Aftonbladet står för de fina orden men….

Den här gången är det Aftonbladet som samarbetat med Researchgruppen för att komma åt “anonyma näthatare”. Förutom att det är precis samma sak som att de skulle samarbeta med SMR för att kartlägga vänsterextremister, så är RGs såväl förflutna samt nutida beteende problematiskt och oseriöst.

Det som gör mig så djävulskt förbannad är att Aftonbladet vill påskina att de är emot näthat, att värdegrunden är viktig, att de står upp för de mest utsatta och svaga i samhället. Att de gillar olika. Om de stod för det skulle de givetvis inte samarbeta med Researchgruppen av flera skäl. Och de skulle vara konsekventa i sina åsikter.

1) Aftonbladet lyssnade på vad en kriminell kvinnomisshandlande invandrarkille fablade ihop och hängde ut Barbro Feldt 71 år som rasist. Barbro var förtvivlad, hon grät, hon kände en enorm skam i att bli uthängd i riksmedia som rasist. Efter en kort tid meddelade närstående till familjen att Barbro tagit väldigt illa vid sig och avlidit “hastigt och oväntat”. DET är näthat i sin vidrigaste form, och artikeln ligger fortfarande kvar. Man fortsätter alltså näthata mot en människa man drivit i döden med sitt hat.

2) På den tiden jag fortfarande trodde att medierna var några slags objektiva hederliga organ så var jag dum nog att låta mig intervjuas av AB kring mordet på min bror och rabaldret med hans mördare. Ännu dummare var jag som lät dom fotografera. I dag används det fotot av en av mina haters som frekvent hänger ut så väl mig som min familj, kontrollerar mina adresser och lägger ut var jag bor osv.
Jag har två gånger mailat Jan Helin på AB och bett honom agera, han har inte ens bemödat sig att svara. Om han nu är så emot näthat hade han ju kunnat kräva att näthatare och stalkers åtminstone inte får använda sig av deras foton i sin jakt kan man tycka. Men så långt är inte Helin beredd att gå i sin jakt på näthatare, för en sån liten grej ger inga klick eller populistpoäng så då skiter man i det.

3) Otaliga gånger har Aftonbladet tagit upp den sk “järnrörsskandalen” där Kent Ekeroth filmade och Erik Almqvist och Christian Westling tog upp ett järnrör. Det är helt i sin ordning, det ska uppmärksammas. Men om man anser att det är förkastligt att lyfta upp ett järnrör så är det ett jävla hyckleri att samarbeta med folk som de facto har misshandlat folk med just järnrör/batong .

4) Aftonbladet har haft långa artiklar där de rasat mot mobbing (vilket är bra), men samtidigt så har de stormobbaren Fredrik Virtanen anställd, och samarbetar med RG vars medlemmar lite nu och då mobbar, hånar, hotar och häcklar folk. Virtanens mobbing är ganska återkommande så jag förmodar att hans arbetsgivare inte haft något medvetandegörande samtal med honom om att de inte accepterar att deras anställda mobbar.

5) Idag skriver AB om hur obehagligt Kakan Hermansson tycker det är med hatet och hotet mot hennes person på FB. Och ja, vissa av sakerna som skrivs om Kakan på FB är vidriga, det förtjänar ingen människa. Men när Kakan Hermansson som ju faktiskt jobbar inom mediabranchen hetsade vänsterextrema mot polisen, när hon själv valde att håna kring de mördade poliserna i Malexander, då skrev ingen av medierna en enda rad om det. Inte heller bryr de sig att hon ger sig på de svagaste i samhället. Tvärtom så har hon fortsatt att höras i radio, tidningar och tv. Att då välja ut just Kakan som offer känns si så där….

6) I går skrev man en artikel om Marcus Jannes som tog sitt liv “live” efter att ha berättat om att han tänkte göra det på Flashback. Det är en fruktansvärt tragisk och sorglig historia och jag förstår absolut att familjen hyser avsky för FB. Men media ska vara objektiva och hederliga i sin rapportering. Det var inte alls så svart-vitt som AB framför det. FBs admin förklarar vad som hände mycket bra.

