Rättspsyk i rampljuset igen

Rättspsykiatriska kliniken i Sundsvall är i rampljuset igen, för vilken ordning vet jag inte.

Den här gången uppmärksammar Sundsvalls Tidning en patient på kliniken som utsattes för mordförsök av en annan patient. Gärningsmannen (hädanefter gm) lurade in offret på sitt rum och tog ett rakblad och skar honom över halsen. Detta är bara ett av flera våldsdåd han gjort sig skyldig till de senaste åren, så han är sannolikt mycket sjuk.

GM försökte döda en vårdare på psykakuten i Östersund i februari 2011 genom att hugga honom i ryggen med en kniv. Han sa efteråt att han skulle ha dödat honom.

I april 2012 stack han en medpatient på flera olika ställen med en vässad tandborste samt slog honom ett femtontal gånger i huvudet.

En månad senare körde han ännu en gång in en vässad tandborste i magen på en medpatient. Anledningen till att gm flyttats till offrets avdelning samma dag var för att man hittat en vässad tandborste på hans rum. Så samma dag han förflyttas för att man hittat en vässad tandborste så lyckas han alltså endera slipa till en ny eller smuggla med sig en befintlig till nästa avdelning?

I mars 2013 sker alltså rakbladsattacken, och gm säger på rättegången att han önskar att offret dött.

Domstol beslutade efter rättegången att de båda patienterna (gm och offer) inte ska ges permissioner vid samma tidpunkt men den här helgen har gm obevakad permission tillsammans med en anhörig samtidigt som offret har helgpermission.

För det första så undrar man ju hur i helvete han överhuvudtaget kan få ha permisson efter att under flera år haft tankar på  att döda andra människor, och dessutom de facto försökt att göra det flera gånger. För det andra så undrar man förstås hur de kan få permis samtidigt när det finns domstolsbeslut på att det inte är tillåtet?

Men det är inte första gången den där kliniken är i blåsväder. Det Sundsvallan uppmärksammar idag är då att offret i historien nu ska förflyttas till en annan klinik medan gärningsmannen får vara kvar. Offret som har sina anhöriga i Sundsvall vill absolut inte därifrån, men kliniken har bestämt sig. Jag tror att det helt enkelt handlar om att offret har kritiserat kliniken i media för att dom inte kan skydda patienterna. Han är inte den första patient som blir flyttad eller får sina permissioner indragna  efter att ha pratat med medierna.

Det jag tänker är ju att när jag bönade och bad att de skulle flytta JB (min brors mördare) då jag bodde 4 minuter från kliniken så menade dom att deras uppgift var att se till patientens bästa, inte mitt. Och att JB hade sina anhöriga i Sundsvall och han behövde deras stöd. Anhöriga han knappt träffat de senaste 20 åren då han bott i Göteborg.

Den här killen då, gäller inte samma för honom? Om han blivit utsatt för ett mordförsök och har fått svåra problem efter det, kan man tänka sig att han behöver stöd och uppmuntran av sina anhöriga också kanske? Eller är det nya regler nu? Gm kanske har sina anhöriga i krokarna också, men det är ju ändå han som misskött sig å det grövsta och således borde vara den man flyttade på. Inte minst för att de andra patienterna som sett detta ska slippa vara uppe i honom också efter att ha bevittnat våldet.

Nej dom är ena jävla hycklare på det där stället. Och varje gång jag läser nåt sånt här så far jag tillbaka i tiden till dom år när jag fick bråka med dom om ta mej fan de mest självklara saker.

Som att jag ville veta när JB hade permission så jag skulle slippa springa på honom oförberedd på stan. Att jag ville att de skulle flytta honom efter han försökt leja folk att ta död på mig. Att jag bad att JB inte skulle få åka till sin syster på permis då min brorson bodde på samma gård. Att jag bad att de skulle hålla honom inlåst den vecka mina yngsta brorsöner skulle komma och hälsa på mig för att det skulle bli otroligt traumatiskt för dom om vi sprang på honom. Ingenting kunde dom vara lite flexibel med, de sket fullkomligt i de hot som framfördes (han hade ju inga pengar att betala mördaren med menade dom), dom sket fullkomligt i småbarnens skräck att möta honom. Efter sex år flyttade de honom äntligen, men det var enbart för att de inte kunde slussa ut honom i Sundsvall eftersom jag genom länsrätten lyckades stoppa det. Så då flyttade man honom till Karsudden där man släppte ut honom ganska snabbt istället.

Så ja, jag tycker rättspsyk i Sundsvall är ett jävla skitställe och det är för mig en gåta att det anses vara en av landets säkraste kliniker. För det är inte säkert vare sig för patienter, anhöriga eller personal….

This entry was posted in samhälle och politik and tagged , , , . Bookmark the permalink.

One Response to Rättspsyk i rampljuset igen

  1. Pingback: Fortsatta tankar om samhället | Trollan's Tankar om stort och smått

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

<----Välj en bildfil (JPG)