Att plocka poäng och klick på tragedier

Ingen har väl missat den tragiska händelsen i alperna där 150 människor miste livet då ett flygplan kraschade. Åklagarna har nu gått ut med att man tror att andrepiloten Andreas Lubitz medvetet störtade planet av någon anledning. En olycka är tragisk men det är lättare ändå att smälta än om någon medvetet väljer att ta död på en massa oskyldiga människor. Men ingenting är med säkerhet bekräftat än så man bör ha lite is i magen, kom ihåg den unga kvinnliga lokalvårdaren som anklagades för att ha tagit ett tåg och kraschat rakt in i ett hus. Medierna skrev massor om det, sen visade det sig att det sannolikt handlade om en rad olyckliga omständigheter som fått tåget i rullning.

Men kan man skaffa lite läsare eller klick så är det förstås bättre ju smaskigare historien är. Eller om man kan göra en politisk poäng på det.

Ali Esbati (V) skrev lägligt nog i går ett debattinlägg på Expressen som inleddes så här….

Esbati flygkrasch

…och fortsätter med vad Vänsterpartiet har för planer vad gäller flygsäkerhet. Man försöker alltså göra en politisk poäng på en händelse som precis krävt 150 liv. En händelse som ännu inte är färdigutredd. När kritiken om det osmakliga i att skriva den artikeln nu kom, så ville inte Esbati kännas vid att den hade med flygkraschen att göra. Öh…okej. Vad inleds hans artikel med?

AE1

Inte heller hans parti tycks förstå varför detta är så jävla smaklöst. Detta är från deras Facebooksida

Vänsterpartiet

David Eberhard beskriver mycket bra varför debattartikeln är så jävla fel i detta läge. Det är lite som om Moderaterna efter Utöya skulle skrivit att “Vi i Moderaterna jobbar för att psykiatrin ska utvecklas så inte män som Breivik faller mellan stolarna. Detta har socialdemokraterna misslyckats med”.
Man försöker inte plocka politiska poäng på tragedier helt enkelt.

Men Esbati är inte den ende från vänsterhållet som har avsaknad av normal empatisk förmåga. Den ständigt vad gäller osmakliga uttalanden, återkommande Fredrik Virtanen (Aftonbladet) var nästan lyrisk över händelsen.

Fredrik Virtanen flygplanet

Ja otroligt bra story! Vilken jävla klickmagnet! Och det kan man inte snacka om på redaktionen då utan man måste skriva det på twitter?  Några reagerade sunt på hans tweet men han ser inte alls det osmakliga i den.

FV bra story
fv1
fv2

För att vara murvel så följer han nyheterna dåligt. En anställd på Sandvik fanns med på planet, han har en massa svenska kollegor som sannolikt inte tycker det är en “bra story”. Jag tror inte ens Virtanen läser sin egen tidning, för där beskrivs också hur svenska fotbollslaget Dalkurd skulle varit med på planet, och förståeligt nog är i lite chock över hela händelsen. Jag tror inte heller de jublar över att det är en “bra story”.

Så visst har även svenskar påverkats av detta. Sen huruvida de använder twitter eller läser hans skit på andra ställen (som här) är svårt att veta. Vi lever ju liksom inte i en liten bubbla längre där enbart svenskar bor i sverige, där vi har hela familjen samlad i samma lilla by. Nej nu flyttar folk jorden runt, gifter sig med någon av annan etnicitet, jobbar i ett annat land. Händer en olycka någonstans i världen så är risken stor att någon av offren har anhöriga eller vänner även i Sverige. Men i klickjakternas och politikernas värld så får man bortse från andras sorg och förtvivlan. Allt man kan vinna klick eller politiska poäng på är tillåtet…

 

This entry was posted in samhälle och politik and tagged , , , , , , , . Bookmark the permalink.

43 Responses to Att plocka poäng och klick på tragedier

 1. En annan Fredrik says:

  På gymnasiet skrev jag en satirisk uppsats om hur intressant det är med olyckor – ju större desto mer spännande! Läraren tyckte med rätta att texten var hemsk. Nu ser jag på Virtanens tweets att Poes lag fungerar även här. Empatilöst är bara förnamnet.

 2. Catta says:

  En annan Fredrik: Jag tänker att det är en sak att sakligt rapportera om olyckor och tragedier, en annan att bara vara osmaklig och oempatisk. Jag minns när min bror blev mördad, grejen var då att mamman till hans barn förvisso skickat ut honom, vilket var orsaken till att han hamnade hos den man som mördade honom senare på natten. Men jag hade jävligt svårt att förstå varför media (tror det var exp då) var tvungen att ta upp den detaljen då de två äldsta barnen var läskunniga.

  Skulle de behöva känna förutom att de förlorat sin pappa, att det var ”mammas fel” (nej jag lägger ingen som helst skuld på henne)? Skulle hon behöva känna än mer skuld över det? Mördaren var en barndomskamrat så han hade sovit över där innan, så att han sov där var inte konstigt alls, det fanns alltså ingen som helst anledning att ta med det i artikeln, det gjorde bara skada. Svaret jag fick från journalisten var att det hade allmänintresse och därmed så var det tydligen viktigare än att skydda sörjande barn och skuldtyngd partner. Dom måste verkligen börja träna på empatin även i medierna.