FB-admin

Det handlade alltså till största del om användare som trodde att det var ännu en trolltråd i mängden. Människor som mådde oerhört dåligt när de fattade att det var allvar. Att beskriva alla dom som näthatare är både oseriöst och ohederligt. Varje dag startas otaliga trådar av troll. Namnet “LurifaxFlux” var det i sig trollvarning på. Sen var det ett helt nyskapat konto, de flesta troll skapar ett nytt konto och drar igång någon diskussion.

Första inlägget kändes inte alls trovärdigt, att ta livet av sig live framför kameror är liksom ingenting som hänt förut, ännu en trollvarning. Så nej, det var inte så enkelt att det satt en massa näthatare och hetsade en självmordskandidat, även om såna också finns. Men de är inte i majoritet på långa vägar och ska inte definiera hela forumet. Lika lite som IS-anhängare ska definiera alla muslimer även om de hörs mer än de sekulära muslimerna.

Men okej, AB valde att köra den svart-vita ohederliga varianten. Sa vi se vad deras samarbetspartners säger om självmord då?

Loan om självmord

Om vi börjar med de vita tweetsen så skrevs de när Marcus Birro efter att ha fått otaliga hot, upplevt hårda drev (bla från Lovisa m vänner) skrev en oroväckande status på Facebook som föranledde folk att tro att han skulle ta sitt liv. Så väl vänner som fiender blev med rätta oroliga då det är känt att han inte mår bra.
Men Lovisa som deltagit i allra högsta grad i drevet hade svårt att vara tyst. Även fast man varit med att driva honom mot kanten så skulle det fortsätta, då med skuldbeläggande av folk som tar sitt liv. Den svarta tweeten visar tydligt hennes nedlåtande attityd mot människor som mått så dåligt att de velat dö. “Ditt lilla självmordsförsök” och en smiley är liksom så talande. Så jag vet inte om Aftonbladets samarbetspartners skiljer sig så mycket från det värsta Flashback-drägget faktiskt. Varken vad gäller mobbing, drevskapande, hot eller hat.

Så det är alltså denna värdegrund Aftonbladet står för. De säger sig stå för en massa goda saker, men när man kollar lite närmare så är det bara tomma ord. De omger sig själva med mobbare, hatare, extremister och våldsverkare. Snyggare än så är det faktiskt inte…..

Det här inlägget postades i samhälle och politik och har märkts med etiketterna , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

51 kommentarer till Aftonbladet står för de fina orden men….

 1. daddy skriver:

  Hatten av för ett mycket klargörande inlägg. Jan Helin är en hycklare av rang. Eller som han själv skulle uttrycka det.  ”Je suis hypocrite.”

   

  Därmed inte sagt att konkurrenten är ett dugg bättre. Snarare värre.

 2. Micke P skriver:

  Bra skrivet. Verkligen! 🙂

 3. Catta skriver:

  Daddy: Ja det verkar inte bättre. Det gör mig så innerligt förbannad att media är så långt ifrån allt vad objektivitet, pressetik och demokrati heter. Jag vet inte om vi har en enda oberoende media längre. Men jag förstår att de känner sig hotade av FB, där kan folk få fram allt det medierna inte får fram, eller för den delen allt de försöker dölja. När de bara skriver halva sanningar (eller osanningar), vet de att inom kort så har någon privatperson grävt fram sanningen. Klart det är hotande och störande.

  Jag vet inte längre vilken av dom jag tycker sämst om, det går som i vågor. Men allmänt så tycker jag inte nån av dom står upp för någon oberoende objektiv  journalistik

 4. Catta skriver:

  Micke P: Tack! 🙂

 5. OldWolf skriver:

  Tyvärr är journalistiken jag växte upp med och försökte leva upp till under aktiva karriär död och begraven. Den som vill ha en mångsidig belysning av olika ämnen måste söka andra vägar, varav Flashback är en. Förljugenheten och ensidiheten ärt monumenttal.

  I övrigt tack för ett bra inlägg

 6. Svart-Malin skriver:

  Skitbra skrivet Catta! Jag har följt flashbacktråden om denna cirkus och jag kan inte för mitt liv förstå alla som sitter där och försvarar aftonbladets agerande.  Micro-tanten sitter i vanlig ordning och dränker tråden med egotrippade dumheter och ett flertal tycker att de uthängda får skylla sig själva. Helt j-a otroligt! En skogsarbetare som dragit till med överdrifter och skrivit elakheter om Kakans utseende hängs ut med  skärmdump på hans facebook så varenda människa i hans närhet nu vet vem han är, samtidigt som Kakan, en av de värsta hatarna, får böla om ut om ”kvinnohat” utan att det nämns ett ord om vad hon själv sysslat med. Inte för att man ska behöva tåla vad som helst för det men ibland kan det vara berättigat att ta med aspekten om orsak och verkan.

