Jag vet inte ens om jag har rätt att kommentera lägre. Jag följer inte längre svensk  inrikespolitik utan har helt gått upp i mina böcker ”Lesley Pearse” och andra deckare och romaner. Jag tog så illa vid mig av det som hände Marcus Birro att jag slutade att följa nyheter.

  Men det är som avpixlat rapporterat om upprepade trakasserier mot svenska kyrkor och judiska församlingar. Det hör vi knappt någonting om i media.

  Jag kan bara tolka det som att Islam är statsreligion och den svenska kyrkan åker ut i kylan. Det med en smärta, för vi svenskar döper, gifter oss och går på begravningar i den svenska kyrkan. De flesta är inte ateister, utan tror på något och då är man faktiskt inte ateist!

  Frågan är hur kristna och judiska församlingar ska överleva i framtiden och hantera hatet från islamistiska grupper.

  Vi får se vad som händer.

 11. Mr. Chance says:

  Du sätter fingret på något som, jag tror, döljer extremt oroväckande saker.

  Den röda tråden här, antar jag, är att om mindre terrordåd och hatbrott utförs av annat än svenska nynazister så ska det tystas ned. Jag tror däremot att om/när det dyker upp antisemitiska brott med nynazistisk koppling så har media inget problem att slå på trumman.

  Men jag vet inte om jag tror att antisemitismen är ett särfall och att t ex. vänsterns hamaskramande är huvudorsak. I andra fall när kristna MENA-minoriteter attackerar vanliga muslimer så är pk-vänstern och media lika extremt jättetysta.

  Moskéattackerna får nu jättefokus eftersom det är tacksamt att peka ut sverigedemokrater som tänkbara kandidater tror jag. Fast om man tänker på det så är ISIS-terrorister de som vinner mest på detta. Det kan vara false flag-operationer tänkt för att locka in fler rekryter. Personer som rör sig inom moskéns egna väggar.

  En sak är dock säker, ifall det INTE rör sig om arga vita småpojkar vilket jag tror är fallet så räkna med att det kommer läggas locket på…

  … och återigen har etablissemanget direkt gynnat islamister i rädsla för ökade SD-sympatier och ”islamofobi”.

  Jag tycker jävligt synd om oss, alla flyktingar, normalfungerade minoritetsmänniskor m fl. som kommer falla offer när den här kruttunnan smäller.

 12. Catta says:

  Ann-Charlotte: Ju äldre man blir desto mer inser man att saker faktiskt kan hända tror jag. Och visst finns skäl att känna oro, men man får vara försiktig så man inte målar upp allt för hysteriska scenarion för sig själv också för det är lätt till såna här tillfällen.

  Fast det sker ju saker i kristendomens namn också, eller för den delen i olika ideologiska grenars namn. Men just nu är det väldigt råa händelser i islams namn utan tvekan. Boko Haram, al-Shabaab, IS, al-Qaida. Det är svårt att veta vad som är vad i alla strider för det sprids så oerhört mycket propaganda från alla håll, så jag tycker det är svårt. Däremot är det förkastligt med all slakt av människor, det vet jag i alla fall.

   

   

 13. Catta says:

  Mr. Chance: Tror det är mycket som skrivs och skrivits i effekt såna här tillfällen, jag är knappast oskyldig till det heller. Jag tror vi måste sätta ner foten nu och inte bara släppa in kreti och pleti utan faktiskt börja ha lite koll på vilka som kommer in också.  För det är ju knappast vänligt mot de som flytt hit för skydd mot just islamister och terrorister att sedan tvingas dela trappuppgång med dom.

  Vänstern tycks inte fatta att deras ”antirasistiska” arbete när de sitter och försöker hitta på något slags försvar för de här dårarna enbart hjälper islamisterna i sin kamp. Man måste vara både obildad och totalt intelligensbefriad om man inte fattar att när man sitter och talar om att det är ”kolonialismen” och ”Västs islamofobi” som skapar såna här dåd, då rättfärdigar man terrorismen.