 3. Ingenjören says:

  Alltså. Det är lite märkligt att du som just nu, I DETTA INLÄGG, plockar poäng på en tragedi för att kunna klämma åt vänsterdebattörer du ogillar skriver detta. Fy. Fan.

 4. Catta says:

  Ingenjören: Om jag plockar poäng så är det väl snarare på Esbati och Virtanen än på flygkraschen? Det blir ju oerhört svårt att beskriva vad som är fel i deras beteende om man inte tar med vad det är de pratar om, tycker du inte?

  Och jag har tidigare skrivit om Virtanens svinerier på twitter så det är knappast så att jag suttit och väntat på en chans att få ”klämma åt” honom för att han är vänsterdebattör.

 5. En annan Fredrik says:

  Visst är det så, Catta. Och Virtanen har rätt: det blev en mycket bättre story: folk blir mer berörda och klickar mer och pengarna flödar. Cynismen i konstaterandet är ändå stötande, eftersom hans värdering av olyckan/dådet är entydigt positiv i tweeten.

  Exemplet med din bror visar också att ”allmänintresset” ofta sammanfaller med egenintresset hos medierna att maximera sina inkomster, om man så måste offra några närstående på vägen – det är stötar man (= de) får ta.

  Någon annan förklaring än vinstmaximering ser jag inte heller till uthängningen av vanliga människor med otrevliga åsikter nyligen, trots att man anför ”allmänintresset” som svepskäl. Eller den surrealistiska jakten på Birro, för den delen. Stoppa pressarna! Birro äter lunch med en SD:are! De måste ha hemligheter på gång eftersom de vädjar om matro!

 6. Törnrosa says:

  Virtanen är smaklös och tillhör bl a den del av AB som gör att åtminstone jag inte köper tidningen längre.

  Däremot det jag sett av Esbati i det här sammanhanget, kan ha missat en del förstås, så verkar han ha varit rätt ute med sina spekulationer om man ska gå efter vad som släpps av polis och åklagare plus en massa journalister.

  Jag köper inte heller din argumentation tvärs av med att man ska avstå från att skriva det man vet av hänsyn till anhöriga. Det måste avgöras från fall till fall grundat på allmänintresset. Och det beslutet ligger hos skribenten och ytterst ute på ansvarig utgivare. mvh

 7. Catta says:

  En annan Fredrik: Jo och det fattar väl alla liksom att ju mer drama, ju mer sorgligt, ju större tragedi, desto fler vill läsa om det, så i sak har han ju inte alls fel. Exakt så, de där orden hade möjligen kunnat sägas på redaktionen eller över en öl med polaren, men det är fruktansvärt empatilöst och fult att skriva så där öppet. Det blir lite Flashback över det hela, när någon skriver i en tråd att ”Skriv inte så där, anhöriga kanske läser här” och nån annan svarar ”Ja men det är ju bara att låta bli att läsa/tror du verkligen att h*ns anhöriga läser här”. Den där oförmågan att sätta sig in i andra människors känslor, där det egna behovet att få säga vad som helst står över allt annat.

  Ja jag hade ju förstått om mordet på brorsan utförts av en okänd person i dennes lägenhet, då hade ju bakgrunden hur han hamnade där varit intressant. Men när det var hos en barndomskompis så hade det liksom räckt att nämna det.

  Jag tror att många medier sliter rätt hårt för sin överlevnad just nu och att man hela tiden tänjer på etiska/moraliska gränser. Och jag kan ju förstå det på ett sätt, men det kan snarare få motsatt effekt, att folk tröttnat allt mer på svinerierna och slutar läsa tidningen istället.

   

 8. Catta says:

  Törnrosa: Ja han är nog en av de mest smaklösa journalister jag stött på faktiskt. Dryg, empatilös, en mobbare.

  Ja jag säger inte något om hans text som sådan, det finns poänger i den. Utan om att han försöker göra politiska poäng på en tragedi, och det innan alla fakta ens finns på bordet. En vecka innan händelsen eller en månad efter, hade jag inte sett några problem med texten alls. Men han inleder med händelsen och fortsätter med vad Vänsterpartiet vill göra för att fixa problemen.

  Jag menar definitivt inte att man ska avstå från att skriva om vissa saker med hänsyn till anhöriga, många vill nog inte att tidningarna ska skriva om det öht. Men man kan hålla sig till det som är relevant och inte dra in smaskiga detaljer som inte är nödvändiga, och som bara skadar anhöriga.

 9. Törnrosa says:

  Du får förlåta Catta men för mig håller inte ditt resonemang när det gäller Esbati. Inte heller när det gäller vad som skadar anhöriga.

  Du och en massa andra kan kanske känna er negativt påverkade av Esbatis skrivande, medan lika många andra kanske upplever det som positivt. Om vi ska snacka om tidsperspektivet  så är det bra ju snabbare det här lyfts. Redan har flygbolag beslutat att ingen får vistas ensam i cockpit.