  Jag var faktiskt så rosenrasande på detta förbannade hyckleri och denna dubbelmoral att jag lätt hade kunnat skriva något så argt att jag kunnat ha Helin utanför dörren i morgon dag. Rena turen att jag lyckades hejda mig. 😀

 7. Catta skriver:

  OldWolf: Ja det finns väl en anledning att just journalister är den grupp som folk har nästan minst förtroende för idag. Det finns fortfarande ett antal skarpa skribenter, men dom är ganska lätträknade eller ges inte plats i de större medierna. Som du säger, vill man ha en objektiv sanning så får man leta den nån annanstans än i kvällspressen. Tack för det 🙂

  Svart-Malin: Det är ju så att bara för att man skriver på ett forum där man utlovats anonymitet så är ju inte det en garanti att alltid förbli anonym. Och givetvis får man stå för dumheterna då om man avslöjas. Jag tänker ofta när jag läser vissa saker på FB att jag önskar att den ene eller den andra ska avslöjas och få stå öppet för all skit den vräker ur sig, men det är inte medias sak att agera polis och domare. Media ska granska makthavare och politiker, inte undersköterskor och skogshuggare.

  Och visst är det irriterande att man väljer att framställa just Kakan som ett offer för hat, hon har sannerligen inte sparat på hatet själv. Jag tycker vissa saker som skrivits om henne är vidriga, och oavsett hur vidrig hon är så blir inte två fel ett rätt. Men vill de ha ett ”FB-offer” så finns det massor att välja på som faktiskt inte själva betett sig som grisar.

 8. Svart-Malin skriver:

  Exakt. Tittar man in i kändisskvaller-delen på flashback så finns det gott om hel- och halvkändisar som knappt yttrat ett ord i offentligheten om något annat än jobbet men som ändå får schavottera som feta, fula, otrogna, missbrukare m.m. Uppenbara lögner i många fall. Det finns gott om människor som hade passat som offer istället för Kakan.

  Nej, man kan inte räkna med att få vara anonym men det ger inte skvallertidningar rätt att bete sig som domstol och bödel. De gör ju precis samma sak som det de beskyller de utpekade flashbackarna för, egentligen.

  Jag kollade på listan med de 40 000 mail-adresserna om mina två fanns med men det gjorde de inte. 🙂

 9. Catta skriver:

  Svart-Malin: Precis så. Eller privatpersoner som någon försökt svartmåla.
  Nej jag tycker det är långt ifrån medias bit att agera domare och bödel vad gäller privatpersoners åsikter. Man kan önska att folk tog lite större ansvar och inte vräkte ur sig så mycket skit bara för att de kan. Att de tänkte lite mer på att vi ska vara tacksamma för att vi har yttrandefrihet och inte riskera att den stryps för att de har behov av att bete sig som arslen.

  Men å andra sidan så är människor olika. Vissa är uppväxta i hem där det är normalt att bete sig som ett arsel. Andra har inte förmåga att känna empati, ännu andra är lågbegåvade. Det finns alla de sorter och alla de anledningar till att folk beter sig illa. Men om man tänker på det stora hela så är det en farlig väg att gå när man försöker lösa näthat genom uthängningar i pressen, jag tror det är kontraproduktivt.

 10. dolf (a.k.a. Anders Ericsson) skriver:

  Helt rätt, ge de asen vad de tål.

  Min avsky för kräken djupnar för var dag som går. Har aldrig varit förtjust i pressen, men bara sen nyår har det blivit flera inlägg om deras svinighet. Och fler lär det bli.

  @Svart-Malin: Jag hejdade mig inte. Var finns adresslistan? Skapade ett konto där någon gång förra året, men har aldrig skrivit något. Skulle vara kul om Aftonbladet ringde, måste bara se till i så fall att det blir inspelat (fast innehållet i det samtalet lär ju bli barnförbjudet).

