Jag tar min uppgift på allvar…

Det är ingen barnlek att vara vaktis åt ett helt fågelhus ska ni tro. Inte när man bor i snölandet i alla fall. Så här såg fågelhuset ut i morse fast jag var ut och sopade av det i förrgår. Det är 10 minusgrader, likt förbannat snöar det. Titta fågelstackaren som är helt brydd hur han ska komma åt maten!

Snö på fågelhuset

Men jag tar ju min uppgift som vaktmästare och fågelmamma på allvar, så på med vantarna och ut och sopa bara…

Sopa fågelhus

Nu har dom fått sig en lykta och ett kakfat med blandat smått och gott också. Tänkte jag måste testa med några nya smaker och se om jag kan locka hit några andra arter. Just nu är det i stort sett bara talgoxar och nån enstaka blåmes. Men nu har jag lagt ut både nötter, bröd, torkad frukt och husmanskost!

kväll fågelhus

Det här inlägget postades i Livet hos oss och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

20 kommentarer till Jag tar min uppgift på allvar…

 1. Viktoia skriver:

  Husmanskost??? 😯 Du tar din uppgift på allvar och dessutom är du totalt galen. (Kan göra en ny Lady och Lufsen-film, mamma mia fåglarna börja prata mat.)

  Har du gett dem svål? Behöver inte fåglarna det under vintern?

 2. Viktoria skriver:

  Och fel namn vill ha MIN avatar

 3. Viktoria skriver:

  Äh, jag ger upp från den här datorn. Arbetsgivaren vill tydligen inte att jag ska kommentera från den här datorn då jag får hamra in bokstäverna.

 4. Catta skriver:

  Viktoria (eller Viktoia om du vill), ja jag provar allt nu, jag vill se lite andra fåglar och inte bara talgoxarna. Och jag ger mig den på att ingen har testat med husmanskost än, det kanske är det bästa dom vet!
  Nä jag skulle ju köpa det men glömde det sist! Men det ska dom få också för jag tror det var det som lockade dom förra gången jag hade problem.

  Ja jag lär väl hamna i nåt sånt här 100 höjdare-program ”Kvinnan som lever med fåglar” eller nåt, då får du kanske se mig sitta och handmata småfåglarna med köttbullar och potatis 😀

  Byt arbetsgivare!!

 5. Viktoria skriver:

  Slutade jobba så nu använder jag privat utrustning. Ska dock genast ta upp det med arbetsgivaren, jag och bubblan eller ingen jag!

  Finns det andra fåglar där uppe just nu? 😉 Vi hade tydligen en sådan där ovanlig kryssfågel, någon hackspett av något slag, så ornitologerna masade sig hit. Ungens kompis är väldigt fågelintresserad och informerade mig samt var och kollade på fågeln. Ganska kul med tanke på att de än inte nått tvåsiffrigt i ålder.

  Du blir galna fågelgumman och jag galna arbetargumman som glömde gå i pension. Sedan flyttar vi till Wl-land och lever lyckliga i alla våra dar. Ta med dig F och djuren, både tama och icke tama men lämna Lon för även om de är otroligt vackra så har jag enorm respekt för vilken skada de gör.

  Och nej, har knapp pratat med någon människa idag och jobbat från halvsex i morse tills nu så därav svadan om trivialiteter.

  /Viktoia

 6. Catta skriver:

  Vikto(r)ia: Bra val! Dom kanske inte fattar att det inte är typ DN eller Aftonbladet, utan BUBBLAN…
  Inga fåglar alls just nu, det är ju kvällen. Men i morgon kanske det blir en anstormning av nya arter!

  Haha det är inte vanligt att ungar är intresserade av fågelarter direkt 🙂

  Det vore nåt, de tre tanterna from Sweden. Det skulle kanske bli lite som svenska hollywoodfruar fast lite annorlunda…på nåt vis?
  Ja det här Lodjuret har dom då inte lyckats fånga in. Kommer det blir jag ju tvungen att lyfta upp Tony, och han gillar ju inte att bli lyft så djuret kommer riva mig, Tony kommer bita mig och Tequila kommer springa därifrån 🙁

  Bra att du lärt dig att jobba lite mindre! Eller du kanske glömt att du inte skulle jobba så här många timmar om dagen?

 7. dolf (a.k.a. Anders Ericsson) skriver:

  @Viktoia

  (gr)avataren är väl kopplad till e-mejeladressen du anger, inte namnet. (min gravatar är det i alla fall, jag vet inte hur det är om avataren du brukar ha är autogenererad av Cattas blogg, men den skall väl i vilket fall som helst inte vara kopplat till namnet, för även om folk har samma namn så brukar de få olika avatarer, så tror även autogenererade avatarer kopplas till e-mejladress eller ip-adress.)