  Vad som är relevant eller inte när det gäller anhöriga skiftar också i takt med vem som läser, så det du stör dig på kanske blir en upplysande förklaring för andra. mvh

 10. Catta says:

  Törnrosa: Det är helt okej att tycka olika.
  Men skulle du tycka det hade varit okej om tex Moderaterna gått ut dagen efter Utöya och skrivit att ”Tragisk händelse på Utöya. Vi i Moderaterna har länge pratat om mer resurser till psykvården bla bla ” ?

  Nja nu menar jag ju vad som är verkligt relevant. Som tex det i brorsans fall. Var det relevant varför han sov hos sin barndomsvän när han sovit där så många gånger förut? Hade det så pass stort allmänintresse att den skada det gjorde både barn och efterlevande partner var mindre viktigt? Jag kan inte alls tycka det. Det hade funkat minst lika bra att skriva ”Han sov på soffan hos sin barndomsvän som så många gånger förut”.

  Eller när en ung kvinna mördats och man intervjuar ”vänner” som berättar att hon alltid dragits till bad boys, eller att hon inte mådde bra i hemmet eller vad det nu är.

 11. Törnrosa says:

  Beträffande ditt Utöyaexempel, nä det skulle inte störa mig ett dugg om M hade agerat så.

  Det hade, precis som nu, blivit ett agerande bland många andra och kompletterat bilden.

  Normalt brukar det väl vara så att alla skriker efter att någon ska agera och när nu någon gör det så blir det ”fel”.

  Och jag känner mig inte helt störd på hur du beskriver fallet med din bror. Det är något som säkert skulle kunna förekomma i de tidningar jag jobbat på också. Låter hårt men det är trots allt ett faktiskt skeende som beskrevs. mvh

 12. maria says:

  Catta jag beklagar sorgen ang lille Tony 🙁 Så hemskt när man måste låta de små gå vidare.

 13. Pingback: Polisutbildningen på Södertörn | WTF?

 14. Catta

  Uttalar mig inte om Esbati men visst var Virtanen osmaklig. Men det finns en anmärkningsvärd tendens i nästan allt du numera skriver om mer eller mindre politiskt aktiva personer.  Det handlar nästan alltid om att du letar reda på någon politiker eller journalist som du uppfattar som ”vänster” som skrivit eller sagt något som du uppfattar som pinsamt. Och sedan angriper du,, ofta ganska effektivt.

  Men varför bara vänsterpolitiker? Det är möjligt att du till och från utan att det märks drar till med storsläggan mot politiker som du anser vara höger, men det är i så fall väldigt sällsynt.

  Anser du att det nästan bara är personer med ”vänster”-åsikter som gör bort sig eller är du helt enkelt mer intresserad av just de fallen?

 15. Catta says:

  Jag kommer in och svarar i morgon, för trött i skallen nu

  Tack Maria, det blev värre än så 🙁

 16. M. Nilsson says:

  Det hade inte stört mig särskilt mycket heller, om M hade sagt så efter Utöya, även om det hade varit fel i sak. Breivik är inte psykisk sjuk i den meningen och han hade inte sökt hjälp men blivit avvisad, hans anhöriga/annan omgivning hade inte heller vänt sig till psykvården innan men blivit avvisade pga bristande resurser.

  Det var ingen som uppfattade honom som psykisk sjuk och han har inte fått någon diagnos senare heller. Så det hade varit feltänkt av M, även om det stämmer att psykvården rustats ner så finns det inget samband med Utöya. På ungefär samma sätt som lågprisbolagen och dåliga villkor för anställda inom flyget inte har med just den här händelsen att göra. Men ändå, så där väldigt upprörande tycker jag inte att det skulle vara om de skrev så.

  Jag tror inte det har med vänster-höger att göra, heller. Virtanen är cynisk som fan men beskriver samtidigt hur folk funkar. Klick. Så frågan är vad som är värst, att han säger det just nu eller att människor är som de är… Om din bror, beklagar verkligen sorgen igen, samtidigt om jag får fråga: är det så bra att upprepa det där om svägerskan din som du menar tidningarna inte borde ha skrivit, så att alla kan läsa om det igen? Inte menat att vara elak men måste fråga eftersom det ändå inte verkar ha så mycket med ämnet att göra.

   

 17. Leroy says:

  Bra skrivet. Det är många som försöker tjäna klick på andras förlust….

  Leroy

 18. Svart-Malin says:

  @Erik.
  Är det något som är ”anmärkningsvärt” och ytterst tendensiöst så är det din kommentar. Du har ju ”diskuterat” Catta på din egen blogg, och där tillåtit synnerligen negativa personangrepp som du så där halvt om halvt hållit med om, samtidigt som du deklarerat att alla som inte håller med dig får finna sig i att inte få sina kommentarer publicerade. För ”du driver en linje”. Men här ska du få säga vad som helst om bloggaren?!

