Norrsken

Innan jag skulle lägga mig i natt så tittade jag min vana trogen ut genom fönstret och så såg jag att det var som lite dimmigt på himlen så jag tog kameran och gick ut. Och plötsligt så ser jag hela himlen börjar dansa i moln som blev gröna, blåa och rödaktiga. Det spred sig mer och mer. Det var verkligen över hela himlen, som man var i en saga nästan.

Och precis som förra gången när det blev norrsken så var jag inte direkt klädd. Jag hade ett par tunna mysbyxor och var barfota i ett par tennisskor. Det blåste griskallt och jag höll på att frysa ihjäl men det var så makalöst vackert när det poffade upp färger som dansade fram och tillbaka över hela himlen, så jag kunde inte gå in. I 45 minuter höll det på så klockan var 02.15 innan jag kom in. Tyvärr så bor jag ju i ett villaområde med en massa lysen, och på baksidan blir det lite nära till skogen så det är svårt att få bra bilder.  Jag hade velat stå på ett mörkt stort öppet fält!

Så här kommer en bildkavalkad av norrsken.

Norrsken baksida 3

Norrsken baksida 7

Norrsken baksida 13

Norrsken baksida 21

Norrsken baksida 23

Norrsken framsida 1

Norrsken framsida 4

Norrsken framsida 6

Norrsken fågelhus 1

Norrsken fågelhus 5

Norrsken fågelhus 7

Det här inlägget postades i Foton, Livet hos oss och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

22 kommentarer till Norrsken

 1. dolf (a.k.a. Anders Ericsson) skriver:

  Häftigt. Synd bara att det inte var några fåglar på furstukvisten.

 2. J.G skriver:

  Vackert!

 3. Catta skriver:

  dolf: Ja det hade varit pricken över i:et att det satt en fin fågel där 🙂

  JG: Ja det var makalöst vackert, som i en saga!

 4. Edward Ulfertz skriver:

  Du stirrade så intesivt på norrskenet att du inte såg älgen som betade i din trädgård!

 5. Catta skriver:

  Edward: Haha nä så illa var det inte, det är bara fåglarnas klätterställning 🙂

 6. Viktoria skriver:

  Fick nästan hemlängtan.

 7. Catta skriver:

  Viktoria: Ja det är väl tur för dig att jag bara tycks lyckas se detta jäkla norrsken en gång om år 🙂

 8. dolf (a.k.a. Anders Ericsson) skriver:

  Norrsken, fåglar och snö. Till råga på allt eländes elände har ni älghorn i trägårn också. Det är fan ingen måtta på orättvisorna. Ni är prevelegierade i Norrland.

 9. Catta skriver:

  dolf: Haha ja verkligen 🙂 Du bor på fel ställe !

 10. Gunnar sjölander skriver:

  Själv stod man i mörkret på ett fält och frös! Jag saknar dock kunskap om hur fasiken man ska få med Skenet på bild.. Alltid är det något!

 11. Catta skriver:

  Gunnar: Du stod alltså och såg norrskenet men fick det inte att fastna på bild? Jag är långt ifrån nån fotoexpert så det jag gör är sannolikt inte det optimala, men jag kan ju säga hur jag gör i alla fall.

  Jag har systemkamera (Canon EOS 700D) , stativ och vidvinkelobjektiv.

  Du måste ha kameran inställd på manuellt fokus. Jag hade följande inställningar

  f3,5 , 30 sek på slutaren och ISO 100.

  Det finaste är ju om man kan få med en förgrund också som tex där på fågelhuset tycker jag.

 12. whitelady7-Eva skriver:

  Ooohhh så vackert! Jag glömmer aldrig när jag såg ett norrsken, det var fantastiskt. Och nere i Uppsalatrakten var det ju minst sagt ovanligt 🙂 Det var brorsan som såg det först, han trodde kriget brutit ut 🙂

 13. Catta skriver:

  WL: Ja jag var helt hänförd! Haha ja men det känns nästan overkligt när det blir så här stort. Förra gången blev det som en grön slang som for omkring bara, nu var det enormt stora delar av himlen som färgades. Också såg man en mörk natthimmel på ett ställe, plötsligt så blinkade det till och blev ett grönt färgmoln som dansade omkring

 14. Erik Rodenborg skriver:

  Jag älskar norrsken, även om jag aldrig sett något  IRL. De är vackra, och säger dessutom en hel del om vårt universum, och om den plasma som det till mer än 99 procent består av. De som har lust kan ju läsa denna redogörelse, som även har en del vackra bilder, den med.

  http://www.plasma-universe.com/Aurora

 15. Erik Rodenborg skriver:

  PS. Fast dia bilder är ju ännu vackrare. Du har en fantastisk förmåga att ta ovanligt vackra norrskens-bilder….

 16. Catta skriver:

  Erik: Ja man inser onekligen att universum är mäktigt när det kommer ett sånt här norrsken! Jag önskar alla fick se det. Men fotografiskt norrsken, alltså som kameran kan fånga upp men som du kanske inte ser så bra själv, kan vara ända till Stockholm.

  Tack snälla, det var kul att höra 🙂 Men jag önskar att jag bott på ett lite öppnare område för det blir mycket finare bilder när man inte behöver rikta kameran uppåt. Jag gillar bilderna med älghornet mest 🙂

 17. kicki skriver:

  Naturens underverk. Norrsken är imponerande.

   

 18. pippiglassbil skriver:

  Vilka underbara bilder. Finns sina fördelar med livet där uppe på vintern ändå 😉

  <3

 19. Catta skriver:

  pippiglassbil: Ja faktiskt, det må vara kallt, snöigt och jävligt på vintern men det är ju makalöst fint också, och helst när norrskenet kommer! Sen på sommaren är det ljust dygnet runt, det är ju också lite speciellt 🙂

 20. Kattis skriver:

  Oj oj oj, vilke fina bilder du fick på norrskenet häromkvällen.

 21. Catta skriver:

  Kattis: Tack 🙂 De här är från förra norrskenet som var, det som var häromkvällen finns det bilder på här http://cattasbubbla.se/2015/03/18/norrskenskvll

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

<----Välj en bildfil (JPG)

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.