Domen mot Yaras mördare

Så har domen (Finns att läsa här)mot de båda mördarna i Yara-fallet kommit. Åklagaren hade yrkat på livstid för att båda gemensamt och i samförstånd dödat Yara men kvinnan Amani Madi dömdes till livstids fängelse medan hennes make Rami Ashour dömdes till sex år för synnerligen grov misshandel och grovt vållande till annans död.

Att Rami bara fick sex år när han bevisligen suttit och tittat på när flickan slagits ihjäl är helt åt helvete. För det första så har Yara berättat för skolkamrater att Rami brukar slå henne hårt samt fimpa cigaretter på hennes fötter. Yara hade flertalet gamla frakturer som visar att hon misshandlats grovt under lång tid. Rami var den som ansvarade för Yara i Sverige. Det var han som skulle se till att hon hade det bra och skydda henne.

Istället satt han i månader och tittade på när hon misshandlades, och hjälpte dessutom till med det. Han satt och tittade på när hon misshandlades till döds utan att lyfta ett finger. Han försökte inte förhindra det, han försökte inte larma. Nej han lät sin äckliga fru slå ihjäl henne framför sina ögon. Kallt beräknande sitter han och filmar olika skeenden när Yara dör/är död för att sedan som en ynkrygg kunna skylla på sin fru.

Jag tror och hoppas att åklagaren överklagar Ramis dom och att hovrätten dömer honom för medhjälp till mord. Man menar att det inte finns något som bevisar att Rami hade uppsåtet att Yara skulle dö, men det torde väl vara helt uppenbart att han var helt likgiltig för om hon skulle dö, annars hade han väl försökt stoppa misshandeln? Dom har precis samma skuld båda två oavsett vem som fysiskt slog ihjäl henne. Jag kan inte se något annat. Jag vill inte se den där äckliga karlfan på gatorna om fyra år igen.

Förmodligen kommer både Rami och Amani att få pisk på kåken. Och jag hoppas innerligt att båda två kommer att gå omkring där och känna sig livrädda för att få stryk, känna sig konstant oroliga för att nån ska hoppa på dom, känna att de inte har tillräckligt med skydd från de som ska skydda dom. Precis som Yara fick känna. Det förakt jag känner för dom här människorna går inte ens gradera för det är så enormt….

Amani Rami

Det här inlägget postades i Brott & Straff och har märkts med etiketterna , , , , , , . Bokmärk permalänken.

54 kommentarer till Domen mot Yaras mördare

 1. Erik Rodenborg skriver:

  Instämmer här – han borde också ha fått livstid!

 2. Catta skriver:

  Erik: Ja jag hoppas att det överklagas och att Hovrätten dömer till det, annars tappar jag om möjligt än mer tro på rättvisa i det här landet. Något annat jag är förbryllad över är varför de inte också dömdes till utvisning? De har PUT, men det ska ju gå att återkalla även om de inte kan utvisas just vid en specifik tidpunkt som jag förstår det?

 3. Erik Rodenborg skriver:

  Det viktiga är väl att de sitter inne, inte vilket land de gör det i. De bör förhindras att ha hand om barn var i världen de än må befinna sig.

 4. Catta skriver:

  Erik: Förvisso, men det känns som vi kan lägga skattepengarna på något vettigare än barnamördare. Känns inte som jag har lust att betala en enda skattekrona till det där packet. Här behöver de heller inte vara oroliga den dagen de kommer ut, får de åka hem igen så får de leva med samma skräck som Yara, rädslan att bli misshandlad, torterad och dödad.

 5. Erik Rodenborg skriver:

  Om de båda får livstid är väl det sistnämnda inte helt säkert. Gaza är en helvetisk plats nu, men vem vet hur det ser ut när ett livstidsstraff är avtjänat.

 6. Erik Rodenborg skriver:

  Eller menar du att de kan utsättas för hämnd från barnets släkt? Jag tänkte snarare på den allmänna situation i Gaza, risken för våld etc. Även ner det gäller detdet andra är det väl lite oklart hur det kommer att vara om jag vet inte hur länge är livstid i praktiken? 20 år? 15 år? I det läget är det svårt att säga något om risker eller inte risker i Gaza respektive Sverige.

