Politikerna skor sig och folket får betala

Löfven har haft lite väl lätt att bryta sina löften tycker jag. Han lovade till exempel att inte röra ROT-avdragen. Nu ska det sänkas från 50% till 30% och många är arga, irriterade, besvikna. Veronica Palm verkar tycka det är mycket gnäll för ingenting.

Veronica Palm ROT

Öh ja….Om Kalle ges två möjligheter när han ska fixa taket. Den ena är att med ROT-avdrag på 30% betala 70.000 till Takläggarna AB eller 45.000 till grannens svåger som gör det svart, så är chansen rätt stor att han tar det senare erbjudandet.

Men jag förstår att att Veronica Palm och andra politiker har svårt att förstå. Hon har själv enligt riksdagens hemsida ett grundarvode på 61.000 kronor i månaden. Riksdagsledamöterna har ju också en hel del förmåner. Här har Expressen gjort en sammanställning över förmåner man som riksdagsledamot har. Den är dock från 2012 så kanske kan någon förmån förändrats.

Så det är klart som fan att hon inte tycker det är nån big deal om hon får betala 10, 20, 30.000 kr mer för ett jobb.Men de flesta har inte en sån lön. Och även de med sämre ekonomi kan bli tvungna att reparera huset. Det handlar inte bara om lyxrenoveringar som många tycks tro.

Vill man spara in pengar så kanske man skulle göra barnbidraget inkomstbeprövat istället?  DET om något är ett bidrag som inte ger annat än kostnad för staten, till skillnad mot för ROT och RUT som ger jobb och minskar svartarbeten.

Enligt SCB så betalades det ut barnbidrag för 24,7 miljarder under 2013 . Vore det inte rimligt att börja behovspröva det, sätta något slags tak utifrån inkomst och antal barn? För är det verkligen rimligt att höginkomsttagare ska få bidrag av staten för att de har barn? Ska tex Veronica Palm med ett grundarvode på 61.000 kr, plus att barnens far, dåvarande oppositionsborgarrådet Roger Mogert tjänade 106.200 kr (nu som stadsbyggnads- och kulturborgarråd lär han tjäna än mer) ,  få 3754 kronor varje månad från staten för sina tre barn? De tjänar minst 170.000 kronor i månaden tillsammans och staten ger dom bidrag????

Det blir alltså dryga 800.000 kr i bidrag totalt bara för hennes familj . Pengar de  inte alls behöver för att klara av att försörja sina barn.

Här är en tabell över förvärvsinkomster.

Inkomster

Den visar att 19,2% av sveriges befolkning har en förvärvsinkomst på över 30.000 kr. Hur många barn dessa 19% har vet jag av förklarliga skäl inte, inte heller om de har en partner och dennes ev inkomst, men man kan ju tänka att det även i denna grupp finns en hel del människor som inte skulle behöva barnbidrag för att klara av att försörja familjen.

Det finns alltså annat man skulle kunna titta över vad gäller besparingar. Det hävdas att politikerna måste få dessa höga arvoden och alla dessa förmåner för att man ska kunna få välutbildade, intelligenta, duktiga människor till dessa poster.

Men om vi då åter tar Veronica Palm, hon har enligt sin CV gått tvåårig barnskötarutbildning på gymnasiet, läst samhällsvetenskap ett år på Folkhögskola, och har 25 poäng i kvinnovetenskap (vad nu det är) på högskola. Arbetade tre år som barnskötare innan hon blev riksdagsledamot. Är det verkligen något som ska ge ett grundarvode på 61.000 kr?  Eller ska även riksdagsledamöter få lön efter utbildning och kompetens precis som vi andra vanliga dödliga? Det skulle kunna ge en massa besparingar även det….

 

 

 

Det här inlägget postades i samhälle och politik och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

16 kommentarer till Politikerna skor sig och folket får betala

 1. maria skriver:

  Men vad i h-lvete. Face palms twitter igen

  https://twitter.com/veronicapalm/status/581109646334816257

  en person tycker att kroppsvisitering vid narkotikapåverkan vore bra. Då svarar face palm ”mm men det var inte sds förslag”. Betyder vad? Att det spelar roll vem som lägger fram förslagen, inte vad förslaget handlar om? Att om det var sds hade det varit fel men inte nu?

  Är jag överkänslig?