  Citat Erik : ”du letar reda på någon politiker eller journalist som du uppfattar som “vänster” som skrivit eller sagt något som du uppfattar som pinsamt”
  Ursäkta? Letar reda på?
  Nu ska jag inte svara för Catta – för det klarar hon själv utmärkt och det kommer hon att göra i sinom tid – utan jag ska förklara hur jag ser det eftersom jag antagligen skrivit och resonerat likadant som Catta i många fall.
  Det dryper av ”vänster” överallt i de skikt i samhället som bestämmer. Gamla KPML(r) har sina representanter  i media utan att någon reagerar, RG har nu fått in en fot i SR ekot, PS =Public service  har förvandlats till Postmodern intersektionell Service för överheten mot vanligt folk.
  De finns överallt men det finns ingen höger med samma inflytande. Det är ”högern” man får leta efter riktigt om man ska hitta den när det gäller politiskt inflytande. I media som sätter agendan är det bara ”vänster” som syns, hörs och bestämmer vad som är rätt att tycka idag. Trots att de i mångt och mycket har noll med den vänster att göra som jag lärde känna en gång för länge sen och också tillhörde i många år.

  I övrigt anser jag att du valt ett sällsynt dåligt tillfälle att gå till angrepp mot Catta. Du måste ha läst ”marias” kommentar här ovan och bestämmer dig trots det för att just nu passa på att sätta åt henne. Jäkligt osmakligt och riktigt dålig stil!!

   

   

 19. Nej, jag hade inte läst Marias kommentar. Dessutom uppfattar jag inte min kommentar som ett direkt  angrepp.  Dessutom anser jag inte att vänstern dominerar media. Om man läser ledar- och kultursidor på de flesta  stora tidningar ger de närmast ett nyliberalt intryck. Möjligen då undantaget Aftonbladets kultursidor. Frågan är förstås hur du definierar ordet ”vänster”. Om man i efterhand  läser DN under tiden  ca 1970 -78  kan man nog tala om ”vänstervridning”. Men DN idag – no way….

  Det är ju intressant att du lusläser kommentarerna under min blogg, men jag anser inte att du ger en rättvisande bild av dem. Jag har för övrigt raderat många angrepp mot Catta., det var speciella skäl att jag för en gångs skull inte gjorde det den gång jag antar du syftade på.

  ”Men här ska du få säga vad som helst om bloggaren?!” Tala om insinuant formulering….  Vad jag ska få säga här avgör inte jag, och jag har heller inga synpunkter på det. Det är Catta som bestämmer, och det är ju så det ska vara. På samma sätt som jag bestämmer vad som ska tas in på min blogg.

 20. PS. Som sagt vad menar  du med ”vänster”? För mig är vänster en åsikt som går emot kapitalismen och försvarar planekonomi. Hur många inlägg av den karaktären kan du finna i DN, Expressen och SvD? Eller Dagens Industri,  eller i TV-kanalerna? Ja, på Aftonbladets kultursida finns det, men nästan bara där i de3 stora media.

  Det lilla som fanna av vänster i de stora media reducerades till nästan noll ungefär i samband med Sovjets kollaps.

 21. PPS.

  Återkommer till detta av Svart-Malin  ”I övrigt anser jag att du valt ett sällsynt dåligt tillfälle att gå till angrepp mot Catta. Du måste ha läst “marias” kommentar här ovan och bestämmer dig trots det för att just nu passa på att sätta åt henne. ”

  Jag såg  inte Marias kommentar förrän nu. Jag beklagar verkligen sorgen. Men om Catta  skriver ett inlägg av politisk karaktär antar jag att hon vill ha svar på detta, och även svar som går emot henne. Om hon inte ville det hade hon väl knappast lagt ut det alls.

 22. Ytterligare en sak. Svart-Malin skriver: ”Det dryper av “vänster” överallt i de skikt i samhället som bestämmer.”

  Vilken planet befinner du dig på? Alltsedan ca 1990 har vi hafs en period av privatiseringar, ökade sociala klyftor, nedskärningar,bolagiseringar etc.  etc.  Till och mes socialdemokraterna för idag en poltik som moderaterna 1969 skulle avvisat som extremhöger, Då försvarade exempelvis både DN och SvD radio-TV-monopolet och gick emot både TV-raklam och kommersiella kanaler.

  Idag har vi den mest privatiserade vården och utbildningen i världen efter att Chile förbjudit vinstdrivande verksamhet  i skattefinansierade skolor  (som infördes av  Pinochet!)

  Om de skikt som bestämde i samhället verkligen hade varåt vänster hade vi fått se förstatliganden. minskade inkomstklyftor, ökad offentlig sektor, etc. Ni ser vi motsatsen.

  Som sagt var har du vari de senaste 25 åren?

 23. Catta says:

  Erik: Jo jag har skrivit mer om politiskt aktiva ett tag, förmodligen för att jag dels börjat intresserat mig lite mer för politiken och dels för att det varit valår. Men ”leta reda” på dom gör jag knappast, de uttalar sig i medierna, syns på tv, hänger på twitter, så de rullar liksom fram i flödet. Jag vet inte om du har eller har tittat på twitter, men där (lite beroende på vad man följer) så dyker ofta uttalanden upp så det är inte så man behöver sitta och leta upp folk .

  Jag skiter ärligt talat i om de är vänster, höger eller mitt emellan, det viktiga är vad de säger. Och jo jag ”angriper” (reagerar,kritiserar,uppmärksammar) nog oftare folk åt vänstern, men det beror nog på att de oftare utmärker sig på olika sätt. Men du som hängt med ett tag vet att jag ofta kritiserat tex Reinfeldt också så det är inte bara vänster även om det varit osedvanligt många vänsterfolk som betett sig dumt på senare tid.