  I allmänhet tycker jag att det ofta ställde kravet på att förövare ska utvisas då tänker man ofta  på risken för att de utsätter andra här om de får stannas. . Men det finns ju risker för att de utsätter andra i det land de sänds till också. Och det är ju lika illa.

 7. Catta skriver:

  Erik: Om båda får livstid så lär vi inte se dom på ett tag, men om straffet skulle stå kvar för Rami så är han ute på gatorna igen om fyra år. Ja jag menar att de skulle få leva med rädslan att utsättas för hämnd av Yaras släktingar.

  Livstid idag är ju oftast längre än för några år sen så jag skulle tippa på 20-25 år kanske?
  Jo jag brukar tänka på det också, men samtidigt så förväntar jag mig att vi tar hand om de svenskar som begår brott i andra länder och inte låter andra ta hand om vår skit, på samma sätt tycker jag andra länder får ta hand om sitt.

 8. Soundtrack skriver:

  Sjukt!!

  Dom där asen som dödade han Bobby är väl också ute nu har jag för mig, sjukt iaf. Helt jävla sjukt.

 9. Catta skriver:

  Soundtrack: Jo jag skrev om Bobbys mördare här http://cattasbubbla.se/2012/10/15/bobbys-mrdare-fria/

  Men jag kan inte se annat än att åklagaren överklagar detta. Om man inte kunde fälla honom för mord för att det inte gick att bevisa att det fanns uppsåt från hans sida så borde det väl kunna vara tillämpligt med likgiltighetsuppsåt? Alltså att han förstod att hon skulle kunna dö (annars måste han vara gravt förståndshandikappad) men struntade i det?

 10. Svart-Malin skriver:

  Ja, fy fan! Fast väntat var det ju tyvärr.

  Jag har rent allmänt aldrig lyckats begripa mig på den stora skillnaden i straff mellan  mord och vållande till annans död. Det sistnämnda verkar kunna innefatta att man slår ihjäl någon men inte ”menade det”, man bara hoppade på huvudet för att lära någon en läxa ungefär.

  I det här fallet är det väl fråga om likgiltighetsaspekten och den tycker jag är helt klarlagd. Såvida man inte  menar att han är så imbecill och avtrubbad att han tänkt att har hon inte dött innan av all misshandel så gör hon det väl inte nu heller. Men en vuxen människa utan begåvningshandikapp borde inte kunna komma undan med det. I så fall ger man ju rabatt för tidigare våld.  Och borde inte han kunna dömas för grov fridskränkning också? Jag har inte läst domen än men följt tråden på fb och flera har ju vittnat om systematisk misshandel.

  Absolut borde båda utvisas! På livstid. Tyvärr verkar det aldrig ske i de fall brottslingen har barn. Synd om dem ju. *ironi*

 11. Catta skriver:

  Svart-Malin: Ja det är det jag tycker också, han tycks ju ha varit helt likgiltig för om Yara skulle dö, och han var ansvarig för henne, så jag fattar inte. Det är synd om barnen om de måste ha med de här föräldrarna att göra igen. Det bästa är om de får växa upp i en normal familj och helt koppla bort de här asen. Men fosterföräldrarna ska nog tvingas åka med barnen och besöka mamma på kåken kan jag tro…

 12. maria skriver:

  jag skiter fullständigt i om de riskerar att råka illa ut i något annat land. UUUUUUUUUUT med packet! samma med krigsförbrytarna som lyckats nästla sig in i sverige. ”nääää men asså de kan ju faktiskt avrättas om de skickas tillbaka till hemlandet pga sina vidriga gärningar, klart stackarna ska få stanna här”

  det är ingen mänsklig rättighet att leva i Sverige!!! och ur i hela jävla fan blir han bara dömd till 6 år? Och om det inte var ett tryckfel så är de dömda att bara betala 75 000 i skadestånd till föräldrarna? det är allt en 8 årings liv är värt?

 13. maria skriver:

  men får väl tillägga att jag blev positivt överraskad av domen (känns dumt att skriva positivt i det här sammanhanget men det stämmer). Jag var säker på att domstolen skulle fega ur och hänvisa till hennes barn och därför inte döma till ett långt straff.