 2. maria skriver:

  …. och hon tycker relativ fattigdom är det enda relevanta måttet. säg det till fattiga i asien eller afrika.

  hur mycket tjänade hon sa du? 61 000? Skäl att bli skattesmitare bara det…

 3. Catta skriver:

  maria: VPs svar på uttalandet om kroppsvisiteringen visar vilken jävla lekstuga det är i riksdagen. Och att det inte handlar om landets eller medborgarnas bästa, utan det viktigaste är att säga nej och kriga mot SD. Potentiellt så skulle de kunna komma med en kanonlösning som skulle gynna landet enormt, men det skulle avslås för att det kommer från fel personer. Och då är det lekstuga på landets och medborgarnas bekostnad.  Jo 61.000 med förmåner som är värda en hel del också.

 4. maria skriver:

  ja det verkar inte bättre. SD! IIIIIiiiiiiiiii! på med skygglapparna så de inte ser  hur det står till med Sverige, huvudsaken är att sd inte får inflytande! Ironin är ju att allt kretsar kring sd….

  det där med relativ fattigdom är ta mig fan det dummaste jag hört! Så om alla miljardärer i Sverige tar sitt pick, pack och pengar och drar får fattiga familjer det lättare att sätta mat på bordet? Idiotin!

 5. Catta skriver:

  maria: Alltså det är helt okej om de hatar och avskyr SD, men deras personliga åsikter ska inte gå ut över folket. Så mogen ska man vara när man sitter i riksdagen att man bortser från vem som kommer med ett förslag, är förslaget bra så är det bra helt enkelt. Det är så jävla omoget att hålla på så här. Om de la lika mycket tid på att engagera sig i sin egen politik som att vara helt fixerade vid SD så kanske det skulle hända nåt vettigt.

  När sa hon det om relativ fattigdom?

 6. Svart-Malin skriver:

  Alla med några år på nacken vet hur många fler vita jobb det blivit med ROT och RUT. Det bästa har varit  att folk med små inkomster har kunnat ta hjälp att riva ut gamla köksskåp och sätta in nya och liknande småjobb som man aldrig klarat annars. Jag begriper inte att det inte kan gå in i skallen på en del att majoriteten som gör rot-avdrag är låg- eller medelinkomsttagare.  Alla känner inte heller folk som jobbar svart eller vet hur man ska närma sig ämnet ens )jag vet det inte).  På landet är det självklart att säga till hantverkaren: det här behöver vi väl inte skriva kvitto på? Eller var tills för kanske tio år sen för innan dess var det ingen, absolut ingen, av mina bekanta på landet som betalade vitt till hantverkare.

  Men VP tror alltså att trots att det var så innan ROT så kommer ingen att gå tillbaka till den tidens barbariska seder. Hon är ju helt gån i hoed som de säger i Skåne. 🙁

 7. Svart-Malin skriver:

  Man glömmer också att ju fler jobb som görs och görs vitt, desto mer skatt kommer in till staten att avvända till annat.

  Jag kanske inte känner några svartarbetare nu, men jag kan lära mig.  >:(

 8. maria skriver:

  Jag köpte städhjälp förra året. Hade jag aldrig gjort utan rut, av den enkla anledning att jag inte haft råd. Så tack vare rut fick Sverige in skatt. Utan rut hade jag själv utfört flyttstädningen och staten hade bara fått svordomar 😉 Och i och med att det är större summor i ROT så lär ju de jobben antingen inte alls bli utförda, eller så fixar grannens polare det som Catta skriver. Fattar inte att Palm tror att det är _arbetsgivaren_ som skulle falla in i kriminalitet.

 9. maria skriver:

  oj får nog pudla på sista meningen. Nu när jag läste om den låter det som att hon menar att vi skulle anställa svart, inte byggfirmor etc.

 10. Catta skriver:

  maria; Vilken jävla diskussion….

  Svart-Malin: Ja jag kan nog säga att väldigt många jag känner (tänker inte erkänna att jag gjort det…) anlitat svart arbetskraft, men efter RUT och ROT så har jag inte hört en enda göra det, helt enkelt för att det inte lönat sig. Och helst vill förstås folk betala vitt, det har ju med försäkringar och annat att göra också.

  Jag ser ju att vänstern på twitter snackar om ”höginkomsttagare som installerar en ny pool” som om det är normen för de som gör ROT-avdrag. Vi har använt det till två jobb, när avloppet behövde fixas och för ny eldragning i huset då kablar och uttag bara hängde här. Ingen lyx alltså utan nödvändigheter. Jag känner inte en enda som använt det till ”lyxrenovering” faktiskt.