 8. Viktoria skriver:

  Nä, och därmed basta! Annars får nog chefen höja min lön.

  Visst är det lite kul? Barnet tvingade sina föräldrar och syskon att följa med och leta fågeln. Mamman skakade på huvudet och log när hon frågade om de skulle ta med sig mitt barn. Ler bara jag tänket på den konversationen.

  Du förstår vilken succé vi skulle kunna göra? Vem kontaktar trean? Eller kanske vi ska vara i SVT? Namn? The pressure of a name, och inte Cindafuckinrella. (Vilken film kom det från?) Nä inte alls trött i huvudet!

  Usch, Lill-Tony. Har ju haft en 65-kilos hund som gömde sig bakom mig när det hettade till så vet ju att det inte hjälper med en stor hund för att skrämmas. Lon är en imponerande jägare och skoningslös som de flesta kattdjur så du gör rätt i att hålla er undan. Undrar vad som skulle fungera i ett skarpt läge. Överfallslarm, skulle ljudet störa Lon? Pepparspray?

  Tycker själv att jag skärpt mig men det märks inte när jag kollar min flextid, skulle jag ta ut den så skulle jag vara ledig i 7 veckor! Det är ju inte normalt.

 9. Viktoria skriver:

  Dolf: Jo jag vet, har haft avatarer i några år och varit rädd om den även om den valdes slumpvis av wordpress (?) men känner att det verkligen är jag så därav min frustration. (Ibland blir jag tom själv rädd när jag ser den. :-).)

  Hade en annan dator i vilken jag skulle lägga in uppgifterna på nytt och en viss tröghet i tangenterna som aldrig annars uppkommer när jag skriver på den datorn gjorde att jag missade vissa bokstäver. Mycket märkligt.

 10. kicki skriver:

  Hos mig är två hackspettsarter flitigt förekommande. Den vanliga svartvita (3 olika individer) och två gråspettar (tror jag det är). De är väldigt förtjusta i de talgbollar jag hänger upp i ett rör. Kan vara ett tips att prova. Talgoxar, blåmes, nötväcka är vanligast och i år saknar jag domherrarna som knappt har visat sig. I fågelhuset har jag bara solrosfrön och nötter.

  Lycka till med att locka till dig nya arter och hoppas problemet med lokatten löser sig snarast.

 11. Catta skriver:

  Viktoria: Ganska rejält också!

  Ja verkligen udda, vet inte om jag hört så små barn intressera sig för fågelskådning direkt 😀

  Vi tar ju den kanal som är beredd att betala vad vi är värda förstås (och det är INTE lite). Namn på serien känns det som vi måste tänka lite på. Det måste ju vara seriöst men ändå så där klatschigt, eller klämmigt som farmor skulle sagt.

  Ja Tony skulle ju gå åt i ett nafs, och Lon tycks ju inte skrämmas av stora hundar heller (men stora hunden skulle skrämmas av lon). Den är nog svinhungrig nu skulle jag tro, vet inte vad den kan äta för mat här i skogarna direkt. Pepparspray är nog ingen höjdare, lite blåst och panik så kan det förmodligen ställa till ett än värre elände. Jag vet inte vad som kan skrämma? Den är ju van människor och oljud liksom. En riktig pickadoll är nog det enda. Eller att sambon är med så han kan känga till den.

  Öh nä!! Det är inte normalt!! Du måste dra ner på det där, helst innan du drar på dig en hjärtinfarkt.

   

 12. Catta skriver:

  Kicki: Jag hade en hackspett här vid fågelbordet, men den kom bara en gång sen har jag inte sett den. Jag har ju hört den hela sommaren här nere. Inte en enda domherre har jag sett, bara talgoxar och några få blåmesar. Tror dock grannen som har en rönn har ett gäng av nån annan sort, men dom sitter bara i rönnen.

  Tack och det hoppas jag med!

 13. Viktoria skriver:

  Fågelskådning torde inte vara vanligt i den åldern men barnet har en helt fantastisk personlighet. Tittar tydligen i Lars Jonssons bok väldigt ofta. Ja, jag har redan funderat på om det inte skulle passa sig att jag blev svärförälder eftersom jag gillar barnets föräldrar också. Kan dock vara lite tidigt att fundera på det.

  Hade ett gäng möten med lavskrikan (filmade också) sist jag var i Norrland som var fascinerande.

  Tre damer tycker jag är en bra titel även om tre maniacs kanske är en titel som stämmer bättre.

  Nä, bättre att ni håller er hemma men samtidigt så verkar ju lon väldigt orädd (inte naturligt beteende) så den kan ju ju dyka upp på gården också.