 14. Catta skriver:

  maria; Ja om de råkar illa ut bryr mig föga faktiskt. Skadeståndet är väl praxis och det är ynkligt lågt.
  Jag hade trott att de skulle få 10 år båda två

 15. dolf (a.k.a. Anders Ericsson) skriver:

  Det bästa vore ju om det funnes ett modernt Australien, någon ö ute i Atlanten eller Stilla havet, där man dumpade alla brottslingar och så fick de klara sig själva bäst de kunde där. Den kunde hållas efter gemensamt av alla stater som utnyttjade den för att se till att ingen tar sig därifrån eller att de utvecklar någon slags stridsförmåga. I övrigt skiter man fullständigt i dem. De får leva som laglösa och klara sig bäst fan de kan.

 16. maria skriver:

  jag har länge tänkt samma sak Dolf, men tror Amnesty skulle protestera.

   

  efter att ha sett bild på hur is bränner en gisslan levande så är jag om möjligt ännu mer äcklad av daltandet med terrorister och alla andra jävla vidriga äckliga kräk som förtjänar att utsättas för samma sak som de utsätter andra för. DÖ PLÅGSAMT ERA JÄVLA ÄCKEL

 17. maria skriver:

  en kobbe i skärgården? tror inte de behöver så mycket plats, de lär ju mörda varandra ganska snabbt

 18. Erik Rodenborg skriver:

  dolf

  ”Det bästa vore ju om det funnes ett modernt Australien, någon ö ute i Atlanten eller Stilla havet, där man dumpade alla brottslingar och så fick de klara sig själva bäst de kunde där.”

   

  Ska både män och kvinnor skickas dit? Ska de kunna få barn? Ska personer som begått övergrepp där kunna fortsätta att göra det utan att någon lägger sig i?

   

 19. Erik Rodenborg skriver:

  PS.

  Och vad höjde med de som deporterades till Australien? De satte genast igång med att utrota urinvånarna!

 20. Erik Rodenborg skriver:

  hände  inte höjde

 21. dolf (a.k.a. Anders Ericsson) skriver:

  Mycket möjligt Amnesty skulle protestera, men jag menar helt seriöst att det är den korrekta modellen. Den moderna synen är att man sätter folk i fängelse för att de skall ”avtjäna sitt straff”, det vill säga, det skall vara någon slags moralisk läxa i kombination med någon form av hämnd.

  Jag menar på att fängelsets funktion är att skydda övriga medborgare. Den korrekta användningen av fängelse är att avskärma dem som inte är betrodda att vistas i samhället. Och den som fått en fängelsedom borde först släppas tillbaka in i samhället när han/hon gottgjort den skada han/hon orsakat (genom till exempel ekonomiskt kompensera offren) och också lyckats presentera övertygande belägg för att han/hon inte längre utgör en fara för övriga medborgare.

  Och jag anser att utvisning borde vara det som är standard, inte fängelse. Utvisning/fängelse innebär att man förkastats av samhället och inte längre ingår är välkommen där. Problemet är ju bara att man måste ha någonstans att utvisa till. Och då hade ju något i stil med Grönland eller Island varit ganska lämpligt.

 22. dolf (a.k.a. Anders Ericsson) skriver:

  @Erik Rodenberg

  Ska både män och kvinnor skickas dit? Ska de kunna få barn? Ska personer som begått övergrepp där kunna fortsätta att göra det utan att någon lägger sig i?

  Kan ju vara lämpligt att sterilisera männen innan de skickas dit. (Att jag förespråkar just männen är för att det, om jag förstår det rätt, går att göra reversibelt, men är betydligt besvärligare för kvinnor. De som återfår förtroendet att återvända till samhället får då också tillbaka sin barnalstringsförmåga.)

  Och visst, de kan begå övergrepp från varandra. De är uteslutna från vårt samhälle. Vi beskyddar dem inte. Den enda anledningen att vi inte lämnar dem helt vind för våg är att vi måste hålla koll så de inte utvecklar sig till något som utgör en fara för övriga världen, de inte tar sig ifrån ön, och för att de i ärlighetens namn måste ha någon form av kommunikationskanal till samhället och någon möjlighet att kunna återvända (de måste ju om inte annat ha någon form av möjlighet att överklaga om de blivit oskyldigt eller alltför hårt dömda).