  Sen är det nog så också att jag ofta stör mig mer på vänstern för att de hela tiden vill framstå som att de minsann tänker mer på ”den lilla människan”, som att de är de goda (högern de onda). Och jag tycker helt enkelt inte att den bilden stämmer många ggr. Och de kritiseras sällan mer officiellt i medierna tex eftersom medierna (enligt undersökningar) är rejält vänsterstyrda, så jag vill ha nån slags motvikt.

   

   

   

 24. Catta says:

  M Nilsson: Jag delade upp din kommentar i stycken lite så det skulle bli lättare att läsa.
  Breivik var bara ett exempel, jag hade kunnat ta mordet på lilla Sabina istället. Och jag hade tyckt det vore osmakligt som fan om något icke regerande parti gått ut dagen efter och skrivit att ”Vi i ***vill se till att psykiatrin får stärkta resurser”. Som jag skrev innan, att man tar upp frågan senare är helt okej, men mitt i en tragedi så är det bara slafsigt att försöka plocka politiska poäng.

  Virtanen är inte bara cynisk, han är en mobbare och han är rent vidrig i sina uttalanden emellanåt. Han har kunnat skriva om fenomenet i en artikel/krönika senare, men att precis mitt i en tragedi nästan bli lyrisk över att någon tagit ett plan och medvetet kraschat det med 150 döda som resultat, och tala om att det är en jävla bra story, det finns liksom ingen anledning.
  Det blir en jävla bra story om någon mördar hans sysslings hela familj också, men det vore osmakligt och oempatiskt att skriva att ”Fan vilken story! Snacka om att detta kommer att sälja!”.

  Det spelar ingen roll nu, det var ute, det har diskuterats, det har ifrågasatts, barnen är stora och kan tänka själva nu. Så det är bara ett eget exempel att ta upp på sån information som knappast har allmänintresse eller gör händelsen mer begriplig, men skadar.

 25. Catta says:

  Leroy: Jo och samtidigt så måste ju medierna skriva om vissa saker. Olyckor, mord, våldtäkter, misshandel. rån. Men jag tycker definitivt att de bör tänka sig mer noga för om det de skriver är nödvändigt för att beskriva händelsen, vilken skada det kan göra och hur stort allmänintresse detaljerna har.

 26. Catta says:

  Erik igen: Att vänstern dominerar media och Public Service finns det undersökningar på. Här kan du läsa en artikel om det tex (med länk till undersökningen) http://magasinetneo.se/blogg/journalister-gullar-med-miljopartiet/

  Det innebär förstås då att vänstern inte granskas på samma sätt som högern i medierna. Som tex vad gäller Researchgruppen, inte en enda media skrev om Sandstigs granskning trots att det borde ha ett hyfsat allmänintresse. Det innebär att Miljöpartiet i mångt och mycket slipper granskning eftersom så stor del på PS röstar på just dom.

   

 27. Catta says:

  Törnrosa: Missade din kommentar.
  Ja vi är ju olika. Som vad gäller Esbatis val av tidpunkt så var det till och med många från vänstern som reagerade på det. Är man eller har man varit i branschen så kanske man ser det på ett annat sätt också.

  Ja det blir fel när man använder en tragedi för att plocka politiska poäng, oavsett hur tragedin ser ut. Ungefär som när SD:are jublar ”Vad är det vi sagt hela tiden!” när ett terrorangrepp sker.

  Att det skulle förekomma i olika medier är inget konstigt, men det är ju just det jag kritiserar. Om man utan att behöva nalla på nyhetsvärdet eller allmänintresset kan formulera det på ett sätt som inte skadar så måste väl ändå det vara bättre?

 28. Maria says:

  Erik, så din definition av vänster är kommunism, ergo alla i Sverige är höger?

   

  Catta jag beklagar igen 🙁 Usch vad hemskt att båda var så pass sjuka att de var tvungna att vandra vidare.

 29. dolf (a.k.a. Anders Ericsson) says:

  Jag är av åsikten att nyhetsförmedlingen i sin huvuddel är destruktiv och att en av de stora lögnerna är nyheter är något vi behöver eller skulle vara viktigt. Nyheterna beskrevs ganska bra i den gamla sketchen med Lars Ekborg, där han som nyhetsuppläsare sitter och rabblar ”Eländes elände och ytterligare elände” från början till slut.

  Vad har gemene svensk för nytta av att veta att det skett en olycka i Taiwan eller att någon blev mördad i Tomteboda? Ingen. Det är bara en pervers typ av underhållning.Vad vi behöver är saklig information om sådant som påverkar våra liv, information som vi kan agera utifrån. Om en fabrik brinner och släpper ut giftig rök i ett område så är det en viktig nyhet för de som bor i områdena, likaså om det har skett en stor trafikolycka på E3 mellan Örebro och Laxå, så är det en nyhet som berör de som färdas eller tänker färdas den sträckan. Och det har därför ett värde. Att visa bilder av ett hopskrynklat bilvrak och kroppsdelar som ligger sprida över vägen är ingen betjänt av. En korrekt rapportering av händelsen vore ”En större bilolycka har inträffat (plats), framkomligheten är mycket begränsad, och trafiken beräknas inte återgå till normalt förrän framåt kvällen”. Hur hjärtslitande sorgen är för de anhöriga är inte av allmänt intresse.