 11. Svart-Malin skriver:

  @dolf Här kan du kolla om du finns med:

  https://pwnad.pw/

  Listan ligger alltså inte ute i klartext och det är inte säkert att deras – Swehacks – lista är komplett eftersom det ska vara Piscatus databas de har kommit över och RG kan ha fler än så.

 12. dolf (a.k.a. Anders Ericsson) skriver:

  min mejl var inte med. vad synd.

 13. Pingback: Vansinne #3 | Genusdebatten

 14. Catta skriver:

  dolf: Har svårt att känna någon större respekt för dom numer. Men jag kan uppskatta ett par skribenter även hos kvällspressen faktiskt, men helheten näe…

 15. dolf (a.k.a. Anders Ericsson) skriver:

  Jo, finns väl några stycken, som t.ex. Sanna Rayman (SvD) och Sakine Madon. Till och med aftonsnusket har ju Hakelius.  Men man kan ju notera att de som är vettiga framför allt inte är nyhetsdrivande, utan krönikörer och ledarskribenter.

 16. Catta skriver:

  dolf: Jo det är oftast krönikörer och ledare som har lite sans och balans..

 17. Törnrosa skriver:

  Bra skrivet Catta.

  Vad jag funderar över är varför Helin & Co sätter igång just nu med sin jakt på näthatarna. De har som bekant haft flera år på sig och har haft tusen på bollen före sig.

  Håller med OldWolf. Detta är inte den sortens journalistik som jag respekterar, har pratat mig varm för och jobbat med i ett halvt sekel. mvh

   

   

   

 18. Jenny skriver:

  Som vanligt så hade jag inte kunnat sagt det bättre själv… word.

   

  I övrigt har vi det faktiskt fortfarande vitt å fint i Stockholm. Förvisso mest is å slask här i stan men jättefint å snöigt i stugan. Ha det bra!

 19. Jenny skriver:

  Läste kommentarerna nu i efterhand i detta inlägg och måste bara säga till Svart-Malin att när jag läste ”micro-tanten” så fnissade jag lite. (Inte för att jag upplever denne som rolig utan för att dennes enerverande inlägg får mig just oftast att tänka typ ”snälla TANT sluta. Bara snälla ge dig nån gång.”)

 20. dolf (a.k.a. Anders Ericsson) skriver:

  @Törnrosa

  När det drar igång så här brukar man kunna se att det sker på flera fronter samtidigt, och hur olika, som det verkar, disparata händelser driver på åt samma håll. Olika krafter samverkar för att genomdriva en agenda. Ungefär som vi matades med ett koncentrat av skandaler om SD från alla håll och kanter precis i slutspurten inför valet.

  Det är inte särskilt svårt att räkna ut vad det är som kommer. Talet om lagstiftning för att komma åt ”näthatarna”. Kanske känner man att det är dags att damma av idén om ”körkort” på nätet igen (jag vill minnas MP var inne på den vägen, men backade när de insåg att tiden inte var mogen). I förlängningen vill man mer eller mindre kriminalisera avvikande åsikter och hägna in dissidenter.

 21. Catta skriver:

  Törnrosa: Det var längesen jag såg dig, och tack  🙂
  Ja det verkar som de helt desperat försöker slänga ut en massa olika artiklar som ska uppröra på ett eller annat sätt. Håller läsarsiffrorna på att dala? Vilket som så har jag absolut noll respekt kvar nu. Hade förvisso inte så mycket innan heller…

  Jenny: Rätt vad det är får jag ihop nåt du inte håller med om 🙂
  Kul att ni har fått er lite snö ni också. Här har det töat enormt på några dagar. Var ju bara för några dagar sen vi hade över 7 dm snö och nu töar det och blåser så vi kanske bara har tre kvar. Men varmt och skönt (+5). Ha det gott i snön!

 22. Soundtrack skriver:

  Bra inlägg catta. Håller med om allt du skriver. Flashback tillåter allt även de största idioterna som skriver extremt rasistiskt. Vissa trådar innehåller en nivå som man inte ens orkar följa för att det bara innehåller neger hit och neger dit. Men aftonbladet saknar trovärdighet när man ska granska ”vanligt folk” man har inga som helst problem med att utala sig om dom grupperna som man föörtjänar hat och hot. Det är ju därför Flashback finns. Där granskas alla oavsett vem du är.