  Sen är så klart tanken att de inte skall ha någon kontakt med någon ursprungsbefolkning. Så idealet är ju en obebodd ö. Kanske kunde en mur byggas som delade Grönland i två delar, ena delen för den existerande befolkningen (som har bra arbetsmöjligheter som murbevakare), andra delen straffkoloni.

 23. Catta skriver:

  Vissa människor känns det som man inte vill ha i ett samhälle helt enkelt. Vissa för att de begått de mest bestialiska dåd, andra för att de aldrig kommer bli normala. Som tex ”hyresvärden” som tagit död på både vuxna och barn i omgångar och släppts ut däremellan. Eller Varg Nielsen som lät det tvfååriga barnet titta på när han dödade hennes mamma, och sedan lämnade barnet i lägenheten med den blodiga döda mamman. Eller Bobby-fallet. Mikael-fallet. Det finns flertalet fall där man önskar att det fanns en ö att sätta asen på.

 24. dolf (a.k.a. Anders Ericsson) skriver:

  @Catta

  Junnefär så, vissa skulle ha väldigt svårt att få en ny inträdesbiljett till samhället. Det stora flertalet skulle helt enkelt aldrig komma tillbaka.

 25. Surpuppa skriver:

  Erik Rodenborg förstår ärligt inte hur du tänker. De kan slå ihjäl andra i andra delar av världen så då måste vi ta dem? Blir vansinnig på den typ av relativiseranden där svenskar förutsätts vara mer stryktåliga än resten av världen, i detta fall barn som bor här. Tyvärr kan vi inte ta hand om alla människor och vi ska definitivt inte upplåta skydd åt perverterade sadistsvin för skattepengar då sed behövs så väl ngn annanstans.

 26. Erik Rodenborg skriver:

  Surpuppa

  Jag ser världen som en enhet, allas liv är lika mycket värda. Om till exempel en person begått hedersmord är det bäst att inte lämna ut honom till ett land där det är lättare att begå hedersmord än här, för då ökar det risken för återfall. Etc.

 27. Surpuppa skriver:

  Då har vi dock i Sverige ganska låga straff där du är ute efter halva tiden. Det är tydligt att man gör skillnad mellan barn här och där ändå.

 28. Soundtrack skriver:

  Eric Rodenborg: Dessa barnamördare är lika mycket värda som folk som inte begår brott alls? Hur fan kan du ens argumentera på de viset. Dessa as har torterat en försvarslös flicka som inte kan göra något motstånd alls. Och du babblar om alla människors lika värde. Dom här idioterna ska såklart leva alla helvets kval resten av deras patetiska liv.

 29. Erik Rodenborg skriver:

  Soundtrack

   

  Jag talade här om alla offers lika värde. Ett barn som has ihjäl i ett annat land är lika mycket värt som ett banns som has ihjäl i Sverige, Så vad är poängen med att utvisa till ett annat land? Frö att vi ska slippa se eländet, eller vad?

 30. Erik Rodenborg skriver:

  ”ett barn som has ihjäl i Sverige” ska det stå. 

 31. Erik Rodenborg skriver:

  PS. Vad mig anbelangar tycker jag gott de som mördar barn  kan sitta inne hela livet. Men jag tycker att det finns principiella invändningar  mot just utvisning som straff..

 32. Catta skriver:

  dolf: Ja det är som den där som dödade sin flickvän, kom ut efter dryga 6  år, var ute två år sen dödade han sin mamma satt 4-5 år och han är ute igen. Och han har sagt att han ska döda sin syster. Sinnessjukt. Och han är så jävla våldsam så än är han nog inte färdig. Man kan bara hoppas att han super och knarkar ihjäl sig snart.

  Erik: Förstår vad du menar men om man tror att tex de här ska begå brott igen, varför skulle det vara lindrigare eller mindre hemskt om ett ”svenskt” barn utsattes än om en palestinskt gjorde det? Grejen med att utvisa är ju en bra markering att visa vad vi tolererar och inte i det här landet. Det kan vara nog så viktig markering.

  Sen kom de hit för att få det bättre. De har blivit försörjda i flera år av människor i sverige som arbetat och slitit för att de ska få tak över huvudet, mat på bordet, barnbidrag, sjukvård, gratis utbildning osv. De visar sin tacksamhet genom att begå flertalet brott, skita i våra lagar, bete sig respektlöst mot det folk som gett dom möjlighet att leva här. De kan åka tillbaka till Palestina och det dom flydde ifrån, de har med all tydlighet visat att de inte var nöjd med det dom fick här ändå. Vi kan ge deras platser till människor som behöver vår hjälp.

