Fåglar och naglar

Snö snö snö, det har kommit flera decimeter i dagarna här nu och ett evigt skottande. En bra sak är i alla fall att jag hittade mig en fotokurs, dock så är det bara jag som är anmäld än så länge så vi får se om det ens finns intresserade så det blir av. Jag hoppas verkligen det.

I går kom en ny sorts fåglar och flaxade förbi och satte sig i grannens rönn. Jag tror aldrig jag sett såna här, nån som vet vad det är? Dom är ganska stora och verkar bara vilja äta rönnbär i alla fall. Bilden är suddig för dom satt ända borta hos grannen och jag tog den genom fönstret, men man ser ju färger i alla fall.Fågel

Just nu är jag inne på att fota fåglarna när dom flyger. Här är det fortfarande bara talgoxar, jag vete fan vad jag ska lägga ut så det kommer andra fåglar. Den där domherren jag såg har då inte visat sig nå mer.

Flygande fågel talgoxe +

I går var jag och köpte fler nagellack och lite penslar och tre flaskor aceton. Det är ju ingen match att handla en massa nagellack när dom kostar en tia styck! Tycker det är lite tramsigt att sambon inte vill vara försökskanin bara. Men det är kul att hålla på i alla fall. Kanske inte blir så snyggt än, men får jag hålla på ett tag så kanske jag får värsta snygga naglarna innan det är färdigt. Det är faktiskt svårare än man tror att försöka göra mönster på sina egna naglar.

IMG_6651

Nej nu ska jag ut med hårbollarna och sen ska jag skotta. Ha en bra dag alla!

Det här inlägget postades i Foton, Livet hos oss och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

35 kommentarer till Fåglar och naglar

 1. dolf (a.k.a. Anders Ericsson) skriver:

  Den första ”suddiga” bilden, är just så där lagom indistinkt för att man skall få känslan av att det är ett sådant där målat vintermotiv som brukar vara på julkort och julklappsetiketter.

 2. Catta skriver:

  dolf: Ja det ser faktiskt lite målat ut nu när du säger det 🙂
  Hur går det för dig då, nu har du väl snö att fota?

 3. dolf (a.k.a. Anders Ericsson) skriver:

  Jo, det verkar som det är vitt ute. Jag brukar ta med mig kameran när är iväg någonstans. Bara att jag är ute väldigt lite, så det blir inte så mycket. Har tyvärr inte tid nu, annars borde jag ju gå en sväng och ta lite bilder innan det blir mörkt. Men jag får hoppas det ligger kvar några dagar. Håller fortfarande på och läser manualen. Men har fått klarhet i en hel del saker. Bilder som dina fågelbilder känns dock lite grand som en ouppnåelig dröm. Suck.

 4. Catta skriver:

  dolf: Ja jag behöver inte vara orolig att snön ska försvinna än på ett tag, har mellan 7-8 dm nu 🙁

  Du har ju blixten, det är ganska fint när man använder den på kvällen också.  Grejen med fåglarna har jag kommit på är att man ställer in så den tar flera bilder åt gången, fokuserar på en fågel eller på något som är ungefär i samma väg där fåglarna flyger. Sen när dom kommer så trycker du bara av och håller knappen nere så den tar flera foton. Har man tur så blir det ett bra 🙂

 5. Svart-Malin skriver:

  Jag håller med Dolf, det första fotot är jättefint om än annorlunda än dina andra fågelbilder. Det skulle du mycket väl kunna printa upp som julkort.
  Tradigt med bara talgoxar dock. 🙁
  Jag har ialf blivit så inspirerad av dig att jag letat upp min gamla kikare som jag tar fram när jag ser fåglar i farten. Hittills är det bara skator jag fått syn på tyvärr, och såna är det ju alldeles för gott om på nätet för att det ska få mig att känna någon större entusiasm. 😀

 6. Catta skriver:

  Du kan ställe in den på ”sport” för då är det ju rörliga motiv

 7. Hans Odeberg skriver:

  Aj, nu blir jag avundsjuk. Hur får du bilderna att bli skarpa?

  Jag har prövat att ställa kameran utomhus på stativ, och sitta inomhus på köksbänken och trycka på fjärrkontrollen. Blir väl sisådär:

  <a href=”https://www.flickr.com/photos/121728283@N04/16393374106″ title=”Flying bird by Hans Odeberg, on Flickr”><img src=”https://farm9.staticflickr.com/8586/16393374106_2fa3c091d8_s.jpg” width=”75″ height=”75″ alt=”Flying bird”></a>

  Det där med att använda blixt har jag gett upp för tillfället. Fåglarna blir nog störda av att höra ljudet av slutaren, det tar en stund innan de slutar flyga iväg när man tar en bild. Använder jag blixten är de borta tio minuter.