  Att starta krig mot flashback tror jag är en farlig väg att gå.

  man borde öppna upp debaten mellan dessa otäckingar på flashback. och gamelmedia jag tror det är de viktigaste. Att hänga ut random människor kommer att kunna skapa riktigt farliga människor.

  En dialog mellan folk som har olika åsikter måste vara prio 1. Att prata om människor som har fel, tycker fel kan skappa människor som inte har någonting att förlora. Och när det inträffar kan det bli farligt på riktigt. Det är inget samhälle jag vill ha.

  Men tycker du sammanfatta allt väldigt bra.

 23. DanTor skriver:

  Aftonbladet täcker upp ryggen på exempelvis Kakan-nått somvi  alla vet är en liten människa och gediget dokumenterat sedan lång tid tillbax.

  Aftonbladet och föralldel SR har börjat få tunt i leden med aktuella karaktärer, istort samma karaktärer vilket enkelt förutsäbart snurrar runt i media, allmänt sådant eller annat ägande. Om exempelvis Kakan-nått med flera skulle dumpas blir cirkeln ännu snävare och enfalden styggt uppenbar även för de närmast sörjande, illa utveckling och cirkelperifier kommer närmare oss på topp.

  – Täck upp för eländet vilket vi håller framför oss, tills vi funnit ut en reträtt.

   

 24. Törnrosa skriver:

  Dolph: Ja jag har följt de olika debatterna på nätet och visst verkar det som om Aftonbladet har tagit på sig den stora uppgiften att få det olydiga svenska folket att rätta in sig i ledet; alltså håller du inte med så ska du åtminstone hålla käften. Basta.

  När vissa av deras skribenter då inte lyckats få vanligt folk att acceptera att de är rasister när de protesterar mot upplevda orättvisor ja då flyttar AB fokus, tycks det mig. Storsläggan kommer fram.

  Jag har, som du vet, varit storkonsument av papperstidningar men det är väl snart ett år sedan jag fick nog av Expressen och Aftonbladet och slutade köpa dem. Skulle inte ens lägga en spänn på AB Plus. mvh

   

 25. Törnrosa skriver:

  Catta: Ja det var ett tag sedan jag kommenterade men jag följer dig med stort intresse.

  Skulle nog tro att folk börjar tröttna på vissa nättidningar. Dessutom skulle jag tro att folk slutar köpa tidningar också. För dyra. Den pappersläsande generationen har annat att lägga pengarna på än tidningar. mvh

 26. Leroy skriver:

  Bra skrivet Catta!

   

  🙂

 27. Pingback: De som finns på Flashback finns också på Aftonbladet | Cattasbubbla - Just read it !

 28. Lasse skriver:

  Det är så mycket som är sjukt med våra tidningar och deras reportrar, dom har helt och hållet tappat allt vad värdegrund heter och objektivitet, och dom kommer att göra allt för att stoppa misshagliga sidor som sprider saker som går dem emot. Nu senast var det på förslag att man skulle få beslagtaga domännamn med olagligt innehåll, och då öppnar man portarna för masscensur.

  Lasse

 29. Catta skriver:

  Soundtrack: Tack! Nej jag tror inte på att hänga ut folk på det sättet. Kanske nån blir rädd och inte vågar skriva mer, men många kommer också bara bli än mer hatisk. Jag har full förståelse för privatpersoner som vill komma åt de som hatar en, det säger jag inget om. Och jag är absolut för att det ska bli lättare att komma åt näthatare. Men det är inte medias grej att välja ut vilka som är värst eller vilka offer det är synd om, de skriver ju ändå bara om kända som drabbas. De skiter i småfolket. Och jag tror som alltid på att argumentera mot hatare snarare än att försöka skrämma dom till tystnad.

  DanTor: Ja man vet att det är en viss typ av åsikter och en viss typ av ämnen som är viktiga för folket inom PS och kvällspressen nu. Samma mantran som upprepas, samma ämnen som avhandlas. Samma typ av människor som anställs. Jag tror dock det kommer bli deras fall förr eller senare.