 33. Soundtrack skriver:

  Du är ju såklart fri att tycka vad du vill Erik. Antar att du också ställer dig bakom Örebro och Mona Sahlins förslag om att dessa individer som åker ner och krigar för ISIS Skär halsen av folk/våldtar folk dom ska betraktas som vem som helst. Du är ju så human. Dina lösningar.Svårt att få jobb? ner och kriga med ISIS spräng nån i luften våldta nån. Flytta till Örebros kommun och förvänta dig specialinsater för att få jobb. Du tycker det är vettigt? Eftersom du vurmar om alla människors lika värde menar jag.

 34. Catta skriver:

  Soundtrack: Jag förstår vad Erik menar. Att i vissa länder finns inte samma skydd för tex barn eller lagar mot tvångsgifte osv som vi har här i Sverige. Här har man större möjlighet att ha koll på dom om dom tex skulle skaffa barn sen, eller vi har större möjlighet att skydda någon från att hedersmördas. Dock är vi inte fullkomliga här heller vilket med all tydlighet visats flera ggr. Men det är nog snarare så han menar.

   

 35. Erik Rodenborg skriver:

  Catta ”varför skulle det vara lindrigare eller mindre hemskt om ett “svenskt” barn utsattes än om en palestinskt gjorde det”

  Så klart jag inte anser det. Jag argumenterar däremot mot de som aner att det är – tvärtom.

  Soundtrack

  Om du lärt dig att läsa innantill skulle jag tukt att det var meningsfullt att svara dig. Men nu ser jag ingen mening mer det alls,

 36. Catta skriver:

  Erik: Nej det förstår ju jag med att du inte tycker det, men kontentan av resonemanget blir ju så ändå på något vis. Och de är ju trots allt inte svenska medborgare så jag ser liksom inte varför man skulle ha kvar dom?

 37. kicki skriver:

  Jag håller helt med om att det vore rimligt att utvisa dem båda  för mordet på Yara, men det kommer aldrig att hända. De har två gemensamma barn som är placerade i familjehem och då skulle det strida mot en rad regler om föräldrarna skickades ut ur landet, för ingen vill väl ge dem barnen tillbaka?

  Så döm båda till livstid och låt bli att senare tidsbestämma straffet. De kan gott sitta inne tills de bärs ut med fötterna före. Barnen får väl avgöra om de vill träffa sina föräldrar när de blivit vuxna, men före det bör de skyddas från sina föräldrar. Enligt vad som framkommit i tidningarna så blev ju även de barnen slagna om än inte lika grovt.

  Barnamördare är inte populära bland svenska fångar så de lär nog få sitt i fängelset tror jag.

 38. Catta skriver:

  Kicki: Nej det är ett problem. Men jag är inte så säker på att Rami inte skulle få tillbaka ungarna om nu domen skulle stå fast. Men oavsett så är det ju så jävligt att de inte kan utvisas utan ungarna. Men numer så ska väl fosterföräldrar kunna få ta över vårdnaden efter tre år va? Hur skulle det bli i såna fall? Vilket som så tycker jag det borde skrivas in en lag att den som vid sina sinnes fulla bruk (juridiskt) mördat ett barn, ska förbjudas att ha barn överhuvudtaget.

  Ungarna fick ju hälsa på Amani i tid och otid i häktet så de lär få fortsätta med det på kåken också. Och det är förstås för barnens bästa (ironi om det missades).

 39. dolf (a.k.a. Anders Ericsson) skriver:

  Man får väl skilja på vad som är juridiskt giltigt idag, och hur man skulle vilja se att det fungerade. Mitt utvisningsförslag är ju uppenbart ogenomförbart med den lagstiftning som gäller. Men i längden …

  Så, man utvisar föräldrarna och fosterhemsplacerar barnen. Problem solved. Typ.

 40. Erik Rodenborg skriver:

  Cattta

  ”kontentan av resonemanget blir ju så ändå på något vis”

   

  Jag håller faktiskt inte med dig. Jag anser att personer som gör något sådant för all framtid ska fråntas vårdnaden om barn.. Och förbjudas att jobba med barn. Det är mer effektivt än utvisning efter avtjänat straff, om man vill skydda alla barn.