  Dessvärre verkar jag landa i obehagliga kompromisser hela tiden: antingen har jag så stor bländare att fåglarna sällan är i fokus, eller så lång slutartid att de blir suddiga.

  Att sedan den billiga IR-fjärrkontroll jag använder inte tillåter serietagning gör det inte lättare att fånga fågeleländena i rätt ögonblick heller.

 8. dolf (a.k.a. Anders Ericsson) skriver:

  Första problemet är förstås att hitta några fåglar att plåta. Utan dem kommer man inte så långt 🙂

 9. Leif skriver:

  Fåglarna på första bilden är björktrastar, eller som en del säger, snöskator. Så här års stryker de ganska ofta omkring i grupp i jakt på mat.

 10. Leif skriver:

  ”jag vete fan vad jag ska lägga ut så det kommer andra fåglar”

  Solrosfrön skulle nog falla domherrarna på näbben, eller jordnötter (inte sådana för människor dock – de ska vara naturella och osaltade). I mina trakter (Närke) kommer då förutom domherre och talgoxe också blåmes, svartmes, nötväcka, hackspett och en del andra strögäster.

 11. Leif skriver:

  Väldigt fina bilder för övrigt!

 12. dolf (a.k.a. Anders Ericsson) skriver:

  ”naturella”; med skal?

 13. Catta skriver:

  Svart-Malin: Ja det blev lite eget det fotot av nån anledning. Men jag fick hit en ny sorts fågel idag! Jag vet inte om det är en koltrast eller vad det är (Kolla bilden nere)? Ja men du bor kanske inte så till så att det vimlar av småfåglar heller va? Haha nä skatorna kan jag skippa också 🙂

  Hans: Det var jättefina bilder! Men jag förmodar att du tänker så man får med flaxet utan att vingarna blir suddiga? Nu har jag haft kameran inställd på ”sport” och när jag kollar så är inställningen F 4.0 exponering 1/800 sek ISO 1250 om det är till nån hjälp? Sen sitter jag ju och lurar i fönstret och har zoomat in ungefär där jag vet att dom kommer att flyga så när jag ser att dom är på G så drar jag iväg ett antal klick.
  För att man ska kunna fånga dom så då vill det ju till att det endera är riktigt ljust ute eller att man kan höja ISO en hel del utan att det blir så kornigt ändå också. Det är bara under nån timme jag kan ta såna foton nu.

  dolf: Haha ja det är en fördel 🙂

  Leif: Aha tack för det svaret 🙂 Ja det var en hel flock av dom, också kommer det såna här andra med väldigt gult på stjärten och tofs på huvudet också i flock till grannens rönn. Mitt fågelbord skiter dom i 🙁
  Jag har nötter också är det nån blandning med bl.a solrosfrön och nå andra småfrön. Sen ställer jag ut smör, hårdbröd och havregryn. Men har bara sett domherre en dag. Blåmes har jag nån faktiskt. Men det var kul när den här nya fågeln kom, som kanske är en koltrast. Tack för det 🙂

 14. Leif skriver:

  Nej jag syftar inte på skalen. Jag menar att man inte ska ge dem de jordnötter vi köper i butik för att ha som tilltugg till en öl eller någon annan nyttighet. De är saltade och kan ibland vara rostade.

  Jordnötter till fåglar ska inte vara vare sig saltade eller rostade. Finns hos Lantmännen och i de flesta livsmedelsbutiker med eller utan skal. Jag föredrar utan skal eftersom det inte blir så skräpigt. Åtgången är enorm!

 15. Catta skriver:

  Undra om det kommer andra fåglar om jag lägger ut frysta bär? Jag tänkte på smöret jag lägger ut, fåglarna gillar ju det och de behöver väl fett (det finns ju ingen svål i den här hålan!) men kan det vara onyttigt? Det är riktigt smör alltså, inte typ bregott.

 16. Leif skriver:

  Ung koltrasthona skulle jag också gissa, men lite svårt att se. Trastarna vill ju gärna ha bär. Kan förstås vara svårt att ordna. Äppelbitar gillar de också. Små brödbitar kan också gå bra.

  Gul stjärt? Kan det vara grönfink? Stämmer dock inte med din uppgift om tofs.

  Det är ju också så att när man matar ihärdigt så får man fler och fler matgäster. Hos oss kommer de faktiskt och talar om att det är dags att börja mata. Vi har gjort det i åratal. ett riktigt nöje!

   

 17. Leif skriver:

  Vi lägger inte ut smör, utan vi köper kokosfett som vi smälter och häller ut på ett blomfat som har en lite högre kant. Inte så jättepopulärt, men det är en räddare i nöden för de små. Jordnötterna verkar vara nummer ett!