  Som du säger, ökad terror skapar ökad islamofobi, och ökad islamofobi skapar ökade motsättningar. Och känner man sig hatad och utanför så är man en lättare måltavla för rekryter.

 14. Ann-Charlotte says:

  Catta: du har naturligtvis rätt. Men mina tankar gick till de som jag älskar och kan förlora. Har följt Aftonbladets Live-rapportering under eftermiddagen och fransmännen är modiga. Verkligen. Jag vet dock inte vad det här innebär för Islam, Kristendomen och Judendomen i Sverige i framtiden. Bara det att man underlåter sig att rapportera om våld mot Kristna och Judiska församlingar tycker jag är oroväckande. Vad står det för? Jag tror, med handen på hjärtat och med det sagt att jag har flera bekanta som är muslimer, inte att den här utvecklingen är sund. Kristna svenskar och judar ska ha lika stort utrymme i svenska medier som Islam. Deras religösa övertygelser och deras gemenskap ska inte avfärdas som någonting fult. För det är det verkligen inte. Den typiske svensken är kanske ateist men som jag skrev tidigare döps våra barn i svenska kyrkan, vi gifter oss i svenska kyrkan och vi begraver våra släktingar i svenska kyrkan, Det finns otroligt många kyrkor som är fantastiskt vackra och värda att bevara av kulturarv. Det ska mycket till innan jag röstar på SD men den här terrorvågen över Europa ger mig snart inget val. Mångkultur och dess yttringar är komplexa och jag vill leva i ett land, jag vill känna att jag, mina anhöriga och andra svenskar ska vara trygga. Riktigt så är det inte i dag och jag fattar verkligen inte varför extremisterna inte stannar i sina hemländer istället för att spränga oskyldiga i bitar. Men det ska som sagt mycket till innan jag lägger min röst på SD – men i dagsläget är det inte helt främmande, vilket det var för ett halvår sedan.

  PS. Äntligen har snön och vintern kommit till Stockholm..

 15. r says:

  Varifrån har du fått info om att hatbrott mot judar är ”Många gånger vanligare” än hatbrott mot muslimer? Vad jag läst så är det statistiskt sett mycket vanligare med hatbrott mot muslimer.

  Att du tror det är vanligare mot judar beror på att det blir en jävla massa oväsen så fort något händer åt det hållet. T ex blev det riksnyheter när nån slängde in en smällare i en synagoga i malmö häromåret. ”Bombdåd”. Samtidigt har moskeer brunnit på olika håll i sverige utan att det blivit nåt ståhej. Tror det skett 8-10 gånger uner 00-talet med mordbrand mot moskeer.

  Notera också att hatbrotten mot judar är mycket politiserade och till viss del handlar om partisnlagor i israel/palestina-tjafs. I Malmö står rabbinen för församlingen där för 50% av alla anmälda antisemitiska hatbrott. Det är inte alltid smart att mäta föreetelser efter anmälningar, utan genom dömda fall. Dessutom visar det på en viss obalans när många anmälningar kommer från en och samma person.

 16. Catta says:

  r: Från Brå. Då vi 2012 hade ca  450.000 muslimer och 20.000 judar i landet och det ändå bara skiljer ca 90 anmälningar i grupperna Islamofobiska/Antisemitiska hatbrott så torde hatbrott mot judar vara mångfalt vanligare. Var har du läst att det är vanligare mot muslimer?

  Jag skriver ju inte något som jag hittat på själv, jag skriver vad BRÅ hävdar. Jag håller inte alls med dig om att det blir mer ”oväsen” när judar/synagogor attackeras, tvärtom. Jag satt och letade fördömanden från allmänhet, media och politiker när rabbinen i Malmö attackerades, och det enda jag hittade var att Svenska Kyrkan fördömde det. Islamofobi och attacker mot moskeér engagerar allmänhet, politiker och media på ett helt annat sätt.