  Vi behöver djuplodande reportage baserad på gediget research-arbete som ger oss kunskap om vad som sker i omvärlden, nyheter är snabbmat, usel kvalité. Saker ändras från minut till minut. Ögonblicksbilder vidarebefordras som ger en felaktig helhetsbild eller tolkas felaktig. Hela media-branschen är som en malign cancer på samhällskroppen.

  Jag brukar säga, testa att helt koppla bort alla nyheter några veckor, köp inga tidningar, titta inte på nyheterna på tv, och jag kan nästan garantera att du kommer må betydligt bättre.

  Och vad flygolyckan anbelangar, så ser vi redan en omedelbar konsekvens av den: man beslutar nu på de flesta flygbolag, på grund av nyhetsförmedlingen och den allmänna opinionen som uppstått att det alltid måste vara två i cockpit. Förmodligen är det en bra regel av många olika anledningar, men inte av den anledningen som faktiskt lett fram till beslutet. För oavsett hur många personer som finns i cockpit så är det i praktiken omöjligt att förhindra att en av dem som kontrollerar planet begår självmord med planet. Om en pilot verkligen har för avsikt att ta livet av sig handlar det ju bara om att välja tillfälle, och det bästa tillfället är i samband med landningen, då det bara tar någon sekund att krascha planet utan att någon har en reell chans att förhindra det, och i det fallet riskerar antalet offer att bli betydligt större eftersom nedslaget inte då sker i ett öde berg utan i ett relativt välbefolkat område. Så vad gäller just självmordspiloter kan 2-personersregeln mycket väl visa sig kontraproduktiv.

  (Vid sidan av min syn på nyheterna, en intressant aspekt av denna olycka är att piloten var sjukskriven, och tidigare blivit behandlad för svår depression, jag har inte hört det sägas, men det förefaller inte alls otroligt att han gått på antidepressiva medel. Med en depressionsdiagnos och medicinering kan jag inte tänka mig att man låtit honom flyga om det varit känt. En sak som berörts är ju just hur rigorösa kontrollerna är av piloter.

  Men för att tillämpa lite av pk-resonemang.Man kan väl inte hindra piloter att flyga på grund av depression? Det vore ju att diskriminera dem på grund av en funktionsnedsättning. Jag tror inte att någon skulle ta ett sådant uttalande på allvar. Men jag undrar, hur är det med busschaufförer, lastbilsförare, andra personer som utför arbeten där de kan utgöra en potentiell fara för omgivningen?)

  )

 30. M. Nilsson says:

  ”Men jag undrar, hur är det med busschaufförer, lastbilsförare, andra personer som utför arbeten där de kan utgöra en potentiell fara för omgivningen?”

  Intressant fråga, ibland slår ju omgivningen larm (t.ex vid depression, alkoholism, eller andra psykiska besvär). En av orsakerna till just den här kraschen var ju ironiskt nog att säkerheten hade skärpts. För att förhindra flygplanskapningar går det inte längre att ta sig in i cockpit utifrån. Men de får nog se över det där, så att åtminstone piloterna kan det…

 31. dolf (a.k.a. Anders Ericsson) says:

  Det är ju en av de rent destruktiva aspekterna av nyhetsförmedlingen, de driver upp opinion som piskar fram åtgärder som inte är genomtänkta, och kanske rent av får helt motsatt effekt än den avsedda. Vi ser ju hur säkerhetstänket efter 9/11 har blivit rent förtryckande.

  Som någon påpekade i USA, det är fler som slår ihjäl sig i badkaret än det är som omkommer i terrorattacker, skall vi därför inrätta ett Department of Bathtub Security, och sätta in övervakning i alla badrum?

 32. Catta

  Det undersökningen tycks visa är att Miljöpartiet är överrepresenterat bland journalister. När jag skrev att vänsten inte dominerar polemiserade jag med Svart-Malin, som skrev “Det dryper av “vänster” överallt i de skikt i samhället som bestämmer.”

  Nu är journalisterna knappast  de ”som bestämmer”. Den politiska utvecklingen har alltså gradvis gått åt höger sedan 1900, i alla fall om man tar den ekonomiska politiken som utgångspunkt. Och det är det vanligaste kriteriet på höger-vänster.

  Sedan anser jag nog att Miljöpartiet visserligen befinner sig aningen till vänster om mitten på den politiska skalan som den ser ut idag,, men det är ändå ett borgerligt parti, vilket bland annat visat sig att an varit med om att driva igenom och hylla de nyliberal friskolereformerna, även om man i efterhand fick lite dåligt samvete över det. Jfr också deras klassiskt borgerliga syn på arbetsrätten!

  Jag har alltid tyckt att Virtanen är obehaglig, men jag har nog aldrig  uppfattat  honom som ”vänster”. Å andra sidan har jag inte läst honom så noga.