 41. Erik Rodenborg skriver:

  PS. Alltså inte få ha vårdnad om NÅGRA barn någonsin.

 42. Catta skriver:

  dolf: Jag skulle gärna se en lag som säger att den som dödat ett barn aldrig mer ska få bo och leva med ett annat barn.

  Erik: Jo men så ser ju inte lagen ut i Sverige heller. Visst, ingen av dom kommer få jobba med barn, men dom får skaffa hur många dom vill och missköter dom inte de barnen så får de behålla dom. Jag vet inte om en barnamördare skulle få jobba med barn i Palestina heller? Så vad skulle skillnaden bli?

   

 43. Erik Rodenborg skriver:

  Catta

  Rent principiellt är jag emot utvisning som straff, men det är klart, om den här mannen ifråga  inte till sist får livstid skulle jag personligen inte inte ha något emot om han utvisades till Gaza efter ett avtjänat kort straff. Men det vore ett känslomässigt, inte ett principiellt ställningstagande.

 44. Surpuppa skriver:

  Och jag tror jag också förstår hur Erik R menar. Men riskerar det inte få följder om Sverige ska ta hand om alla brottslingar, dvs, att de inte ska utvisas, pga risken för att skada andra barn? Givet att vi har en straffas alla som ser ut som den gör. Riskerar det inte i slut ändan drabba oss? Sen tror jag tyvärr att barn misshandel är vanligt i länder där barnaga är tillåtet. Det är hemskt och jag tar gärna emot fler barn att växa upp här. De är oskyldiga. Men att hålla några barnafödande kvar här är varken till eller från för Palestinas barn. Det är en barnslig tanke,  men välmenande.

   

  Jag anser att har man begått ett sådant brott som föräldrarna har så har man inte rätt att kräva något över huvudetaget.  Det handlar då först och främst om att ta sitt straff,  och inte om vad Sverige har för ansvar gentemot resten av världen. Det är en tankegång som känns som en rejäl glidning över årgången.

 45. Surpuppa skriver:

  Fan vad jag hatar autokorr på mobil. Meddelandet blev helt obegripligt. Såhär ska det vara:

   

  Förstår också vad Erik R menar. Men riskerar det inte få följder om Sverige ska ta hand om alla brottslingar, dvs, att de inte ska utvisas, pga. risken för att skada andra barn? Givet att vi har en straffskala som ser ut som den gör. Riskerar det inte i slutändan drabba oss? Som sagt, vi har inget system som ger barnen skydd här heller.Sen tror jag tyvärr inte att barnmisshandel är ovanligt i länder där barnaga är tillåtet. Det är hemskt och jag tar gärna emot fler barn att växa upp här. De är oskyldiga. Men att hålla några barnamördare kvar här är varken till eller från för Palestinas barn. Jag tror mao inte detta fall är unikt, hur cyniskt det än låter. Det är en barnslig tanke, som grundar sig i att man tror att man gör något för barnen. Fåfäng,    men välmenande.

   

   

   

  Jag anser att har man begått ett sådant brott som föräldrarna har så har man inte rätt att kräva något över huvudtaget.  Det handlar då först och främst om att ta sitt straff,  och inte om vad Sverige har för ansvar gentemot resten av världen. Det är en tankegång som känns som en rejäl glidning över rågången.

   

 46. Erik Rodenborg skriver:

  Surpuppa

  Alltså.

  Jag tycker att straffen för brott mot barn ska skärpas generellt, och tycker (ex.vis) att strafflängden  i Bobby-fallet var helt skandalöst låg. ÅTMINSTONE  mannen borde ha fått livstid. (Har faktiskt trängt bott vad han hette…)

  Men, nej, av principiella skäl tycker jag inte man bör utvisa svenska medborgare med ett annat ursprungsland än Sverige.  Jag förstår invändningarna mot min inställning men jag tycker ändå att man i så fall har helt olika straffskalor  för de svenska medborgare som alltid varit detta, och för de som inte alltid  har varit det. Det öppnar dörren för rättsligt godtycke, anser jag,

  Som sagt när det gäller just sådana fall som Yara-fallet förstår jag invändningarna mot mitt synsätt men jag kan ändå inte ändra mig.