 18. Catta skriver:

  Leif: Ja jag fick inte riktigt nån skarp bild på den för jag blev så till mig så jag fipplade 🙂 Men den har svart näbb och koltrastarna verkar ju ha orange, också är den inte kolsvart utan som ljusbrunspräcklig fram på bröstet.
  Jag tänkte om jag köper såna här frysta bär och hackar upp? Nej det är en sån här fågel jag menar (se bild), Det är dålig bild för de är hos grannen och jag stod bakom fönstret.
  Ja jag tycker det är skitkul med fåglarna nu när jag har det här stora fågelbordet också så man får plats med ditten och datten 🙂

 19. Svart-Malin skriver:

  Njä, det är inte så mycket småfåglar hos mig numer. Jag bor mitt i stadsoset men har en fin gård med både rönn och andra träd, och för 15-20 år sen var det mycket fåglar här av alla sorter. Jag vet inte om det är luftföroreningar eller vad det är som gjort att många flytt till andra nejder. Då och då är det ändå fåglar här men om man inte står i fönstret jämt så missar man ju dem. Inte vågar jag lägga ut fågelmat heller. Jag vet inte vad hansombestämmer skulle tycka om det; antagligen inget bra.

  Det där liknar onekligen en koltrast, men har inte de gul näbb?

 20. Catta skriver:

  Svart-Malin: Nä dom brukar ju inte gilla att man matar fåglar när man bor i lgh, och det är ju tråkigt. Jag arrangerade ju så jag kan sitta i soffan och se fågelbordet, då smyger jag bara upp bakom lampan och blomman och fotar 🙂 Jo de har ju gul näbb på de bilder jag sett?

 21. Leif skriver:

  Oj! Det är en sidensvans. Kom den som ensam fågel? De brukar precis som björktrastarna dra runt i ganska stora grupper på jakt efter bär. Har ett läte som någon har sagt påminner om silverklockor. Underbart vacker fågel!

 22. Catta skriver:

  Leif: Ja just ja, så hette dom, tack! Nej dom kommer nu och då i en hel flock till grannens rönn. Ja dom är otroligt fina dom där, jag tror jag måste plantera en rönn så jag får dom hos mig också.
  Där jag bodde förut fotade jag den här fågeln som tydligen inte är så vanligt att man ser, tallbit sa nån att den hette. Jag trodde den var blodig och hade gjort illa sig för jag kunde gå bara ett par meter ifrån den utan att den ens reagerade. Men jättefin.

 23. Leif skriver:

  Tallbiten är av någon anledning inte utrustad med samma flyktberedskap som de flesta fåglar. Den är väldigt orädd så det är alls inte säkert att den var skadad.

 24. Catta skriver:

  Leif: Nä jag läste att den inte hade förstånd att akta sig för ”faror” på samma sätt som fåglar normalt har, därav att jag kunde gå så nära. Det var därför jag trodde den var skadad för att den inte flög iväg när jag gick ut till den. Också hade jag aldrig sett en sån och visste inte om det röda var blod, det såg ju så konstigt ut med det bruna och det röda tyckte jag. Men nej, den var inte alls skadad, det var bara vad jag trodde

 25. Leif skriver:

  Ser fram mot fler uppdateringar (med bilder) från ditt fågelbord!

 26. dolf (a.k.a. Anders Ericsson) skriver:

  @Leif ”naturell” är ju lite tvetydigt. Jag tänkte att skalen kanske också är del av vad de äter. Att de skulle vara osaltade och orostade begrep jag.

  @Svart-malin Vad är det för fel på skator? De kan ju få vikariera som korpar (bägge tillhör kråkfamiljen) om man känner för att göra en konstnärlig tre-enighet genom att fotoillustrerar Lou Reeds musikaliska tolkning av Edgar Allan Poes The Raven: https://www.youtube.com/watch?v=rrys8knY53I

  @Catta Så du plåtar dem utan stativ? Men med teleobjektiv, eller? Jag antog i alla fall att du plåtade med tele. Jag har lite svårt att föreställa mig att jag skulle kunna zooma in så bra med objektivet jag har, för att inte tala om att zooma in och behålla skärpan du har. Men jag har inte testat ”sport” så vet inte hur väl det fungerar, får ta och göra det. Sen är ju inställningarna (i alla fall inte på kameran jag ”fick” (kan inte med att säga ”köpte” förrän jag betalt den) av dig) inte fixerade. Jag kollade precis för att se om jag fick samma, men det varierar ju ganska friskt även med små skiftningar i motivbilden. Så om du tittat på själva kameradisplayen, istället för att undersöka esfx-data (eller vad det nu heter) i själva bilden där inställningarna lagras så är det inte alls säkert att det stämmer med inställningarna vid fototillfället.