  Min arbetssituation har nog inte varit normal på flera år och ibland tror jag mer att det är jag som skapar den utifrån att jag ställer upp, tar på mig och hjälper till för att jag är sådan. Men å andra sidan så utnyttjas det. Och det var bara två veckor sedan jag fräste till och sa ifrån rejält. De som vart utsatta, och förtjänade det, är nog fortfarande chockade då de håller sig undan.

  Vissa vill gärna att man ska tro att man inte är ersättningsbar, och det är ju smickrande för en själv också, men den dagen då man inte orkar längre så blir man ersatt fortare än kvickt.

 14. dolf (a.k.a. Anders Ericsson) skriver:

  Även om inga stekta sparvar kommer flygande in i munnen på dig så har du i alla fall ett bra upplägg för fågel till middag. (Och det får man äta med fingrarna, extra plus, slipper du diska så mycket.)

 15. Jenny skriver:

  Jösses vad med snö ni har! Här o Stockholm är det dessvärre helt snöfritt. En hel del skitis kvar men ingen snö.

   

  Jag föredrar att årstiderna ska vara som de ska… Snö på vintern = ljust, fint å vackert. Grönt på våren = fina blommor,  ljuvliga dofter, droppande osv.

  Riktig sommar; Grönt, soligt,  varmt.

  Rejäl höst; Vackra färger,  dimma runt gatlyktorna,  tända ljus inne, strilande regn att lyssna på osv

   

  Dessvärre är ju inte årstiderna riktigt som dom ska längre. Förra jan när jag skulle besöka en vän i Malmö sa min kollega ”lyckliga du som ska till skåne, hoppas det är vår där” Då blir jag galen. Jag vill absolut inte ha vår i januari, ens i skåne.. så jag glädjer mig åt dina vinterbilder nu!!

   

  Skickat från mobilen å svårt att se vad som är skrivet så jag reserverar mig från alla ev felskrivningar!

 16. Catta skriver:

  Viktoria: Ja men vissa ungar är ju lite ”egna” 🙂

  Ja i Boden var det ju massor med olika sorter, här finns det ju tydligen ingenting. Så irriterande nu när jag har värsta fågelbordet.
  Damer kan låta lite torrt, kanske urbefolkningen hos WL har några coola namn för såna här speciella tanter?

  Ja men vi måste ju gå med hundarna, annars måste vi ju ta dom i bilen och gå nån annanstans då och det blir ju så bökigt, den där fan kan ju vara fri hur länge som helst. Ja det kan den absolut göra, vi bor ju liksom mellan djurparken och stället där den var, och det är inte ett stort område alls. Och vi har ju vår lilla skog nedanför här så det skulle vara naturligt att gå hit om den vill till djurparken och ha mat.

  Jag har alltid varit likadan, jag har ju alltid gillat att jobba s jag har gärna tagit på mig och ställt upp när jag kunnat, men som du säger så utnyttjas ju sånt också. Bra att du säger ifrån ibland i alla fall. Ja du, hur mycket tror du dom skulle bry sig (genuint) om du kraschade?

 17. Catta skriver:

  dolf: Nä du, fryst kyckling är den enda fågel som hamnar på matlistan här!

 18. Catta skriver:

  Jenny: Ja fy vad det snöar i tid och otid. Tycker det räcker nu faktiskt..
  Jag var ju i Stockholm på jul och det är nog den första gröna jul jag nånsin haft, gud så märkligt det var 🙂

  Det är absolut en fördel att det blir så mycket ljusare när snön kommer, en otrolig skillnad. Men så blir det ju blötare, jobbigare att palta på sig kläder, jobbigt att skotta, sopa bilen, blöta hundtassar…Men jag håller med dig, ska vi ha årstider så ska det vara riktigt. Men här är det faktiskt det än så länge iaf. Stekhet sommar, färgglad höst, blommig vår och snöig och kall vinter 🙂

  Kul att du gillar bilderna 🙂

 19. Soundtrack skriver:

  Haha, minns att min mormor också byggde fågelbon på vintern. men herregud det du bygger till fåglarna rena lyxhotellen, så sjukt snyggt och mäktigt. Väldigt vackert och djurvänligt. Har alltid varit likadan men inte lika estetisk. Det skyller jag dock min dagisfröken på.

 20. Catta skriver:

  Soundtrack: Haha ja jag kanske har mer tid än din mormor helt enkelt 🙂
  Men jag har alltid varit likadan med mina djur (ja nu är ju inte fåglarna mina men…). Om jag så haft en råtta eller hamster så har jag hjort labyrinter och klätterställningar, småsängar och gudarna vet allt. JAg gillar dom här små miniatyrvärldarna 🙂

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

<----Välj en bildfil (JPG)

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.