  I dagens debatt  finns det en del som menar att man är vänster  om man ex.vis är för multikultur., eller ökad invandring, eller gay-parader (vilket Roland Poirer Martinsson i alla fall verkar  tro!) . Men jag ser dessa frågor som något som ligger bortom höger-väsnterskallan. Även nyliberaler kan vara för dessa saker, men de är i princip lika mycket höger som SD, om än på ett annat sätt.

  De två mest extrema högerpartierna idag anser jag vara SD och C – men de är det två helt olika sätt. SD är nationalistisk höger, C nyliberal dito.

  Tidningen som refererade undersökningen är ju nyliberal, (dvs extremhöger enligt mina definitioner)  vilket i och för sig inte behöver säga något om undersökningen., Lustigt nog presenterades den första undersökningen om vänstervridning i Sverige  av en tidning som i mycket liknade  Neo, dvs. den ganska så högerextrema ORIGO, (delvis nyliberal, även om ordet knappast  fanan då)  som 1967 genomförde  en sådan undersökning, som sedan blev mycket kritiserad. Men jag tror att de hade lite mer på fötterna då.

  Jag läste igenom DN från slutet av 1976 för ett tag sedan, för att jag skulle läsa om vad de skrev om när de fyras gäng föll i Kina. Som en bieffekt kunde jag se kultursidornas allmänlinje. Blev nästan skakad. Där kunde man tala om vänstervridning!. När  till exempel ABBAs Arrival kom ut recenserades den av en skribent som i princip sa att det var en kommersiell  skitprodukt, som indoktrinerade folket till att hylla kapitalismen. Ett av bevisen var ”Monety, money, monety” som  recensenten beskrev som att ABBA ansåg att lösningen på kvinnors problem var att vinna på lotteri eller gifta sig rikt. Att hen (minns inte skribentens kön) inte ens insåg den lätt ironiska touchen i ABBAs text var direkt pinsamt,

  Det sistnämnda var väl till och med magstarkt för en ”extremkommunist” som jag.

  Men Maria, jag definierar inte vänster som kommunism. Däremot anser jag att begreppet huvudsakligen bör definieras utifrån synen på ekonomisk politik. Daniel Suhonen är  till exempel vänster, Göran Greider är vänster, Åsa Linderborg är vänster (även om jag i några centrala avseenden ogillar henne  av andra skäl).  Man blir inte ”vänster”  för att man kampanjer mot SD, gillar Gay Pride, hyllar identitespolitik, eller som delar av Centerpartiet vill tillåta månggifte och vara för fri invandring.

  Fri invandring KAN i vissa lägen vara en vänsterståndpunkt, men det är för andra som driver det en nyliberal högerståndpunkt.

 33. Direkt pinsam felstavning av mig, Jag skrev ”Den politiska utvecklingen har alltså gradvis gått åt höger sedan 1900”. Menade förstås 1990. 

 34. Vill också säga att medan media kampanjer mot den enda typen av extremhöger, dvs SD, lämnar de fölr det mesta  de den andra typen, dvs nyliberalism , helt ifred. Visst kan Expressen samarbeta med Researchgruppen, men bara när de sålt mot den del av högern som hela det nyliberala etablissemanget också ogillar.

  Jag ogillar också SD kraftigt , men jag jag ogillar nyliberalismen  mest av allt. Det är den mest iskalla och känslokalla av ideologier, och det är den som fått ofattbara  framgångar i Sverige och hela världen de senaste årtiondena.

 35. RÄTTELSE ”Vill också säga att medan media kampanjer mot den ENA  typen  av extremhöger” ska det stå.  

 36. dolf (a.k.a. Anders Ericsson) says:

  Man kanske ska skilja på ”vänster” ideologi och ”vänster” politik. När vi talar om politik skulle jag rent pragmatiskt säga att Fi, V, MP och S är vänster. V(PK) och S är partier som betraktar sig själva som vänster och har en vänstertradition. Fi är rätt och slätt en avknoppning från V(PK), och MP lierar sig i hög grad med dessa partier och är tongivande när det gäller de frågor dessa partier driver.

  Saker som HBTQ, multikultur, invandring, jämställdhet etc hör inte i sig hemma inom något speciellt parti eller någon speciell ideologi, men dessa saker drivs framför allt partierna som ”är vänster”, och därför uppfattas frågorna som vänsterfrågor. De borgerliga verkar mest bara hänga på i dessa frågor för att de är rädda att framstå som ”onda”.

 37. M. Nilsson says:

  ”Saker som HBTQ, multikultur, invandring, jämställdhet etc hör inte i sig hemma inom något speciellt parti eller någon speciell ideologi, men dessa saker drivs framför allt partierna som “är vänster”, och därför uppfattas frågorna som vänsterfrågor”. Om de tillhör någon ideologi är det väl liberalismen, i så fall. Ingen av de frågorna har varit så särskilt omhuldade inom kommunismen snarare tvärtom många gånger. Men inte så mycket inom arbetarrörelsen heller, åtminstone inte tidigare. Det ”naturligaste” kanske skulle vara att det var folkpartiet, liberalerna, som drev de frågorna. Att de frågorna uppfattas som vänster idag istället för liberala, är väl för att det dykt upp ett reaktionärt nationalistiskt parti, ok de vill kalla sig socialkonservativa, men invandringen är ju bara en del av deras program. Hur som, det kunde nog vara bra om fler sverigedemokrater blev journalister, det är inte bra när det finns en för stor klyfta mellan akademiker/journalister och vanligt folk. Men det blir nog svårt eftersom sd-åsikter i stort är sånt man får lära sig av med på universitet och journalisthögskolor 🙂

   

 38. Förresten en sak jag missade att ta upp med Svart-Malin. Hon skrev  ”du deklarerat att alla som inte håller med dig får finna sig i att inte få sina kommentarer publicerade. ”

  Det var inte riktigt vad jag skrev. Det finns ganska många kommentarer på min blogg som inte håller med mig.