   

 27. Catta skriver:

  Leif: Haha ja jag brukar mata ut bilder från fågelbordet under vintern, tycker det är så kul att fota fåglarna så du lär få se mängder 🙂

  dolf: Ja oftast utan stativ för det är lättare att ”följa med” fåglarna då. Och ibland har jag teleobj, ibland inte. Har ju fågelbordet bara några få meter från vardagsrumsfönstret. Men zoomar in fullt (eller nästan med telet)  gör jag vilket som.Sport är kanon om man ska fota något rörligt. Ang inställningarna så kollade jag i bilden.

 28. Svart-Malin skriver:

  @dolf. Det är inget fel på skator egentligen, inte skator som flyger och går utomhus och vippar på svansen (eller om det heter stjärten på fåglar).  Korpar hade varit kul att se, Hugin och Munin tänker jag närmast på när det gäller korpar.
  Liite enahanda blir det dock i längden med skator Jag får väl parkera mig i köket och leka ”Fönster mot gården” med kikaren. Man vet aldrig vad man kan få se.

 29. whitelady7-Eva skriver:

  Catta: Koltrasthonor har inte gul näbb, bara hanarna. I alla fall de som bor hos mig, har ett par i mitt körsbärsträd. Sen har jag nån annan sorts trast (tror jag) som är jättefin, blå-grön-svart metallic färg, som är jättefin när den sitter i solen.

  Här är en flygande fågel som jag fotade förra året, den har jag beställt som canvas så jag kan hänga den på väggen 🙂

   

 30. Catta skriver:

  WL: Ja jag läste det att honor första året hade mörk näbb, men det verkar som den blir gul sen? Kan tänka mig att ni har massor av fina fåglar!
  Wow vilken fågel! Vad är det för nån,  vet du det? Den ser ju himla stor ut?

 31. whitelady7-Eva skriver:

  Catta: Nä, så vitt jag har sett,  har honorna inte den där knallgula näbben som hanarna har. Kanske blir den lite mer gulaktig, men inte som herrn i familjen. Hehe, det är en vanlig fiskmås. Bilden är tagen med min mobil, jag hade tur helt enkelt som fick till den så pass bra. Det ska bli kul att se om den gör sig på canvas, eller om kvaliteten är för dålig för att förstora. Men de är ju fiffiga de där som gör sånt, så kanske blir den bra i alla fall. Jag tog den när vi var ute på sista fisketuren innan guben blev sjuk förra året, så det vore kul om den lyckas…

 32. dolf (a.k.a. Anders Ericsson) skriver:

  @Svart-Malin Och finns det någon nyhetsredaktion eller tidning i kökets trakter så har du ju ganska goda möjligheter att kunna plåta en och annan gam också.

 33. Hans Odeberg skriver:

  @Catta:

  Nja, riktigt så skarpt att det går att fånga en vilt flaxande vinge är jag inte ute efter. Däremot så tycker jag att bilderna blir lite gryniga vad jag än gör. Drar jag upp ISO, så syns grynen när jag förstorar bilden i datorn. Och förstorar i datorn gör jag eftersom jag ställer kameran en bit ifrån så att jag säkert ska få in fågelskrället i bilden. Sätter jag snabbare slutare, så blir bländaren så stor att fågeln riskerar bli suddig av det skälet istället.

  Jag misstänker att jag får sätta kameran närmare fågelbordet, och vänta på lite mera ljus. Här nere i södra Skåne har det varit mulet och noll snö.

  Som pryltokig ingenjör tänker jag dock slänga lite hårdvara på problemet, jag har hittat en radiotrigger. Då kan jag blåsa på med ett antal bilder per sekund, varpå någon bild borde bli skarp.

 34. Catta skriver:

  WL: Nu läser jag att honans näbb är mörkbrun och delvis gul, eller bara mörkbrun första vintern. Så knallgul verkar det bara vara hanen som är som du säger. Mäh en fiskmås? Jag tyckte den såg ut att ha så stort huvud, som en uggla typ, men så ser jag dåligt också 😀 Fin bild även fast det är en fiskmås, jag tycker dom är ganska fina fast folk hatar dom 🙂 Hoppas det går att göra en canvas på den nu då.

  Hans: Men mina blir också gryniga om jag förstorar upp dom, och jag fattar inte varför. Förmodligen kanske det har med ljuset att göra ändå för sommarbilderna blir inte så. Och även om vi har ljust några timmar så är det ändå inte så där riktigt ljust. Men jag tyckte dina bilder var bra?
  Radiotrigger?? Alltså det där måste du förklara för jag fattar ingenting 😀

 35. dolf (a.k.a. Anders Ericsson) skriver:

  Fin bild även fast det är en fiskmås, jag tycker dom är ganska fina fast folk hatar dom

  Rekommenderad läsning: Jonathan Livingston Seagull. http://en.wikipedia.org/wiki/Jonathan_Livingston_Seagull

  Vad beträffar grynigheten, kanske något där det underlättar med raw

   

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

<----Välj en bildfil (JPG)

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.