  Att det bara är ”rika” som utnyttjar det är bara ett idiotiskt försvar för att minska avdraget. De rika har råd att köpa/bygga fräscha villor, låg/medelinkomsttagarna får köpa halvgamla hus/lägenheter där det kanske blir problem med el, tak, badrum, avlopp osv.

   

 11. Catta skriver:

  maria: Vi har använt RUT några gånger, och det har inte heller egentligen handlat om ”lyx”, jag har diskbråck i nacke och rygg, sambon har problem med ryggen efter en olycka. Det gör att det är jävligt jobbigt att göra vissa moment utan att bli liggande, och då har RUT varit kanonbra. Plus att det företag vi anlitade hade startat när detta kom och hade expanderat massor och kunnat anställa fler.

 12. maria skriver:

  ja visst var den fantastisk? Jag gillar Simas ”Djup analys!” istället för att förklara hur fattiga får det bättre/sämre i sitt liv beroende på hur många miljardärer Sverige har.

  i mitt fall var det väl lyx…klart jag hade kunnat göra det själv men flytta är tillräckligt drygt utan att man ska behöva skrubba lägenheten med tandborste. Men jag är långt ifrån höginkomsttagare så det argumentet faller platt 😀

 13. Catta skriver:

  maria: Jag kan tycka ibland att jag är helt jävla obildad men när jag läser sånt där så känner jag mig rätt intelligent ändå, så man får väl tacka för att dom får en att känna sig smart i alla fall. Lite nu och då. Ja jag bryr mig föga om nån som gjort sig förtjänt av det genom smarta affärer eller hårt arbete  tjänar bra, det påverkar inte mig det minsta. Däremot tycker jag förstås det är illa att det finns de som knappt har något, som får kämpa för att klara sig varje månad trots att de försöker så gott de kan och utifrån förmåga.

  ”Lyx” tänker jag är när man kan köpa städhjälp en gång i veckan, ha nån som kommer och klipper gräset åt en för att man inte har lust själv osv. En period innan RUT så var det massor av folk som hade städhjälp, men då hade dom polskor som gjorde det svart. Nä jag tycker det är bra, och jag tänker att de båda avdragen måste ju dra in en hel del till staten också.

  Arbetslösa kostar i försörjningsstöd, aktivitetsstöd, arbetsmarknadsåtgärder, nystartsjobb. Ska man gå ännu djupare så mår många dåligt av att vara arbetslösa, de kanske hamnar i depressioner och behöver nyttja vården pga det. De här avdragen har gjort att flera nya företag startats, människor som haft svårt på arbetsmarknaden har fått anställning. Det betalas in en hel del i skatt och det sparas in på andra försörjnings och arbetsmarknadsåtgärder. Skulle vara intressant att få siffror på vad det kostar i slutänden när man tagit allt detta i beaktning

 14. maria skriver:

  Haha jag tycker det är ett dyrt pris att ha ett gäng pajasar som ”styr” Sverige för att känna sig smart och bildad 😉 Men jag förstår vad du menar.

  ”Däremot tycker jag förstås det är illa att det finns de som knappt har något, som får kämpa för att klara sig varje månad trots att de försöker så gott de kan och utifrån förmåga.”

  ja det är illa. Men enligt face palm så spelar det ingen roll att de knappt har något, bara hur mycket/lite pengar de har jämfört med alla andra i Sverige. Vilket inte är relevant för deras förmåga att få ekonomin att gå ihop alls. Nu har hon fått mig att känna mig som Einstein!

  Lyx för mig är när man köper något man inte behöver. Men med rut är jag villig att lyxa till det –> staten får pengar. Jag fattar inte varför sossarna ska in där och sänka skatteinkomsterna. Mycket bättre att de som har jobb nu ska bli arbetslösa.

 15. Catta skriver:

  maria: Haha ja men nu när det ändå är så jävligt så får man ju vara glad åt det lilla 🙂

  Ja jag fattar inte det resonemanget alls, men ser ju att fler har det. Det enda som är relevant för den enskilde individen är väl huruvida den klarar sig månad för månad?

  Ja med tanke på den arbetslöshet som råder nu så känns det som att det är jävligt dumt att göra något som kan skapa än mer arbetslöshet.

Kommentarer inaktiverade.