 47. Erik Rodenborg skriver:

  PS. Förlåt nu var de ju inte svenska medborgare, så vitt jag fattar.  Men jag tycker nog att det gäller PUT också., Om det är permanent bör det nog vara permanent. Men som sagt jag förstår invändningarna. Jag tycker mannen borde fått livstid men eftersom han inte fick det skulle även jag kunna tänka mig en utvisning som alternativ till livstid.

  Men eftersom jag nu så klart gjort  bort mig och blandat ihop medborgarskap och PUT lämnar jag debatten i denna fråga,….

 48. Catta skriver:

  Erik: Jag tycker och tror att det skulle vara bra överlag om alla kriminella i den mån de inte har medborgarskap eller väldigt särskilda omständigheter, utvisades. Jag tror det är dags att vi börjar visa väldigt tydliga signaler vad som gäller här. Att ”Ni är välkomna, men följer ni inte lagen då åker ni ut direkt”. Folk vet hur slöa och toleranta vi är, och det utnyttjas på alla de vis. Svenska medborgare kan förstås inte utvisas som lagen ser ut, men ex Yaras mördare är inte svenska medborgare.

  Och flera grova våldtäktsmän har inte varit svenska medborgare, men ändå har de inte utvisats. DET är fel tycker jag. Man gör inte bort sig för att man blandar ihop PUT och medborgarskap, det gör jag ideligen, det är inte lätt att ha koll på alla varianter.

  Surpuppa: Nej med tanke på hur många som kommit och som ska komma så tror jag att vi måste börja rikta upp oss och ha lite krav faktiskt. Respekterar man inte våra lagar och vårt folk så åker man ut. Punkt. Den som flyr ett krig kommer inte till mottagarlandet och mördar och våldtar, den vill ha lugn och ro. Och lycksökarna har fått sin chans men inte tagit den.

 49. Erik Rodenborg skriver:

  Catta

  “Ni är välkomna, men följer ni inte lagen då åker ni ut direkt”

  Jag antar att du ändå drar någon gräns här. Du anser väl ändå inte att en person som har permanent uppehållstillstånd ska kunna utvisas om hen åker fast för snatteri eller felparkering?

  Och i så fall blir förstås frågan exakt hur gränsen ska dras.

 50. Svart-Malin skriver:

  @Erik. Felparkerare är väl inte kriminella? Såvitt jag vet är det inget brott som man kan dömas för i domstol. Att man enligt lag är skyldig att betala avgift för felparkering är en annan sak.

  Snatteri är däremot ett brott och pja,  inte skulle jag kräva utvisning för att någon utan pengar snattat mat eller en tvål. Det finns däremot de som satt det i system och säljer vidare.

 51. dolf (a.k.a. Anders Ericsson) skriver:

  Eftersom utvisning är istället för fängelse så blir gränsen givetvis den samma som fängelse. (Snarare så att man borde diskutera var gränsen går för fängelse i så fall)

 52. Catta skriver:

  Erik: Ja det var en förenklad mening av mig. Jag menar inte att man ska skickas ut för  att man råkar köra för fort eller går mot röd gubbe, eller för att man snattat en chokladkaka. Jag tänker mer på grova brott som tex rån,våldtäkt, oprovocerade misshandlar osv. Men även vid lindrigare brott om det sker systematiskt.

  Svart-Malin: Ungefär så tänker jag också. Det finns de som stjäl tex mat för att de helt enkelt inte har pengar. Det är förvisso kriminellt, men då handlar det inte om att tjäna pengar utan om att överleva, och den typen av brottslighet kan jag ha viss förståelse för. Det är inte bara svart eller vitt.

  dolf: Hur menar du med att utvisning är istället för fängelse?

   

   

 53. dolf (a.k.a. Anders Ericsson) skriver:

  Eh, ur ska jag säga. Man lägger ner alla fängelser och istället för att ge brottslingarna fängelsestraff så utvisas de till den avspärrade halvan av Grönland. De är avskurna från resten av samhället. För att säga det på engelska: They are rejected!

 54. Catta skriver:

  dolf: Aha du tänkte så 🙂 Ja inte mig emot!

Kommentarer inaktiverade.