Patrik Nyberg- Allt näthat är inte politiskt

Ingen har väl undgått att ta del av de uthängningar av näthatare som skett i Aftonbladet, Expressen och Trolljägarna. Föga förvånande har tangentbordskrigarna mestadels visat sig vara fega män som troligtvis aldrig skulle våga höja rösten och stå för en åsikt utanför ett anonymt forum. Fokuseringen på näthatarna har ofta haft en politisk agenda. Rasism och kvinnohat har exponerats för läsarna/tittarna.

Självfallet är det inget fel att ge upprättelse till offer för hatiska texter samt avslöja näthatarnas identitet. Men den ensidiga fokuseringen på ovanstående gör att stora grupper av personer som hänger sig åt förtal och hotelser går fria. Risken är att näthat kommer att ses av majoriteten av befolkningen som något som alltid är politiskt betingat i form av rasism eller antifeminism. Men sanningen är att drev på nätet kan ta sig många olika uttryck och att det inte nödvändigtvis behöver finnas någon politisk agenda hos de personer som förödmjukar och hetsar.

I t ex fallet med barnen i Mark råkade bloggägaren ut för många osmakliga och obehagliga angrepp för att hon tog ställning för barns rätt att inte utsättas för övergrepp. Ingen annan bloggare och få i media vågade rapportera om ärendet förrän Uppdrag Granskning i flera program avslöjade Marks kommuns myndighetsövergrepp mot två små barn och deras familjehem. De som tystade förnuftets röst under lång tid var två författare. Båda försökte göra ärendet till en fråga om rasism och genom aggressiva påhopp och smutskastning lyckades de fram till Uppdrag Gransknings reportage vinkla debatten till att det var rätt att tvinga två romska barn att ryckas upp från de personer som barnen räknade som sina föräldrar.

Media var oroliga för att anklagas för antiziganism och lät de två författarna med resandebakgrund stå oemotsagda. Det ska tilläggas att ingen romsk organisation ställde upp på författarnas försök att politisera det tragiska Markfallet. I Filipstadsfallet hånades en flicka och en pojke som anklagade sin mamma för misshandel och övergrepp. Näthatarna lyckades tysta de röster som annars påstår sig stå upp för barns rätt i samhället. Inte heller i detta fall går det att placera in skrivbordskrigarna i den kontext som media skapat. Snarare kom attackerna mot ungdomarna från folk som kallar sig feminister.

Det var i många fall inte arga unga män som postade hot utan kvinnor som förstod att här rörde det sig om två sköra individer som samhället svikit. Istället för att sträcka ut en hjälpande hand engagerade sig ett stort antal personer i att skriva det ena grova påhoppet efter det andra. I dokument som postades om Filipstadsfallet framgick det att flickan och pojken mådde mycket dåligt psykiskt och kanske var pöbelns avsikt att driva offren till suicid.

Jag tror inte att det är någon politisk åskådning som är det sammanhållande kittet för de som vräker ur sig vad skit som helst på olika forum. Snarare är det så att många av dessa bär den klassiska mobbarens kännetecken. De skulle aldrig våga gå emot strömmen och de provoceras av folk som har det som de saknar, nämligen civilkurage. När de vittrar blod som i Filipstadsfallet blir angreppen än mer intensiva. Signaler om att offren för näthatet riskerar ända sina liv triggar bara dessa sorgliga existenser att fortsätta. Det som upplevs som svaghet gör att mobbaren känner sig säker.

För några år sedan trakasserades en dömd mördare på forumet Flashback. Jag uppmärksammade det hela bl a på Crime News. Även detta fall följer pöbelns logik. Ingen av de som hetsade mot mannen på forumet eller fotograferade utanför hans bostad skulle våga sig på något liknande mot en traditionell våldsbrottsling. Men näthatarna förstod att den som utfört de fruktansvärda brotten var en man de kunde rå på. En person som de kunde lyckas knäcka.

De som år ut och år in skriver påhopp och framför hot i syfte att förstöra livet för den utsatte är av samma skrot och korn som de som mobbade i skolan. Samma fega ursäkter till människor som aldrig skulle våga stå upp för något. Att tro att näthat och mobbning alltid har en politisk grund är att göra det för enkelt….

Patrik Nyberg är idéhistoriker och journalist

Det här inlägget postades i samhälle och politik och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Patrik Nyberg- Allt näthat är inte politiskt

  1. Patrik Nyberg skriver:

    När det gäller näthat utmärkte sig ju en viss AJ för några år sedan med en besinningslös jakt på Nordmarksbarnen. AJ uppmuntrades för övrigt att gräva om de två ungdomarna av bloggaren MA vilket fick som resultat att nästan 1 000 hatiska texter publicerades om flickan och pojken på AJ:s blogg. Vi får hoppas att AJ:s bloggande denna gång är mindre fyllt av hat och att hon kapat banden till näthatarna som hon omgav sig med.

Kommentarer inaktiverade.