  Till och med nu efter ett terrordåd där man specifikt uttalat att man ska ta judarna och när en kosherbutik var det andra målet och fyra judar blev offer, så väljer svensk media och svenska politiker att intervjua företrädare för muslimska organisationer om islamofobi och tala om hur moskeér och muslimer ska skyddas. Inte en enda rabbin/jude intervjuades, inte heller kunde jag läsa något om hur man skulle skydda judar/synagogor. Det säger ganska mycket.

  Oavsett orsak till hatbrott mot judar/muslimer så är det ändock ett hatbrott. Ang anmälda brott så kanske det inte är märkligt om rabbinen står för flertalet (var har du läst det?) det beror ju lite på vem/vad brottet riktats mot? Sen är nog inte judarna ensamma om det, jag såg bara för ett tag sedan att Rashid Musa (SUM) anmält dels en elva år gammal tidningsartikel som han fann islamofobisk, samt en ny tidningsartikel av samma orsak. Ingen av dom skulle då jag uppfatta som vare sig rasistisk eller islamofobisk. Så visst, lite luddigt kan det vara. Dock tror jag inte judar är värre på att göra luddiga anmälningar än muslimer eller vilken människa som helst. Lägger in BRÅs korta sammanfattning här (hela kan du läsa i länken som finns i inlägget)

 17. r says:

  Enligt denna är islamofobiska hatbrott vanligare än antisemitiska

  https://www.bra.se/bra/brott-och-statistik/hatbrott.html

  Det är väl inte så konstigt eftersom muslimer är vanligare, och det bland ”gemene man” finns ett mer utbrett hat mot muslimer och araber. Jag har under min uppväxt ALDRIG mött hat mot judar bland vanligt folk, men däremot hat mot muslimer och araber. Detta hat liknar mycket det hat som på 40-talet fanns mot judar – det heter att muslimer ”förökar sig som kaniner”, att de har dolda agendor, att de hotar vårt samhälle osv. Ungefär som tyskarna talade om judar på 40-talet.

  I denna artikeln framgår att hälften av antisemitiska hatrottsanmälningar i malmö (iaf det året, vilket lär väl även vara faktum senare år) är anmälda av en och samma person: http://www.expressen.se/kvp/har-ar-hatets-gata/

 18. Catta says:

  r: Ja i antal anmälda brott ja. Men du måste ju tänka att det finns ca en halv miljon muslimer i Sverige och bara ca 20.000 judar. Om då det anmäls ca 330 islamofobiska hatbrott och ca 190 antisemitiska så är det ju betydligt större risk att bli utsatt för hatbrott som jude än som muslim.

  Att man tycker sig märka av mer hat mot muslimer är förmodligen för att det finns fler av dom, och judarna som finns här påverkar inte samhället på samma sätt som många muslimer gör. Så det är inte alls konstigt att det är vanligare att höra förakt mot muslimer.

  Tack för länk. Ja det kanske är så att rabbinen är namnet utåt och han därför får ta det mesta?

 19. Suss says:

  Mycket intressant det du skriver Catta och det kräver lite mattekunskap för att begripa att det förhåller sig som du skriver 🙂  Konkret och faktabaserad text!! Det är mycket oroväckande saker som händer och vi i Sverige måste sluta att vara så aningslösa som vi tycks vara. Är oroad över Mona Sahlins utnämning  till nationell samordnare mot våldsbejakande extremism. Mer naiv än hon kan man knappast bli. Det bådar inte gott.

 20. Catta says:

  Suss: Tack! Ja jag blev allvarligt talat själv ganska förvånad när jag läste rapporten, att det var så oerhört mycket hatbrott mot judar här.  Lite har man ju läst i media men inte att det sker i denna utsträckning. Och anledningen att jag hade så dålig koll på det bör ju bero på att medierna inte uppmärksammar problemet i så stor utsträckning för tidningarna läser jag flera ggr om dagen.

  Ja vi är naiva, ruskigt naiva. Jag hoppas att politikerna inte är riktigt så naiva som de framstår för då blir det inte kul för landet sverige.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

<----Välj en bildfil (JPG)