  Det jag framförallt censurerar är ettriga papparättsaktivister. De gånger jag inte gjort det har jag hamnat  i evighetsdebatter som aldrig tagit slut. Därför är jag numera restriktiv nå¨r det gäller dessa.

 39. Svart-Malin says:

  Erik. När jag talar om vänster så menar jag förstås den vänster som idag ser sig själva som vänster, kallar sig vänster och uppfattas av andra som vänster (Cis-vänster kan man kalla den 😀 ), och inte den ytterst lilla handfull som fortfarande bekänner sig till planekonomi och förstatligande av produktionsmedlen. De finns några stycken i media som de du nämnde och en hel del till i PS, plus några på socialisten.XX eller vad sajterna nu heter, och där de mest ägnar sig  åt egenterapi i sina små slutna grupper och märks inte annars. Förutom när de gör gemensam sak med  ”nyvänstern”, som jag talade om, vid demonstrationer och andra aktiviteter.

  Du kan liksom inte bestämma att en urgammal definition på vänster, d.v.s kommunism, ska gälla idag med ett helt förändrat politiskt landskap och förändrat samhälle. Bara för att du tycker det. Språket är till för att kommunicera med som min gamle svensklektor sa.

  Däremot har du en poäng i en annan sak. Jag borde inte ha skrivit ”Det dryper av “vänster” överallt i de skikt i samhället som bestämmer” utan  snarare ”Det dryper av “vänster” överallt i de skikt i samhället som bestämmer över  våra medier och vad vi får veta och hur, och som sätter agendan för både politiken och alla samtal i det offentliga rummet. Vad som är tillåtet och inte tillåtet utan att hamna utanför alla sammanhang”
  Fråga bara Birrro!

  Det var slarvigt av mig och visar att man aldrig ska ha bråttom när man skriver och inte heller skriva när man är irriterad.  Att jag satte ”vänster” inom citattecken var för att nyvänstern ofta går i ohelig allians med både nyliberaler, vänsterliberaler, andra liberaler och allsköns löst folk när det gäller vår tids allra heligaste kor: HBTQZX-frågor, radikalfeminism, fri invandring, kvotering och den postmoderna identitetspolitiken där vi väntas mäta hudfärgsnyanser för att mäta kompetens.  Där är den påbjudna inställningen absolut idag och närmast omöjlig att avvika från. Inte ens gamla blåa direktörer verkar våga säga att de inte är feminister utan att svettas.

  Härmed avslutar jag debatten som du brukar säga.

 40. Svart-Malin says:

  @Dolf. Jag är helt med dig när det gäller nyhetsförmedling som mestadels destruktiv idag. Jag har aldrig kunnat begripa varför det ojats så mycket över att ungdomar aldrig ser på Rapport eller Aktuellt t.ex. De nyheter som det är bråttom att få veta får man ofta veta på lokalradion som olyckor och vägar att undvika. Det mesta annat som är viktiga rena nyheter får man veta ändå, som om regeringen avgått eller liknande.

  Den fördjupning man behöver för att förstå skeenden i världen får man leta efter själv på olika ställen. För det duger inte den snabba nyhetsförmedlingen där alla springer till samma mordplatser och basunerar ut rykten, eller häckar på riksdagshuset och snokar efter missnöjda politiker att intervjua om bråk i partigrupper.

  Jag minns den senaste stora journaliststrejken som jag tror var på 90-talet. Det rapporterades om glödande tal på redaktionen:”Höll ut kamrater!” – som om nöden stod och grinade i dörröppningen, och om hur man skulle få läsarnas fulla stöd och förståelse. Det trycktes upp en liten tidning som chefredaktören stod för och körde runt med till olika hämtställen (vilket kan ses som strejkbryteri antar jag)och  som var bara någon sida med det allra viktigaste.

  När strejken var slut hörde folk av sig och uttryckte att det var synd att det tog slut så fort. Det hade varit så himla skönt att slippa all nyhetsbombardemang! 😀
  Det var inte direkt den reaktion man hade väntat sig eller eftersträvat.

 41. dolf (a.k.a. Anders Ericsson) says:

  @SM

  Ja, och om både nyhetsmedia och politiker gick i långstrejk skulle samhället blomstra. Det är liksom inte att de utför något nyttigt. Till skillnad från sopgubbar och kloakrensare som samhället inte klarar sig länge utan.

 42. Pingback: Den etiska kollapsen hos medierna | Cattasbubbla - Just read it !

 43. Pingback: Gamarna | Genusdebatten

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

<----Välj en bildfil (JPG)