  Törnrosa: Minns inte ens när jag köpte en tidning sist. På 90-talet köpte jag alltid både AB och EXP, varje dag. Då kostade dom en tia tror jag, har inte en susning vad de kostar idag? Ja jag tror medierna håller på att gräva sin egen grav och att alternativa tidningar på nätet kommer att öka

  Leroy: Tack 🙂

 30. Catta skriver:

  Lasse: Ja det är obegripligt att de inte fattar var det skulle leda. Kanske de skulle behöva en sittning med lite journalister från andra länder där den som skriver fel sak kan dömas till döden. Vad var det med domännamnen, det har jag missat?

 31. Catta skriver:

  Svart-Malin: Vilken galenskap…

 32. Jari skriver:

  Underbart och sakligt  !!   Skicka detta till berörda på AB och se om du får någon slags respons .

 33. Catta skriver:

  Jari: Tack 🙂 De har redan läst flera gånger om.
  http://mediacreeper.com/site/cattasbubbla.se

 34. Svart-Malin skriver:

  Haha… ! T.o.m Norsk Rikskringkasting (underbart ord 🙂 ) har varit här ser jag. Inte på det här inlägget tyvärr utan för några veckor sen. Synd, de kan vara riktigt dräpande norrmännen när de skriver om Sverige. *ondskefull smiley*

 35. Catta skriver:

  Svart-Malin: Ja ibland blir jag alldeles brydd för då har det varit nån märklig media som läst, det var nån tysk tv och radiokanal för ett tag sen också. Vad nu de kan ha för intresse av vad en medioker svensk blogg skriver 😀

 36. dolf (a.k.a. Anders Ericsson) skriver:

  @Svart-Malin: ja, ibland kan man ju inte låta bli att lajka norrbaggarna, knäppa som de är 😈

 37. EABT skriver:

  Man skulle låta dig skriva för Expressen istället 🙂

 38. Catta skriver:

  EABT: Haha, ja om inte annat så skulle jag säkert kunna skapa ramaskri och twitterdrev när jag får mina frispel 🙂

 39. Rickard skriver:

   

  en den svarta tweeten, är inte den riktad till @rogsahl och inte Birro? Eller är jag så dum i huvudet som jag känner mig och missuppfattar vad du skrivit? 😛

 40. Juana skriver:

  Kärlek och respekt till dej för din öppna, sakliga text! Hatten av!

 41. Tomas Brun skriver:

  Kunde inte ha skrivit detta bättre själv. All respekt till dig!

 42. James skriver:

  Bra skrivit, jag måste dock rätta dig när det kommer till citatet nedan.
  Kent Ekeroth har aldrig ”viftat” med något järnrör, det var Erik Almqvist och Christian Westling som plockade upp varsitt rör, gick några meter, hörde polisen och sa ”fan vad bra” och lade sedan tillbaka rören.
  Kent var den som filmade.

  ”Otaliga gånger har Aftonbladet tagit upp den sk “järnrörsskandalen” där Kent Ekeroth viftade med ett järnrör, det är helt i sin ordning, det ska uppmärksammas”

 43. Catta skriver:

  Rickard: Jo den svarta är till Roger Sahlström. De vita när drevet kring Birro var. Så du är inte dum i huvudet 🙂 Jag ser nu när jag kollar att jag uttryckt mig lite otydligt, jag borde lagt till efter ”Den svarta tweeten..” att den var riktad mot Roger S. Är väl så inne i det där själv att jag inte tänkte på det 🙂

  Juana: Tack så mycket 🙂

  Tomas Brun: Tack snälla! 🙂

  James: Aha, tack för rättningen! Men visst har medierna använt Kent Ekeroth mest frekvent när de skrivit om järnrörsskandalen? Jag ska rätta det där direkt, tack för påpekandet!

 44. Denni22 skriver:

  Det var en sorglig, berättelse men en väldigt intressant. Artikel som borde tas upp oftare, Flashback brukar jag vara på. Men det är inte det bästa stället. Bra inlägg.

 45. Catta skriver:

  Denni22: Tack!  Det beror lite på var på Flashback man är tycker jag , idioterna håller sig mest i några få delforum.

 46. Anders skriver:

  Grym text..

   

  keep up

   

 47. Catta skriver:

  Anders: Tack så mycket 🙂

 48. Pingback: Sandstigs granskning av Researchgruppen | Cattasbubbla - Just read it !

 49. Pingback: Gamarna | Genusdebatten

 50. Pingback: Skärpning Helin, du kastar sten i glashus igen | Cattasbubbla - Just read it !

Kommentarer inaktiverade.