Få saker är förmildrande vid mord

En 24-årig man mördar en 35-åring med 16 knivhugg. Han döms till 12 års fängelse ( i realiteten åtta år) då det finns några förmildrande omständigheter. En av de förmildrande omständigheterna är att gärningsmannens flickvän varit otrogen med offret (som också är hennes ex) ett antal dagar innan mordet.

Så gärningsmannens val av reaktion på att hans flickvän knullat runt ska alltså vara förmildrande i straffet? Han hade kunnat kasta ut flickvännen, bett henne dra åt helvete, bett offret dra åt helvete. Han hade massor av val att göra förutom att hugga ihjäl honom. Om han nu var så upprörd, varför valde han och flickvännen att åka hem till offret för att titta om flickvännen glömt sin väska där? Fanns det möjligen i hans (deras, känns inte som flickvännen var helt oskyldig i detta heller) hjärna redan då att han ville skada offret? Det känns väl rätt sannolikt att han inte bara tänkte knacka på och snällt fråga om flickvännens väska fanns där om han nu var så upprörd.

Och om upprörda känslor rent allmänt ska vara en förmildrande omständighet som kan påverka straffet vid mord, då bör ju det stora flertalet gärningsmän komma lindrigare undan. De flesta som dödar är upprörda av den ena eller andra anledningen. Någon har blåst dig på en massa pengar och satt dig i knipa. Någon har sagt “jag ska knulla din mamma, din dotter och din syster”, vilket kan uppfattas både kränkande, upprörande och hotfullt. Frugan säger att du under hela deras äktenskap varit en värdelös skit, det är säkert upprörande också. Upprörda blir vi ganska ofta av olika anledningar. Men de flesta dödar inte för det.

Människor är dessutom olika. Vissa blir sällan kränkta/upprörda, andra är mer lättkränkta och blir upprörda över sånt de flesta skulle se som småsaker. Vem ska avgöra vad som är rimligt att bli upprörd över? Om någon skulle kalla min mamma för hora så skulle jag förmodligen låta dennes dumhet tala för sig själv. En annan skulle bli fruktansvärt kränkt och upprörd över detsamma. Vems känslor är mest legitima? Kan man sätta en nivå på vad som är rimligt att bli upprörd över när alla människor är olika? Har jag mer rätt att bli upprörd över att min partner varit otrogen än att XX blåste mig på mitt livs besparingar ? Det kan finnas gånger när det kan vara tillämpligt att ta hänsyn till känslor.

Du kommer in i ett rum och någon förgriper sig på ditt barn. Du kommer hem och ser din svåger i full färd att misshandla din syster grovt. Ett rattfyllo kör ihjäl din partner och vinglar sen ut ur bilen. Det är exempel på tillfällen när det kan vara rimligt att ta hänsyn till att du reagerade rent känslomässigt i stundens hetta. Men om någon självmant väljer att åka hem till den person flickvännen varit otrogen med, då är det ett medvetet val man gjort. Mördar man ska det kosta, det är få saker som är förmildrande vid ett mord, upprördhet över en flickväns otrohet är inte en av dom kan jag tycka…

Det här inlägget postades i Brott & Straff och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

<----Välj en bildfil (JPG)

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.